Vaskrs 2024

Nifont

Domaćin
Poruka
3.088
Da li ce vaskrs 2024 da bude gladni vaskrs? Neki duhovnici poput Nikodima Bogosavljevica su govorili pozivajuci se na Jonu Odeskog i starca Elpidija da je prvi vaskrs krvavi, to se odnosi na rat u Ukrajni koji je poceo 2022 godine. Drugi gladni i treci pobednicki. Taj gladni vaskrs je trebao da bude ove godine ali se nista nije desilo.

Starac Elpidije iz Grcke je govorio da ce prvi vaskrs da bude vaskrs neverja. Grcka Crkva je 2021 godine slavila vaskrs na Veliku subotu.

Neko moje razmisljanje je da je vaskrs neverja bio 2020 kada ljudi nisu isli u Crkvu zbog korone. Tada je za vaskrs bio policiski cas. Po tome ispada da su bila dva vaskrsa neverja.

Krvavi vaskrs je poceo 2022 ratom u Ukrajni. Vaskrs 2023 je takodje krvavi zbog rata u Ukrajni i moguce zbog maskra u Beogradu i Mladenovcu. Znaci opet dva vaskrsa .

Po toj logici gladni vaskrsi bi trebalo da budu 2024 i 2025 sa svetkim ratom. A onda dolazak ruskog cara.

Da li ce vaskrs 2024 da bude gladni vaskrs? Neki duhovnici poput Nikodima Bogosavljevica su govorili pozivajuci se na Jonu Odeskog i starca Elpidija da je prvi vaskrs krvavi, to se odnosi na rat u Ukrajni koji je poceo 2022 godine. Drugi gladni i treci pobednicki. Taj gladni vaskrs je trebao da bude ove godine ali se nista nije desilo.
Не постоји Никодим, он није монах. Представља се лажно.
Не вреди да се лупа и губи време око овог. Мислимо на себе и то шта можемо да променимо.

Pritom to nije arhimandrit Nikodim Bogosavljević izmislio sam iz svoje neke mašte, da bi se manje ovde bavili njegovom, između ostalog, svojevoljnom izopštenošću iz trenutne SPC zajednice.
Otac Nikodim nije jedini koji se bavi predviđanjima izvesne Natalije Teljepin i ruskog monaha čije ime pominje često, ali trenutno ne mogu da se setim, a hoću.
Nije otac Nikodim Bogosavljević kriv ako se ta predskazanja ne ostvaruju pred našim očima kristalno jasno, i ako se ne ostvare u bliskoj budućnosti tim i takvim redom, mada neki tvrde i osećaju da nam se sve kako je rečeno upravo događa.
Iskreno, ni sama ne volim da se obazirem na to neko izračunavanje kad bi koji događaji mogli da se dese, ponaročito ovi koji... ne stoje kao takvi u Bibliji imenom, ali mi je arhimandrit Nikodim Bogosavljević jedan od dražih sveštenika za koje znam.
I još iskrenije, proslavljati i uzimati u obzir Vaskrs jednom godišnje mi je... tako površno gledanje na stvari, i ne pristajem na to da se setim tek jednom godišnje na jednu takvu, krucijalnu tačku čitave religije.
Nije pitanje kojim redom i kako će se desiti stvari koje predviđa neki naš savremenik pred drugi Hristiv dolazak.
Pitanje je kakvi smo mi i šta radimo znajući da se to mora desiti, da li sutra, da li za nekoliko godina, ili za čak nekoliko vekova.

Pritom to nije arhimandrit Nikodim Bogosavljević izmislio sam iz svoje neke mašte, da bi se manje ovde bavili njegovom, između ostalog, svojevoljnom izopštenošću iz trenutne SPC zajednice.
Svojevoljno ili ne, on nije više u Crkvi i kao takav lišio se blagodati koju donosi članstvo u istoj.

Otac Nikodim nije jedini koji se bavi predviđanjima izvesne Natalije Teljepin i ruskog monaha čije ime pominje često, ali trenutno ne mogu da se setim, a hoću.
Nije otac Nikodim Bogosavljević kriv ako se ta predskazanja ne ostvaruju pred našim očima kristalno jasno, i ako se ne ostvare u bliskoj budućnosti tim i takvim redom, mada neki tvrde i osećaju da nam se sve kako je rečeno upravo događa.
Iskreno, ni sama ne volim da se obazirem na to neko izračunavanje kad bi koji događaji mogli da se dese, ponaročito ovi koji... ne stoje kao takvi u Bibliji imenom, ali mi je arhimandrit Nikodim Bogosavljević jedan od dražih sveštenika za koje znam.
Pravoslavni uopšte nisu pozvani da računaju.

I još iskrenije, proslavljati i uzimati u obzir Vaskrs jednom godišnje mi je... tako površno gledanje na stvari, i ne pristajem na to da se setim tek jednom godišnje na jednu takvu, krucijalnu tačku čitave religije.
Nije pitanje kojim redom i kako će se desiti stvari koje predviđa neki naš savremenik pred drugi Hristiv dolazak.
Pitanje je kakvi smo mi i šta radimo znajući da se to mora desiti, da li sutra, da li za nekoliko godina, ili za čak nekoliko vekova.
Svaka nedelja je mali Vaskrs, dan Gospodnji i sjećanje na vaskrsenje. Tako da se vaskrsenje svetkuje svake sedmice a nikako samo jednom godišnje.

