Večeras premijera "Sveti Georgije ubiva aždahu" u JDP-u

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
19.941

„Sveti Georgije ubiva aždahu” premijerno u Jugoslovenskom dramskom pozorištu​

Premijera predstave „Sveti Georgije ubiva aždahu” biće održana večeras, u petak, 27.decembra u 20.00 časova na
Velikoj sceni „Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Predstavu, po istoimenom komadu Dušana Kovačevića, režirao je Milan Nešković, koji je zajedno sa Jelenom Mijović
uradio i adaptaciju ovog dela.

Screenshot_52.png

Pisac Dušan Kovačević objašnjava da je postavka komada približavanje ovom vremenu, osvrćući se i na prethodne
postavke:

„Ova, danas, predstava je prelazak u 21. vek, sa nekom novom tehnologijom, sa novim čitanjem i sa novom, najbitnije,
vizuelnom percepcijom te priče. Ona se približava generaciji koja nije imala prilike da gleda te predstave pre 40 godina.
Priča o ratu je toliko aktuelna, mešavina nekog skoro panka i rok muzike u ovom komadu, sa tim strašnim događajima
1914. godine, sublimacija je našeg života i haosa u kom živimo.”

U predstavi igraju Milan Marić kao Gavrilo Vuković, Nikola Rakočević kao Đorđe Džandar i Jovana Belović kao Katarina
Džandarova, u ljubavnom trouglu. Reditelj Milan Nešković osvrnuo se na ljubavni trougao ističući:

„Često ponavljam i tvrdim da je ovo možda najlepše napisana melodrama na srpskom jeziku u kojoj rat daje kontekst
ljubavnoj priči između Đorđa, Gavrila i Katarine. Činjenica je da u melodramskim zapletima između tri lika obično postoji
jedan lik koji je negativac, ali opet ovde, kod Dušana Kovačevića, mi sva tri lika razumemo, čak i opravdavamo njihove
postupke.”

Screenshot_51.png

Glumac Milan Marić kaže da je ova uloga za njega bila poprilično izazovan i lep zadatak:

„Kad razmišljam o Gavrilu, razmišljam na dva nivoa: s jedne strane na tom nekom metaforičkom nivou, njega kao neke
osakaćene mladosti koja se vraća iz rata i sa druge strane na tom ličnom nivou, o čoveku koji je isto tako pogubljen
između Gavrila pre rata i Gavrila posle rata, između toga šta je ono što želi, što voli i što hoće i šta je ono što sa iskustvom
rata više nije siguran ni da može, ni da hoće, ni da želi.”

Glumac Nikola Rakočević ističe koliko je sam proces stvaranja predstave bio kompleksan, imajući u vidu broj glumaca,
glomaznu scenografiju, komplikovanu muziku i tekstove i zaključuje:

„Biće jako inspirativna ljudima, to je predstava posle koje recimo dođete kući, malo više volite svoju ženu, svoju decu, malo
više volite sebe. Mislim da je to za jednu pozorišnu predstavu sasvim dovoljno.”

Screenshot_61.png

U predstavi glume Milan Marić, Jovana Belović, Nikola Rakoćević, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović, Marko Janketić,
Srđan Timarov, Anđelika Simić, Aleksandar Đurica, Aleksej Bjelogrlić, Joakim Tasić, Ognjen Nikola Radulović, Teodor
Vinčić, Miloš Samolov, Lazar Đukić, Luka Antonijević i Lazar Nikolić.

Nakon večerašnje premijere (27. decembra), prva repriza je zakazana za 28. decembar,
a sledeća izvođenja za 12, 24. i 25. januar.

Znam ko će prvi od nas ići da gleda ovu predstavu!

:ukras6: :ukras6: :ukras6:

Back