Vaspitanje /duhovnost/smisao života

Antihejter

Iskusan
Poruka
6.605
Smisao života ili bolje rečeno odsustvo osećanja ikakvog "smisla" je sve prisutnije.

Koliko je danas sve "pod lupom" i koliko se sve preispituje vidi se evo kod @Jasna koja postavlja pitanje "Zašto?".
To je ključno pitanje slobodne volje i znak otvorenog uma što je svakako pohvalno, međutim često odvede u nešto što ću sad kopirati...a setio sam se zbog Jasninog "Zašto"?

Evo. Nećete verovati, razmišljanja jednog narkomana. Čovek je genijalan. Sto puta sam se pitao kakav bi bio da nije koristio droge, uglavnom halucinogene...još uvek neko veruje da neke droge šire percepcije, drugi kažu "narkomanska proseravanja". Čak je i pokojni Dr. Vladeta Jerotić naglasio da su ljudi nekada (plemenski) koristili razne droge ali ne svako i ne svakodnevno.
Kako god, evo konačno simonsays:

Da li si ustala rano? Zašto da ustanem rano? To je dobro. Zašto je dobro? Da li si jela voće? Da li si popila dovoljno vode? Kada ćeš da prestaneš da pušiš? Zašto? Duže ćeš da živiš. Zašto da živim duže? Zbog dece. Da lideca znaju da treba duže? Da li ćeš da prestaneš dapiješ? Zašto da prestanem? Nije dobro za tebe. Zašto nije dobro za mene? Osećaćeš se bolje. Otkud znaš? Biće ti bolje? Šta će da mi bude bolje? Sve. Šta je to sve? Izgledaćeš lepše. Zašto da izgledam lepše? Pa to je super. Kome je super? Pa tebi. Otkud znaš? Treba da radiš puno. Zašto treba da radim puno? Pa da bi mogla da živiš bolje. Zašto da živim bolje? Biće svima bolje. Kome svima? Bićeš ponosna na sebe. Zašto da budem ponosna na sebe? Moći ćeš i da kupiš nešto što želiš? Šta ću daželim da kupim? Onu haljinu. Šta će mi haljina? Pa treba nekad da izgledaš lepo u haljini. Zašto da izgledam lepo? Izgledaćeš mlađe. Zašto da izgledam mlađe? Da li se sise javila komšiji jutros? Zašto da mu se javim? Pa to je kulturno. Zašto? Pa tako treba. Zašto tako treba? Bitni su odnosi. Kakvi odnosi? Odnosi sa ljudima. Sa kojim ljudima? Sa bliskim ljudima. Sa kojim bliskim ljudima? Sa onima koji te vole. Ko me voli? Sa onima koji su ti pomogli. Ko mi je pomogao? Piši. Zašto da pišem? Ljudi vole dačitaju. Šta? To što pišeš. Koji ljudi? Nemoj da budeš neprijatna. Zašto? To nije u redu. Zašto to nije u redu? To ljudi ne vole. Šta? Kad je neko neprijatan. Koji ljudi? Budi fina prema njima. Prihvatiće te. Ko će da me prihvati? Svi. Nemoj da lažeš. Zašto da ne lažem? Sve će da se sazna. Šta će da se sazna? Pričaj samo istinu svima. Kome? Svima oko tebe. Zašto? Zato što je bolje. Šta je bolje? Istina. Zašto? Veruj u sebe. U koga? U sebe. Zašto? To je suština. Kakva suština? Suština tvog života. Kog života? Plači. Zašto da plačem? Biće ti lakše. Šta će da bude lakše? Sve. Šta sve? Treba ti neko. Ko? Neko da te voli. Kako da me voli? Za ceo život. Koji život?

Smisao je ispeći na gradela štogid dobra mesa ribe...

Smisao je zivjeti na krstarici dan noc..

Sve je smisao ovisi za koga...
Ko uspe da nađe sebi "smisao" onda to njemu i jeste smisao. Problem je razmišljati šire, globalno, zašto postojimo a ne zašto postojim ja.
No kad postane jedan smisao za sve onda postaje gadno.
Misliš, kad se nametne komunizam i ne smeš zucnuti šta misliš? A "smisao" takođe moraš da prihvatiš iako ni trunku u to ne veruješ, jesi li na to mislio?

Ko uspe da nađe sebi "smisao" onda to njemu i jeste smisao. Problem je razmišljati šire, globalno, zašto postojimo a ne zašto postojim ja.

Misliš, kad se nametne komunizam i ne smeš zucnuti šta misliš? A "smisao" takođe moraš da prihvatiš iako ni trunku u to ne veruješ, jesi li na to mislio?
To šire postane beskonačna petlja dosta često.
No širina koja nadilazi predrasude je druga stvar.

Necemo mi doziveti, ali zamisli gde cemo biti za milijardu godina? Ili cemo se unistiti u nuklearnom holokaustu i prepustiti Zemlju
bubasvabama i skorpijama?
Ja mislim da je smisao života upravo to- neko će, za milijardu godina doći do toga. Mi nećemo doživeti. A problem je pad nataliteta, ratovi... možda ne doživi niko?
I pitam se da li će deo mene živeti kroz moje potomke? (Da li ćemo na taj način i mi nekako živeti u budućnosti i posle smrti).

Ja mislim da je smisao života upravo to- neko će, za milijardu godina doći do toga. Mi nećemo doživeti. A problem je pad nataliteta, ratovi... možda ne doživi niko?
I pitam se da li će deo mene živeti kroz moje potomke? (Da li ćemo na taj način i mi nekako živeti u budućnosti i posle smrti).
|postoji verovatnoca. Elem sad o tekstu: to je budjenje svesti, kad shvatis da te drustvo programira, potpuno identicno kao kultovi,
da budes poslusan konzumer, da se identiikujes sa nacijom, da mrzis neprijateljle, a volis svoju drzavu i da se ponasas
onako, kako drustvo od tebe zahteva.

Back