Čak i da ovoj temi ne pristupamo iz filozofske perspektive, već naučne, nema razloga zašto bi vreme bilo beskonačno a materija konačna, pre nego da su oboje beskonačni/konačni.
Ako su oboje konačni, to je čist materijalizam. Materija se neće reciklirati jer neće biti vremena da se reciklira, oboje će u jednom momentu isteći i to je to.
Trenutna teorija o budućnosti Univerzuma kaže da se Univerzum neprestano širi. Kada dostigne krajnju tačku svoje ekspanzije i crna rupa usisa poslednji atom materije a hladnoća zamrzne i poslednji foton svetlosti, i ništa više se ne bude dešavalo, vreme neće više značiti ništa. Jer ničega nema i ništa se više ne dešava.
Filozofija stvarnost posmatra drugačije. Ako pretpostavlja metafizičku, transcedentnu suštinu stvari, ona je beskonačna na način da je van vremena i prostora. Samim tim će se u vremenu i prostoru ispoljavati kroz beskonačno varijanti, bez ponavljanja.
U svakom slučaju, ne brini.
Поштовани/а, пошто не знам чиме се бавите, филозофијом сигурно не јер у том случају не би било логично да основе филозофије не познајете, те је то једини разлог да ћу да Вам одговорим на сваком разумљив начин не употребљавајући филозофске изразе из њене пребогате фразеологије … Дакле, на ваше питање"
zašto bi vreme bilo beskonačno" - одговор сам већ изрекао у претходном мом посту зато што је и пре било време, а и после ће, било чега што је материјално, да буде време... "
Ako su oboje konačni" - нису обоје кончани - време се никада, чак ни тада, јер и када би то било могуће постојало би још само време … Време, то свако зна, је нематеријално … "
Univerzum neprestano širi … dostigne krajnju tačku … i crna rupa usisa poslednji atom materije a hladnoća zamrzne i poslednji foton svetlosti, i ništa više se ne bude dešavalo, vreme neće više značiti ništa …" У сваком том питању и сами одговарате зашто је то тако и не могу да схватим да то сагледавајући и на тај начин нисте схватили суштину свега, јер би у том случају и вама све то било јасно … Пођимо од Ваше претпоставке
" crna rupa" … Шта је
" crna rupa" ? Да ли је то материја ? Мој одговор је да
" crna rupa" није материја, већ једна огромна енергија... То је разлог да се Универзум шири, сасвим логично, али логично је и то да се он сажима у делу где се
" crna rupa" активира и гута целе галаксије у једном залогају...Да, и то је истина, за то постоје већ и материјални докази, црна рупа (боље рећи неизмерна космичка енергија) упија и "
poslednji foton svetlosti", али паушално, да не употребим какав грубљи израз, је рећи, да се "
i ništa više se ne bude dešavalo, vreme neće više značiti ništa …" из разлога што би то било у супротности са логиком, да и не спомињем филозофију … Шта се тамо дешава најбоље и најпоучније би било проучити Зенона, некако ми је он најближи, а и најјаснији када су у фокусу интересовања слична размишљања... Сигурно сте, не сумњам да сте то прескочили у вашем образовању, чули о његовој тези да ће цели Космос изгорети у великој ватри, али са њим сигурно неће да изгори време, јер и после тога биће време које, истина, за вечност не значи ништа, али да ће да постоји у то нико нормалан не сумња … Дакле, да скратимо мало ово казивање, итекако се нешто дешава када "црна рупа" прогута неку галаксију - та енергија бива све већа, све што је материјално се трансформише, пречишћава у своју праматерију и чека, када време да знак, да из њега настане све оно што ми сада видимо … Чак и ми сами, овакви какви смо данас и у овом свету …
Немам разлога да бринем - забринуо бих се када бих другачије размишљао … Леп поздрав !