Vaspitacica pretukla 3-godisnje dete

Imate lepu pricu za marketing. Sta bi ste uradili u sledecoj situaciji? Moje dete je krenulo u jasle sa godinu dana. Prvo sto bi uradila, izbacila bi sve lutke iz kutka i sela u njega. Vaspitacice su morale da je zagrade stolicama jer bi udarala svako dete koje joj pridje. U tom kutku bi spavala ili sedela dok ja ne dodjem po nju. Drugo, pre 2-3 meseca je pocela da biva strasno ljubomorna zbog bebe u kuci. Grizla je seku kada god bi se ja okrenula. U vrticu je sve redom maltretirala. Vaspitacice mi nista nisu govorile dok nisam pitala za njeno ponasanje. Posle toga sam trazila da se ukljuci psiholog, a i sama sam zvala prijateljicu psihologa da mi da savet. Mina se sada smirila, seku stalno ljubi, trazi da je hrani i neda da joj niko pridje. Ali je trebalo puno rada, kako mog, tako i vaspitacica. Da li bi posle ovakvog ponasanja moje dete bilo izbaceno iz vaseg vrtica? I kolika je cena vasih usluga? Da li imate dozvolu za sluzenje hrane ili deca donose sendvice, jer koliko mi je poznato privatni vrtici nemaju dozvolu da spremaju hranu?

makimaki:
Imate lepu pricu za marketing. Sta bi ste uradili u sledecoj situaciji? Moje dete je krenulo u jasle sa godinu dana. Prvo sto bi uradila, izbacila bi sve lutke iz kutka i sela u njega. Vaspitacice su morale da je zagrade stolicama jer bi udarala svako dete koje joj pridje. U tom kutku bi spavala ili sedela dok ja ne dodjem po nju. Drugo, pre 2-3 meseca je pocela da biva strasno ljubomorna zbog bebe u kuci. Grizla je seku kada god bi se ja okrenula. U vrticu je sve redom maltretirala. Vaspitacice mi nista nisu govorile dok nisam pitala za njeno ponasanje. Posle toga sam trazila da se ukljuci psiholog, a i sama sam zvala prijateljicu psihologa da mi da savet. Mina se sada smirila, seku stalno ljubi, trazi da je hrani i neda da joj niko pridje. Ali je trebalo puno rada, kako mog, tako i vaspitacica. Da li bi posle ovakvog ponasanja moje dete bilo izbaceno iz vaseg vrtica? I kolika je cena vasih usluga? Da li imate dozvolu za sluzenje hrane ili deca donose sendvice, jer koliko mi je poznato privatni vrtici nemaju dozvolu da spremaju hranu?

Ne bi smo primili Vaše dete jer ostali roditelji ne bi tolerisali da im neko maltretira dete.

Lista čekanja na mesto kod nas je duga i primamo novu decu samo kad neko od starih odlazi u školu ili se seli i na taj način oslobađa mesto, jer je broj dece u grupi strogo limitiran. Pri izboru vodimo računa o adaptibilnosti deteta, naravno, uvek ćemo izabrati dete koje jedva čeka da pođe u vrtić pre nego ono koje će plakati mesec dana i remetiti ostale.Takođe nam je važno da steknemo utisak da sa detetovim roditeljima možemo da uspostavimo dobru saradnju, jer je to od podjednako velikog značaja kao i svakodnevni vaspitno-obrazovni rad sa detetom.

Što se tiče cena naših usluga i dozvola za služenje obroka, rado ćemo Vam ih pružiti na uvid ako nas posetite kao zainteresovan roditelj.
Vaspitačice biramo po 10 puta strožijim kriterijumima.
Stručno osoblje prolazi kroz brojna testiranja, dug plaćeni probni rad sa mnogobrojnim evaluacijama, a biraju se po strogim startnim kriterijumima koji isključuju ispodprosečne studente, neinventivne i nekreativne osobe kao i osobe koje nisu dovoljno dinamične i strpljive.

