Vaspitanje /duhovnost/smisao života

Ali fora je što sam juče tačno znao šta sam postavio kao temu, smisao sam dakle imao, ne bih postavljao novu temu a da nema smisla, danas uopšte ne umem da se sastavim i smisleno objasnim šta sam hteo da kažem sa onim kontemplacijama o besmislu.
Eto vidiš. Smisao je dakle promenjiva kategorija. Nešto sada može
imati smisla, a već za pola sata ili pola dana ili pola godine može
biti načisto besmisleno.
I to je ok. Bitno je da ti ima smisla onda kada to radiš.

Čovek se o smislu zapita samo kada je uslovljen da radi nešto
što mu se ne radi. A mnogo je takvih društvenih, religijiskih i još
ko zna kakvih uslovljavanja danas.

Pomenuh da sam čitao Ničea i malopre pogledam šta sam to tačno čitao a da mi je u podvesti bila Krstarica. Našao sam, evo jednog dela:

"Ljudi ne umeju da postoje ukoliko ne mogu da daju smisao svom postojanju. Dva milenijuma, čovek je smisao svoje egzistencije crpeo iz individualnog odnosa prema bogu. I dok je Evropa drhtala od straha što tog odnosa više nema, Niče je glavni problem uočio u činjenici da to što je bog možda mrtav, ne znači da smo s njim i raskrstili".

Ja mislim da je smisao života upravo to- neko će, za milijardu godina doći do toga. Mi nećemo doživeti. A problem je pad nataliteta, ratovi... možda ne doživi niko?
I pitam se da li će deo mene živeti kroz moje potomke? (Da li ćemo na taj način i mi nekako živeti u budućnosti i posle smrti).
Samo se ti nadaj da ces xiveti kroz tvoje potomke.Kakva glupa nada.Sta imas od toga licno ti i da te ponekad spomenu.

Pomenuh da sam čitao Ničea i malopre pogledam šta sam to tačno čitao a da mi je u podvesti bila Krstarica. Našao sam, evo jednog dela:

"Ljudi ne umeju da postoje ukoliko ne mogu da daju smisao svom postojanju. Dva milenijuma, čovek je smisao svoje egzistencije crpeo iz individualnog odnosa prema bogu. I dok je Evropa drhtala od straha što tog odnosa više nema, Niče je glavni problem uočio u činjenici da to što je bog možda mrtav, ne znači da smo s njim i raskrstili".
pa sta je zivot bez smisla

Samo se ti nadaj da ces xiveti kroz tvoje potomke.Kakva glupa nada.Sta imas od toga licno ti i da te ponekad spomenu.
Pre nego sam rekao TO, što ti citiraš, rekao sam nešto bitnije.
Ceo citat ide ovako (i nemojte seći i izvrtati):

Ja mislim da je smisao života upravo to- neko će, za milijardu godina doći do toga. Mi nećemo doživeti. A problem je pad nataliteta, ratovi... možda ne doživi niko?

Eto, ovo sam prvo rekao, pa tek posle ovo uzgred spomenuo da na neki način živimo kroz svoje potomke. Ni to čak nisi razumela, mislio sam preko naslednog DNK a ne da li će me neko spominjati.

Pre nego sam rekao TO, što ti citiraš, rekao sam nešto bitnije.
Ceo citat ide ovako (i nemojte seći i izvrtati):

Eto, ovo sam prvo rekao, pa tek posle ovo uzgred spomenuo da na neki način živimo kroz svoje potomke. Ni to čak nisi razumela, mislio sam preko naslednog DNK a ne da li će me neko spominjati.
Da mislila sam da mislis da ce te spominjati i na taj nacin ziveces u drugima jer mnogi tako kazu.Hlupost na kvadrat.
Izvini.

I ako znamo da nećemo MI doživeti to, ako je u tome smisao, koliko je sve onda nesebično ili sebično?
Mada ja odoh u filozofske vode... smisao života bi trebalo da bude da nađemo Boga, valjda. Neko kaže "Raj", meni je to isto.
Marko 8,36 Jer kakva je korist čovjeku ako zadobije sav svijet a duši svojoj naudi?
A dusi nauditi znaci odbaciti boga i njegovu rec.

Sada kada to znas koji je sledeci korak?

Da li je stvarno smisao života da se razmnožavamo hiljadama godina da bismo napredovali tehnološki toliko da možemo da ispitujemo kosmos?
Razmnozavanje je jedan od smsala.
Bez onog glavnog ni jedan drugi smisao nema smisla.
Bez Boga.
Jer ce sve propasti.
Spajanjem sa bogom je spajanje sa veecnoscu.
Pa ces i decu uciti tom putu.
Bez toga i ona ce propasti.
Jer nema ko da ih uputi.

Back