VECNI ZIVOT – na koji nacin Bog omogucava ljudima…

Kod:
Rimljanima 6:1-14
Šta ćemo dakle reći? Hoćemo li ostati u grehu da se blagodat umnoži? Bože sačuvaj!
6:2  Jer koji umresmo grehu kako ćemo još živeti u njemu?
6:3  Ili ne znate da svi koji se krstismo u Isusa Hrista, u smrt Njegovu krstismo se?
6:4   Tako se s Njim pogrebosmo krštenjem u smrt da kao što usta Hristos iz  mrtvih slavom Očevom, tako i mi u novom životu da hodimo.
6:5  Jer kad smo jednaki s Njim jednakom smrću, bićemo i vaskrsenjem;
6:6  Znajući ovo da se stari naš čovek razape s Njime, da bi se telo grešno pokvarilo, da više ne bismo služili grehu.
6:7  Jer koji umre oprosti se od greha.
6:8  A ako umresmo s Hristom, verujemo da ćemo i živeti s Njim,
6:9  Znajući da Hristos usta iz mrtvih, već više ne umire; smrt više neće ovladati njime.
6:10  Jer šta umre, grehu umre jedanput; a šta živi, Bogu živi.
6:11  Tako i vi, dakle, držite sebe da ste mrtvi grehu a živi Bogu u Hristu Isusu Gospodu našem.
6:12  Da ne caruje, dakle, greh u vašem smrtnom telu, da ga slušate u slastima njegovim;
6:13   Niti dajte udova svojih grehu za oružje nepravde; nego dajte sebe Bogu,  kao koji ste živi iz mrtvih, i ude svoje Bogu za oružje pravde.
6:14  Jer greh neće vama ovladati, jer niste pod zakonom nego pod blagodaću.
Pavle govori o sluzbi grehu. Kada covek umre on vise ne sluzi grehu. Ne sluzi nicemu doduse.

Pa narvno ,ali covek onda nije samo telo,jer kada bi zaista samo telo bilo mera greha,onda bi gresi nestali s njegovim raspadanjem, ali nesto treba da vaskrsne u novom telu,a sta je to?

Da, samo sam se osvrnula na ono" plata za greh je SMRT.

Naravno da Hristovom smrcu imamo oprostenje greha...

Ali kada neko umre, platio je za grehe... na osnovu Hristove zrtve ima nadu vaskrsenja...

Dobro. Mona jel znas da je plata za greh druga smrt a ne spavanje sna?
Druga smrt = vecno unistenje i odvajanje od Boga. To je ono sto je Isus iskusio na krstu.

Sa ti ima veze da se telo razresuje okova greha,ali ne i dusa, jer onda bi bilo apsurdno govoriti o vaskrsenju.
Jel Pavle govoru u kakvom cemo telu vaskrsnuti?
Ako se zamo zapitas ko ce u kakvom telu vaskrsnuti ili ta ce u kakvom telu vaskrsnuti,onda dolazimo do resenja da covek nije samo telo.
Da Biblija govori o dve vrste vaskrsenja, nebeskom i Zemaljskom...

prvo vaskrsenje je nebesko... prema Otkrivenju

Isus dok je bio na Zemlji vaskrsava je na Zemlji ne naq nebu...

Nakon smrti Isus je vaskrsao na nebo.. .za njim i drugi...

Za vreme hiljadugodisnje vladavine Hrista bice sveopste vaskrsavanje na Zemlji...

ljudi koji ocekuju vecni zivot u raju na Zemlji...

Pa narvno ,ali covek onda nije samo telo,jer kada bi zaista samo telo bilo mera greha,onda bi gresi nestali s njegovim raspadanjem, ali nesto treba da vaskrsne u novom telu,a sta je to?

Pisali smo i o tome.
Covek (dusa ziva) je dah zivotni (koji dolazi od Boga) + prah zemaljski.
Kada covek umre (zaspe, kako Pismo veli) dah se vraca Bogu koji ga je dao a prah se vraca u zemlju odakle je i uzet.
Kada Bog bude vaskrsavao ljude dah ce se ponovo spojiti sa prahom i covek ce opet postati dusa ziva.
Nemoj da mislis da ljudske duse lebde negde okolo. Ne lebde. Covek kada zaspe, jednostavno ga vise nema. Jer ziva dusa ne moze da postoji ako dah i prah nisu spojeni u jedno.

Da Biblija govori o dve vrste vaskrsenja, nebeskom i Zemaljskom...

prvo vaskrsenje je nebesko... prema Otkrivenju

Isus dok je bio na Zemlji vaskrsava je na Zemlji ne naq nebu...

Nakon smrti Isus je vaskrsao na nebo.. .za njim i drugi...

Za vreme hiljadugodisnje vladavine Hrista bice sveopste vaskrsavanje na Zemlji...

ljudi koji ocekuju vecni zivot u raju na Zemlji...
Laz. Nepotkrepljena.