Postovane koleginice iz privatnog vrtica

NE MOGU DA VERUJEM, da ne bi primili dete koje " maltretira "drugu decu jer drugi roditelji tako nesto ne bi tolerisali :!: :!: :!: Kao prvo, ne postoji dete koje moze nekoga da maltretira , a pogotovo dete da maltretira dete! Dete moze da bude agresivno i to razlicitog stepena agresivnosti prema okolini koja ga okruzuje samo iz nekog razloga koji treba da saznaju strucnjaci vrtica pomazuci im roditelji deteta.
PRVO , med. sestre,i vaspitaci u saradni sa roditeljima deteta da definisu uzrok takvom ponasanju, pa da zajedno pokusaju da otklone to sto utice na takvo ponasanje deteta, a za to vreme dete treba imati uvek u vidiku,i raditi sa njim, ne zpostavljajuci drugu decu.Naravno, ukljuciti i saradnju sa stucnom sluzbom koju cine psiholog , pedagog i soc.radnik .A I DRUGARI IZ GRUPE MOGU MNOGO DA POMOGNU. Tako da je veoma bitna interakcija na relaciji roditelj-vaspitac,roditelj -dete-vaspitac,vaspitac-dete-deca,deca -dete. Sve je ovo iz iskustva. Naravno , priznajem nije uopste jednostavno i lako, ALI TO JE NASA PROFESIJA, A MI SMO PROFESIONALCI !
MI U MOJOJ PREDSKOLSKOJ USTANOVI NE PRAVIMO NIKAKVU SELEKCIJU ZDRAVE DECE.
POZDRAV :)

Za mene kazu da sam stroga majka. I jesam, ali svoju decu ne tucem NIKAD. Sada oni vec idu u skolu, ali ne ocekujem da ga uciteljica vaspitava. Vaspitanje, nevaspitanje, agresivnost... sve se to nosi iz kuce. Najlakse je okriviti vaspitacicu ili uciteljicu. Mame i tate, stavite prst na celo. Deca su vase ogledalo.

evo dodjite da vidite sta moze da uradi 3godisnje dete. za 10ak minuta koliko je ovde je oborio kofu sa vodom i sredstvima za ciscenje, prosuo sok po kompijuterskoj tastaturi, valja se po podu, pljuje svakog ko dodje i pao je niz 24 stepenice. To je za sad, a sta ce biti dok ne krene kuci! Pa ne da bi ga tukla, nego bi ga poslal kuci i ne bi smeo da mi dodje ovde, ni on ni oni koji su ga doveli. A u civilizovanim zemljama ima i zakon da ako dete nisi izdresirao kao malo onda lepo dobije suspenziju par dana iz obdanista pa ti vidi sta ces s tvojim detetom i kako ces sefu da objasnis da nema ko da ti cuva dete... ovo ne znaci da je vaspitacica imala prava, onda mora da pre takve mere proba da odrzi red i mir, za to je i placena! Ali i neka deca su krajnje NEVASPITANA

Molim Vas, direktorice, da nam kazete u kojim to civilizovanim zemljama suspenduju decu iz vrtica ako ih kod kuce "ne izdresirate"? Naime, zivim u Kanadi, moja cerka od 2,5 godine od desetog meseca zivota ide u jedan predivan vrtic i nikad nisam cula za tako nesto. (Doduse, mozda Kanada nije dovoljno civilizovana zemlja po vasim definicijama)
I ovde su deca kao i svaka druga, ima ih i nestasnih i agresivnih, i tuku drugu decu...ali vaspitacice su te koje pronalaze resenja dok su deca u vrticu, a kako i sta rade roditelji kod kuce, ja stvarno ne mogu da zalazim u tudje privatne zivote i proveravam...

