Ватикан помогао Павелићу у бегу након рата

Ватикан Против Србије

 • Ватикан побеђује

  glasova: 2 15,4%
 • Србија побеђује

  glasova: 9 69,2%
 • нерешено

  glasova: 2 15,4%

 • Ukupno glasova
  13
 • Anketa je zatvorena .
Poruka
22.423
Ватикан помогао Павелићу у бегу након рата

Део мреже за помоћ ратним злочинцима у Другом светском рату својевремено је био и функционер Ватикана, касније папа. Пацовска веза, мрежа која је многим хрватским и другим ратним злочинцима помогла у бегу, пребацивала је после рата многе ратне злочинце на сигурне локације, а део мреже био је, према сведочењу једног обавештајца САД, и Ђовани Батиста Монтини, заменик државног секретара Ватикана, касније папа Павле VI. Опширан чланак објављен у израелском дневнику Харец темељи се на прошломесечном сведочењу Вилијама Гауена, бившег обавештајца САД пред савезним судом у Сан Франциску. То сведочење, према писању листа, садржи праве историјске и политичке бомбе.

На том суду од 1999. траје поступак против ватиканске банке, фрањеваца, усташа и Националне банке Швајцарске, по тужби породица жртава и различитих организација које заједно представљају 300.000 жртава Другог светског рата, а траже враћање имовине и одштету.

„Гауеново сведочанство повезује Монтинија, који је касније постао папа Павле VI, с крађом имовине Јевреја, Срба, Руса, Украјинаца и Рома током Другог светског рата у Југославији. Монтини је био укључен у скривање и помагање у бегу хрватских ратних злочинаца, попут усташког поглавника Анте Павелића, што је био део широке мреже познате под називом Пацовска веза”, пише лист. Према Гауену, Монтини, који је папа постао 1963. и као први папа посетио Израел 1964, био је укључен у пружање помоћи Ватикана усташама.

Према тајним документима уведеним у судски поступак, Павелићу су у бегу помагале и обавештајне службе САД и Велике Британије, а Британци су Павелићу помогли да с 10 камиона опљачкане имовине побегне у Аустрију. Усташе су опљачкано благо допремиле у Рим и предале га у руке амбасадора Хрватске у Ватикану Крунослава Драгановића, који је сакрио Павелића и његове помоћнике у ватиканске институције и сигурне куће, наводи лист.

Војна обавештајна служба САД је 1947. лоцирала Павелићево склониште, али је, према тајним документима које је Гауен написао у јуну 1947, а који су предати суду у Сан Франциску, Гауенова јединица добила наредбу која је гласила: „Не дирајте Павелића.” Гауен је пред судом рекао да је ту наредбу добио од Амбасаде САД. У документима означеним као државна тајна Павелић је добио заштиту Ватикана, па је из Италије Пацовском везом пребачен у Аргентину. Кључна особа био је Драгановић, који је Павелићу и другим усташким функционерима издао фалсификована документа. „Испитао сам Драгановића, који ми је рекао да је одговоран Монтинију”, рекао је Гауен, који је на крају Другог светског рата као агент контраобавештајне службе имао задатак да тражи фашистичке, нацистичке и друге ратне злочинце и њихове сараднике„, пише лист, а преноси Iskon.hr. (Б92)
 
Windows na beloruski način

Belorusija razvija sopstveni operativni sistem koji će biti alternativa čuvenom Windows-u američkog giganta Microsoft-a, za koji žitelji istočne Evrope nemaju novca. Jeftini beloruski operativni sistem biće otvorenog koda, poput Linux-a, izjavio je naučnik Akademije nauka u Minsku Mihail Mahanek i izneo tvrdnju da su i Evropska unija i NATO pokazali interesovanje za ovaj projekat. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko prethodno je uputio kritike na račun visoke cene uvoznog softvera, preneo je DPA. „Obični građani sebi ne mogu da priušte operativni sistem po ceni od 300 američkih dolara”, objasnio je Mahanek i dodao je zbog toga u zemljama istočne Evrope rasprostranjena piraterija. Beloruska verzija Windows-a koštaće samo 14 dolara. (Tanjug)
 
Ово за Павелића знам одавно... то је стара вест...

а ово за Руски Виндоус је...
laughing.gif
 
ЕКСПЛОЗИВНО ОТКРИЋЕ ИЗРАЕЛСКОГ ЛИСТА „ХААРЕЦ”

Америчке службе заштитиле Павелића

После наређења из амбасаде САД амерички војни обавештајци одустали од хватања усташког вође кога је крио Ватикан


Вилијам Гауен, некадашњи обавештајни официр у америчкој војсци, изнео је пред федералним судом у Сан Франциску низ доказа о везама усташа, Ватикана и америчких власти. Пред тим судом води се поступак против Ватиканске банке, као и против фрањевачког реда, усташа (Хрватског ослободилачког покрета), Националне банке Швајцарске и других осумњичених за крађу имовине. Тужбу су 1999. године поднели преживели Јевреји, Украјинци, Срби и Роми, као и потомци жртава и разне организације које заједно представљају 300.000 жртава Другог светског рата. Они захтевају да се казне одговорни и да се украдена имовина надокнади.

