Večita igra gordosti i oholosti

Nema privlačnijeg muškarca od onog koji se ume igrati gordošću i ohološću u igri sa ženama.

Mladost, zdravlje, lepota su ono što naizgled daje razloge , a istina je da svako ko igra tu igru odiše privlačnošću bez obzira što nema ni mladost , ni zdravlje , ni lepotu.

Citat:
"jao što me je udavio onaj plavi"
"a tek mene njegov drug!"
"onaj treći je samo počeo da gnjavi, a videlo se da je zainteresovan,pa se povukao"

Gnjavaža , a godi,bez gnjavaže bilo bi sve tako mirno i bez šanse za promenom.

"Coveku je u prirodi da uvek tezi za onim sto mu izmice, ma sta to bilo" Ivo Andric

Moje analize pokazuju da to važi i na ne teen doba....

Tj da bez toga ustvari nema lude ljubavi(iracionalne, mada je ona itekako racionalna), a da ostalo predstavlja više odluka i zaključak poštovanja i privrženosti, opijenost duhovnim simpatijama, tj više duhovna ljubav....

Duhovna ljubav je dovoljna, iracionalna ljubav je dovoljna....zajedno i duhovna i iracionalna su ideal mnogima....
E a da bi postojao taj ideal , mora biti ispunjena iracionalna ljubav, tj dolazim do moranja postojanja igre gordosti i oholosti....

------------------------------------------------------
Nastavak:
Sastavni deo gordosti i oholosti je snobizam....

On se uvuče i postane sam sebi kreator i dovoljan....

Primer je recimo jučerašnji dogadjaj u busu.
Pijanac, ali dobar ko hleb, što znači da će odmah skočiti da pomogne nekome kod teške torbe, da će kad mu neko kaže hajde ućuti da se izvini i povuče u ćošak....
Sve žene (20) u busu se prećutno gledaju, neke od njih čak su i ledjima okrenute pijancu koji je kod vozača. Ali ti izrazi snobizma (pijanac je beda , otpadak od čoveka) su nešto što mi smuči beogradske žene. Prvo je bio izraz ustezanja i nekog straha , da ih nekontrolisani (jer je pijanac, predrasuda o pijancima) ne počne da gnjavi.To razumem, ali opet jasno je da je pijanac ipak bezopasan za njih. Ipak potsetile su me na izraz pi...zda... u "varioli veri" tj , čuvaj inekcije gamaglobulina samo za sebe jer postoji mogućnost da se nešto desi , iako je prilično jasno da neće.
Ali kad ih je prošao taj "pi" izraz lica, onda je nastupio taj izraz snobizma, koji su podelile i onima koji su pijanca prihvatili kao još jedno živo biće sa svojim problemima i svojim željama....
Ono čuveno , čim ti možeš sa njim , ni ti nisi bolji....
Neka deca ga isprovociraše da peva....
On željan da se druži, ne ume da peva ukrase i trilere, ali iznenadjujuće dobro drži intonaciju kod nekih pesama, bolje nego oni što išću pare sa harmonikom.

I iako ima ruganja u igri dečaka sa pijancem , ipak su oni imali granice u tome, a zato su sve ove "dame" (ne daj bože da u mom rečniku to budu dame) su tako ružile atmosferu svojim snobizmom koji su primetili i dečaci..To nije intelektualni elitizam iako se njima čini....To je oblik fašizma.

Tek kad su ušle malo drugačije žene, uglavnom do 45god pa do 60 , one su prihvatile situaciju onakva kakva jeste....Pri tome da napomenem da je na početku bilo svih uzrasta od 25 do 75 godina i da nisu bile neke buržujke , već obične službenice, učiteljice, profesorke....

Nikada ne bih tako očigledno primetio da sam pojedinačno sa njima , taj ugradjeni snobizam.
Ali postaje jasno zašto od tri brata beogradjanina , samo jedan je oženjen jednim snobom iz grada, a svi ostali su nekako našli nešto što nije snob, ali uvek nekako ispada da je tek stiglo u bg i nije dugo inficirano....

Prirodnost kod tih pritajenih snobova će uvek biti pojedena od "prirodnosti" njihovih zahteva da budu na nivou....a da su šminkeri, nisu....