A sta da pomisli roditelj cija trogodisnja djevojcica 10-tak dana nakon polaska u vrtic pocinje da tuce djecu po komsiluku, sto do tada nikad nije radila...???
I sta da pomisli, kad ista ta djevojcica nakon mjesec dana, vise nece da ide u vrtic, a na pocetku se radovala...???
I sta da pomisli kad svoju djevojcicu zatice u stramplicama, kad nakon posla dodje po nju...?
Vaspitacica kaze - ona ih je sama skinula...
I sta da pomisli kad ta djevojcica, ubrzo nakon polaska u vrtic pocinje da mokri nocu u krevet, sto takodje do tada nije radila...? I sto je svaki cas prehladjena...???
Da li je sve to odraz loseg vaspitanja i nebrige roditelja, ili je u pitanju to sto vaspitacica ne brine kako treba o njoj...?
Ah da, na pocetku, vaspitacica je za tu djevojcicu govorila da je mirna i umiljata, a nakon mjesec-dva, pocela je da se zali kako je nemoguca i kako nikako ne moze s njom da izadje na kraj...

dete:
Postovane koleginice iz privatnog vrtica

NE MOGU DA VERUJEM, da ne bi primili dete koje " maltretira "drugu decu jer drugi roditelji tako nesto ne bi tolerisali :!: :!: :!: Kao prvo, ne postoji dete koje moze nekoga da maltretira , a pogotovo dete da maltretira dete! Dete moze da bude agresivno i to razlicitog stepena agresivnosti prema okolini koja ga okruzuje samo iz nekog razloga koji treba da saznaju strucnjaci vrtica pomazuci im roditelji deteta.
PRVO , med. sestre,i vaspitaci u saradni sa roditeljima deteta da definisu uzrok takvom ponasanju, pa da zajedno pokusaju da otklone to sto utice na takvo ponasanje deteta, a za to vreme dete treba imati uvek u vidiku,i raditi sa njim, ne zpostavljajuci drugu decu.Naravno, ukljuciti i saradnju sa stucnom sluzbom koju cine psiholog , pedagog i soc.radnik .A I DRUGARI IZ GRUPE MOGU MNOGO DA POMOGNU. Tako da je veoma bitna interakcija na relaciji roditelj-vaspitac,roditelj -dete-vaspitac,vaspitac-dete-deca,deca -dete. Sve je ovo iz iskustva. Naravno , priznajem nije uopste jednostavno i lako, ALI TO JE NASA PROFESIJA, A MI SMO PROFESIONALCI !
MI U MOJOJ PREDSKOLSKOJ USTANOVI NE PRAVIMO NIKAKVU SELEKCIJU ZDRAVE DECE.
POZDRAV :)

Možete slobodno da poverujete da stvari stoje upravo ovako kako sam Vam opisala.
Ne slažem se da dete ne može da kinji drugo dete.
Dok sam (pre desetak godina)radila u državnom vrtiću imala sam situaciju da jedno dete maltretira celu grupu, vaspitače i pomoćno osoblje a da ga roditelji ostavljaju sa olakšanjem u vrtiću i samo sležu ramenima kad slušaju koga je i kako tog dana kinjio.
Sada pri upisu tražim da upoznam bližu i dalju rodbinu(da neko nije problematičan i težak za saradnju) da vidim Apgar ocene sa porođaja(da proverimo kakve su polazne osnove) i naglasim da ako se desi da dete dođe kući sa modricom ili ujedom od drugog deteta, da sam spremna da vratim novac za taj mesec ili da ispišem agresivno dete.
To se za pet godina još nije dogodilo, jer deca ni jednog trenutka nisu bila bez nadzora, niti u društvu sa agresivnim detetom koje nasilnim putem rešava konflikte.
Selekcija je pravo svakog malog kolektiva, ne postoji novac ni veza koja bi dovela do toga da kriterijumi popuste, ni za decu ni za odrasle.
Odricanjem od socijalnog, defektološkog i patološkog aspekta rada pravite elitnu selekciju i sredinu u kojoj možete da organizujete napredne programe, održavate po tri usmerene aktivnosti u toku jednog dana,idete u šetnje, pozorišta, muzeje i na izlete bez bojazni od nepredviđenih i traumatičnih situacija. Vaspitači u ovakvom radnom okruženju stalno napreduju u profesionalnom smislu, jer nema uljuljkivanja i dosadnih dana na poslu.
S ponosom ističem da su tri naše vaspitačice,posle nekoliko godina iskustva otvorile svoje vrtiće, igraonice ili bebi-servise što znači da su zanat dobro ispekle i shvatile da je kvalitet ono što uspeva.
Porodičnu i socijalnu patologiju, devijantna stanja i ponašanje dece i odraslih, ostavili smo stručnim službama.To mnogima ne mora da se sviđa, ali nama je najvažnije da se sviđa našim roditeljima koji su spremni da plate za mogućnost takvog izbora.
Pozdrav koleginici!