Израелски лист „Хаарец” објавио је делове сведочења које је пред судом дао Гауен, специјални агент америчке контраобавештајне службе, чији је задатак после рата био да пронађе италијанске фашисте, нацистичке ратне злочинце и њихове сараднике. То је значило и вође усташког покрета. Операција у којој је учествовала Гауенова јединица била је названа „Круг”, а паралелно с том операцијом, друге службе су, како тврди „Хаарец”, биле ангажоване у „контрадикторним акцијама”. „Међу тим службама биле су остале америчке обавештајне јединице, и то углавном Канцеларија стратешких служби (ОСС, од које је настала ЦИА), као и британске обавештајне службе. Они су остварили контакт с нацистима и са усташама и заврбовали их да буду агенти, сарадници и доушници, са намером да се направи фронт против совјетског ширења у источну Европу и на Балкан. „Да бисте пронашли Павелића, морали сте да откријете како је организована усташка мрежа у Италији, како она функционише и где су јој базе”, рекао је Гауен пред судом у децембру. Кључна особа у понтификатском колегијуму био је свештеник Драгановић, хрватски амбасадор при Ватикану. Драгановић и колегијум издавали су хрватским ратним злочинцима лажна документа. Међу тим злочинцима били су и Анте Павелић и Андрија Артуковић. „Ја сам лично испитивао Драгановића. Он ми је рекао да одговара директно Монтинију”, нагласио је Гауен.

Тај бивши обавештајац је, како преноси „Хаарец”, изјавио да је Монтини, тадашњи заменик државног секретара Ватикана, а потоњи папа Павле Шести, сазнао какву истрагу води Гауенова јединица. Монтинију је то, наводно, рекао шеф ОСС у Риму, а утицајни ватикански свештеник пожалио се Гауеновим шефовима на његово понашање. Амерички обавештајац је, наводно, нарушио имунитет Ватикана тиме што је улазио у црквене објекте, као што је хрватски колегијум, и тамо обављао претраге. Циљ Монтинијеве жалбе био је да се истрага омете. У томе је и успео.

„Хаарец” такође наводи да су високи званичници Ватикана били умешани у скривање и пребацивање хрватских ратних злочинаца ван Европе, такозваним пацовским каналима. Тим путем на Блиски исток и у Јужну Америку пребачено је на стотине нациста, који су од Ватикана добили црквене пропуснице или пасоше Црвеног крста. Међу њима били су и Клаус Барби („Кољач из Лиона”), Адолф Ајхман, др Јозеф Менгеле и Франц Штенгел, командант концентрационог логора Треблинка, али и Анте Павелић и Андрија Артуковић.

„Управо су усташке вође, на челу с Павелићем, украле имовину жртава – уметничке предмете и накит. Тај накит био је углавном од злата, али и од сребра. После рата, они су побегли с благом и легализовали га уз помоћ ватиканских институција. Према Гауеновом сведочењу, Монтини, који је 1964. године био први папа који је посетио државу Израел, био је такође умешан у помоћ Ватикана да се то богатство опере”, наводи „Хаарец”.

Лист пише да су на крају рата Павелић и усташе побегли у Аустрију, и да су уз помоћ британских обавештајаца и њихових пријатеља у Ватикану нашли уточиште у Италији. „Крили су се у ватиканским манастирима и била су им обезбеђена лажна документа с новим идентитетом. Тајна документа, која су објављена пред судом у Сан Франциску, показују да су на крају рата британски обавештајци преузели Павелића и дозволили њему и конвоју од десет камиона са украденим благом да уђу у британску окупирану зону у Аустрији. Британци су то урадили с намером да га искористе као противтежу комунистичкој власти у Југославији.

Усташе су конвој с благом одвезле до Рима, где су га предале хрватском амбасадору у Ватикану, свештенику Крунославу Драгановићу. Драгановић је обезбедио скривање Павелића и његових помоћника у ватиканским институцијама и сигурним кућама у Риму. Амерички војни обавештајци лоцирали су Павелићево скровиште. Али, по тајном документу предатом суду, који је Гауен написао у јулу 1947, Гауенова јединица добила је наредбу да „не дира” Павелића. То је била наредба из америчке амбасаде, нагласио је Гауен у свом сведочењу. У том документу, који је класификован као „топ сикрит” наводи се и да је Павелић, преко контаката с Драгановићем, имао заштиту Ватикана. Из Италије, Павелић је „пацовским каналима” прокријумчарен у Аргентину, где је био саветник за безбедност председника Хуана Перона.
 
„Хаарец” наводи да тужена страна пред судом у Сан Франциску тражи да се забрани објављивање сведочења Вилијама Гауена. Израелски лист успео је да то сведочење објави пре евентуалне забране.

-----------------------------------------------------------

Адвокат: Срби се још плаше

Израелски лист преноси и изјаву једног од заступника људи који су тужили Ватикан. „Многи од тужилаца не желе да им се објави слика. После толико година”, каже адвокат Џонатан Леви. „Многи се још плаше усташа, нарочито Срби. За разлику од нацистичке партије, усташе још постоје и имају страначко седиште у Загребу”, тврди Леви.
 