Pisali smo i o tome.
Kada covek umre (zaspe, kako Pismo veli) dah se vraca Bogu koji ga je dao a prah se vraca u zemlju odakle je i uzet.
Kada Bog bude vaskrsavao ljude dah ce se ponovo spojiti sa prahom i covek ce opet postati dusa ziva.
Nemoj da mislis da ljudske duse lebde negde okolo. Ne lebde. Covek kada zaspe, jednostavno ga vise nema. Jer ziva dusa ne moze da postoji ako dah i prah nisu spojeni u jedno.

ovo je tako kad covek umre, dusa umire... nema ga...

Bog ga moze vaskrsnuti...

Pisali smo i o tome.

Ja ti govorim da je to apsurdno.
Jer Pavle kaze da ce da vaskrsnemo u novim telima.
Kako to mi ja ti, ako nema duse, kako ce telo da dobije novo telo?
pre bi rekao da je to dusa u pitanju jer ako telo se raspadne nema vise greha jer je tele stvar koja cini greh, a Pavle kaze buduci da smo oslabljeni telom.
Ko to mi oslabljeni telom??/
Dakle mora da ima dusa koja je oslabljena telom.

pre bi rekao da je to dusa u pitanju jer ako telo se raspadne nema vise greha jer je tele stvar koja cini greh, a Pavle kaze buduci da smo oslabljeni telom.

Savršeno logično.

Filozofiras, napisao si nesto netacno...

Isus nije mogao umreti drugom smrcu to nije logicno... jer time bi bio unisten

a jeste nas otkupio od smrti..

Kod:
Jovan 10:17,18
10:17  Zato me Otac ljubi, jer ja dušu svoju polažem da je opet uzmem.
10:18   Niko je ne otima od mene, nego je ja sam od sebe polažem. Vlast imam  položiti je i vlast imam uzeti je opet. Ovu sam zapovest primio od Oca  svog.

Poslednja izmena od moderatora:

Ono pogani coveka sto izlazi iz srca. Stoji u Pismu.
Misli coveka su postale svagda samo zle, pre potopa, i Bog je zbog toga sve unistio.
Itd.
Nova tela da, slavna, proslavljena, savrsena, bez greha i bez mane. Sveta tela.
Telo da dobije novo telo? Ne razumem ovo.
Dusa je dah+prah. Kada dusa umire te dve stvari se rastavljaju i duse vise nema.

Zašto onda apostol nije tako naglasio? Koji stihovi u Bibliji dokazuju dva vaskrsenja o kojima ti pričaš?
Sta ima da se naglasi kad je jasno sta je nebesko vaskrsenje sta Zemaljsko...
Otkrivenje pise o tome da je nebesko vaskrsenje prvo vaskrsenje...

Blaženi su i sveti koji imaju deo u prvom uskrsenju: nad njima druga smrt nema vlasti, nego će biti sveštenici Bogu i Hristu, i kraljevaše s njim hiljadu godina. (Otkrivenje 20:6)

dusa nije besmrtna osim sto je to platonska filozofija i dogma koju je crkva prihvatila tek kasnije...

10:17 Zato me Otac ljubi, jer ja dušu svoju polažem da je opet uzmem.
10:18 Niko je ne otima od mene, nego je ja sam od sebe polažem. Vlast imam položiti je i vlast imam uzeti je opet. Ovu sam zapovest primio od Oca svog.

Ovde ti sam Hrist kaže da je duša besmrtna.

Sta ima da se naglasi kad je jasno sta je nebesko vaskrsenje sta Zemaljsko...
Otkrivenje pise o tome da je nebesko vaskrsenje prvo vaskrsenje...

Blaženi su i sveti koji imaju deo u prvom uskrsenju: nad njima druga smrt nema vlasti, nego će biti sveštenici Bogu i Hristu, i kraljevaše s njim hiljadu godina. (Otkrivenje 20:6)

A šta ako je to simbolično?

10:17 Zato me Otac ljubi, jer ja dušu svoju polažem da je opet uzmem.
10:18 Niko je ne otima od mene, nego je ja sam od sebe polažem. Vlast imam položiti je i vlast imam uzeti je opet. Ovu sam zapovest primio od Oca svog.

Ovde ti sam Hrist kaže da je duša besmrtna.
Hrist je Bog. A ti i ja nismo. Dusa prema tome nije besmrtna. Samo je Bog besmrtan.

Ono pogani coveka sto izlazi iz srca. Stoji u Pismu.
Misli coveka su postale svagda samo zle, pre potopa, i Bog je zbog toga sve unistio.
Itd.
Nova tela da, slavna, proslavljena, savrsena, bez greha i bez mane. Sveta tela.
Telo da dobije novo telo? Ne razumem ovo.
Dusa je dah+prah. Kada dusa umire te dve stvari se rastavljaju i duse vise nema.

Kako ne razumes, kada umres telo istruli postane nistavilo, dakle ne moze to telo d dobije novo telo, nego dusa ona ce da dobije novo telo.
Citaj pricu o lazaru i bogatasu,citaj kome je Isus pripovedao jevandjelje u adu,pa nije valjda pripovedao telesima mrtvim.
Citaj sta kaze Isus da Bog nije Bog mrtvih nego zivih.
Pa kada sve to saberes i sve ostalo sto ima dolazis do resenja da ima duse.

Back