Gazdarica:
A sta da pomisli roditelj cija trogodisnja djevojcica 10-tak dana nakon polaska u vrtic pocinje da tuce djecu po komsiluku, sto do tada nikad nije radila...???
I sta da pomisli, kad ista ta djevojcica nakon mjesec dana, vise nece da ide u vrtic, a na pocetku se radovala...???
I sta da pomisli kad svoju djevojcicu zatice u stramplicama, kad nakon posla dodje po nju...?
Vaspitacica kaze - ona ih je sama skinula...
I sta da pomisli kad ta djevojcica, ubrzo nakon polaska u vrtic pocinje da mokri nocu u krevet, sto takodje do tada nije radila...? I sto je svaki cas prehladjena...???
Da li je sve to odraz loseg vaspitanja i nebrige roditelja, ili je u pitanju to sto vaspitacica ne brine kako treba o njoj...?
Ah da, na pocetku, vaspitacica je za tu djevojcicu govorila da je mirna i umiljata, a nakon mjesec-dva, pocela je da se zali kako je nemoguca i kako nikako ne moze s njom da izadje na kraj...

Treba da se promeni vrtić....

Hvala Bogu te postoje i drzavni vrtici, gde asocijalna deca mogu da nauce da se druze, sto je bio slucaj i sa mojim detetom. I kakva je to glupost sa apgarom, kako po tome mozete da ustanovite kakvo je dete? Kako to upoznajete dalju rodbinu? Da li bi morao i moj ujak iz Paracina da dodje na upoznavanje kada bih htela da upisem dete kod vas? Sta bi uradili kada bi dete posle dve godine pocelo da se ponasa drugacije zato sto je imalo promenu u kuci ( dolazak bebe), sto je u ovakvim slucajevima cesta pojava. Mina je do dolaska bebe u kucu bila super i ni jedna vaspitacica, tj. ped. sestra nije imala primedbe ( ne drasticne) na njeno ponasanje. Kada je pocela da se bije sa decom, sto nije bilo cesto, a mislim da je uzrok bio sto je ona u vrticu a seka sa mamom u kuci, trazila sam da se ukljuci psiholog iako me je jedna od sestara ubedjivala da nije potrbno. Mina je promenila ponasanje, raduje se odlasku u vrtic i ta ljubomora ,ili agresija ako tako hocete da nazovem njene povremene ispade, je prosla zahvaljujuci sestrama, psihologu i meni. A to moze da se desi i deci u vasem vrticu. Ped. sestre su zadovoljne sto sa mnom mogu da razgovaraju, da mi bez problema ukazu na ponasanje, sto sam jedan od retkih , ako ne i jedini roditelj, koji javi kada je dete bolesno i od cega je bolesno, sto ja svoje dete necu sa gljivicama u ustima da posaljem u kolektiv, ne zbog nje, nego druge dece. Potvrdu da je dete zdravo lako mogu da dobijem, ali ne bih mogla da podnesem da se druga deca inficiraju zbog nje. Uostalom bris grla, nosa i guze je uredan, ali ja ne zelim da rizikujem. Za primedbe na Minino ponasanje reagujem strogo. Mina se kazni na nacin koji nju najvise boli. I nisu ped. sestre i bebu, cim se rodila, stavili na spisak za upis. A cini mi se da je Mina kod nekih vaspitacica omiljenija. Recimo, jedna od njih prvo probudi Minu kako bi joj pomogla oko budjenja druge dece, Mina je jedina u grupi koja kompletno zna da se obuce bez pomoci sa 2.5 godine, jede sama i sve lako prihvata i brzo uci. Da li bi neko sestru ne vaspitanog, asocijalnog deteta primio u svoju grupu? Uostalom ima dece koja teze prihvataju vrtic, a kasnije budu bolja od dece koja su lako usla u kolektiv. Mina je sisala 15 meseci i kada je krenula u jasle prvi put se odvojila od mene. Sasvim je normalno da se tesko privikne.
Bas sam se raspisala i izgubila koncept, ali to je otprilike sto sam htela. Mozda je malo konfuzno, ali mislim da se razume sustina.