Бл:
Windows na beloruski način

Belorusija razvija sopstveni operativni sistem koji će biti alternativa čuvenom Windows-u američkog giganta Microsoft-a, za koji žitelji istočne Evrope nemaju novca. Jeftini beloruski operativni sistem biće otvorenog koda, poput Linux-a, izjavio je naučnik Akademije nauka u Minsku Mihail Mahanek i izneo tvrdnju da su i Evropska unija i NATO pokazali interesovanje za ovaj projekat. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko prethodno je uputio kritike na račun visoke cene uvoznog softvera, preneo je DPA. „Obični građani sebi ne mogu da priušte operativni sistem po ceni od 300 američkih dolara”, objasnio je Mahanek i dodao je zbog toga u zemljama istočne Evrope rasprostranjena piraterija. Beloruska verzija Windows-a koštaće samo 14 dolara. (Tanjug)

Ajd prvo ovo pa cu kasnije o temi. Zvaka BL...razvijati operativni sistem nije posao od nekoliko meseci ili godina, to je ozbiljan posao. Sto se tice Linuxa njegov source je dostupan svima i ako neko zeli moze da ga razvija i doradjuje kako on misli. To vazi za sve verzije od RedHat do YDL i dalje. Sad zasto se Bill Gates nasao malo pogodjenim ovde? Kazem Bill zato sto je on drzavni covek SAD i sve sto se radi sa distribucijama Windowsa u zemljama treceg sveta gde se nalazimo i mi, podlozno je kontroli americke administracije. Zasto? Glavni razlog treba traziti u pokusaju da se Windows ustanovi kao jedini operativni sistem u drzavnim administracijama malih zemalja. Razlog je prost. Kontrola i samo kontrola. Windows je sistem sa toliko sigurnosnih rupa da i amater haker moze da radi sta zeli. Naravno postoje i ozbiljnije rupe u sistemu koje retko ko sme da spomene, jer su sa predumisljajem napravljene od samog Microsofta. Jedna o kojoj se prica ali ne bas glasno, je pitanje update sistema na kome radite. Kada se ulogujete na Microsoftov sajt, ako ste im interesantni... a to ne verujem da je ovde niko, vec samo ozbiljne institucije kao uprava, Parlament, politicke partije i sl..... u stanju su da za dvadesetak sekundi iscitaju ceo disk od npr. 80gb. :D Kako? E to ne znam ni ja. Ali ljudi se kunu da su ih provalili da to rade. Govorim o svetski poznatim majstorima hackinga koji imaju kultne pozicije u zemljama u kojima zive. Inace za informaciju, medju najboljima su Turci, Albanci a ima i nekoliko siposa. Zadnji biser se desio pre mesec dana kada je ustanovljena nevidjena blamaza sa Wi-Fi logovanjem na notebook racunarima koji koriste XP. Kada se ulogujete u bezicnoj mrezi ako notebook ne prepozna istu, vraca se automatski na zadnju IP adresu na kojoj ste bili. :D:D:D Svaki haker u toj mrezi moze da vam onda vidi ceo komp kao na dlanu. Ovo je malo simplifikovano, ali sustinu razumete. A bezicne mreze su buducnost i u svetu ih ima koliko zelite.

Sad se pitate vi koji moroni od politicara mogu da dozvole da se tako los sistem koristi na tako odgovornim mestima kao sto su drzavne sluzbe? Pa reci cu vam, kod nas je bio DS. Secate se... svi mudri ljudi iz Srbije koji se bave kompjuterskim inzenjeringom, programiranjem i sl. stvarima su zapenili objasnjavajuci Djiki i Djelicu da to ne valja. Ali oni su kao po obicaju uradili opet stvar na stetu drzave, kao mnogo puta ranije. Svaka ozbiljna drzava razvija poseban OS za potrebe administracije, sa specijalnim hardverskim i softverskim firewall zastitama, gde ne moze tek tako lako da se udje.

Znaci Lukasenko prica nebuloze... a mozda i ne ako je sistem razvijan tajno zadnjih godina. Onda je to druga stvar.
 
Бл:
Адвокат: Срби се још плаше

Израелски лист преноси и изјаву једног од заступника људи који су тужили Ватикан. „Многи од тужилаца не желе да им се објави слика. После толико година”, каже адвокат Џонатан Леви. „Многи се још плаше усташа, нарочито Срби. За разлику од нацистичке партије, усташе још постоје и имају страначко седиште у Загребу”, тврди Леви.

Stvar je manje vise poznata. Nije Ante jedini medju njima. Bila je gomila nacista koji su legalno prebegli, ako su naravno bili interesantni velikom Bratu. Znaci morao je neko da bude naucnik velikog formata da ga zele. Kao Wernher Von Braun npr. Da nije bilo njega ne bi ni bilo Apollo misija na Mesec.

Sad bilo je mnogo pravih zlocinaca i koljaca, ubica i ostalih smradova koji su zbrisali pretezno u Juznu Ameriku. Poznata je saga iz Paragvaja sa Mengeleom... Pavelic je posebna prica, zato sto je Vatikan za razliku od Amera stitio sve koji su okrvavili ruke nad Srbima. Gomila njih. Nije mi sad da se secam, ali ako nekog zanima, prelistacu knjige pa cu naci. Znaci kanali su savrseno funkcionisali i sto je najgore to se znalo jos u ono vreme. Ali naravno tada je bio informativni mrak pa su to znali samo mali broj ljudi iz komunisticke vlasti.

