VECNI ZIVOT – na koji nacin Bog omogucava ljudima…

Ne razumem pitanje...
Prvi ljudi su sgresili i tako postali nesavrseni... to podrazumeva bolest staros i smrt...
kako mislis da bi oni mogli takvi da zive vecno?
Samo savrsen covek moze da zivi vecno... ( znaci bes bolesti greha starosti smrti)
Bice unisteno zlo u buducnosti...

Hocu da kazem da je Bog izvor zivota. Odvajanje od Njega znaci smrt. Greh je po prirodi destruktivan i sam sebe unistava. Ali kad bi se desilo da gresnik dodje u dodir sa izvorom zivota, ne bi nikad umro ali bi zauvek ostao gresnik. To bi bio najgori kosmar, blago receno. Zato sto patnjama i mukama nikad ne bi bilo kraja. I ovo sad sto umiremo (tacnije samo spavamo, al ajde) treba da smo srecni jer zamisli dobijes sidu, dobijes rak dobijes ovo ono i ne mozes da umres! Nego se mucis do u beskraj. Licno mislim da je glupo i razmisljati na taj nacin jer Bog je ljubav i naravno, nikad nece dozvoliti da se takve stvari dogode. Isto kao sto nije dozvolio da Adam i Eva posle pada u greh jedu plod sa drveta zivota. Ja u stvari ne mogu 100% da tvrdim da sam u pravu i da sve znam, jer ko sam ja? :) Ali u svakom slucaju, da se to dogodilo, iako ne bi recimo ziveli zauvek, opet bi ziveli daleko daleko duze nego sto je to bio slucaj i sto danas i dalje jeste.
Ja i dalje ne razumem zasto mislis da samo savrsen covek moze da zivi vecno. Mi ne mozemo da zasluzimo vecni zivot, ne mozemo ni da ga zaradimo. Vecni zivot je poklon, dar. Tako bar u Svetom Pismo pise :)

Na pocetku je sve bilo savrseno.

To što je u početku bilo savršeno, to je i dan danas savršeno.
Nije savršeno postalo nesavršeno, već je savršeno ušlo u nesavršeno, kako bi nesavršeno postalo manje nesavršeno, tj. težilo savršenosti.
Ova istina, koju Ti govorim, je savršena, a na Tebi je da li ćeš je pustiti u svoju nesavršenost, kako bi postala manje nesavršena.
Nasuprot tome, opireš se savršenim zakonima, koji odveć postoje, i izmišljaš neke nove zakone, po kojima bi život na Zemlji trebalo da se pretvori u nešto što nema veze sa životom na Zemlji.

Obratno. Da su bili savršeni ne bi zgrešili. Jer ono što je savršeno ne greši.
A inače pitanje zla je veliko pitanje kao i pitanje dobra. Šta je dobro a šta je zlo? Vidim da ti je filozofija jača strana.

Ljudi, pa greh ne znaci ne savrsenost. Greh znaci prestup, neposlusnost, protivljenje, suprotstavljanje i tsl. Ako ne znas sta je zlo ne mozes znati ni sta je dobro.

Materijalno ne može ikada biti savršeno, jer sve što je materijalno podložno je promenama, po nekim zakonima, koji su savršeni, i pretpostavljaš, nematerijalni.
Ni to nije tačno. Savršeno ili nesavršeno je subjektivni sud uma. U materijalnosti koja je za um metafizika to ne postoji. Ta materija i strukture funkcionišu po određenim zakonitostima (kauzalno) i tako mora biti. Nema savršeno i nesavršeno.

Ni to nije tačno. Savršeno ili nesavršeno je subjektivni sud uma. U materijalnosti koja je za um metafizika to ne postoji. Ta materija i strukture funkcionišu po određenim zakonitostima (kauzalno) i tako mora biti. Nema savršeno i nesavršeno.

Zakoni, koji su večni i nepromenjivi, jesu istina i Bog, i savršeni, baš zato što su večni i nepromenjivi.

Ljudi, pa greh ne znaci ne savrsenost. Greh znaci prestup, neposlusnost, protivljenje, suprotstavljanje i tsl. Ako ne znas sta je zlo ne mozes znati ni sta je dobro.
prestup, neposlusnost, protivljenje, suprotstavljanje... čemu? Sopstvenoj prirodi? Da to jeste prestup koji priroda kažnjava i zato se kaže da su bolesti uglavnom psihosomatske (jer odstupate od sopstvene prirode i sopstvenih nagona).

Hocu da kazem da je Bog izvor zivota. Odvajanje od Njega znaci smrt. Greh je po prirodi destruktivan i sam sebe unistava. Ali kad bi se desilo da gresnik dodje u dodir sa izvorom zivota, ne bi nikad umro ali bi zauvek ostao gresnik. To bi bio najgori kosmar, blago receno. Zato sto patnjama i mukama nikad ne bi bilo kraja. I ovo sad sto umiremo (tacnije samo spavamo, al ajde) treba da smo srecni jer zamisli dobijes sidu, dobijes rak dobijes ovo ono i ne mozes da umres! Nego se mucis do u beskraj. Licno mislim da je glupo i razmisljati na taj nacin jer Bog je ljubav i naravno, nikad nece dozvoliti da se takve stvari dogode. Isto kao sto nije dozvolio da Adam i Eva posle pada u greh jedu plod sa drveta zivota. Ja u stvari ne mogu 100% da tvrdim da sam u pravu i da sve znam, jer ko sam ja? :) Ali u svakom slucaju, da se to dogodilo, iako ne bi recimo ziveli zauvek, opet bi ziveli daleko daleko duze nego sto je to bio slucaj i sto danas i dalje jeste.
Ja i dalje ne razumem zasto mislis da samo savrsen covek moze da zivi vecno. Mi ne mozemo da zasluzimo vecni zivot, ne mozemo ni da ga zaradimo. Vecni zivot je poklon, dar. Tako bar u Svetom Pismo pise :)
Savrsen covek moze da zivi vecno jer je savrsen, ali opet vecni zivot zavisi od Tvorca.
Znam da je vecni zivot dar.

Back