Važan korak za ljude sa ALS

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
275.438
58470906662416bbd18c95694117932_v4 big.jpg


Potpuno paralizovan čovek, koji mesecima nije mogao da komunicira nakon što je izgubio sposobnost čak i da pomera oči, koristio je moždani implant i od svojih staratelja zatraži pivo. Čovek je želeo i da "glasno" sluša bend Tool, zamolio je majku za masažu glave i naručio kari – sve to snagom misli, piše Indipendent.

Čoveku, koji sada ima 36 godina, su u martu 2019. hirurški implantirane dve kvadratne elektrode u mozak kako bi se olakšala komunikacija nakon što je ostavljen u vegetativnom stanju kao rezultat amiotrofične lateralne skleroze (ALS).

Hirurški postavljene elektrode omogućavaju osobi sa naprednim ALS-om da komunicira putem neuronskih signala.
Studija napominje da se BCI komunikacioni sistem može koristiti u kući pacijenta, a neke sesije se čak izvode na daljinu preko laptopa pacijenta.
Naučnici koji stoje iza tehnologije interfejsa mozak-kompjuter sada traže sredstva za obezbeđivanje sličnih implantata za druge ljude sa ALS-om, koji će koštati blizu 500.000 dolara tokom prve dve godine upotrebe.

"Ovo je važan korak za ljude koji žive sa ALS-om i o kojima se brine van bolničkog okruženja", rekao je Džordž Kouvas, glavni tehnološki službenik u Viss centru.

Ljudi sa progresivnom neurodegenerativnom bolešću imaju prosečan životni vek nakon dijagnoze od dve do pet godina, iako mogu da žive mnogo duže. (Pokojni fizičar Stiven Hoking živeo je još 55 godina nakon svoje dijagnoze, oslanjajući se pred kraj svog života na komunikacioni uređaj kojim upravlja jedan mišić lica.)
Radeći sa istraživačima u Centru za bio i neuroinženjering Viss u Ženevi, u Švajcarskoj, pacijent sa ALS-om pristao je da mu implantira mozak kada je još imao mogućnost da koristi pokrete očiju za komunikaciju 2018. Na pitanja sa "da" ili "ne" odgovarao je pokretima očiju.

Jedna od njegovih najranijih komunikacija odnosila se na njegovu negu, tražeći da mu glava bude u povišenom i ravnom položaju kada su posetioci u prostoriji.
Takođe je zahtevao da se kroz njegove lule uvedu razne vrste hrane, uključujući supu, gulaš i supu od slatkog graška. "Želim kari sa krompirom za hranu, zatim bolonjeze i krompir supu", stajalo je u jednom zahtevu.
Takođe je mogao da komunicira sa svojim četvorogodišnjim sinom i ženom, generišući poruku "Volim svog cool sina". Istraživanje je detaljno opisano u studiji objavljenoj ove nedelje u časopisu Nature Communications.
https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2022&mm=03&dd=28&nav_id=2129749
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.