A ovo da se Srbi plase :D Cifutska advokatska bagra. 'Oce da isteraju lovu po svaku cenu. :D To koliko se plasimo, videlo se posle rata kada su ekipe sa Giskom, Arkanom i jos nekima po Dolancovom nalogu radili atentate po Svedskoj i Nemackoj. I to ne atentate klasicne... vec po onoj staroj, ko tebe hlebom... ti njega hlebom :D Znaci ako je neko od ustaskih smradova klao testerom... tako je i zavrsio, ako je koristio cekic kao onaj Jozo ne secam se prezimena... dobio ga je u celo. Najduze se odrzao od njih Branko Jelic koji je imao neverovatnu srecu da nekoliko puta izmakne osvetnickoj ruci.
 
Svaka vam čast gospodine malrone. Hvala na objašnjenju.

Бл:
Они су остварили контакт с нацистима и са усташама и заврбовали их да буду агенти, сарадници и доушници, са намером да се направи фронт против совјетског ширења у источну Европу и на Балкан.
Ja znam da je NATO radio svašta kako bi uspeo u hladnom ratu. Mnoge od tih stvari su kriminalnog porekla... Ali ovo je zločin i nepočtovanje prema mrtvima i prema ljudima uopšte. Samo neka pobedimo. Valjda će tada da se utvrdi da je rat zločin u bilo kojem obliku.
 
@ pagan & 007

Hvala na lepim recima. Inace samo da malo prosirim analizu... Pisanje source koda za odredjeni procesor nije nimalo naivna stvar. To rade ekipe od desetina i stotina ljudi. Pa se desi kada se pojavi neki bag, mnogi ne uspevaju tek tako lako da ga otklone. A imaju veliko iskustvo. Ne sumnjam uopste da u Rusiji i Belorisiji postoje sjajni mozgovi sto se toga tice, ali mislim da mora da bude malo vise ozbiljnosti u celoj postavci.

Dacu primer kako se to radi. Steve Jobs vlasnik i tata Apple je bio ucenjen direktno od IBM i Motorole kada su mu poslali vest da vise nece razvijati poboljsane PowerPC procesore... one koje koristi Macintosh odkako postoji. E sad baja Steve, koji je najveci mag na svetu za kompjutere i koji je sa Gatesom u tandemu napravio prvi Apple komp (Gates je onda otisao u potrazi za velikom lovom, a Jobs radio na daljem razvoju Unixa pod kojim u izmenjenoj varijanti i dan danas radi Mac), ne bi bio to sto jeste da ne zna za jadac. Posto samo jos Intel i AMD prave procesore a njihova da kazem topologija nema blage veze sa Motorolom te je neprimenljiv operativni sistem koji sada koristi Mac, on lepo rece posle takve objave koju je dobio, da ce na sledecem sajmu izbaciti nov komp sa Intelovim Pentiumom i novim operativnim sistemom gde ce raditi stari macov softver. Raja u komp industriji poce da se smeje ko blesava, kazu evo i on dolijao i lupeta, jer znaju da za razvijanje sistema sa novom hardverskom podrskom mora da prodje najmanje 3-5 godina.

I na sajmu lepo pre dve nedelje izadje novi Mac sa Pentiumom i novim operativnim sistemom. I sve radi lepo. Vecina Macovih programa odlicno radi, cak moze da se koristi i XP ko to zeli:D

U cemu je tajna. Posto je covek pojeo gov*o pre deset godina slicne vrste, tajno je zadnjih sedam godina razvijao ceo operativni sistem i za varijantu, da ga neko kao IBM i Motorola zaj*bu. Mislio unapred. Mozak. E sad ako u Belorusiji ima takvih, svaka im cast.
 
marlon:
Stvar je manje vise poznata............................................................ .....................................................................................................................
A ovo da se Srbi plase :D Cifutska advokatska bagra. 'Oce da isteraju lovu po svaku cenu. :D To koliko se plasimo, videlo se posle rata kada su ekipe sa Giskom, Arkanom i jos nekima po Dolancovom nalogu radili atentate po Svedskoj i Nemackoj. I to ne atentate klasicne... vec po onoj staroj, ko tebe hlebom... ti njega hlebom :D Znaci ako je neko od ustaskih smradova klao testerom... tako je i zavrsio, ako je koristio cekic kao onaj Jozo ne secam se prezimena... dobio ga je u celo. Najduze se odrzao od njih Branko Jelic koji je imao neverovatnu srecu da nekoliko puta izmakne osvetnickoj ruci.
Чему то о багри, нисам видео да је Србија и Коштуница нешто урадио???
Више су Јевреји и Срби из Реп.Србске урадили за Јасеновац и злочине над Србима него Београд, тако да ту боље да се поклопите.
 
