Velika Britanija isporučuje protivtenkovske rakete Prištini; Vučić će tražiti objašnjenje od Džonsona

neško nisi valjda verovao da će predsednik naprednjaka da šalje neke tenkove dole?


U svakom slucaj s isporukom ovih raketa na Kosovo to je od sada nemoguca misija. Ovi javelini i slicno bi izbusili tih 100-tinjak srpskih tenkova i oklopnjaka i to je to. Ende

Vučić će tražiti objašnjenje od Džonsona​

врх
:lol:
TRZAVICE U REGIONU

Srbija je nedavno kupila vojne avione, a sada su bijesni zbog oružja koje je stiglo na Kosovo​

(Ilustracija: Informer)

(Ilustracija: Informer)
Sudeći po tvrdnjama srbijanskih medija, Velika Britanija je jučer Kosovu isporučila protivtenkovske raketne sisteme. Na ovakvo naoružavanje, negodovali su brojni zvaničnici iz Srbije navodeći da naoružavanje Kosova destabilizuje region.

Srbijanski lider Aleksandar Vučić će, prema saznanju beogradskih Novosti, zatražiti čak od britanskog premijera Borisa Johnsona objašnjenje za ovo naoružanje. Inače, riječ je o kontigentu dogovorenom još u februaru ove godine između Johnsona i Kurtija, kosovskog premijera. Jučer je stiglo 50 raketa, a u narednom periodu se očekuje još 20.
Premijerka Srbije Ana Brnabić zabrinuta je zbog ovog naoružavanja kazavši da Velika Britanija tako destabilizira cijeli region. Navela je kako ovime šalju pogrešne poruke, te da je brine njihova podrška Kosovu "u uskraćivanju ljudskih prava Srbima u južnoj pokrajini". Govoreći to, Brnabić se referirala na probleme koji su nastali zbog provođenja srbijanskih izbora.
''Onda vidimo ovakve poruke koje su sasvim jasne i očigledne. Koliko to destabilizira čitavu regiji? Mnogo. Ostaje da o tome pričamo potpuno otvoreno'', rekla je Brnabić.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je ovaj potez kao "neprijateljski čin".
"Kosovo nema vojsku osim KFOR-a, a oni ovime prave nekakvu vojsku, vi (Velika Britanija) ih naoružavate, dajete im oklopna vozila, protivoklopne sisteme, dronove, pravite obuke, čujem da neki idu na obuke za pilote u Tursku, Albaniju", rekao je Vulin za televiziju “Pink”.
Ovo je inače prvo ozbiljnije naoružanje koje je stiglo na Kosovo, a ono čega se pribojavaju srpski lideri jeste - šta su sve od naoružanja dogovorila dvojica premijera.
Istina je da isporuka naoružanja dolazi u osjetljivom političkom i sigurnosnom trenutku s obzirom na različite tenzije u Zapadnom Balkanu i rat u Ukrajini. Međutim, svjedočili smo i da je Srbiji nedavno stiglo šest vojnih aviona iz Kine. To je u regionu izazvalo oštre reakcije o nepotrebnosti takvog čina u ovom momentu, pogotovo kosovskog premijera Albina Kurtija.
 
Poslednja izmena od moderatora:
Dovoljno je da citira samog Vučića " Kome smeta što Srbija kupuje (= Kosovu dajemo ) odbrambeno naoružanje?". :lol:

Proseravanje obično, ionako je sve za reklamne potrebe i simbolika.

Niti će Srbija napasti ikada, niti bi ovima 70 džavelina pomoglo da naprave razliku na terenu ako bi mi napali. Sa druge strane pun vojni potencijal NATO pakta i 1244 važeća rezolucija koja im daje pravo da ovaj put sasvim legitimno intervenišu bi bili "malo" veći problem od nekih raketa .
 
Realno niko ne zna sta ce zvaljavi da uradi ... pa se svi u regionu plase od mogucih kgb akcija.

Da. I Kosovo i Bosna nabavljaju ono sto ce moci unistiti ono sto nabavlja Srbija.

S nabavkom Javelin i Kosovo i Bosna se osiguravaju od kopnenog upada oklopa iz Srbije.
Srbija ima par stotina tenkova i oklopnjaka. Dovoljno je da Kosovo i Bosna nabave 50-javelin i neutralisali su sve srpske oklopnjake
 

Back
Top