Većina Pravoslavaca slave Božić 25. decembra

Србија треба да се врати на Јулијански календар и тако ће се Божић славити 25 децембра.
то је урађено почетком двадесетих и то је то, и нека буде одвојена световни календар од црквеног, добро је да црква није прихватила промену али и да јесте не би много значило

Колеге из Кијева су ти верници православне цркве украјине, расколника које је Вартоломеј прогласио
Nisu vernici nikakve crkve jer nisam primetio da su nesto religiozni ili da posećuju bilo koju crkvu vec su samo obični Ukrajinci koji slave praznik kad i svi ostali rođaci i prijatelji, obični običajci kao i Srbi i sumnjam da većinu njih interesuje koja crkva im operiše u lokalnoj eparhiji.

Većina pravoslavnih vernika slavi Božić 7. januara. I to je istina. Dovoljno je sabrati vernike RPC, SPC, MPC i starokalendarce u Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj i to je bar 90 miliona ljudi više od novokalendaraca.
Možeš ti da sabiraš koliko hoćeš. RPC ima više ljudi pod jurisdikcijom od svih ostalih crkava zajedno ali ovde govorimo o Božiću. Veoma je moguće da ima više ljudi u Srbiji koji slave Božić nego u celoj Rusiji, tako da 7. januara u vrh glave Božić slavi maksimalno 15 miliona ljudi u svetu.

Daj ti procenu. Samo najreligiozniji Rusi praznuju Božić, ostali ne. Generalno prema anketama 90% Rusa ne slave Božić.
Важан је Божић у традицији Руског народа наравног оног који су православни Руси, црке су пуне ништа више ни мање него код нас али ни то није репер, како можеш одредити колико ко слави Божић ево гледам на Н1 емисију као 80% Немаца слави Божић а од тога 80% не иде на службу и не моли се чак је многи сматрају агностицима и атеистима али им је божићна традиција важна, посете вечере, поклони итд дакле апсолутно је немогуће утврдити колико ко где и како слави Божић, што се Руси је и генерално Руса тиче слично је код код нас, имају печеницу нпр

Poslednja izmena:
Bio je najveći rusofil na forumu, sve dok Rusija nije zbog držanja Bugarske uz Ukrajinu otvoreno stala na makedonsku stranu.
ма небитно али тврдити неке небулозе то је већ друго да РПЦ има мање верника од Васељенске паријаршије која је сведена на десетак љиљада Грка у Турској и острво Крит и Грчку дијаспору која додуше није мала али је занемарљива у односу на руску популацију па и РПЦ држи Украјинску православну цркву која је део РПЦ-а која у Кијеву је окупљала по 350 000 за дан Крштења Русије (кијевске)

Kakav je to narod kojem je Božić važan u tradiciji, a ipak svaki Rus u Beogradu kojeg sam pitao mi kaže da nikad nije slavio Božić, malo čudno složićeš se? Ili svi Rusi lažu ili ti znaš bolje od njih? Od podataka koje ja imam iz Metodističke crkve danas najveći broj aktivno religioznih u Rusiji uopšte nisu više Pravoslavci već pripadnici Baptističke crkve kojih ima 2 miliona u Rusiji.
Rusi koji su dosli vamo nisu patriote 🤷 smugnuli da ne budu mobilisani, i svi Putinomrzci, 70+ % u Rusiji je za Putina, dovoljno ti govori o demografiji lokalnih Rusa.
Imam ih dosta kao prijatelje, i devojka mi je jedna od njih, pa znam

Nisu vernici nikakve crkve jer nisam primetio da su nesto religiozni ili da posećuju bilo koju crkvu vec su samo obični Ukrajinci koji slave praznik kad i svi ostali rođaci i prijatelji, obični običajci kao i Srbi i sumnjam da većinu njih interesuje koja crkva im operiše u lokalnoj eparhiji.
Onda je i većina pravoslavaca "običajci" kako kažeš.

Kakav je to narod kojem je Božić važan u tradiciji, a ipak svaki Rus u Beogradu kojeg sam pitao mi kaže da nikad nije slavio Božić, malo čudno složićeš se? Ili svi Rusi lažu ili ti znaš bolje od njih? Od podataka koje ja imam iz Metodističke crkve danas najveći broj aktivno religioznih u Rusiji uopšte nisu više Pravoslavci već pripadnici Baptističke crkve kojih ima 2 miliona u Rusiji.
ти боље знаш него ја који сам године провео тамо, "ти питао Руса у Београду" а на профилу стоји локација Ниш иди бегај, РПЦ има 110 милиона под својом јурисдикцијом у самој Русији 95 милиона милиона верника "ти и твоји подаци" 🤡 :hahaha:

ти боље знаш него ја који сам године провео тамо, "ти питао Руса у Београду" а на профилу стоји локација Ниш иди бегај, РПЦ има 110 милиона под својом јурисдикцијом у самој Русији 95 милиона милиона верника "ти и твоји подаци" 🤡 :hahaha:
Vrlo malo znaš o Rusima za nekog ko tvrdi da je proveo godine tamo.

Back