Ha, meni je izuzetno drago da se posle moje price pojavila i II strana medalje. Znaci vracamo se staroj paroli:"sve se nosi iz kuce". Drago mi je!
No za nick DETE!:
Sve sto ste napisali je tako, tj. tako bi trebalo da bude. Sve lepo pise na papiru i svi mi znamo da je tamo negde to tako. A da li je? Mozda u izuzetno retkim slucajevima i u retkim objektima predskolskih ustanova na teritoriji Beograda. Na celom Novom Beogradu (primera radi) postoji vrtic "Biser" sa radnim vremenom do 22h, i znam za jos jedan u samom centru grada. No moja prica se odnosila na vrtice koji ne spadaju u grupu dezurnih, a koji i dalje rade po radnom vremenu iz ~70.-ih god (od 06h /pa i pre do 17h), no nevolja je u tome, sto zaposleni u vrticu insistiraju da se po decu dodje do 16h. Da ne ponavljam vec napisano...I decije bolesti i epidemije....sve zavisi od vaspitaca, koliko zele da kazu, a opet i od samih roditelja u smislu: sto niste procitali na oglasnoj tabli (na kojoj postoji papir ispisan sitnim slovima....) Znaci opet imamo II strane.
Vi, kao pojedinac, naravno da niste krivi, i ne krivim ja vas. Pa iznad vas postoji nadlezna osoba, pa savet roditelja,pa glavna institucija sa opstine, a iznad njih gradska vlada, pa ministarstvo itd.itd. Verujte mi da sam upucena i upoznata u celu tu kolatecinu. Jedno je samo sigurno / STVARI SE MORAJU PROMENITI I TO STO PRE!!!!!

Pa zto i postoje "privatni vrtici", koji kroje sebi ambijent. Tuzno je sto je SAMO JEDAN registrovan kao "vrtic", a ima ih po proceni oko 60 na teritoriji Beograda, dok su svi ostali "kreativne decije radionice" (Svaka pohvala za vrtic na Adi pri "Rowing Sport Klubu") Svaki privatnik je oduvek mogao da bira sa kim ce, da li ce, i za koliko ce raditi. Na nama je da izaberemo. Niko nas ne tera na nesto, u smislu:Hoces-neces!

Miave:
Za Privatni vrtic:

Vi želite sebi da olakšate posao tako što ne primate "problematičnu" decu, a time pravite medveđu uslugu deci koju primite jer svet izvan vaše ustanove NIJE IDEALAN!

