Vavilon velika ***** - Otkrivenje 17 i 18

Adventista

Obećava
Poruka
76
Otkrivenje Jovanovo 18:2:

"I povika jakim glasom govoreći: pade pade Vavilon veliki, i posta stan đavolima i tamnica svakom duhu nečistome, i tamnica sviju ptica nečistijeh i mrskijeh, jer otrovnijem vinom kurvarstva svojega napoji sve narode".

Osamnajsta glava knjige Otkrivenja počinje sa pojavom anđela koji je imao veliku vlast i slavu da "se zemlja zasvetli od slave njegove". Ovaj anđeo nosi radosnu vest jevandjelja da je grad veliki Vavilon pao. Ovo je poslednji poziv koji Bog upućuje ljudima koji žive na zemlji da napuste lažan sistem religije i okrenu se k pravome Bogu. "I čuh glas drugi s neba koji govori: iziđite iz nje narode moj da se ne pomešate u grehe njezine i da vam ne naude zla njezina" (stih 4.) Ovaj anđeo ponavlja vest drugog anđela iz Otkrivenja 14:8.

U opisu pada Vavilona (sistema lažne religije pred drugi Hristov dolazak), Jovan uzima dobro poznato proročanstvo iz proroka Isaije 13. glave i Jeremije 50 i 51. glave. Stari Vavilon je bio potpuno razoren i postao je stan đavolima i nečistim duhovima i svakoj nečistoj ptici i životinjama.

Ovaj simbol koji Jovan ovde koristi je veoma značajan. Čitaocima Otkrivenja u Jovanovo vreme bila jako dobro poznata sudbina starog Vavilona i ispunjenje proročanstva Isaije i Jeremije. Vavilon je bio u potpunosti razoren i ljudi se nikada u njemu više nisu nastanili. Jovan zato uzima taj dobro poznati simbol Vavilona, grada i carstva koji je vekovima bio simbol pogrešne službe Bogu, u kome su prorok Danilo i njegovi drugovi stajali nasuprot obožavanja lažnih Bogova. Ovo proroštvo apostola Jovana želi da osigura čitaoce, da kao što je stari Vavilon pao i propao, tako će i Vavilon u poslednje vreme pred Hristov dolazak, podpuno propasti.

Vavilon predstavlja religijski sistem koji je čovek stvorio pod uticajem sotone. U Otkrivenju 17. glavi Vavilon je prestavljen kao ***** koja sedi na mnogim vodama. Ovi simboli su uzeti iz sStarog i Novog Zaveta gde žena predstavlja crkvu ili narod Božji. Često je u Starom Zavetu Izrael predstavljen kao devojka koja se kurvala sa drugim narodima što je predstavljalo prihvatanje lažnih religijskih sistema okolnih naroda. Ta velika ***** Vavilon sedi na mnogim vodama. Stari Vavilon je bio sagrađen na velikoj reci Eufrat. Velike vode u Otkrivenju predstavljaju narode i plemena (17:15). Moderan Vavilon ovde predstavlja svetsku religiju poslednjeg vremena koja "sedi na vodama mnogim" (17:1), što predstavlja da će većina naroda prihvatiti i podržavati tu religiju.

Međutim, radosna vest je da će Jagnje koje prestavlja Hrista pobediti Vavilon (Otkrivenje 17:14). Iako u Otkrivenju 17:18 se kaže da žena ili ***** koja se zove Vavilon ima carstvo nad carevima zemaljskim (tj. da ima vlast nad celom zemljom) ipak radosna vest 18. glave je da je Vavilon propao. Iako je slava Vavilona bila velika, iako su svi narodi prihvatili lažnu religiju Vavilona, iako je većina stanovnika ovoga sveta sledilo učenje Vavilona, ipak će Vavilon na kraju propasti.

Imajući u vidu neslavan kraj lažne religije koja dominira svetom u poslednje vreme, anđeo sa neba upućuje poziv svim iskrenim obožavaocima pravog Boga da iziđu iz Vavilona, tj da odstupe od verovanja koja se nalaze u lažnoj religiji. Hristos će svojim dolaskom uništiti Vavilon i zato je neophodno da svi pravi sledbenici Hrista odstupe od lažne Crkve koja će dominirati u poslednje vreme. Samo na taj način oni će izbeći kaznu koja čeka Vavilon i one koji se nalaze u njemu.

Ovo proročanstvo o poslednjem vremenu u Otkrivenju 17. i 18. glavi naglašava nekoliko činjenica:

1. U poslednje vreme religija će igrati odlučujuću reč u svetskim zbivanjima.

2. Većina svedskih naroda će prihvatiti jednu, univerzalnu religiju.

3. Religija većine u poslednje vreme će biti lažna religija predstavljena ženom kurvom, simbolom lažne nauke i lažnog obožavanja.

4. Pravi Božji sledbenici moraju izaći iz Vavilona, tj. moraju odstupiti od lažne religije.

5. Propast Vavilona je neminovan, tj. lažna religija će propasti iako će je većina sveta podržavati.

6. Božja prava crkva u poslednje vreme je u manjini i neznatatna u uspoređenju sa Vavilonom ali je pobeda zagarantirana jer je Hristos na njenom čelu.

Poruka Otkrivenja o propasti Vavilona je poruka ohrabrenja i poruka pobede za Božji narod. Niko ne treba da se plaši Vavilona i njegovog veličanstva koje će biti dominantno u poslednje vreme. Pobeda Jagnjeta - Hrista je zagarantirana a time i večni život njegovih sledbenika.

(Tekst na osnovu komentara Dr. Ranko Stefanovic "Revelation of Jesus Christ")

"Bog je ljubav"
Pozdrav
 
?

...

Gost
ISAIJA raskrinkava onoga koji vrse psenicu Boziju:

21,9
...Tada povika [OTK. 18,2] i reče [OTK.14,8]: pade, pade, Vavilon, ...
21,10
Vrsaju moj, i psenice gumna mojega, sto cuh od Gospoda nad vojskama, Boga Izrailjeva, javih vam.

HRISTOS potvrdjuje:
LUKA 22,30
I reče Gospod: Simone, Simone, evo vas zaiska satana da vas vije kao pšenicu.
 
?

...

Gost
ISAIJA raskrinkava onoga koji vrse psenicu Boziju:

21,9
...Tada povika [OTK. 18,2] i reče [OTK.14,8]: pade, pade, Vavilon, ...
21,10
Vrsaju moj, i psenice gumna mojega, sto cuh od Gospoda nad vojskama, Boga Izrailjeva, javih vam.

HRISTOS potvrdjuje:
LUKA 22,30
I reče Gospod: Simone, Simone, evo vas zaiska satana da vas vije kao pšenicu.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.