Vaspitanje /duhovnost/smisao života

Ispraznio sam se nekim čudom a tako sam navalio u početku (mislim na ovu temu).
Nekada mi se tako učini da imam da kažem puno toga a ostanem iznenađen kad osetim da mi je bilo potrebno svega nekoliko pasusa.

Obično je obrnuto, na temama gde mislim da ću napisati 1 post na kraju napišem 101

:)

Umovanje o smislu ti nece poboljsati kvalitet zivota.
Bolje umovanje kako do love npr tu recimo par sati dnevno utrositi.
Iskrsnuti ce nesto
Razdvajam realni život od Krstarice 😂
Veruj, baš je obrnuta situacija, kad sam puno vremena na forumu, znači da mi ide dobro, imam vremena za "kontemplacije" a kad me nema e tad mi je frka i jednostavno neću rešenje tražiti na Krstarici.

Smisao života ili bolje rečeno odsustvo osećanja ikakvog "smisla" je sve prisutnije.

Koliko je danas sve "pod lupom" i koliko se sve preispituje vidi se evo kod @Jasna koja postavlja pitanje "Zašto?".
To je ključno pitanje slobodne volje i znak otvorenog uma što je svakako pohvalno, međutim često odvede u nešto što ću sad kopirati...a setio sam se zbog Jasninog "Zašto"?
Hiljadu zašto, hiljadu zato.. :lol:

Ne znam na koje moje zašto se ovo odnosi, ali sam se setila nečeg
interesantnog. Jedno od dece mi je dok je bilo malo postavljalo zašto
pitanja do iznemoglosti. Onako ja u iskušenju da mu kažem čuveno
roditeljsko ''zato što ja tako kažem'' da bi me ostavio na miru, pa
ipak to ne uradim, nego počnem ja njemu da postavljam zašto
pitanja. Majstor svaki put odgovori ''zato što tako''. :zcepanje:

Ma bre zato što tako i ko te šiša.
I sada ga na to podsetim, kad se uvali u razmišljanja, dileme. Hajde
samo uradi nešto zato što tako.

Kada si dete i kada si igraš, sve ti je zato što tako. Ako si odrastao
i nesrećan i ne možeš da se igraš, stani pa se zapitaj zašto.

Pre nego objavim taj "najavljeni tekst" šta mislite koliko je vaspitanje od malih nogu presudno za (ne)postavljanje pitanja odnosno prihvatanja "zdravo za gotovo"?
Ništa nije zdravo za gotovo, ali pojedine radnje su bolje ako se ne preduzimaju.
Eminentni motivacioni govornik, Brian Tracy, kog sam svojevremeno slušala, je nekom prilikom konstatovao:
"Šta vredi raditi čak i najbolje nešto što na prvom mestu ne treba da se radi?!"
To mi je ostalo duboko urezano u sećanju iako sam ga slušala bar deceniju ranije.
Umesto da preispitujem smisao svog života, bolje je, bar se meni više isplati, da preispitujem sebe i svoje postupke u realnom vremenu.
Svrha mog života, smisao, biće jasni možda nekom izvan mene, i to možda pred kraj, ili kad više ne budem ni mogla da se objašnjavam, branim i pravdam... ali da iskačem iz sebe toliko da jurim neke sopstvene smislove, ili gore, neke smislove na koje ionako ne utičem, ne želim pre svega. Ne želim da na taj način izgubim kontrolu nad onim čime, ionako loše, i samo uz Božiju pomoć, ipak nekako upravljam.

Poslednja izmena:
Ništa nije zdravo za gotovo, ali pojedine radnje su bolje ako se ne preduzimaju.
Eminentni motivacioni govornik, Brian Tracy, kog sam svojevremeno slušala, je nekom prilikom konstatovao:
"Šta vredi raditi čak i najbolje nešto što na prvom mestu ne treba da se radi?!"
To mi je ostalo duboko urezano u sećanju iako sam ga slušala bar deceniju ranije.
Umesto da preispitujem smisao svog života, bolje je, bar se meni više isplati, da preispitujem sebe i svoje postupke u realnom vremenu.
Svrha mog života, smisao, biće jasni možda nekom izvan mene, i to možda pred kraj, ili kad više ne budem ni mogla da se objašnjavam, branim i pravdam... ali da iskačem iz sebe toliko da jurim neke sopstvene smislove, ili gore, neke smislove na koje ionako ne utičem, ne želim pre svega. Ne želim da na taj način izgubim kontrolu nad onim čime, ionako loše, i samo uz Božiju pomoć, ipak nekako upravljam.
A moljakanje je poželjna radnja ?

Pre nego objavim taj "najavljeni tekst" šta mislite koliko je vaspitanje od malih nogu presudno za (ne)postavljanje pitanja odnosno prihvatanja "zdravo za gotovo"?
Upravo pravo vaspitanje od malih nogu jeste uspesno ukoliko onaj kojeg su poucavali shvati da se u zivotu uvek moraju postavljati pitanja,nista se ne sme uzimati zdravo za gotovo.
Zasto,kako,kada dokle,koliko i t.d. moraju biti sastavni deo svakog zivotnog pitanja a narocito one koje su iz domana religije.

Upravo pravo vaspitanje od malih nogu jeste uspesno ukoliko onaj kojeg su poucavali shvati da se u zivotu uvek moraju postavljati pitanja,nista se ne sme uzimati zdravo za gotovo.
Zasto,kako,kada dokle,koliko i t.d. moraju biti sastavni deo svakog zivotnog pitanja a narocito one koje su iz domana religije.
Ja sam rano počeo sa "zašto" i kako i često sam dobijao "odgovor" : "Kad porasteš, samo će ti se kazati".
To sam mrzeo još kao dete, ako ne znaš da mi odgovoriš, reci da ne znaš. Fraze i srpske narodne "umotvorine" poput ove što sam ja slušao su me i dovele na forum haha

Back