Vegetarijanac za i protiv

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Veganski nacin ishrane je najzdraviji. ( Vegetarijanci ne jedu meso, a vegani ne jedu i sve proizvode zivotinjskog porekla - mleko i mlecne proizvode, jaja i med).
Prednosti - nemas holesterol, nema problema sa pritiskom, nema problema sa potencijom, izgledas mladji u odnosu na svoje godine, zdrav si.
Mane - svi ti zavide.

Vesna, Mika, Žika i Pera
:lol:
šalim se, nem pojma, ustvari ne mog se setim sad
a to je ustvari i najbolje, samo čovek trena da se navikne na taj način ishrane

sirovojelstvo na planu jednog kućanstva vuče sobom:
- zdravlje (samo ova stavka ima duuuug spisak, ali mene interesuju sljedeće)
- nema kuhanja (kakvo oslobođenje za žene (ok, i muškarce koji kuhaju))
- šporet nema svrhu
- detardžent za suđe nema svrhu
- potrebna količina suđa je neznatna
- kućni budžet za hranu je manji
- troši se manje struje
- nema zagađenja okoliša, čak je pozitivan uticaj!
- ...

Ja sam laktovegetarijanac, što znači da jedem samo mleko i mlečne proizvode što se namirnica životinjskog porekla tiče.
Može biti mana ako su u kući svi mesojedi, pa će stalno zapitkivati: pa što, pa zašto, pa razbolećeš se, ali se to vremenom prevaziđe.
Druga mana je kada, recimo, ideš na neko kolektvno putovanje (npr. turneje sa horom na koje ja idem) i može da se desi da ako nisi poneo svoju hranu, ostaneš gladan.
Ako si sportista, malo je frka, jer treba koristiti suplemente, pošto ne unosiš više toliko proteina kao sa mesnom ishranom, a to zahteva i više para i više angažovanja...
Opet, ako ne unosiš proteine, može da se desi da se ugojiš. :/
Ima mana, ali prednosti su višestruke! :D

Veganski nacin ishrane je najzdraviji. ( Vegetarijanci ne jedu meso, a vegani ne jedu i sve proizvode zivotinjskog porekla - mleko i mlecne proizvode, jaja i med).
Prednosti - nemas holesterol, nema problema sa pritiskom, nema problema sa potencijom, izgledas mladji u odnosu na svoje godine, zdrav si.
Mane - svi ti zavide.

Nevidjena glupost, a uci se vec u osnovnoj skoli. Mala deca znaju za onu "piramidu", gde je objasnjeno sta sve treba nasem organizmu i u kojoj hrani se sta nalazi od tih stvari.
Isto tako, postoje zdrave masti, koje su nam potrebne i nije svaka i samo po sebi mast nesto lose. ;)

p.s.: radujem se praznicima, koji su pred nama....pa kad krene...

sarma.png

...pa onda...

pecenje.jpg

Njam, njam... :mrgreen:

Zavisi od gena, neko može tako i odgovara mu, neko ne može da izdrži, zavisi i od volje, motivacije. Ja mislim da su životinjski proteini potrebni ou organizmu. Što se tiče holestorola i triglecerida, ne zavise samo od ishrane, neog i od pomenute genetike i stila života

Poslednja izmena:
Nevidjena glupost, a uci se vec u osnovnoj skoli. Mala deca znaju za onu "piramidu", gde je objasnjeno sta sve treba nasem organizmu i u kojoj hrani se sta nalazi od tih stvari.
Isto tako, postoje zdrave masti, koje su nam potrebne i nije svaka i samo po sebi mast nesto lose. ;)

p.s.: radujem se praznicima, koji su pred nama....pa kad krene...

Pogledajte prilog 212122

...pa onda...

Pogledajte prilog 212123

Njam, njam... :mrgreen:

Nevidjen idijotizam, i vrapci sa drveta znaju da je ishrana bez mesa najzdravija.
Da se ne prica da je mesna indusrija glavni krivac za globalno zagrevanje i probusen ozonski omotac...dase ne prica ste se desava u klanicama.
Covek je predodredjen da bude biljojed, a ne mesozder !

Zavisi od gena, neko može tako i odgovara mu, neko ne može da izdrži, zavisi i od volje, motivacije. Ja mislim da su životinjski proteini potrebni ou organizmu. Što se tiče holestorola i triglecerida, ne zavise samo od ishrane, neog i od pomenute genetike i stila života
mit ds
Skoro cela indija je vegeterijanska( a ima ih sve vise) potrebe proteina se mogu zadovoljiti iz mahunarki-grasak,pasulj,socivo,leblebija...u svakoj biljnoj hrani imas dovoljno proteina, postoji mit o proteinima `.
http://www.savvyvegetarian.com/articles/protein-veg-diet.php

Ja sam laktovegetarijanac, što znači da jedem samo mleko i mlečne proizvode što se namirnica životinjskog porekla tiče.
Može biti mana ako su u kući svi mesojedi, pa će stalno zapitkivati: pa što, pa zašto, pa razbolećeš se, ali se to vremenom prevaziđe.
Druga mana je kada, recimo, ideš na neko kolektvno putovanje (npr. turneje sa horom na koje ja idem) i može da se desi da ako nisi poneo svoju hranu, ostaneš gladan.
Ako si sportista, malo je frka, jer treba koristiti suplemente, pošto ne unosiš više toliko proteina kao sa mesnom ishranom, a to zahteva i više para i više angažovanja...
Opet, ako ne unosiš proteine, može da se desi da se ugojiš. :/
Ima mana, ali prednosti su višestruke! :D

Ako si sportiata i vegeterijanac nema problema.

mane su sto kad odes kod tetke na slavu morash da objasnjavas zasto neces da jedes prasetinu, i da preskocis rusku salatu ako ima mesa u njoj. neke od mana
Pa i jeste to mana, mislim da ne treba biti toliki fanatik. Činjenica je da prasetina nije zdrava, ali neće nam ništa biti od jednog parčeta, ako je to način da ne sablaznimo goste, domaćina i td. Treba da se prilagođavamo određenim situacijama, a ne da našim fanatizmom odbijamo ljude da se malo informišu o pomenutoj ishrani. Čovek treba svojim načinom života da bude primer drugima.

Loša genetika puni pištolj, način života povlači okidač.

Ovo je 100% tacno samo sto ne moramo svi biti vegeterijanci da to bude tako!
Ako se ponekad pojede meso ili riba nije strasno nego u svemu se preteruje i onda se povlaci okidac,
Mnogo ljude koje znam tek kad zavrse u bolnici sa nekim ozbiljnim zdravstvenim problemom tek onda traze izlaz u hrani.

sirovojelstvo na planu jednog kućanstva vuče sobom:
- zdravlje (samo ova stavka ima duuuug spisak, ali mene interesuju sljedeće)
- nema kuhanja (kakvo oslobođenje za žene (ok, i muškarce koji kuhaju))
- šporet nema svrhu
- detardžent za suđe nema svrhu
- potrebna količina suđa je neznatna
- kućni budžet za hranu je manji
- troši se manje struje
- nema zagađenja okoliša, čak je pozitivan uticaj!
- ...

.. mnogo mi se svidja ovaj nacin zivota, jedino mi ne odgovara sto lici na kameno doba....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back