Vaspitanje za žene?

Što reče jednom jedan forumaš, stići ćemo na kraju do raseljavanja po kontinentima od silne mržnje. Mislim da je to rekao @момоа
Не треба се са црнилом простирати више од данашњице и стварности, доста је свакоме реалног зла и без мрачне будућности која чека безбожне...

Pa evo, smatram da u tako malom uzrastu kada deca još ne znaju da rešavaju svoje konflikte, mada doduše i odrasli fudbaleri se često koškaju, nije dobro uvlačiti meko psihologitiziranje i praviti paniku šta ako ke dete neempatično i slično .bukvalno, smatram da je najbolje brzo prelinuti stvar, izvini mu se, ti prestani da plačeš, hajde donijate zajedničku aktivnost da uradite neki rad i sl.
Zašto sam to nauvala žensko vaspitavanje, ti je stoga da se se svi prvo uznemirili što je bezveze i žeme su tone sklonije, dalje što je ovaj više plakao to su one bile uznemirenije a da je neki muški ulitelj bio rekao bi stop sad. Šta si ti njemu uradio šta on tebi, išao bi na dela a ne da sa decom od 10 god raspravljaš i ciljaš na empatiju... I tešiš 2 sata nekog ko plače sve više, jer su žene i mekog srca.
Na kraju, to su dečaci , jedan muški trener da je tu bio bi mnogo bolje rešio to.

MIslim deca se guraju i posle kakvu žalost se očekuje da ovaj ima kad gurnuto dete se nije ni povredilo, za njega je ovaj manipulator i on ga ne žali. Svrstavanje na 1 stranu prema onom ko plače je ženski pristup, zar ne?

Ali danas se dečaci vaspitavaju da budu kao one.
Zato što više ne smemo ni da pomislimo a kamoli kažemo otvoreno da su žene nesposobne za neke poslove i sve je gore i gore, ženski kolektiv, sve žene...
Iskreno, još u uvodnom postu čim sam stigao do dela " Psiholog je  rekla " meni je odmah kroz glavu prošlo "aha, opet žensko - stručnjakINJA" pa eto rezultata.

P.S. Hvala ti na lepo postavljenoj temi, gde nisu muškarci a priori svinje i hvala ti na tome što si napisala "psiholog" a ne "psihološkINJA".

P.S. Učiteljica, moja na primer i svaka druga su u čistom patrijarhatu imale 100 puta jači autoritet nego danas (autoritet ne može da se dobije kmečeći "hoću da me poštuju", jednostavno ne može. To pišem za ove mlade ljude koji čitaju forum.)

1731164529672.png

Ne želim temu da otvaram na Obrazovanju, jer me ne zanima taj aspekt učenja i slično. Već me zanima šta muškarci misle o tome da li u današnjem školstvu, posebno mislim na učitelje i vaspitače, preovlađuje ženski princip, tj da uglavnom žene koje su učiteljice i vaspitačice nameću dečacima ženski model rešavanja problema i suzbijaju neku njihovu mušku narav?

Primer bi bio, dečak od 10 god je uhvatio za "rever" i gurnuo drugog dečaka tokom fudbala jer mu se učinilo da taj stalno druge gurka. Ovaj se nije povredio, ali posle je 2 časa plakao posle toga.. da bi učiteljica ih sve poslala kod psihologa, a psiholog nije posle toga rekla da je neobično da ovaj ceo dan plače zbog jednog guranja, već je rekla da dečak koji je gurnuo nema nikakvu empatiju i da je to problem. On kaže ovaj me nervira, uvek plače i žali se, a on sam gura druge. Dakle, sa detinje strane, zašto bi osećao empatiju? Posle svega, nije ispalo čudno za sve te psihološkinje i učitejice što je ovaj plakao ceo dan u školi zbog guranja, još su rekli on je tako fin, nežan, već što ovaj nije imao empatiju, i to ih je kao baš uznemirilo.

Kako sve ovo vama deluje? Da li se previše traži od dečaka kao da budu devojčice? Šta biste rekli iz vašeg iskustva?

Надам се да ћу имати петљу ако будем у сличној ситуацији једног дана.. Ма дркајте ми буџу вас две. Мењамо школу.

Ne želim temu da otvaram na Obrazovanju, jer me ne zanima taj aspekt učenja i slično. Već me zanima šta muškarci misle o tome da li u današnjem školstvu, posebno mislim na učitelje i vaspitače, preovlađuje ženski princip, tj da uglavnom žene koje su učiteljice i vaspitačice nameću dečacima ženski model rešavanja problema i suzbijaju neku njihovu mušku narav?