I pitanje da li su primetile koliko snobovskog ima u njima ?

Pijanac, ali dobar ko hleb, što znači da će odmah skočiti da pomogne nekome kod teške torbe, da će kad mu neko kaže hajde ućuti da se izvini i povuče u ćošak....
-------------------------------------------------------------
Pri tome da napomenem da je na početku bilo svih uzrasta od 25 do 75 godina i da nisu bile neke buržujke , već obične službenice, učiteljice, profesorke....
ovaj, a ti poznajes i tog pijanca i te zene dobro? :shock:
meni su ljudi koje srecem u busu uglavnom svi nepoznati.

gadjenje na prosjake / pijance / narkomane koji se mogu sresti po busevima uobicajena je pojava... ne znam bas da li je snobizam pravi termn za tu pojavu (inace sine nobilitas i jeste potencijalna odlika ljudi koji nisu "plemenitog porekla"). ne volim snobove jer su ograniceni, nezivotni i jer ogranicavaju.

razmisljam sad kako ja reagujem... zavisi od toga da li je covek agresivan i da li me uznemirava. ako jeste, reagujem grubo, ako nije obicno se smeskam pomirljivo ili ignorisem celu pojavu (sto nije tesko jer uvek imam slusalice u usima i zijam kroz prozor)...

gadjenje na prosjake / pijance / narkomane koji se mogu sresti po busevima uobicajena je pojava... ne znam bas da li je snobizam pravi termn za tu pojavu (inace sine nobilitas i jeste potencijalna odlika ljudi koji nisu "plemenitog porekla"). ne volim snobove jer su ograniceni, nezivotni i jer ogranicavaju.

E upravo ovo ograničeni, neživotni , i ograničavajući je ono što sam primetio , što mi smeta i što nameću ti , sve brojniji ljudi u srbiji , a da nisu od onih sa praznim džepovima....i sa osećanjem da su neki luzeri....

Iskreno, briga me da li cu nekome izgledati kao snob, prvo sto cu da uradim, ukoliko osetim pretnju, pa i najmanju mogucnost da ce taj pijanac da se ispovraca po meni, je da ga posmatram sa gadenjem. Ukoliko mu to nije dovoljno, tu su reci, pa dela. Ne bi me zabavljalo ni njegovo smeskanje niti ma koliko dobar glas, pa cak da sam ja na drugom kraju autobusa. Takvo ponasanje nije za aplauz, nek se uvali negde i bleji kroz prozor il nek odspava partiju. Meni licno nije do zabave u busu!

da li se iko od vas zapita jeste li u pravu kada se gadite na druge ljude? :roll:
nisam ja majka tereza, daleko od toga... ali sta ako nekoga kome je pozlilo vi proglasite za narkomana i ne pomognete mu?

setih se price meni bliske osobe koja je sa svojih 17 godina vodila u posetu rodjacima dete od 3 godine po letnjem danu. i pozli joj u autobusu - crno pred ocima i krene da se stropostava niz sipku kraj vrata. mislite li da joj je neko prisao i pomogao?
jok.
jedva je dobauljala do nekog travnjaka, sa sve malim detetom.
tek tu joj je prisla zena i ponudila je nekim malinama da se osvezi.

Ja gordost dozivljavam kao jednu lepu osobinu. Oholost je vec nesto drugo. Ne smatram da covek treba da bude ponosan na to sto je njemu dobro, dok neko pored njega mozda izdise, a da se nadem u situaciji da neko pored mene koluta ocima, pa recimo da bi mi trebalo vreme da reagujem i procenim situaciju, uvidim sta ja tu konkretno mogu da uradim. Prica o gordosti i oholosti i jos par termina koji su ubaceni u celu pricu, nema isti ni efekat, niti je iz mog ugla svejedno, da li si u poznatom okruzenju ljudi ili si okruzen strancima. Moje srce, bez neke lazne patetike, svako razuman, u danasnje vreme mora da bude oprezan. Ja bar na to tako gledam, mada sam od onih koji brzo reaguju, sa uspehom, srazmerno snazi moje ruke, kada se pored mene neko oklizne...

