Vaspitanje za žene?

Ne želim temu da otvaram na Obrazovanju, jer me ne zanima taj aspekt učenja i slično. Već me zanima šta muškarci misle o tome da li u današnjem školstvu, posebno mislim na učitelje i vaspitače, preovlađuje ženski princip, tj da uglavnom žene koje su učiteljice i vaspitačice nameću dečacima ženski model rešavanja problema i suzbijaju neku njihovu mušku narav?

Primer bi bio, dečak od 10 god je uhvatio za "rever" i gurnuo drugog dečaka tokom fudbala jer mu se učinilo da taj stalno druge gurka. Ovaj se nije povredio, ali posle je 2 časa plakao posle toga.. da bi učiteljica ih sve poslala kod psihologa, a psiholog nije posle toga rekla da je neobično da ovaj ceo dan plače zbog jednog guranja, već je rekla da dečak koji je gurnuo nema nikakvu empatiju i da je to problem. On kaže ovaj me nervira, uvek plače i žali se, a on sam gura druge. Dakle, sa detinje strane, zašto bi osećao empatiju? Posle svega, nije ispalo čudno za sve te psihološkinje i učitejice što je ovaj plakao ceo dan u školi zbog guranja, još su rekli on je tako fin, nežan, već što ovaj nije imao empatiju, i to ih je kao baš uznemirilo.

Kako sve ovo vama deluje? Da li se previše traži od dečaka kao da budu devojčice? Šta biste rekli iz vašeg iskustva?
Iz ove price ne mozemo izvuci dovoljmo podataka da bi doneli pravilan zakljucak, pocevsi od toga koliko je dugo decak zaista plakao i da li je isti zaista gurao druge, i sta se podrazumeva pod guranjem (zavisi ne samo od zemlje vec i od regiona).
Verovatno je psiholog zakljucak da ovaj drugi decak nema empatije donela na osnovu vise podataka sem samog incidenta.
- decak sklon plakanju nije potencijalni problem za skolu, dok decak koji hvata za rever i gura potencijalno moze biti problem, duznost skole jeste da pokusava da resi moguce probleme i da ucini nastavu sto bezbedniju i prijatniju za ucenike
- deca koja se tesko uklapaju, nemaju razvijenu empatiju i sklona su nasilnom ponasanju cesto postanu problem za drustvo

Prvi put cujem za "zenski princip resavanja problema" posto iz mog iskustva zene resavaju probleme na razne nacine koje ukljucuju i guranje, batinanje, vucenje za kosu itd

Sam Jordan Peterson stalno pominje kako u skandinavskim zemljama gde u obrazovanju pokusavaju da sto vise izjednace oba pola imaju najvece razlike izmedju odraslih muskaraca i zena (ne secam se na sta je tacno mislio).

Najveca razlika izmedju muskaraca i zena jeste endokrini sistem (hormoni), samo obrazovanje tesko da moze da utice na endokrini sistem u tolikoj meri da odjednom decaci pocnu da dobijaju menstrualna krvarenja.

Vazna tacka je percepcija- negde zene mrze muskarce sa cupavim grudima, negde ih smatraju jako muzevnim; no realno i jedni i drugi su muskarci, a izmedju ostalog su prvo muskarci nosili štikle, pa su zene preuzele modu i nastavile je.

Te price o feminizaciji decaka, tradicionalizmu i sl dolaze iz politickih krugova najcesce ultradesnicarskih, i uglavnom su puko preterivanje.

Prijavljivanjem ce sigurno osoblje da reaguje, medjutim tu ima i faktor socijalizacije. Muska deca tako budu stigmatizovana i obelezena sa tuzbabom i slabicima i onda niko nece da se druzi sa njima.
s pravom jer na takvu osobu ne možeš sutra da se osloniš.
Najmoćniji ljudi na svetu su oni iz tajnih društava a svi imaju proces filtriranja drukara.

Skole nisu zdravo okruzenje za decu. Ne mozes tek tako nerazvijenog coveka da posaljes u nepoznatu grupu koja nema ni sistem kako da odrzava red, pa da pravdas to sa: ocvrsnuce, to je prirodno.
Tako se nikada deca nisu ocvrscavala. Zna se kako su se muska deca inicirala u odrasli svet kroz istoriju - plemensko okruzenje. A plemensko okruzenje je drugacije jer se svi znaju tu. Drugaciji su odnosi cak i kad dodje do tuce. Drugari i drugarice, rodjaci, brace i sestre, komsije i td. U skolama to nije slucaj. Nepoznata deca, bez ikakvih dodirnih tacaka, razlicitih socijalnih statusa, sa nepoznatim vaspitacima koji nemaju ni prostor ni sredstva da zaista budu bliski s njima.
Sterilno okruzenje u kojem kategorises decu po ocenama i u kojem ocekujes zdrav razvoj iste. Nema toga.
Da li je muskarac potreban? Da, potreban je, kao sto je otac potreban, tako je i kolektivno potreban u kolektivnom vaspitanju dece. Ali ne neki tamo nepoznati ciko ucitrlj kao ni nepoznata teta ucitrljica, vec moraju stvari da budu plemenskije. I onda bez brige, obe strane ce im pruziti sta treba. Zene zensku, muskarci musku i milina.
Ovako, uzivajmo u gownima.
Rešenje: preseliš se u provniciju, gde učiteljici poznaješ familiju do 6 kolena i rešen problem ;)