Бл:
Чему то о багри, нисам видео да је Србија и Коштуница нешто урадио???
Више су Јевреји и Срби из Реп.Србске урадили за Јасеновац и злочине над Србима него Београд, тако да ту боље да се поклопите.
BL pricam o advokatima.... da bi isterali lovu... veliku, mora da sloze pricu da je i danas tako. Ne kazem da nije, ali nikad se mi nismo cvikali od ustaskih smradova. Imas Jevrejske lobije koji su jako puno uradili za srBsku stvar. Nisam o tome pricao. I nemoj molim te da se delimo... do Drine... i preko Drine :D
 
marlon:
BL pricam o advokatima.... da bi isterali lovu... veliku, mora da sloze pricu da je i danas tako. Ne kazem da nije, ali nikad se mi nismo cvikali od ustaskih smradova. Imas Jevrejske lobije koji su jako puno uradili za srBsku stvar. Nisam o tome pricao. I nemoj molim te da se delimo... do Drine... i preko Drine :D

Како ја да делим Србе, Мајка и Жена ми из БЛ, а ја и ОТАЦ са КиМ(Србија још увек)
Него само по питању Јасеновца и Злочина над Западним Србима у Западној Србији
 
Marginalizacija simbola stradanja
17.01.2006 dnevnik

DANAS ĆE BITI PREDSTAVLJENA IZMENJENA POSTAVKA MEMORIJALNOG MUZEJA JASENOVAC

Mnogi pretpostavljaju da će se novi koncept uklopiti u sadašnju politiku priznanja da su ustaše činile zločine nad Jevrejima, dok se zločini nad Romima, a pogotovo nad Srbima prećutkuju i umanjuju. (Tanjug)

Na Spomen-području Jasenovac danas će, uz prisustvo diplomata iz Izraela i SAD, čelnih ljudi ministarstava nauke i obrazovanja i kulture Republike Hrvatske, ali ne i predstavnika Srba i Srpske pravoslavne crkve, biti predstavljeni projekti nove stalne postavke Memorijalnog muzeja i novog Obrazovnog centra. Kako je saopšteno iz Spomen-područja Jasenovac, tom prilikom će biti prezentovano i pismo namere jerusalimske Međunarodne škole holokausta Jad Vašem o saradnji s Jasenovcem.

Upravo to, kao i činjenica da na ovaj skup nisu pozvane brojne relevantne ličnosti i predstavnici svih naroda koji su stradali u Jasenovcu, izazvalo je burne reakcije u hrvatskoj javnosti. Naime, mnogi pretpostavljaju da će se novi koncept postavke Memorijalnog muzeja uklopiti u politiku priznanja da su zločini činjeni nad Jevrejima, dok se zločini nad Srbima i Romima prećutkuju i minimizuju. Kako piše hrvatska štampa, deo “zainteresovanih i kompetentnih grupa”, poput predstavnika Srba, ali i Jevreja, hrvatskih antifašista i logoraša, ili nije konsultovan, ili je čak onemogućen da učestvuje u finalizaciji izrade novog koncepta muzeja. Stoga oni s razlogom strahuju od ideje o Jasenovcu kao isknjučivo muzeju holokausta, koja je za njih neprihvatljiva.


VLADIKA SAVA: Nisu nas pozvali

- Ne znam ništa o tome - izjavio je za „Dnevnik” vladika Sava Jurić, koji, inače, živi u selu Jasenovac. - Nisu nas pozvali. Ja sam vladika slavonski, živim kilometar od spomenika a nisam uopšte obavešten. Ne mogu ništa da komentarišem. Preskočili su nas, a zašto, ne mogu da vam kažem.

Novi izgled Memorijalnog muzeja Jasenovac je, inače, i zamišljen po matrici Muzeja holokausta u Vašingtonu, odnosno najvećem memorijalnom središtu posvećenom stradanju Jevreja u Drugom svetskom ratu, jerusalimskog Jad Vašema. U saopštenju Spomen-područja se navodi da je novi koncept nastao kao rezultat saradnje stotinak stručnjaka iz Hrvatske i inostranstva, koji su u svom radu primenili savremene svetske principe muzeologije, obrazovanja, obeležavanja spomen područja i podučavanja o genocidu i holokaustu.

Putem novog koncepta, primenjenog u izradi nove stalne postavke i Obrazovnog centra, Spomen područje će, kako piše u ovom saopštenju, “postati jedinstveno mesto učenja za nenasilje, demokratiju i ljudska prava”. Pa ipak, postoje slutnje da nova koncepcija ima drugačiju pozadinu. Jer, predviđeno ukidanje i marginalizacija simbola Jasenovca, ocenjuju istoričari i predstavnici naroda-stradalnika, znači skrivanje karaktera tog logora, odnosno pune istine i edukativne crte onoga što se tamo događalo.


MILORAD PUPOVAC, PREDSEDNIK SNV-a: Iskrivljena slika

- Ne znam da li su predstavnici Srba uopšte pozvani, ali s obzirom da mi ne prihvatamo izbor predsednika Saveta Spomen-područja Jasenovca, nećemo biti tamo - potvrdio nam je juče Milorad Pupovac, predsednik Srpskog nacionalnog vijeća. Po njegovim rečima, jasenovački logor mora biti predstavljen i kao deo holokausta, ali se nijedan njegov aspekt ne sme zanemariti. On je ocenio i da je problem u novom konceptu postavke ne samo što se njim mlađim generacijama šalje iskrivljena slika o tome šta se dogodilo u Jasenovcu, već i što se time pokazuje da se hrvatsko društvo ne želi suočiti sa svojim tamnim stranama.