Svane, razumem te. razumem i oprezne... mislim, vecina nas "tipicnih gradjana" je oprezna... neko uvek, neko ponekad... cak ti i ja slicno mislimo o pojmovima gordost i oholost...
samo sto u situaciji kad neko pada pored tebe obicno nema vremena da mislis i procenis situaciju. ili pomognes ili ne - vreme je tu dragoceno. bez lazne patetike - cista praksa.

Tj da bez toga ustvari nema lude ljubavi(iracionalne, mada je ona itekako racionalna), a da ostalo predstavlja više odluka i zaključak poštovanja i privrženosti, opijenost duhovnim simpatijama, tj više duhovna ljubav....

Duhovna ljubav je dovoljna, iracionalna ljubav je dovoljna....zajedno i duhovna i iracionalna su ideal mnogima....
E a da bi postojao taj ideal , mora biti ispunjena iracionalna ljubav, tj dolazim do moranja postojanja igre gordosti i oholosti....

Nastavak:

Sve žene (20) u busu se prećutno gledaju, neke od njih čak su i ledjima okrenute pijancu koji je kod vozača. Ali ti izrazi snobizma (pijanac je beda , otpadak od čoveka) su nešto što mi smuči beogradske žene. Prvo je bio izraz ustezanja i nekog straha , da ih nekontrolisani (jer je pijanac, predrasuda o pijancima) ne počne da gnjavi.To razumem, ali opet jasno je da je pijanac ipak bezopasan za njih. Ipak potsetile su me na izraz pi...zda... u "varioli veri" tj , čuvaj inekcije gamaglobulina samo za sebe jer postoji mogućnost da se nešto desi , iako je prilično jasno da neće.
Ali kad ih je prošao taj "pi" izraz lica, onda je nastupio taj izraz snobizma, koji su podelile i onima koji su pijanca prihvatili kao još jedno živo biće sa svojim problemima i svojim željama....
On željan da se druži, ne ume da peva ukrase i trilere, ali iznenadjujuće dobro drži intonaciju kod nekih pesama, bolje nego oni što išću pare sa harmonikom.

I iako ima ruganja u igri dečaka sa pijancem , ipak su oni imali granice u tome, a zato su sve ove "dame" (ne daj bože da u mom rečniku to budu dame) su tako ružile atmosferu svojim snobizmom koji su primetili i dečaci..To nije intelektualni elitizam iako se njima čini....To je oblik fašizma.

Tek kad su ušle malo drugačije žene, uglavnom do 45god pa do 60 , one su prihvatile situaciju onakva kakva jeste....Pri tome da napomenem da je na početku bilo svih uzrasta od 25 do 75 godina i da nisu bile neke buržujke , već obične službenice, učiteljice, profesorke....

Nikada ne bih tako očigledno primetio da sam pojedinačno sa njima , taj ugradjeni snobizam.
Ali postaje jasno zašto od tri brata beogradjanina , samo jedan je oženjen jednim snobom iz grada, a svi ostali su nekako našli nešto što nije snob, ali uvek nekako ispada da je tek stiglo u bg i nije dugo inficirano....

Prirodnost kod tih pritajenih snobova će uvek biti pojedena od "prirodnosti" njihovih zahteva da budu na nivou....a da su šminkeri, nisu....

Ako sam dobro shvatila....pijanac je u ovoj priči "pozitivac" jer je pijan ko čep, bazdi na alkohol i peva po autobusu a sve one ne-buržujke su snobovi jer im se gadi da ga gledaju? Možda je tebi simpatično da se neko mrtav pijan tetura naokolo....ali mnogima nije... Recimo nije deci i ženi tog pijanca.....kad dođe kući praznih džepova jer je svu platu popio....ili ih ubije od batina..... ili možda njegovim rođacima kada im dođe u goste i napije se i lupeta gluposti....
Gadi mi se svaki pijan čovek na ovoj planeti.... I ja okrenem glavu kada vidim odraslu osobu kako posrće po autobusu.... U stvari najradije bi ga izbacila napolje da pešači do kuće.... Možda se otrezni i svojoj porodici dođe u nekom normalnom stanju...

Neću uopšte da komentarišem ovako ličan i moram da kažem glup post....ali verovatno razložan , pa stoga opravdano natopljen mržnjom i mržnjom.

