Većini ljudi je draža himna Bože pravde nego Hej Sloveni!

Hygieia

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.478
u jucerasnjoj emisiji "da mozda ne" na televiziji rts objavljeno je istrazivanje javnog mnjenja koje je specijalno za ovu emisiju uradio istrazivacki centar rts-a

Identitet-Anketa-C.jpg

:klap:

http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/РТС+1/808002/Да++Можда+Не.html

Разумљиво је зашто већ више од 15 година српски народ звижди лаж-химни, југословенској химни без Бога. Природна је потреба једног народа да проговори својим, а не туђим, наметнутим гласом.
Српска заветна химна „Боже правде“ је молитва Богу.

Stvar ukusa. "Bože pravde" je srpska himna. "Hej Sloveni" nije. Oko toga nema rasprave.

Pa jeste Srpska,jer je mnogo decenija bila himna Srbije.(sfrj,srj),mada boze pravde je "srpskija"

I da,nije stvar ukusa,Hej Sloveni je lepsa xy puta.

:ok:boze pravde ne znam i nemam potrebu da je saslusam do kraja..nista u meni ne budi

Taj fazon,pocetak je tuzno ruzan tako i da nisam osecao potrebu uopste da je slusam dok nije postala zanicna himna.

Hej Sloveni je cisto remek delo ma koga predstavljala ta himna.

U prvoj trećini 20.veka, ali ne razumem tvoju poentu ?
Meni se Hej Sloveni više sviđa od Poljske himne, lepša je.

Ruska himna je u biti himna SSSR, sa izmenjenim tekstom :)

Poenta je da je himna preuzeta...uz male ispravke...Poljaci su je imali cini mi se jos 1797 godine kad je komponovana originalna verzija...

P.S. Ruska himna je ok !!!

Pa jeste Srpska,jer je mnogo decenija bila himna Srbije.(sfrj,srj),mada boze pravde je "srpskija"

I da,nije stvar ukusa,Hej Sloveni je lepsa xy puta.

Taj fazon,pocetak je tuzno ruzan tako i da nisam osecao potrebu uopste da je slusam dok nije postala zanicna himna.

Hej Sloveni je cisto remek delo ma koga predstavljala ta himna.

Bože Pravde i Hej Sloveni apsolutno odražavaju mentalitet i okolnosti u kojima su prihvaćene.
Bože Pravde je himna u kojoj se Srbin moli Bogu da mu pomogne, ne želeći ništa sam da uradi on čeka pomoć s neba, da mu dobri Bog servira sve na srebrnom tanjiru.
Hej Sloveni je himna Pobednika, Šampiona, gde se jasno daje do znanja da duh naših predaka živi u nama i da se ne plašimo nikog i da ćemo se uvek boriti za svoju otadžbinu, ma kakve god okolnosti bile.

Poslednja izmena:
Poenta je da je himna preuzeta...uz male ispravke...Poljaci su je imali cini mi se jos 1797 godine kad je komponovana originalna verzija...

P.S. Ruska himna je ok !!!

Ruska himna je ok iako je skroz komunistička, iako su je komponovali i uveli komunisti ?
A Hej Sloveni nije ok samo zato što su je kod nas uveli komunisti iako je u biti panslovenska himna ? :)

Ruska himna je ok iako je skroz komunistička, iako su je komponovali i uveli komunisti ?
A Hej Sloveni nije ok samo zato što su je kod nas uveli komunisti iako je u biti panslovenska himna ? :)

Hej Sloveni mi uopste ne smeta zbog komunizma...vec zato sto nije srpska nikad bila...i zato sto je preuzeta...
Ruska himna je ok, jer je tekst promenjen i prilagodjen ruskom narodu...a i inace ima lepu i melodiju koja dize moral...

Ti očigledno ne shvataš suštinu priče.

Ruska himna, preuzeta od SSSR peva Domovini...ma kako se ona zvala...upotrebljiva je i za SSSR i za Majku Rusiju...

I lično, tu himnu smatram lepšom i od Bože pravde, i od Hej Sloveni...

A Hej Sloveni je, kao što si sam rekao, panslovenska himna...

E pa, ja nisam Pansloven i ne živim u Panslaviji, ili Pansloveniji, i ne smatram svojom domovinom ni Poljsku, ni Rusiju, ni Češku...

Ja sam Srbin, živim u Srbiji, moja domovina je Srbija, i smatram sasvim normalnim da se u himni moje zemlje peva srpskom rodu, srpskoj zemlji, srpskom kralju...

Hej Sloveni mi uopste ne smeta zbog komunizma...vec zato sto nije srpska nikad bila...i zato sto je preuzeta...
Ruska himna je ok, jer je tekst promenjen i prilagodjen ruskom narodu...a i inace ima lepu i melodiju koja dize moral...

Ni ruska himna nije ruska već himna SSSR.
Upravo najveći Rusofili ovde sve ubeđuju da te dve države nemaju veze jedna sa drugom i da SSSR i Rusija nisu isto.

Vidiš, po raspadu SSSR-a ovo je bila himna Rusije,

A sovjetska je ponovo uskrsnula 2000. godine, dolaskom Putina. :)

Ni ruska himna nije ruska već himna SSSR.
Upravo najveći Rusofili ovde sve ubeđuju da te dve države nemaju veze jedna sa drugom i da SSSR i Rusija nisu isto.

Vidiš, po raspadu SSSR-a ovo je bila himna Rusije,

A sovjetska je ponovo uskrsnula 2000. godine, dolaskom Putina. :)

Sa prilagodjenim tekstom...ta himna je apsolutno prihvatljiva, i da poznato mi je da je Putin za to zasluzan...doduse cini mi se 2001 ali nije vazno...
Meni, ponavljam, ne smena ni jedna himna iz komunskog perioda...vec mi smetaju preuzete melodije koje ne odrazavaju i ne predstavljaju naciju na autentican nacin...Cak bi mozda himna SFRJ bila prihvatljivija da je tekst promenjen i prilagodjen srpskom narodu i naciji...ovako ostaje samo jugoslovenska...bivsa kao sto je bivsa i drzava...

Back