Quantcast

Vaznesenje Mojsijevo

...

Zainteresovan član
Poruka
301
Delo je sačuvano samo u latinskom prevodu koji je rađen sa grčkog predloška načinjenog sa hebrejskog ili aramejskog originala. Knjiga se obično datuje u I vek n.e, ali se smatra da neki njeni delovi potiču iz Makabejskog perioda (II vek stare ere).25 Ova apokalipsa donosi poslednje Mojsijeve reči pre njegovog uznesenja (koje u delu nije prikazano). Kao u knjigama proroka Danila i Enoha, bogovidac iz drevnih vremena, Mojsije predskazuje događaje koji će se desiti u poslednja vremena. Izdanak iz plemena Levijevog treba da pripremi put za dolazak eshatološkog proroka. Insistiranje na ulozi Levijevog potomka predstavlja polemiku sa Makabejcima (ili možda kasnijim Irodovcima i farisejima), što ukazuje na sličnost ove knjige sa spisima Kumranske zajednice. Kao i kod Knjige Enohove pisac Judine poslanice u istu svrhu pominje i jedan događaj iz Vaznesenja Mojsijevog:
"A Mihajlo arhanđel , kada se prepirao sa đavolom za Mojsijevo telo, nije se usudio da izrekne hulni sud, nego reče: Neka ti Gospod zapreti" (Jud. 9; Vazn. Moj. 9).
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.