ALEKSANDAR TOLNAUER, PREDSTAVNIK JEVREJSKE OPŠTINE: Ne sme biti favorizovanja žrtava

Aleksandar Tolnauer, član osporavanog Saveta jasenovačkog spomen-područja u ime Jevrejske opštine, izjavio je da i on istupa protiv zamisli da nova postavka Muzeja bude usmerena samo na holokaust, odnosno na stradanja samo Jevreja. Po njemu, Spomen-područje mora biti verifikovano u skladu sa istorijskom istinom da su tamo, uz Jevreje, stradavali i mnogi drugi, u prvom redu Srbi, Romi i Hrvati. „Ružno je to reći, ali ni jedna žrtva se ne sme favorizovati na uštrb druge, jer vrlo je važno istaći da su tamo stradali, zbog različitih stvari i pristupa, Srbi, Jevreji, Romi, Hrvati, Muslimani, Slovenci i mnogi drugi. Ta komponeta stradanja ljudi raznih nacionalnosti, veroispovesti i političkih uverenja treba biti istaknuta. Ne smije se politizirati sa žrtvama”, izjavio je Tolnauer, uz opasku da u rad Saveta moraju što pre biti inkorporirani predstavnici Srba, antifašista i bivših logoraša, jer bez njih rad ovog tela “ne može biti do kraja kompetentan”.http://www.dnevnik.co.yu/modules.php?name=News&file=article&sid=6688
 
U hrvatskoj javnosti se, naime, uveliko spekuliše da se u Muzeju više neće moći videti ustaške uniforme, slova “U” i ostali simboli Jasenovca, pa će nova koncepcija doneti ovom spomeniku i novi smisao. Kako je ranije pisala hrvatska štampa, u centralnom delu Muzeja će biti istaknut popis sa dostupnim imenima svih žrtava koje su stradale u logoru smrti. Imenima će biti pridružene i fotografije, dokumenti, te predmeti koji su ostali sačuvani. Na videozidu će biti izloženo svih 70 hiljada poznatih imena i prezimena ubijenih. Istoričarka Nataša Mataušić, jedna od onih koji su radili na koncepciji i scenariju, kaže da taj popis još uvek nije konačan, pa će u bazi podataka, uz nacionalnost, mesto i godinu rođenja, biti uključen i poziv svima da se priključe istraživanju.

- U skladu sa savremenom koncepcijom memorijalnih muzeja prikazali smo sudbine ljudi koji su tamo stradali. Taj pristup je u trendu sa sličnim memorijalnim centima u svetu, gde je tendencija da se krene od opštih mesta prema pojedinačnim ljudskim sudbinama - kaže Nataša Matušić.


Pet godina pakla

Odlukom ustaških vlasti 21. avgusta 1941. godine osnovan je uz Savu, kod mesta Jasenovac, sistem logora, u sklopu kojeg je bio i tridesetak kilometara udaljeni logor Stara Gradiška, koji se nalazio unutar zidina austro-ugarske tvrđave. Nakon savezničkih bombardovanja u martu i aprilu 1945. godine, u kojima su uništeni mnogi objekti unutar logora, Vjekoslav Maks Luburić, zapovednik Ustaške obrane, naredio je da se likvidiraju svi zatočenici, a logor i samo mesto Jasenovac do temelja sruše i spale, kako bi se prikrili svi tragovi zločina. Posljednja grupa žena likvidirana je u predvečerje 21. aprila, a 22. aprila deo poslednjih muških logoraša odlučio se na pokušaj proboja iz logora. Od njih 600 proboj je preživjelo 107 zatočenika.


Goldštajn: 100.000 žrtava

„Mi smo manje-više sigurni da je broj žrtava u Jasenovcu između 80.000 i 100.000”, izjavio je Slavko Goldštajn u vreme dok je bio na čelu Saveta SP Jasenovac. „Otvoreno je pitanje srpskih žrtava, ali po mom saznanju njih je bilo možda do 60.000, jer ukupni gubici Srba na području NDH su 360.000, a tu su uračunati i partizani, i četnici, i civili. Po mom uvidu, a imam vrlo veliki uvid o području Korduna i nešto Like i grada Karlovca, meni se čini da je osetno više Srba ubijeno, što je još strašnije, na kućnim pragovima, po selima u ustaškim pohodima i genocidima, nego u samom Jasenovcu”.

Podsetimo, rad na novom projektu već nekoliko meseci izaziva mnoštvo kontroverzi, sukoba i nezadovoljstava. Prvo su iz Saveta PU Jasenovac izašli oni koji su bili nezadovoljni izborom novog predsednika, inače čelnika lokalnog ogranka vladajućeg HDZ-a, da bi potom bilo ukinuto i delo vajara Dušana DŽamonje, koje se “nije uklopilo u novu koncepciju”. A o toj koncepciji precizno nije mogla govoriti ni ugledna istoričarka Zorica Stipetić, koja je i bila kandidat za predsednika Saveta PU Jasenovac, kada je bivšem predsedniku Slavku Goldštajnu istekao mandat. Ona je za naš list kazala da tu koncepciju nije ni videla, pa njen sadržaj i ne može komentarisati.

- Cela stvar je u tome što ne znamo pravu sliku. Savet ne radi jer su povučena tri predstavnika, odnosno predstavnici srpske nacionalne manjine, Saveza antifašističkih boraca i žrtava logoraša. U svakom slučaju, Savet ne radi a sat otkucava ubrzano. Ta koncepcija je na završetku a za sada su samo slutnje one koje daju teskobu i strah nekim članovima - kaže Zorica Stipetić.

