Vaspitanje za žene?

Paula

black cat
VIP
Poruka
34.137
Ne želim temu da otvaram na Obrazovanju, jer me ne zanima taj aspekt učenja i slično. Već me zanima šta muškarci misle o tome da li u današnjem školstvu, posebno mislim na učitelje i vaspitače, preovlađuje ženski princip, tj da uglavnom žene koje su učiteljice i vaspitačice nameću dečacima ženski model rešavanja problema i suzbijaju neku njihovu mušku narav?

Primer bi bio, dečak od 10 god je uhvatio za "rever" i gurnuo drugog dečaka tokom fudbala jer mu se učinilo da taj stalno druge gurka. Ovaj se nije povredio, ali posle je 2 časa plakao posle toga.. da bi učiteljica ih sve poslala kod psihologa, a psiholog nije posle toga rekla da je neobično da ovaj ceo dan plače zbog jednog guranja, već je rekla da dečak koji je gurnuo nema nikakvu empatiju i da je to problem. On kaže ovaj me nervira, uvek plače i žali se, a on sam gura druge. Dakle, sa detinje strane, zašto bi osećao empatiju? Posle svega, nije ispalo čudno za sve te psihološkinje i učitejice što je ovaj plakao ceo dan u školi zbog guranja, još su rekli on je tako fin, nežan, već što ovaj nije imao empatiju, i to ih je kao baš uznemirilo.

Kako sve ovo vama deluje? Da li se previše traži od dečaka kao da budu devojčice? Šta biste rekli iz vašeg iskustva?

Ne želim temu da otvaram na Obrazovanju, jer me ne zanima taj aspekt učenja i slično. Već me zanima šta muškarci misle o tome da li u današnjem školstvu, posebno mislim na učitelje i vaspitače, preovlađuje ženski princip, tj da uglavnom žene koje su učiteljice i vaspitačice nameću dečacima ženski model rešavanja problema i suzbijaju neku njihovu mušku narav?

Primer bi bio, dečak od 10 god je uhvatio za "rever" i gurnuo drugog dečaka tokom fudbala jer mu se učinilo da taj stalno druge gurka. Ovaj se nije povredio, ali posle je 2 časa plakao posle toga.. da bi učiteljica ih sve poslala kod psihologa, a psiholog nije posle toga rekla da je neobično da ovaj ceo dan plače zbog jednog guranja, već je rekla da dečak koji je gurnuo nema nikakvu empatiju i da je to problem. On kaže ovaj me nervira, uvek plače i žali se, a on sam gura druge. Dakle, sa detinje strane, zašto bi osećao empatiju? Posle svega, nije ispalo čudno za sve te psihološkinje i učitejice što je ovaj plakao ceo dan u školi zbog guranja, još su rekli on je tako fin, nežan, već što ovaj nije imao empatiju, i to ih je kao baš uznemirilo.

Kako sve ovo vama deluje? Da li se previše traži od dečaka kao da budu devojčice? Šta biste rekli iz vašeg iskustva?
Skolski psiholozi grese toliko da ja prosto ne znam gde su oni ucili to sto su naucili..
Dati detetu dijagnozu -nema empatiju?
Oni dakle pojma nemaju sta je to nemati empatiju i kako se ponasa onaj ko zaista nema empatiju..

Ova situacija je tipicna situacija za pedagoga koji treba tu da radi na izmirenju dva decaka razlicite naravi
koja su se zavadila iz nekog benignog razloga...da pedagog tu odradi posao kako treba ta dva decaka mogla bi
u buducnosti da budu dva najbolja druga...

Smatram da ova tema ne govori o siledžijama. Već o tome da se možda, eto to je pitanje, previše emocija očekuje od dečaka i da oni rešavaju svoje probleme onako kako bi ih možda devojčice rešavale.
Da li bi recimo muški učitelj bolje mogao da reši ovu stvar? I kako?

Smatram da ova tema ne govori o siledžijama. Već o tome da se možda, eto to je pitanje, previše emocija očekuje od dečaka i da oni rešavaju svoje probleme onako kako bi ih možda devojčice rešavale.
Da li bi recimo muški učitelj bolje mogao da reši ovu stvar? I kako?
Isto kao i učiteljica.
Prut da stoji okačen pored table.

Iz mog iskustva upravo su zene u obrazovnom sistemu, a i zivotu, te koje koriste pasivnu agresiju prema decacima, sa sve pricama 'Pa hajde, resi to, ti si musko. Uradi to, ti si musko.'

Frazu 'Ti si musko' u realnom zivotu zene upotrebljavaju 312312 puta vise od muskaraca; plus, ta fraza u zenskom kontekstu sa sobom vuce vise patoloskih elemenata nego kada ti muskarac to kaze.

Deca treba da znaju samo jedno.
Agresija i nasilje bilo koje vrste nije resenje.
A da li ce neko da placce ili ne to vec ne mozzemo da ga naucimo.
Emotivci ce visse plakati sto ne znacci da su njanjavi samo izrazavaju na taj nain da im je tesskoi.
Problem na Balkanu je sto je kao default postavljeno da muskarci ne placcu
onda ce svaki emotivniji decak biti obelezzen kao slabicc i verovatno maltretiran
ako se sam ne izbori za sebe.

Moja razredna u osnovnoj je bila jedna odvratna malogradjanka koja je upravo tako vaspitavala sve decake kojima je bila razredna.

'Uradi to, ti si musko'

'Nemoj da radis to, ti si musko'

'Resi to, ne zanima me, ti si musko'

'Pa dobro, jesi li ti musko?'

Klasicna zenska napinjacica kakvih je srpska kultura prepuna. To je vrsta pasivne agresije koja je u 90% slucajeva gora stvar za vaspitanje od prave fizicke agresije.

Posle sam sa njenim sinovima sluzio vojsku- odvratne osobe, jedne od najgorih koje sam u zivotu upoznao.

Jedina situacija u kojoj pomenem da dečak treba da se ponaša kao muškarac su situacije kada dečaci rešavaju sukobe nasiljem, posebno ako napadne devojčicu
Samo objasnim da su fizički jači od devojčica i da ne bi trebali na taj način da reaguju. Što se tiče sporta, primenjujemo sportska pravila igre, zna se šta je faul u bilo kom sportu i kako se kažnjava, za to mi ne treba pedagog.

U ovom slučaju treba svako dete posmatrati posebno, pa tek onda njihov odnos.

Možda je "kenjkavi" dečak manipulator i tim svojim suzama pokušava da izvuče empatiju drugih, a možda je drugi dečak to osetio i pala mu je klapna i zato je tako reagovao. I onda šta? On je taj koji nema empatiju?

Vaspitanje je vaspitanje, nema tu muškog i ženskog. @Lagerta je to lepo opisala.

Jeste upitna reakcija očigledno preosetljivog dečaka , devojčice ne plaču po 2h.
S druge strane, ne vidim nijednog pedagoga , učiteljicu ili profesora koji će guranje prihvatiti kao normalno ponašanje u školi.

Back