Večita potraga za srećom

Paula

black cat
Moderator
Poruka
32.680
Pretpostavljam da je bilo ovakvih tema, ali i ja bih da započnem jednu temicu o pojavi da su neki ljudi u neprekidnoj potrazi za srećom, u smislu nekog ushićenja i radosti.

Moram da doživim još ovo, pa ono, mahnito se traže izvori zabave i sreće. Naglašavam preterano. Dovoljno da se ne funkcioniše dobro, ne obavaljaju sve obaveze, obaveze se doživaljavaju kao još jedan smor, teške stvari se izbegavaju, a glad za novom srećom u vidu zaljubljenosti, ljubavi, druženja, pažnje, flertovanja, lajkova na insta, izlazaka etc. postaje gotovo opsesija.

Kako se to leči i da li je uopšte potreban lek? :)

Sad će @Džudi S da mi se ljuti, al moram. Dunovne prakse su jedini lek.
Tek kada uđeš u stanje neuslovljene radosti, što je čovekovo prirodno
stanje, tek onda imaš zdrav odnos prema životu. Ne znam zašto to u
zvaničnoj psihologiji nije poznato i kad misle da to prihvate. Mnogi
psiholozi su otišli u alternativne vode iz tog razloga.

Kada si u stanju neuslovljene radosti, onda nemaš potrebu za ''punjenjem''
od spolja raznim zabavama ili šta god da se smatra izvorom sreće. Onda
više ni obaveze nisu obaveze nego čisto zadovoljstvo. Urediti lepo svoj
prostor, spremiti deci nešto lepo da pojedu, pa i zaraditi novac i platiti
račun za nešto što koristiš. Prvo ti postigneš radost u sebi, a onda se
sve ostalo samo posloži.

Pretpostavljam da je bilo ovakvih tema, ali i ja bih da započnem jednu temicu o pojavi da su neki ljudi u neprekidnoj potrazi za srećom, u smislu nekog ushićenja i radosti.

Moram da doživim još ovo, pa ono, mahnito se traže izvori zabave i sreće. Naglašavam preterano. Dovoljno da se ne funkcioniše dobro, ne obavaljaju sve obaveze, obaveze se doživaljavaju kao još jedan smor, teške stvari se izbegavaju, a glad za novom srećom u vidu zaljubljenosti, ljubavi, druženja, pažnje, flertovanja, lajkova na insta, izlazaka etc. postaje gotovo opsesija.

Potraga za srecom, i razmisljanja o sreci ,su uglavnom znakovi lagane depresije. Osoba je "sretna" onoliko koliko sama sebi dozvoli, posto je "sreca" dusevno stanje koje dolazi iznutra, a ne izvana (u smislu da je sreca zapravo dusevni mir, i osecaj ispunjenosti)
Zivot prolazi kroz odredjene krize (kriza srednjih godina kao primer) gde su zaljubljenosti, ljubavi, flertovanje (zajednicki nazivnik seks) neka vrsta proveravanja, da li jos mozemo

Potraga za srecom, i razmisljanja o sreci ,su uglavnom znakovi lagane depresije.
mda, može biti.
Osoba je "sretna" onoliko koliko sama sebi dozvoli, posto je "sreca" dusevno stanje koje dolazi iznutra, a ne izvana (u smislu da je sreca zapravo dusevni mir, i osecaj ispunjenosti)
ovo si dobro napisao. To je unutrašnje stanje. Pa mu ovo trčanje za srećom izvana dođe kao bunar bez dna.
Mada, lepo je biti srećan okružen prijatnim ljudima, imati dobar seks, uživati u životu.. ali ako se sve shvati u kontekstu života koji ima i svoje obaveze i nekda teške stvari, pa malo jedno, malo drugo.

Zivot prolazi kroz odredjene krize (kriza srednjih godina kao primer) gde su zaljubljenosti, ljubavi, flertovanje (zajednicki nazivnik seks) neka vrsta proveravanja, da li jos mozemo

Ja lično ne vidim nikakav problem u tome da se večito potražuje sreća jer uvek ljudi trebaju da budu srećni i veseli i opčinjeni nečim što ih čini srećnim u tom momentu e sad da li je to potraga za nekim novim ljudima ili potraga za nekim mirom uz neku knjigu to je već stvar prirode i stvar karaktera te iste osobe.

Ja lično ne vidim nikakav problem u tome da se večito potražuje sreća jer uvek ljudi trebaju da budu srećni i veseli i opčinjeni nečim što ih čini srećnim u tom momentu e sad da li je to potraga za nekim novim ljudima ili potraga za nekim mirom uz neku knjigu to je već stvar prirode i stvar karaktera te iste osobe.
Svakako.
Ali kod pojedinih osoba koji su počeli da zanemaruju obaveze i da su im preteške iako su u zrelom dobu, to je mali signal da je neka neravnoteža u pitanju.

Svakako.
Ali kod pojedinih osoba koji su počeli da zanemaruju obaveze i da su im preteške iako su u zrelom dobu, to je mali signal da je neka neravnoteža u pitanju.
Te osobe za mene su definitivno osobe koje ne zaslužuju moju pažnju jer mi stvaraju neki vid depresivnosti zato što prosto ne nalaze ništa pozitivno u nečemu a i te kako uvek postoji neko svetlo na kraju tunela.