Ona dodaje da se o novoj koncepciji, zapravo, ne zna ništa osim da je pod egidom holokausta, iako Muzej holokausta ima drugi duh. On se, kaže Zorica Stipetić, odnosi na genocid nad jednim narodom, dok je u Jasenovcu bilo i holokausta i genocida nad drugim narodima, kao i zločina nad antifašistima.


DR RANKO KONČAR, DIREKTOR MUZEJA VOJVODINE: Nužna postavka za sva vremena

„Može se neka postavka praviti protokolarno, a može biti motivisana i nečim drugim, ali sasvim je sigurno da kada je reč o novoj postavci žrtvama u Jasenovcu onda mi je barem po dva osnova na otvaranju nove izložbe bilo mesto”, kaže za “Dnevnik” profesor dr Ranko Končar. „Prvo zbog toga što sam direktor Muzeja Vojvodine, jednog od tri najveća u Srbiji, a drugo što sam istoričar 20. veka, a upravo Jasenovac treba da simbolizuje žrtve tog veka”. Profesor Končar, međutim, kaže da nema nikakvu informaciju o tome kako izgleda nova postavka u Jasenovcu, u čemu je ona nova, i zbog toga i ne može prema njoj ni da se odredi. „Međutim, mimo toga smatram da se na tom mestu jednom zaista mora napraviti izložba za sva vremena a ne da se ona menja po političkim potrebama. A to je moguće jedino ako svi relevatni ljudi budu dali svoje objektivno mišljenje o zbivanju u Jasenovcu. Ako su celu postavku sačinili zbog političara, onda je priča sasvim drugačija, ali ako su želeli da na tom mestu okupe muzejske stručnjake i istoričare, koji mogu da daju relevantan sud, onda su se tu morali naći predstavnici svih muzeja u Srbiji, baš kao i srpski istoričari”, ističe prof. dr Ranko Končar.

- Ako je tačno, ali ne znam da li je, da se neće više izlagati nacionalna pripadnost žrtava, i ako je istina da simbola tog zla i prikazivanje ideoloških zasada na kojima je to nasilje počinjeno neće biti, nego da će to biti jedan muzej u kojem se govori o dostojanstvu žrtava, onda će to biti samo delimična istina - kaže Zorica Stipetić - Tek ćemo videti u Muzeju da li je tačno da će se novi koncept uklopiti u politiku priznanja da su ustaše činile zločine nad Jevrejima, dok se zločini nad Romima, a pogotovo nad, Srbima minimizuju.

Zorica Stipetić, međutim, napominje da su neke stvari i u samoj najavi nove koncepcije neprihvatljive, jer, zapravo, sakrivaju uzroke zbog čega je nastao Jasenovac. A nastao je iz jedne ideologije, iz jedne ideje.

- To se verovatno ne želi više pokazati, a to je ono što se sada zove ’nova dezideologizacija’. Ali ja ne razumem kako može biti dezideologizacije nečega što je po svojoj definiciji plod jedne ideologije. Zločin je bio plod ideologije a ne prirodna nesreća. Ako ne pokažete celoviti istorijski kontekst i razloge zašto je to zlo nastalo i u ime čega, onda nećete dobiti nikakvo vraćanje dostojanstva žrtve time što ćete pokazati njegovu sliku dok je to još bilo sretno ljudsko biće a ne grozan kostur. Ako mu vi oduzmete uzrok njegove nevine smrti, onda je to puno gore od oduzimanja dostojanstva žrtve. Onda oduzmete svaki smisao žrtve - kaže Zorica Stipetić.
Današnjem događaju u Jasenovcu neće prisustvovati ni Slavko Goldštajn, koji je bio i predsednik zagrebačke jevrejske opštine.

- Ne znam ništa o novoj postavci. A nisam ni pozvan pa je neću ni videti - kaže za “Dnevnik” Goldštajn - S druge strane, ne mogu tvrditi da u ovom činu postoje namere da se minimiziraju žrtve. Opasnost jeste postojala i mi smo na nju upozorili, i mislim da je to uzeto u obzir.

Predsednik Građanskog odbora za ljudska prava u Hrvatskoj Zoran Pusić kaže, međutim, za “Dnevnik” da postoje jasna težnje da se Jasenovac pretvori u muzej holokausta, ali i da je jak i glas koji se tome protivi.

- Nisam pozvan na otvaranje nove izložbe, mada smo godinama o tim stvarima govorili. Činilo mi se da je sve bilo krenulo u dobrom smeru da se te manipulacije zauvek zatvore i da se ova priča ne koristi u dnevno-političke svrhe, već da se zna da je Jasenovac spomen na strašan događaj, kao i da je, što se istorije tiče, to završeno razdoblje. Međutim, ideje koje su do toga dovele se uvek u nekim drugim oblicima mogu, kao nekakava metarmorfoza, pojaviti ponovo. I pojavljuju se, nažalost, ponovo. Videli smo to u prošlom ratu - kaže Pusić.

On dodaje da su često oni koji su počinili zločine i na jednoj i na drugoj strani, za te zločine tražili ideološka pokrića. Za većinu zločina koji su napravljeni u ime Srba, veli on, nastojalo se naći pokriće u četničkoj ideologiji, dok je većina zločina, koji su napravljeni na hrvatskoj strani se često događala pod ustaškim simbolima. Ovo su samo drastični primeri dokle te ideje mogu dovesti, veli Pusić uz ocenu da je najvažnije da se s njima raskrsti.