A što se tiče svana iliti ružnog pačeta (još je daleko od labuda, sudeći po postovima) on ovde ostavlja utisak da meša ponos i gordost, mada sad , ovog trenutka mi pada na pamet da možda ja grešim, i čovek otvoreno obožava gordost jer je to danas izuzetno IN.
Ponos bez gordosti je tako retka danas, da možda i ne poznaje tu reč ili šta bi ona ustvari značila.
Oholost i sve ostale varijante hijararhijskog dokazivanja u društvu su mu već verovatno bolje poznate i u korenu i u slengu ovog srpskog jezika....

Prevari se čovek nekad, i pomisli da ima više razloga za komentar, a ono "pregazilo ga vreme" i nepostojeće pojave su pozajmile svoje značenje drugim pojmovima.....

Neću uopšte da komentarišem ovako ličan i moram da kažem glup post....ali verovatno razložan , pa stoga opravdano natopljen mržnjom i mržnjom.

A što se tiče svana iliti ružnog pačeta (još je daleko od labuda, sudeći po postovima) on ovde ostavlja utisak da meša ponos i gordost, mada sad , ovog trenutka mi pada na pamet da možda ja grešim, i čovek otvoreno obožava gordost jer je to danas izuzetno IN.
Ponos bez gordosti je tako retka danas, da možda i ne poznaje tu reč ili šta bi ona ustvari značila.
Oholost i sve ostale varijante hijararhijskog dokazivanja u društvu su mu već verovatno bolje poznate i u korenu i u slengu ovog srpskog jezika....

Prevari se čovek nekad, i pomisli da ima više razloga za komentar, a ono "pregazilo ga vreme" i nepostojeće pojave su pozajmile svoje značenje drugim pojmovima.....

Ako je post ličan i glup....to bi značilo da sam i ja glupa....?!! Hm...:roll: Možda i jesam...
Glupost je dokazivati nekom nešto što nije osetio na sopstvenoj koži....Nije gledao nekog sebi bliskog kako posrće pijan....i povraća po kući....i viče, urla, preti....
Ne saosećaš ti sa tim čoveku...On je za tebe "egzotična životinja"..... Jao jadni beli medvedi, ubijaju ih da bi napravili bunde.....A belog medveda si video jedino u Zoo vrtu.... Pijanac ti je samo sredstvo kojim si hteo da napadneš žene koje se nisu sažalile na tog "sirotana" i privile ga na grudi.... Ma da, kako da ne.... Nakon ko zna koliko sati provedenih na poslu umorne i rezignirane jer rade za crkavicu one hrle svojoj kući....a onda im još treba da dopuste da ih smara neko ko je zarađeni novac potrošio isključivo i samo na sebe.
I nekako mi se čini da ti jedini ovde mešaš žabe i babe.... Snobizam je smatrati ljude gorim od sebe jer su siromašni i neobrazovani. A sažaljevati alkoholičara je glupost.
A ti kad si već "dobra duša"...sledeći put kad se sapleteš o nekog "ljubitelja dobre kapljice" vodi ga kući...pa se družite.... Pusti nas glupe da radimo ono što i svi glupi ne-buržuji ovoga sveta rade....idu na posao i dirinče za svoje porodice....

Nastavak:

Jok, nego treba cave da se uvijaju oko sipke dok janpi peva! Onda da se pocupaju koja ce da ga vodi kuci. Vocac i svi u autobusu, treba pazljivo da motre znake tvog odobravanja, dok ti radis “tvoje analize” Naravno da ti imas ljudsko pravo da se bavis: “analizama…. da ostalo predstavlja više odluka i zaključak poštovanja i privrženosti, opijenost duhovnim simpatijama, tj više duhovna ljubav.... i moranja postojanja igre gordosti i oholosti....“

Ybte, za ovo mi treba „digitron“ !!!

Koja si ti alapacha !!!!!!!
Samo ti fale papilotne i hekleraj.
Ja sam ti vec rekao da previse kockasto razmisljas, i da zagovaras Talibanizam kao intelektualni koncept. To ti je dijagnoza.

Svi se nesto trude oko tebe da te citaju proredno, da budu toleranti, vecina je strpljiva, pa bi bilo lepo da ti prestanes da kenyas kome je post glup, a ko je ruzno pace.
Sad lepo da se izvinis svima, i vrati se na svoje analize.