Nije to resenje jer je tu nepotizam.
Jedino selo. A ako ces realno seoske skole su najzdravije za edukaciju dece.
Pa male varošice po Srbiji se ne razlikuju mnogo od sela, na to sam mislila, svi svakoga poznaju, naravno da se dešava nepotizam, ali nema situacija da dođu prvaci i da prvi put u život vide učiteljicu totalno nepoznatu.

s pravom jer na takvu osobu ne možeš sutra da se osloniš.
Najmoćniji ljudi na svetu su oni iz tajnih društava a svi imaju proces filtriranja drukara.
Tajna drustva su i produkt takvog sistema. A tajna drustva do sada nisu nikad nikome dobro donela. Vrv i sebi i vrv su tu ljudi mizerni. I ako mislis da tajna drustva cine buliji i njihovi sledbenici, think again.

Pa male varošice po Srbiji se ne razlikuju mnogo od sela, na to sam mislila, svi svakoga poznaju, naravno da se dešava nepotizam, ali nema situacija da dođu prvaci i da prvi put u život vide učiteljicu totalno nepoznatu.
Ne znam, odrastao sam u gradu od oko 60 70 k stanovnika. Najblize je Fargo ako si gledala. U smislu : znaju se pravila, znam te znas me, ostali stop.
Sela su drugacija. Ljudi se drze jedni drugih, kao pleme. Nema tu zavera, nekih grupisanja, ako i ima na benignijem su nivou, jer ti sutra od tog treba traktor, ovaj treba da ti pomogne da kosis, a kod ovig ces na slavu.

Vidi, po meni je zdravo dokle tvoja socijalizacija doseze. Dakle od malena znas ljude. Cim ti moras preko nekoga da upoznajes nove, to su vec vanplemenski odnosi. I ok je to. Ali za malu decu, ne znam koliko je dobro. Jer maloj deci treba toplina i sigurnost i osnovne ali cvrste i jasne vrednosti. Prioriteti. A onda ide ucenje o stranom i nepoznatom i prilagodjavanju. Jer ti detetu ne mozes da objasnis vrtic. To je novina. Pre su decu cuvale tetke, babe, strine, stricevi i td. U okviru plemena. Predje u tudje dvoriste, nahrani ga komsinica kao svoje. A sad odjednom: ostavljam te kod ove nepoznate i realno ni malo relevantne tete. Videcemo kakvu ces ocenu dobiti. Zato mnoga deca imaju super odnose sa komsijskom decom ali lose sa decom iz skola. Da ih krivimo zbog toga?
Dokle to ide? Po meni do srednje skole. U srednjoj se vidi velika razlika u odnosu na osnovnu.

Vidi, po meni je zdravo dokle tvoja socijalizacija doseze. Dakle od malena znas ljude. Cim ti moras preko nekoga da upoznajes nove, to su vec vanplemenski odnosi. I ok je to. Ali za malu decu, ne znam koliko je dobro. Jer maloj deci treba toplina i sigurnost i osnovne ali cvrste i jasne vrednosti. Prioriteti. A onda ide ucenje o stranom i nepoznatom i prilagodjavanju. Jer ti detetu ne mozes da objasnis vrtic. To je novina. Pre su decu cuvale tetke, babe, strine, stricevi i td. U okviru plemena. Predje u tudje dvoriste, nahrani ga komsinica kao svoje. A sad odjednom: ostavljam te kod ove nepoznate i realno ni malo relevantne tete. Videcemo kakvu ces ocenu dobiti. Zato mnoga deca imaju super odnose sa komsijskom decom ali lose sa decom iz skola. Da ih krivimo zbog toga?
Dokle to ide? Po meni do srednje skole. U srednjoj se vidi velika razlika u odnosu na osnovnu.
Zapravo je bolje da se mala deca navikavaju na vrtic i socijaliziraju, jer mala deca brzo uce i ako nauce rano da se druze kasnije ce im biti lakse uspostavljanju prijateljstava i lakse ce komunicirati s drugima. Za decu su raznolikost najbolja stvar, jer tako ce bolje razviti kreativnost.

Taj sistem je bio dobar dok su žene čuvale potomstvo u pećini a muškarac išao u lov na mamute.

Danas i žene i muškarci rade, u skladnim porodicama nema te granice, svi doprinose svemu koliko mogu.

U tom kontekstu ta granica postaje fluidna i sve više nestaje, jer teško da će se ikad vratiti period lova na mamute.

Бебице из каменог доба.

Back