Stidim se za ljude koji poriču arhimandrita Nikodima Bogosavljevića, i sve se utrkuju da dobace kako je on "odbačen" i "izopšten". Ipak, i takav ima jednu malu-malu, ali zajednicu ljudi kojoj je stalo da čuje šta ima da kaže.
Npr. ne ceni dr. Miroljuba Petrovića i komentariše ga kao protestanta koji svakako ima neke zasluge u dokazivanju koječega iz Biblije, stoji da ima primedbe na oca Rafaila iz Budve, tj. Podmaina, ali eto, ta tri "učitelja" bez razlike ne propuštam.
Ima i x novih, pa čak i mladih ljudi, nekakvih tumačitelja Biblije, koji insistiraju da se Božija volja nad narodom događa uslovno. Ako bude ovo, biće i to, to i to. Ako ne bude-nikom ništa.
Hvala Bogu da vernici koji su čuli za konkretno ovo predviđanje, reaguju kako znaju i mogu!
Reakcija vernika je ipak neki faktor, bar prema mom mišljenju.
Svojevoljno ili ne, on nije više u Crkvi i kao takav lišio se blagodati koju donosi članstvo u istoj.
On se posvetio Bogu na prvom mestu, pa onda organizaciji. On drugi poziv nema osim da bude sveštenik-duhovnik.
On je samo čovek, ali je i slika Isusa Hrista u malom, mučenik od društva u kom popovi voze skupa kola, a on... muze koze, hrani mačiće suritkom, živi od svog rada i od to malo "treba", stanuje u vajatu u kom je zimi hladno, leti vrućina, i opet... ne odustaje od svog poziva jer se pozvao Bogu, a ne instituciji koja je ispolitizovana do srži.
Gospod Isus Hrist je bio bez ijedne mane, pa... kako je tretiran?
Arhimandrit Nikodim Bogosavljević je običan čovek, ali i veliki duhovnik za mnoge, prepušten sam sebi i trebama od svojih vernika, kojih ipak ima, Hvala Bogu, posvećen Njemu i ima pozitivan uticaj na ljude koji ga nisu odbacili.

Stidim se za ljude koji poriču arhimandrita Nikodima Bogosavljevića, i sve se utrkuju da dobace kako je on "odbačen" i "izopšten". Ipak, i takav ima jednu malu-malu, ali zajednicu ljudi kojoj je stalo da čuje šta ima da kaže.
Npr. ne ceni dr. Miroljuba Petrovića i komentariše ga kao protestanta koji svakako ima neke zasluge u dokazivanju koječega iz Biblije, stoji da ima primedbe na oca Rafaila iz Budve, tj. Podmaina, ali eto, ta tri "učitelja" bez razlike ne propuštam.
Zašto bi pravoslavac slušao Miroljuba? Da mu prosipa adventističku propagandu? Da ga uči kontra Crkve?

Ima i x novih, pa čak i mladih ljudi, nekakvih tumačitelja Biblije, koji insistiraju da se Božija volja nad narodom događa uslovno. Ako bude ovo, biće i to, to i to. Ako ne bude-nikom ništa.
Hvala Bogu da vernici koji su čuli za konkretno ovo predviđanje, reaguju kako znaju i mogu!
Reakcija vernika je ipak neki faktor, bar prema mom mišljenju.

On se posvetio Bogu na prvom mestu, pa onda organizaciji. On drugi poziv nema osim da bude sveštenik-duhovnik.
On je samo čovek, ali je i slika Isusa Hrista u malom, mučenik od društva u kom popovi voze skupa kola, a on... muze koze, hrani mačiće suritkom, živi od svog rada i od to malo "treba", stanuje u vajatu u kom je zimi hladno, leti vrućina, i opet... ne odustaje od svog poziva jer se pozvao Bogu, a ne instituciji koja je ispolitizovana do srži.
Gospod Isus Hrist je bio bez ijedne mane, pa... kako je tretiran?
Arhimandrit Nikodim Bogosavljević je običan čovek, ali i veliki duhovnik za mnoge, prepušten sam sebi i trebama od svojih vernika, kojih ipak ima, Hvala Bogu, posvećen Njemu i ima pozitivan uticaj na ljude koji ga nisu odbacili.
Ne znam kvalitete dotične ali je činjenica nije u Crkvi a ko nije u Crkvi nije dobar izvor za ovako teška i značajna teološka pitanja.