Ono o Apgar ocenama je pa biser nad biserima!!!!!!
Ovo o Apgaru sam i ja htela da kaze. Moja starija cerka je rodjena karlicno, pa je normalno da zbog teskog porodjaja ima losiji Apgar 7/8. Druga je rodjena prevremeno pa je imala jacu ocenu 8/9. I to nije nikakav znak kakva su deca, vec ocena boje koze, stanja pluca, i jos 3 stvari za koje nisam sigurna. Niko na rodjenju ne moze da oceni karakter deteta. Inace moje starije dete je i likom i karakterom na moju baku koja je umrla, tako da bi vam upoznavanje sa uzom i sirom familijom bilo uzaludno jer nema nista nalik na njih.

Mamica:
Svaki privatnik je oduvek mogao da bira sa kim ce, da li ce, i za koliko ce raditi. Na nama je da izaberemo. Niko nas ne tera na nesto, u smislu:Hoces-neces!

Upravo tako.
Naravno da su upoznavanje dalje rodbine i apgar slikovito preterivanje.To i mnogo toga drugog su teme za razgovor a ne uslovi.
Upoznavanje svih koji će dolaziti po dete je obavezno.
Takođe smatramo da je neminovno da će biti problema kada majka u 9.mesecu trudnoće dovodi dete da ga upiše u vrtić.Automatski, reakcija deteta prema kolektivu će biti odbojna kad majka posle 3 nedelje počne da ostaje kod kuće sa bebom, a on "mora"u vrtić.
Onda slede scene u kojima se dete na rastanku sa tatom baca po podu, urla, vrišti, povraća po sebi,otac je poražen, vaspitači ne mogu da rade,druga deca su uznemirena, drže zapušene uši a neki viču "Prestani!"
Naravno da ovoga nema kod dece koja su već uspešno adaptirana kada dobiju brata ili sestru.Manje poteškoće rešavamo u saradnji sa porodicom i najsrećniji smo kada nam se i taj bebac pridruži za dve godine.
Što se tiče primedbe da spoljni svet nije tako idealan, u pravu ste, ali dete koje je naučilo da konflikte rešava mirnim putem ostaje miran čovek i ne privlači ga društvo agresivnih i bahatih a tu definitivno nema ništa loše.

To što je uradila dotična vaspitačica je strašno.Moje dete ide u državni vrtić i znam kakva je situacija tamo.Mislim da je jako važna činjenica da na dve eventualno tri vaspitačice ide po dvadesetoro i više dece.One jednostavno nisu fizički u stanju da paze na toliku decu.Njihov rad umesto da je edukativan se svodi na to da vode računa da se neko ne povredi i sl.Da li u ovoj državi kao u ostalim normalnim postoji zakonom određen maksimalan broj dece koji ide na jednog vaspitača u grupi?U Americi,ako ne grešim jedan vaspitač može da pazi max. petoro dece.Ovo je sigurno jedan od uzroka koji dovodi do brojnih neprijatnih situacija,a u svemu tome ispaštaju najviše deca

jako me zainteresovalo sve ovo i moram da dam svoj komentar.Kao klinka sam sanjala da imam vrtic i divno je to sto mi se san ispunio. Prije tri godine sam pocela sa radom,sve divno krasno ,ljudi djeca su savrsenstvo,ima tu raznoraznih cudi, nestasnih mirnih svako dijete posebna licnost.Apsolutno sam protiv fizickog kaznjavanja i niposto ne bi zelila da se ikad dogodi u mojoj ustanovi.Ali dragi roditelji vjerujte mi da to sto je dijete agresivno cangrizavo histericno ne stice u vrticu nego iz kuce donosi u vrtic.Djeca su ponavljam DIVNA i zadovoljstvo je rad s njima ali roditelji koji misle da za tih /eura mogu da mi skacu po glavi su jako jako teski....Pa ipak bez obzira na sve nikad ne bih mjenjala profesiju.Poz.za privatni vrtic