Kažu da je sreća takva da ako je juriš ona izmiče, a ako radiš nešto drugo da se onda pojavi :)

To drugo su možda stvari koje nas ispunjavaju ? Nekad teško, ali se dobijaju plodovi?

Možda nedostatak strpljenja?

ja to vinom djete samo na iskap fik i gotovo
jewili probala? fik i gotofo?😍

Sreća nije ni ushićenje, ni jurnjava za svim i svačim. To mogu svrstati pod trenutnom radošću. Sreća i radost su različite. Radost je površna i kratkotrajna. Sreća je osećanje mira, kada analizirate svoj život i shvatite da nikome niste naneli zlo, niti poželeli....a, budućnost se već sama oblikuje gledajući prošlost....

Људи су скапирали да могу да живе, а да не раде. Нису само схватили једну ствар - то не могу сви.

Ima!sport,molitva!

Мислим да је срећа стање прочишћеног ума безусловно.
Обзиром да ми да ми као друштвена бића тражимо и срећу у колективитетима , неким трендовима условима које диктирају цивлизација , време , престиж. Грађански сан , амерички сан...све културе имају тако нешто у различитим облицима.
Међутим колико је то стварно постојана срећа без празнине и адреналина и без потребе са сталним самопотврђивањем не знам.
Не верујем да богаташи и милијардери имају времена за срећу и за породицу или нека растерећена путовања без обавеза.
Из наше перцепције већине нас делије када би имали пара ми бисмо знали , или би били срећни..
Верујем на неко време па опет празнина...
Празнина је духовна рупа и недостатак духовне стране и самопотврђивања које не можеш надоместити матријалним жељама јер су оне адреналинске , хормонске нема толико везе са стањем ума у тој тачки.
Ретки су и благодловени људи који су срећни , скромни и самозадовољни.То ду негде рођени просвећени или пак просвећени људи.

Zar nije to potraga za nečim za šta osoba misli da će je učiniti srećnom, ako se desi to što traži zapravo nema garancija da će to prozvesti onaj osećaj koji osoba zamilja (bar ne na duže staze).
Moram da doživim još ovo, pa ono, mahnito se traže izvori zabave i sreće. Naglašavam preterano.
Kontam da su ljudi danas bombardovani sa masom stvari sa svih strana pa svašta što se gura u mejnstrimu doživljavaju kako preku potrebu za "srećom" i najčešće biva u službi konzumerizma.
Dovoljno da se ne funkcioniše dobro, ne obavaljaju sve obaveze, obaveze se doživaljavaju kao još jedan smor, teške stvari se izbegavaju, a glad za novom srećom u vidu zaljubljenosti, ljubavi, druženja, pažnje, flertovanja, lajkova na insta, izlazaka etc. postaje gotovo opsesija.
Ovi mi u neku ruku vuče na depresiju, kao i pokušaj bezanja od tog stanja, možda čak i kao potreba za validacijom.
Nađe se neki životni smisao, nešto opipljivo ili se pak batale neke negativne navike?

Zar nije to potraga za nečim za šta osoba misli da će je učiniti srećnom, ako se desi to što traži zapravo nema garancija da će to prozvesti onaj osećaj koji osoba zamilja (bar ne na duže staze).
Stalna i daljna potraga govori o tome da nema yapravo satisfakcije ni u čemu
Kontam da su ljudi danas bombardovani sa masom stvari sa svih strana pa svašta što se gura u mejnstrimu doživljavaju kako preku potrebu za "srećom" i najčešće biva u službi konzumerizma.
i to je neko kupovanje sreće. Ode se u tržni centar i potroši lova na često nepotrebne krpe.
Ovi mi u neku ruku vuče na depresiju, kao i pokušaj bezanja od tog stanja, možda čak i kao potreba za validacijom.
Da, jer ako si sa sobom u redu onda postoji ravnoteža između obaveza i uživanja.
Nađe se neki životni smisao, nešto opipljivo ili se pak batale neke negativne navike?
rekla bih da je komplikovanije, jer deluje da je jedini smisao "sreća".

Ali može biti i ovo. Svako od nas ima neke dužnosti, neke obaveze, što se mora uraditi. Neko više neko manje. A ovo može biti beg od tih obaveza. Možda je jedno od rešenja pristupiti tim obavezama tako da se u njima nađe makar nešto inspirativno ?

rekla bih da je komplikovanije, jer deluje da je jedini smisao "sreća".
Uvek je komplikovanije, suštinski zavisi od osobe do osobe kako definiše "sreću" kao koncept.
Nekome je sreća sa izbegne nekog (kazna za prelazak ulice na crveno), neko je srećan ako nije imao dan da bude bolestan, neko je srećan kada osvoji 100k evra.
Kontam da bi se pod srećom moglo smatrati i odsustvo nesreće u životu, mada ako nema stimulansa to može biti i stanje dosade.

Back