Vegeta

da li koristite vegetu ili slichan zachin?

 • Da

  glasova: 13 43,3%
 • retko

  glasova: 4 13,3%
 • samo u specifichnom jelu

  glasova: 1 3,3%
 • nema shanse, dakle JOK

  glasova: 12 40,0%

 • Ukupno glasova
  30

Gospođetina 👑

Buduća legenda
Moderator
Poruka
31.938
da li koristite vegetu? za srbe i ostale neki drugi domatji slichan vegeti zachin!?

da li je vegeta izmishljena za "sirotinju" ?

da li zhena koja stalno sipa vegetu ustvari ne zna kuHati!?

kakav je vas stav prema vegeti i za srbe i ostale neki drugi domatji slichan vegeti zachin!?1695221926288.png
 
Од мог другара мама је увек пљувала по Вегети и причала је како је то отров и никад га није користила и на крају је добила и паркинсона и алцхајмера као и ови који је узимају по том тексту.

Тако да је све то глупост.

Трујемо се буквално са свиме шта узимамо јер здраву храну не можеш ни да купиш.
 
Mononatrijum glutamat je odobreni aditiv u stočnoj hrani. Zbog povećanog apetita, životinje u tovu jedu prekomjerno sitno i brže dobijaju na težini. Ovaj efekat se takođe pokazuje kod pacova i ljudi kada se daju glutamat
 
Bolji i ukusniji domaći začin je "Bio način"...
Upola manje soli ima od vegete, sušeno povrće je dodato u meri da je baš ukusan...
Stavljam ga u svako jelo, čak i u salate, hahahah
 
boja (riboflavin).

Genetski inženjering

Proizvodnja: Dok se vitamin B2 ranije uglavnom sintetizirao u višefaznom hemijskom procesu, proizvodnja pomoću genetski modificiranih mikroorganizama sada je standard širom svijeta.

Svi glavni proizvođači vitamina B2 razvili su biotehničke procese. Koriste različite genetski optimizirane sojeve za proizvodnju (posebno: Bacillus subtilis, bakterija u tlu, i Ashbya gossypii, plijesan, kao i razne sojeve kvasca).

Neki od ovih mikroorganizama mogu prirodno proizvoditi vitamin B2. Uvođenjem odgovarajućih promotora koji reguliraju stvaranje enzima uključenih u prirodnu sintezu vitamina, metabolički put koji vodi do vitamina B2 može se optimizirati i proizvedena količina može se višestruko povećati. Biotehnički proizvodni procesi imaju jasne prednosti u odnosu na hemijsku sintezu: troškovi proizvodnje su četrdeset posto niži, potrošnja resursa je šezdeset posto niža, emisije CO2 su trideset posto niže, a otpadni materijali 95 posto.

Označavanje: Aditivi koji se proizvode korištenjem genetski modificiranih mikroorganizama ne zahtijevaju označavanje. Ovo se primjenjuje samo ako više nema (detektivnih) komponenti proizvodnog soja u pročišćenom pripravku aditiva.

Praćenje: 2014. službeni monitoring hrane u Hesseu pronašao je genetski modificirani DNK iz bakterija (Bacillus subtilis) u proizvodu vitamina B2 koji je bio namijenjen upotrebi u hrani za životinje. Proizvod je došao od kineskog proizvođača. Budući da GM mikroorganizmi nisu dozvoljeni u hrani i hrani za životinje u EU, ovo otkriće je odmah prijavljeno evropskom sistemu za brzo uzbunjivanje RASSF.

Agencija za praćenje hrane u Baden-Württembergu također je ispitala proizvode s vitaminom B2 za hranu i dijetetske suplemente. DNK iz GM mikroorganizama nije detektovan u svih devet uzoraka. Daljnjim provjerama u 2017. godini nije pronađen DNK (uzorci).
 

Back
Top