Za privatni vrtic: Mina je imala 2 godine kada je dobila sestru, a od prvog rodjendana ide u vrtic sto znaci da je bila fenomenalno adaptirana. Obozavala je da ide u vrtic, ali jednostavno nije podnela dolazak bebe i to se reflektovalo na ponasanje u vrticu. I ne idu samo deca u privatnom vrticu u pozoriste i na izlet, toga ima i u drzavnom.
Za Lauru: u ovom vrticu ima po 2 ped. sestre na 15-ak dece i super se snalaze. Iskusne su i dobri su pedagozi. A deca se kod njih manje povredjuju nego kod roditelja. Konkretno, Mina za dve nedelje koliko ne ide u vrtic je jedno 5 puta odrala kolena, a za godinu i po, koliko ide u vrtic, nije dosla ni sa jednom povredom.

Za misljenje takvih ljudi me bas briga. Zbog bebe nisam u mogucnosti da je ceo dan setam i pazim da ne padne. A i poenta price jeste da pokaze da su u drzavnim vrticima dobre vaspitacice a ne samo u privatnim, a cena je pristojna. Kolika treba da bude moja plata da bih poslala dete u privatni vrtic?

makimaki:
Za misljenje takvih ljudi me bas briga. Zbog bebe nisam u mogucnosti da je ceo dan setam i pazim da ne padne. A i poenta price jeste da pokaze da su u drzavnim vrticima dobre vaspitacice a ne samo u privatnim, a cena je pristojna. Kolika treba da bude moja plata da bih poslala dete u privatni vrtic?

Naravno da ima dobrih vaspitačica i u državnim i u privatnim vrtićima.Mislim da je razlika u uslovima rada, broju dece, plati u korist privatnih, pa su logično i motivisanije da rade bolje. Moje mlađe dete ide u privatan vrtić i mogu ti reći da je ti otprilike isti izdatak kao i za mesečno održavanje yuga (sa benzinom). E, pa ako može za kola mora da ima za dete. Stariji sin koji sad ide u školu išao je u državni vrtić kraće vreme ali stvarno nisam bila zadovoljna nafleksibilnošću dnevnog rasporeda po kom sva deca moraju da spavaju u 11.30, a on je prestao da spava sa 2 godine. Vaspitačice su me dočekivale sa cigarom, odmeravale me kako sam obučena, odmah prelazile na ti, nije to bilo po mom ukusu, a ni njegovom. Kad smo prešli u privatni, za 6 meseci je naučio da piše i čita(sa 5 god), nije se više razboljevao, a i mogli smo da izvoljevamo oko svega i svačega(npr da dođemo kasnije kad ja radim popodne da ga ne teraju da jede meso i slično)

direktorica:
evo dodjite da vidite sta moze da uradi 3godisnje dete. za 10ak minuta koliko je ovde je oborio kofu sa vodom i sredstvima za ciscenje, prosuo sok po kompijuterskoj tastaturi, valja se po podu, pljuje svakog ko dodje i pao je niz 24 stepenice. To je za sad, a sta ce biti dok ne krene kuci! Pa ne da bi ga tukla, nego bi ga poslal kuci i ne bi smeo da mi dodje ovde, ni on ni oni koji su ga doveli. A u civilizovanim zemljama ima i zakon da ako dete nisi izdresirao kao malo onda lepo dobije suspenziju par dana iz obdanista pa ti vidi sta ces s tvojim detetom i kako ces sefu da objasnis da nema ko da ti cuva dete... ovo ne znaci da je vaspitacica imala prava, onda mora da pre takve mere proba da odrzi red i mir, za to je i placena! Ali i neka deca su krajnje NEVASPITANA
A sta cemo sa skolom...da li da deca koja nisu imala srece da im roditelji budu umetnici u vaspitanju onda nemaju pravo na obrazovanje...draga direktorice deca u vrticima su tako mala da se ne mogu okategorisati kao nevaspitana vec se trebaju vaspitati sto je pored roditelja deo i vaseg posla. Ja ne dizem ruke ni od onih preko 15 godina, treba pomoci svakom vaspitno zapustenom detetu i pruziti mu sansu, a sansa se ne pruza udaljavanjem od drugih i izolacijom. Prosto je smesno vase ponasanje i ponasanje "privatnog vrtica" udaljiti nemirno dete ili ga ne primiti ili primate samo arijevce plavih ociju, crne kose...elem, dobar vaspitac, vrtic ili skola od takvih naprave nesto ili pokusaju da poprave ne BEZE OD PROBLEMA I DECE.

