Velika Britanija: Tony Blair pred sudom

Oberst_simon

Primećen član
Poruka
595
U Velikoj Britaniji je počela službena istraga o britanskom sudjelovanju u ratu u Iraku, a najavljeno je kako će na svjedočenje, između ostalih, biti pozvan i bivši premijer Tony Blair.
http://www.net.hr/vijesti/europa/page/2009/07/30/0474006.html?pos=n1
Na konferenciji za novinare istražni dužnosnik Sir John Chilcot potvrdio je da će Tony Blair, koji je podupro prijepornu odluku bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha o invaziji na Irak, biti među onima koji će svjedočiti pred istražnim povjerenstvom.

Chilcot se zauzima za to da istraga, koju će voditi četveročlano povjerenstvo, bude kritična. Zaključci će biti objavljeni potkraj 2010. On će se u Iraku i u SAD-u sastati s političkim dužnosnicima.

''Istraga nije ni suđenje ni proces protiv ikoga. Ali želim da bude jasno da povjerenstvo neće odustati od svog prava na to da kritizira'', rekao je.

Premijer Gordon Brown najavio je u lipnju pokretanje ''neovisne istrage o rasvjetljivanju razloga koji su potaknuli vladu da angažira 45.000 vojnika u invaziji na Irak 2003''.

Protivnici te odluke žele znati kako su se ministri dali uvjeriti da režim Sadama Huseina ima oružje za masovno uništenje, što se pokazalo pogrešnim.

Nepopularnost sukoba je bio jedan od razloga povlačenja Tonyja Blaira 2007. On je izjavio da je spreman na punu suradnju u istrazi.


Hina|Net.hr30.07.2009. Pravda je spora ali stigne te kada se je najmanje nadaš;)
 

Back
Top