Primer bi bio, dečak od 10 god je uhvatio za "rever" i gurnuo drugog dečaka tokom fudbala jer mu se učinilo da taj stalno druge gurka. Ovaj se nije povredio, ali posle je 2 časa plakao posle toga.. da bi učiteljica ih sve poslala kod psihologa, a psiholog nije posle toga rekla da je neobično da ovaj ceo dan plače zbog jednog guranja, već je rekla da dečak koji je gurnuo nema nikakvu empatiju i da je to problem. On kaže ovaj me nervira, uvek plače i žali se, a on sam gura druge. Dakle, sa detinje strane, zašto bi osećao empatiju? Posle svega, nije ispalo čudno za sve te psihološkinje i učitejice što je ovaj plakao ceo dan u školi zbog guranja, još su rekli on je tako fin, nežan, već što ovaj nije imao empatiju, i to ih je kao baš uznemirilo.

Kako sve ovo vama deluje? Da li se previše traži od dečaka kao da budu devojčice? Šta biste rekli iz vašeg iskustva?

Mislim da nije opravdanje gurnuti dete na zemlju jer nam se ucinilo da je taj gurao druge.

Ili je gurao ili nije, ucinilo mi se dodje naknadno smisljen izgovor.
Sve i da jeste, nije na tom balavcu da isteruje pravdu i da tuce jer mu se neko ne svidja. Mislim da je psiholog u pravu.

Moje iskustvo sa nenasilnim prosvetnim radnikom je super.
Ucitelj mog sina je takav. Mekan, dugih trepavica iznad zelenih ociju, odeven kao belosvetski hipster. Mladic. Nezni slikar.

Rezultat.
Nijedna tuca izmedju dece.
Nijedna svadja.
Mir i tisina.

Gospodin...da se svet rusi on bi bio mekan.

Tako da ne znam sta je to musko vaspitanje i ne znam sta ce nam to musko vaspitanje.
Ne vaspitavamo boksere no decu.

Hoškanje može da bude benigno kada oboje učestvuju u tome i tad ne treba da se meša. Ali obično nije takav slučaj. Male kabadshije ne biraju sebi ravnog, kao u boksu npr. koji je fer tabanje gde se dobrovoljno bije sa protivnikom iste kategorije.

Oni obično biraju slabije, bezobrazni su, idu nisko, hoće da nametnu svoje itd. Ali ni tad nije rešenje svaki put se umešati jer ne može sistem uvek da zaštiti slabijeg, on mora da nauči da izbegne konflikt ili da se sam suprotstavi, ne može da očekuje zaštitu za svaku sitnicu.

Ali treba biti oprezan, to može da se otrgne, da pređe u maltretiranje, čoporašenje. Postoje antisocijalna, pokvarena deca koja prave zlo.

Generalizacija nasilja i generalizacija kako žene ne znaju da rwšavaju konflikte, osim naravno onih koje imaju "muški mozak" nije dobra postavka.

A ni primer nije baš reprezentativan, nije jasno šta se tačno desilo niti je dovoljan za bilo kakvu generalizaciju.

Meni deluje da je postavljacici blizi decko koji je gurnuo na igralistu drugog. Gurnuo, pa sta? Musko je.

Neka gurne i ovaj njega. Musko je.

Ali da postavljacici nije drago buduce musko koje je plakalo (cmizdrelo) dva sata, okruzen zenama.

Ali...to je ipak licni ukus. Neko voli to bam - bam musko.
Ali...da li ce bam - bam sutra zaista biti musko zavisi od nekih drugih stvari a ne od jacanja testosterona na igralistu i ne pustanju suza jer muskarci ne placu.
I dalje mislim da je psiholog bio u pravu.

Dete koje rokne drugo dete nije buduce musko vec dete koje nije naucilo da drugi osecaju nas udarac.

Jedina situacija u kojoj pomenem da dečak treba da se ponaša kao muškarac su situacije kada dečaci rešavaju sukobe nasiljem, posebno ako napadne devojčicu
Samo objasnim da su fizički jači od devojčica i da ne bi trebali na taj način da reaguju. Što se tiče sporta, primenjujemo sportska pravila igre, zna se šta je faul u bilo kom sportu i kako se kažnjava, za to mi ne treba pedagog.
i primer iz zivota: decaka je napadala devojcica (zato sto joj se svidja), pa posto je on nije hteo nju (pa joj to rekao), onda ga je fizicki napala, on je rekao da je lepo vaspitan, da bi mogao da je slozi kao slicicu (visok, jak) ali posto je vaspitan nece da bije zensko, pa se branio, i na kraju, wait for it, SLAGVORT - ona njemu slomi kljucnu kost!?!!