[quote=" Iskreno mislim da ovoj vaspitacici nije to bio prvi put da maltretira decu, a kolege koje su cutale su krive koliko i ona, jer mi nismo sami u institucijama u kojima radimo i sve se vidi i cuje odlicno.[/quote]U nasem malom gradu jedna profesorica je dobila batine na ulici od ucenika zato sto mu je zakljucila jedinicu na polugodistu. Ucenik je zbog tog incidenta zamislite dobio ukor. Ko ovde koga maltretira? Ne opravdavam vaspitacicu, ali mi zaista preko medija nismo culi njenu verziju.

apotekarka:
Naravno da ima dobrih vaspitačica i u državnim i u privatnim vrtićima.Mislim da je razlika u uslovima rada, broju dece, plati u korist privatnih, pa su logično i motivisanije da rade bolje. Moje mlađe dete ide u privatan vrtić i mogu ti reći da je ti otprilike isti izdatak kao i za mesečno održavanje yuga (sa benzinom). E, pa ako može za kola mora da ima za dete. Stariji sin koji sad ide u školu išao je u državni vrtić kraće vreme ali stvarno nisam bila zadovoljna nafleksibilnošću dnevnog rasporeda po kom sva deca moraju da spavaju u 11.30, a on je prestao da spava sa 2 godine. Vaspitačice su me dočekivale sa cigarom, odmeravale me kako sam obučena, odmah prelazile na ti, nije to bilo po mom ukusu, a ni njegovom. Kad smo prešli u privatni, za 6 meseci je naučio da piše i čita(sa 5 god), nije se više razboljevao, a i mogli smo da izvoljevamo oko svega i svačega(npr da dođemo kasnije kad ja radim popodne da ga ne teraju da jede meso i slično)
Sto se tice sestara koje cuvaju moje dete nemam primedbi. Mozda sam imala ludacku srecu, ali ni jedna ne pusi, ili ja to nisam videla, cak i one najstarije koje mogu da mi budu majke mi persiraju, deca idu na spavanje oko 12.30 i mom detetu to odgovara, jos samo kada bih mogla da to sprovedem i kada ne ide u vrtic. Sto se tice ucenja, mislila sam da preterujem kada sam dete od godinu i po ucila da broji do 5, a ona je jednog dana dosla kuci i izbrojala do 10. Kada sam upitala da li su je to ped.sestre naucile, jedna mi je odgovorila da ih uce svemu, pa ko sta pohvata. Deca use pesmice, citaju knjige, slusaju decije pesmice, u sklopu vrtica ima pozoriste tako da ga deca cesto posecuju, crtaju i ja sam prosto odusevljena. Nikada ne bih menjala ovaj vrtic pa i da imam besplatan privatni.

A evo i novih momenata: Roditelji povredjenog deteta su, umesto podnosenja tuzbe, podneli predlog za vansudsko poravnanje obdanistu Veverica i odlucili da zatraze materijalnu odstetu za pretrpljeni bol. "Izacicemo u javnost sa najvecom mogucom cifrom. Ali ne zbog para, jer one svakako ne mogu uciniti da Milos zaboravi sta mu se desilo, vec da se ovakve situacije ne bi ponovile", izjavila je njegova majka. Zanimljivo je pitanje koliko novca na ime naknade za pretrpljeni bol mogu da dobiju i da li ce posle toga odustati od krivicne prijave? I onda procenite sami koji su motivi cele ove price!!!

Back