U odnosu na temu, nije izmislio on, arhimandrit Nikodim Bogosavljević, to predviđanje, još jednom. Nije njemu palo na pamet da će tri Vaskrsa biti takvi i takvi, tako da je, obraćam se autoru teme, trebalo da istražite odakle to tačno dolazi, pa tek onda o tome da se razgovara! :cvet:

Zašto bi pravoslavac slušao Miroljuba? Da mu prosipa adventističku propagandu? Da ga uči kontra Crkve?
Pravoslavac, i uopšte hrišćanin, treba da sluša i zna sve, da je lukav kao zmija i pitom kao ovca.
Ne znam kvalitete dotične ali je činjenica nije u Crkvi a ko nije u Crkvi nije dobar izvor za ovako teška i značajna teološka pitanja.
Anyway... ovo se, valjda, odnosi na mene? Idem sama, ne morate me isterivati. Svako dobro! :cvet:

Stidim se za ljude koji poriču arhimandrita Nikodima Bogosavljevića, i sve se utrkuju da dobace kako je on "odbačen" i "izopšten".
Ти не гледаш његове видео снимке ? Он сам каже да су га искључили из монаштва. Такве ствари се не раде "преко ноћи" нити се раде на брзину, нити је неко Никодима тек тако вратио у ред лаика.
Сам Никодим је рекао да не признаје српског патријарха.
Како очекујеш да такав човек буде део Цркве ?
Ipak, i takav ima jednu malu-malu, ali zajednicu ljudi kojoj je stalo da čuje šta ima da kaže.
Пошто Никодим не припада ни једном манастиру он није монах и лажно се представља. Питање је само чиме се бави и ко га финансира.
Никодим има читаву историју немонашког понашања.
29.03.2011
PODGORICA - Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije razrešio je danas dužnosti nastojnika manastira u mestu Dajbabe kod Podgorice, sveštenika Nikodima Bogosavljevića.
Bogosavljević je razrešen zbog neprimerene izjave o crnogorskoj naciji, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske. On je na programu radija Mitropolije "Svetigora" rekao da crnogorsku naciju nije stvorio Bog nego "đavo, u suštini stvari".
Не приличи једном монаху да има овакав речник, о јеромонаху и да не говоримо.

Пошто Никодим не припада ни једном манастиру он није монах и лажно се представља. Питање је само чиме се бави и ко га финансира.
Bavi se preživljavanjem i službom Bogu. Čime se bavi-posetama ljudi koji nisu podložni uticajima politizovane stvari iz koje se sam ispisao i temama o kojima nas mnogo vernika pita nedeljno.
Ko ga finansira-sam Bog!
Arhimandrit Nikodim Bogosavljević ne zaslužuje ovakve stvari. Svojim radom na brdu gde se nalazi je pomogao vernike i vernike.
Anatemisao je trenutnog patrijarha, to da.
U to ne ulazim, ali radi samo ono na šta se i obavezao takav, nikakav i odbačen!

Nije njegovo da anatemiše patrijarha ma kakav patrijarh bio ili ne bio. Sad ne znam tačno iz glave koji je izvor ali kaže se da se opštenje sa vladikom može prekinuti samo ako dotični vladika propovijeda jeres. Ja nešto ne vidim kakvu to jeres propovijeda patrijarh Porfirije.

E, pa..
setićete se mojih reči uskoro i povući optužbe, odmah!
U odnosu na temu, nije ništa izmislio-Kraj.
U odnosu na temu želim direktne izvore, a ne osporenog sveštenika iz Srbije kao što je Nikodim Bodosavljević koji je citirao te i te.
Izvor vesti-ima li?
Kredibilitet ljudi koji izveštavaju, ima li ga?
I... idemo onda dalje!

Bavi se preživljavanjem i službom Bogu.
Ко га плаћа за то ?
Čime se bavi-posetama ljudi koji nisu podložni uticajima politizovane stvari iz koje se sam ispisao i temama o kojima nas mnogo vernika pita nedeljno.
Видим чиме се бави, али пошто није монах нејасно је од чега живи и плаћа рачуне.
Ko ga finansira-sam Bog!
Зар све људе на земљи не финасира Бог ? Али Бог неће да се материјализује него финасира посредно. Кроз друге људе. Пошто бивши монах Никодим избегава да каже чиме се бави у животу, најблаже речено то је веома непоштено.
Издавати се за монаха када ниси монах. Њему монашка раса служи за изложбу, он нигде ни у једном манастиру не може да служи литургију нити може да се причешћује као монах.
U to ne ulazim, ali radi samo ono na šta se i obavezao takav, nikakav i odbačen!
Kaда неко постаје монах, он се одриче своје воље. То не значи да чим се замонаши може да ради шта хоће. Погледај како изгледа монашење негде на интернету па ће ти бити јасно.
Црква поставља, а самовоља монаха је велики грех. А као што видимо Никодим има историју немонашког понашања. И то не баш скромну историју. Нису га вратили у ред лаика само због једне ствари, биће да човек већ дужи низ година има немонашко понашање.

Anatemisao je trenutnog patrijarha, to da.
Пошто се Никодим, намерно или случајно не разуме у каноне, ево рећи ћу ти укратко - не може неко неког да анатемише као појединачна особа другу особу. То не функционише тако. Што би правници рекли - не производи правно дејство односно ништаво је.
Или у црквеном смислу - никакву он анатему није урадио јер се то тако не ради, нити може да се ради.

Poslednja izmena:
Prelest

Back