P.S. Učiteljica, moja na primer i svaka druga su u čistom patrijarhatu imale 100 puta jači autoritet nego danas (autoritet ne može da se dobije kmečeći "hoću da me poštuju", jednostavno ne može. To pišem za ove mlade ljude koji čitaju forum.)
Apsolutno tačno. Samim svojim stavom, autoritetom, modelom ponašanja se stiče autoritet. A deca odlično znaju da procene ličnost, ma koliko čudno to nekome zvučalo.

i primer iz zivota: decaka je napadala devojcica (zato sto joj se svidja), pa posto je on nije hteo nju (pa joj to rekao), onda ga je fizicki napala, on je rekao da je lepo vaspitan, da bi mogao da je slozi kao slicicu (visok, jak) ali posto je vaspitan nece da bije zensko, pa se branio, i na kraju, wait for it, SLAGVORT - ona njemu slomi kljucnu kost!?!!
U višim razredima OŠ često čujem za slične slučajeve, da su devojčice nasilnije od dečaka, a često su i krupnije u tom periodu, jer dečaci malo kasne sa pubertetom u odnosu na devojčice. Ali kiličina nasilja kojuispoljavaju mi je neshvatljiva, jedino objašnjejnje su pogrešni modeli ponašanja koje skupljaju po društvenim mrežama.

Нема никакве шансе у постојећем систему било кога преваспитавати по мушком моделу, јер постоје жене васпитачи... Оне системски из нехата кваре мушку принципијелност, психологичарењем и тртљањем без тачке, уместо инсистирањима на брзом решавању проблема

У доба православне просвете после 6те године, мушка деца су само мушке учитеље имали, јер је просвета била мушки посао ван куће, а у кући су обавезе биле наставак школовања...

Надарена женска деца су такође имале само мушке учитеље, а занате су училе код куће од жена...

Акценат је био тада на челичењу воље, а не на репетицији дефиниција, које су битне само на академском нивоу за паметну децу, која су увек мањина у оба пола...

Сад је проблем што је школовање постало обавезно за све, уместо да се деца, која нису за књигу одмах шаљу на занате и оранице...или у поправне домове ако нису ни за шта
S ovim sw slažem.
O onom "ženskom psihologiziranju" ne bih Jovo nanovo :D
Posebno kad muško filozofira li filozofira. Imam transfer blama, tzv. susramlje. :rumenko::D

U višim razredima OŠ često čujem za slične slučajeve, da su devojčice nasilnije od dečaka, a često su i krupnije u tom periodu, jer dečaci malo kasne sa pubertetom u odnosu na devojčice. Ali kiličina nasilja kojuispoljavaju mi je neshvatljiva, jedino objašnjejnje su pogrešni modeli ponašanja koje skupljaju po društvenim mrežama.
Ima nekoliko devojcica kod mene u zgradi, fina deca. Ima ih mladjih i malo starijih - ponekad se uprilici da ih sretnem pa ih nesto pitam ili ako sede na betonu kazem - uzmite neki jastuk (mojne na tonbe). Nekad mi ispricaju nesto, nekad ne. Obavezno im se javim, i one se jave meni - nekad mi otvore vrata i tako zgrada ko zgrada - svi se manje vise znaju godinama... Pa sam od njih saznao da se ne osecaju sigurno u skoli, da su druga deca agresivna, da se boje, i onda idu u skolu zajedno (cak i kad nisu bas ista generacija). Ja pitam - a drugarstvo? (odrastao u doba kad nismo dolazili kuci sa ulice i svi smo se znali, igrali zajedno, sve zajedno) a one mi kazu - to ne postoji, moras da naucis da se cuvas.

To me je malo izbacilo iz koloseka. Nisam znao sta da kazem. Nije mi struka u pedagogiji pa da znam sta se radi, ali svakako njihovo vidjenje sveta u skoli i okolo se cinimi se mnogo razlikuje od toga kako izgledaju skolski dani.

U višim razredima OŠ često čujem za slične slučajeve, da su devojčice nasilnije od dečaka, a često su i krupnije u tom periodu, jer dečaci malo kasne sa pubertetom u odnosu na devojčice.
🤣

Sada si me podsjetila na bratića kada je bio neki šesti osnovne možda, renovirali im školu pa ih na nekih godinu dvije prebacili u ovu kod mene u kvartu.
Sjećam se da se žalio kako je išao u razred s nekom curom koja je pala godinu, a uz to bila malo jača, pa ih je sve maltretirala. Rekao je da se ponaša kao "baka Pava", a to je moja pokojna, zla baba.

🤣

Ne znam da postoji zenski, i muski nacin resavanja problema, jedino ako ti mislis da musko mora da reaguje fizicki, i da resi neki problem viskom testosterona
Normalno je da sva deca budu puna energije, i tu energiju treba kanalizirati. Nekada je bilo obavezno fizicko vaspitanje u skolama, dok je danas taj predmet zanemaren.Deca se ne bave sportom, i daleko manje izlaze van da se igraju.Uglavnom treniraju prstice pred ekranom (telefona, racunara, tableta,Xboxa...).Naguravanje tokom fudbala mi se ne cini problem, i nije trebalo nikakvo mesanje sa strane uciteljice.Skola sluzi da deca nauce socijalne vestine (interakcija izmedju osoba).

Back