- Mislim da je baš Jasenovac bio iskorišten, da se s njim manipulisalo i u jednom i drugom smeru. Neki istoričari iz Hrvatske su stradanja pokušali minimizirati, kao da je velika razlika da li je ubijeno deset hiljada ljudi manje ili više. S druge, pak, strane, uglavnom od istoričara iz Srbije, sve se pokušalo maksimizirati. To se koristilo u političke svrhe, da se pokaže da je gonocid nešto što ima veze s celim narodom, u ovom slučaju hrvatskim. I jedno i drugo je opasno i za svaku osudu - zaključuje Pusić.

Slađana Gluščević

http://www.dnevnik.co.yu/modules.php?name=News&file=article&sid=6688
 
Шеф Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је да наводи да су у припремању акције "Олуја" учествовали и војни и обавјештајни званичници западних држава и припадници мировних снага УН "не могу умањити одговорност Анте Готовине и осталих из хрватског ратног естаблишмента за етничко чишћење и ратне злочине над Србима у Крајини".

"Мировне снаге УН у Хрватској нису убијале Србе, нити палиле и пљачкале њихову имовину у Крајини, већ су то чинили искључиво припадници Хрватске војске и полиције под командом Анте Готовине и њему надређених из ратног хрватског војног и политичког руководства", рекао је Штрбац у изјави Срни.

Штрбац тврди да српско оружје из заштићених зона УН, док је Крајина била под српском контролом, "никако није могло бити допремљено Хрватима", те да су хрватске снаге до српског оружја "једино долазиле након заузимања појединих дијелова Крајине , као што је био случај након операција `Медачки џеп` или `Бљесак`".

Шеф "Веритаса" је увјерен да одбрана Анте Готовине у Хашком трибуналу "нема никакве шансе да оповргне аутентичност `брионских транскрипата`, који представљају само један у низу доказа о почињеном ратном злочину и удруженом злочиначком подухвату ради трајног истребљења и протјеривања Срба са њихових вјековних огњишта из Крајине".

"Убијени Срби и њихове порушене и спаљене куће у Крајини су главни докази са терена о злочионима над Србима, а `брионски транскрипти`, који су снимљени уочи операције `Олуја`, могу само да појачају остале доказе, јер се показало да су потврдили оно што се касније дешавало на терену током напада на Книнску Крајину", рекао је Штрбац.
_________________
 
О ЧАСНОМЕ ПОПУ ЈЕРОТИЈУ

Ударила ћескин Арбанија
На питомо село Видојево
Кад се жито на Стопеку брало,
Те не бија у селу делија,
Већем бака и с'једих стараца,
Да чувају младо и нејако.
С њима часни попе Јеротије,
Што је Божју књигу изучио
У Далији, гори Атонији;
Док је дош'о с књиге до нурије,
Дуги пути, а душмани љути,
Пак се нешто и с пушком познав'о,
И сабљу је уз пут припасав'о.
Ударила ћескин Арбанија
У по' ноћи, у безмјесечини.
Кад се осу и врисак и писак,
Скочи с одра часни Јеротије,
Ал' то гори село Видојево -
Још не гори црква Никољница.
Село гори, а црква се св'јетли,
Већ се дижу јаре пут звонаре,
Пак се звона ноћом заљуљала,
Звона звоне без ичије руке.
Прекрсти се часни Јеротије:
,,Помоз' Боже, без ког се не може,
И ти, пушко, са којом се може,
И ти, сабљо, за одбрану дана,
И, десницо, са петшестли рана!''
- Помогло му у Бога уздање,
Помогла му пушка прадједовска,
Помогла му сабља крстајлија,
И десница, што с' давно цјелива.
Он прокрчи пута и раскршћа;
Помињући Бога истинога,
Арбанасе ваља као класе.
Многи пали, други задрхтали;
Чине им се стотине попова -
А то један, ма стотине вр'један.
Не престаје часни Јеротије
Док проведе старце и старице,
А још више нејаке дјечице,
Под окриље цркве Никољнице.
А сам пада, рана га савлада,
И издахну десно поред цркве.
Село гори, а црква се св'јетли,
Звона звоне без ичије руке,
А у цркви старо и нејако
Поје Богу и светом Николи;
Окрст храма тамјан се разл'јеже -
Арбанија бјежи у забр'јежје.
Ал' се јека чула до Стопека,
Дотрчали лаки жетеоци,
Брчна пера села Видојева,
Нашли село, макар изгор'јело,
Нашли своје и старо и младо,
Све на броју - у Божјем присоју.
Још су нашли часног Јеротију,
Мртав лежи десно поред цркве,
Њему мртвом брада понарасла -
Б'јела брада била му до паса,
А сад му је покров да табана,
Јер од'јело све му изгорјело.
Сви му редом прионуше руци,
Сузе лију, кроз сузе наричу:
,,Свештениче, Божји угодниче,
Наш браниче и наш мучениче,
Бог ти души дао рајске плате,
Сви попови угледали с' на те!''

*
Што вам пјевах, не пјевах за шалу,
Нит за шалу, нит за какву хвалу,
Већ што стари нама даровали
Накомени ваља да с' очува.
 

Back
Top