Ti si kockast....ali hajde tebi neko da dokaže to....

A za Hellen, mislim da je mržnja i mržnja dokazana već sledećim postom na temi , i već sam naglasio da je verovatno opravdana, a čini mi se da je opravdana i reč glup post, jer i to se pokazuje u sledećem postu, kad mržnja zatvara vidike ičega osim osećaja mržnje i gorčine, što jeste opravdano , ali i zatrovano.

A za dijagnostičara imam priču o gledanju u šoljice kafe i karijeri profajlera....
To vam je ono kad žene često gledajući u šolju nauče i steknu naviku da budu profajleri, pa tako na osnovu uplata, podataka neke druge prirode krenu da budu ubedjene u to kakva je to osoba i kako su se razvijale stvari i kako se svi "sigurno" ponašaju po njenom šablonu....
Ta sklonost ka analizi sitnica i stvaranju stvarnosti na osnovu toga, često ne prija muškarcima koji su (ovo zbog kofeina koji se ne uklapa u ovo, pre je bliži kafenisanju) ranije uglavnom bili na stanovištu "vreme pokaže sve".

Па сад....ја никаву мржу и даље не видим... Једино ако под мржњом подразумеваш неблагонаклоно гледање на брљављење једног пијанца...(а не видим ни разлог зашто би ико уопште био благонаклон према томе...)

A prenošenje značaja sa situacije eksplozije gordosti putnika na značaj jadnosti i ništavnosti pijanca....

Gordost putnika je kao i svaka gordost , traženje trenutka u kome se pokazuje sopstvena vrednost i moć u odnosu na nekoga , nešto....
Pijanac , je ovde masovno izazvao opreznost ,što je u redu, ali kad su ž putnici videli da je neagresivan , već kao dete, željan priče i da bude i on nekome potreban i vredan, iako je trenutno pijan , onda je nastupilo doba GORDOSTI.
Od tog trenutka na dalje, (ono što je meni bilo najstrašnije je to što su sve prisutne ž osobe u vozilu tako reagovale, do kasnijeg ulaska nekih žena zrelih godina i zrelih shvatanja) situacija više nije o opasnosti koja potencijalno preti, a nije ni o tome da li je lepo biti pijanac ili da li su svi pijanci bezazleni, već o tome kako se mnogo ženskih osoba u beogradu u trenutku prešalta na osećaj gordosti..

Od tog trenutka pa na dalje, one su ili gledajući kroz prozor i s vremena na vreme bacajući pogled na pijanca čak i kada ne pravi buku i ne peva, a i izrazom lica , koji nije bio spontan već nameran, samo pokazivale ono unutrašnje što se zbivalo u njima....

Koliko je malo potrebno da svi odmah pohrle u osećanje gordosti , gde su one vrednije, on jadniji, one "duhovne", on svinja, verovatno je negde bilo i asocijacija on je muškarac, svi su svinje na ovaj ili onaj način, ali neka se ovo poslednje ipak briše, jer za to nema indicija....
Mene je užasnula količina vremena koju ljudi vole da posvete tim gordostima, prezir koji verovatno glume, ili ako ne glume to su osobe koje toliko mrze da se to graniči sa opsesivno kompulzivnim osobama....Ispada da su žene u beogradu opsesivne, jer su nezadovoljne svakodnevnom prezentacijom svoje moći i značaja.....ako na ovo gledam kao reakciju kompenzacije....gde je pijanac samo inicijator upadanja u "drago nam osećanje da smo mi vredniji".

A i dalje stoji logika da za gordost i nivo ne bi trebalo da bude povoda ,kad se već voziš GSP , ako ništa drugo , jer ne smem odelom u GSP , naročito osetljivim, jer uvek se nadje neko ko se tetura i briše noge o vaša kolena, prosipa hranu ili ima masne prste koje obriše o dršku.....

Па ето, Патак, претпостављам да кад видиш пијанца који се тетура на улици, ти му приђеш, мало поразговараш са њим, онако људски, без гордости и гађења, са занимањем слушаш надасве интересантна пијана брљављења, пружаш му емпатију и разумевање и упућујеш му топлу људску реч, мио поглед и пријатељски стисак руке....
Ретки су такви људи на планети...

Back