Vaši sinopsisi, scenariji, pamfleti, priče namenjene filmingu

Nemam pojma sta si mislio konkretno gore u postu...ali ako budes pravio neki felini film,evo ideja za jednu scenu(ovo sam sanjao)...

...dakle shuma,puna jelki i borova...kao neka Ardenska suma...sve je pusto...nalazim se na nekom uzvisenju,u stvari to je vec planina,novembar na decembar,ona hladnoca,ali i bistrina koju donose hladna zimska jutra...penjem se na to uzvisenje...sada je vec zaravan,u sredini je neko ogromno vestacko zabetonirano jezero,kao recimo Palicko,duboko dva metra...dakle ta zaravan na uzvisenju,to jezero u sredini...a svuda okolo je suma...ja gledam u jezero u kome se odvija trka konja,jezero je napunjeno,dakle nije prazno...dzokeji su uronjeni do pola pasa...a konji malo malo pa izrone njusku kako bi udahnuli vazduh.U jednom trenutku prilazi mi Val Kilmer(!) i izjavljuje - Ne brini,tako su istrenirani da se trkaju! ...i mi nastavljamo u tisini da gledamo trku ...

...

Ovo su neke priče i filozofije koje su mi se motale po glavi jednog, u stvari dva popodneva
dok sam imao popodnevnu dremku, više neku vrstu kuliranja i razmatranja nekih stvari
koje su me trenutno pogodile... Malo je iskvareno opisima scena jer sam to želeo da
pretvorim u neki pokušaj scenarija, nadam se da ćete iz ovoga izvući suštinu, nadam se
da postoji i za vas koliko za mene... Možda ne možete shvatiti sve, jer neke stvari koje
sam napisao čini mi se da imaju neki smisao tek kada se povežu sa nekim dešavanjima
iz mog života, ali eto, jedan up close 'n' personal, verovatno ću se obrukati ali boli me q.
------------------------------------------------------------------------------------
Uzalud – radna verzija J (poznatije kao Ničija Zemlja II :lol:)

Uzalud je priča o svemu onome što čovek radi uzalud.
U toku uvodne špice u pozadini vidimo sliku mladog para koji drži sina-dečkića, srećni su, prirodni i zadovoljni. Mladi čovek sa kratkom bradom stoji sa čašicom u ruci nazdravljajući ka fotoaparatu, pored žene koja sedi sa dugom haljinom da se ni cipele ne vide – držeći dečaka u rukama. Slika stoji još par sekundi nakon završetka uvodne špice, fade out u crno i kreće film.
Na samom početku filma vidimo čoveka sa bradom (Vladimir) kog hapse i odvoze.
Kamera sa pogleda sa strane ka pločniku koji vodi u kuću rotira do pravog pogleda ka ulazu u kuću. Kreće se ka kući, ulazi unutra, ne ide u prvu sobu levo već u drugu, onda odlazi u sobu gde se nalazi telo dečaka sa flautom pored (instrument-opciono), nema krvi, ali dečak leži tako da se može dvosmisleno, da li je mrtav ili spava?
Miša je dečak koji svira flautu (ili šta već), talenat je i toga je svestan, vežba veći deo dana, ponekad’ sa tugom gleda drugu decu koja se igraju napolju ali bespomoćan je jer se zbog flaute asocijalizovao i nema vremena ni hrabrosti (suštinski više ni volju?) da provodi vreme sa drugom decom.

Features:
- Povezanost? Vidimo čistača ulice koji marljivo čisti i prolazi svaki metar s pažnjom, scena/sekvenca traje dugo (2 minuta?-testirati- bez reza), čisti i udaljava se od kamere, kada je dosta daleko u kadar ulazi muška figura sa bradom (ne zna se da li je Vladimir – dečakov ubica) i baca celofan od novootvorenog pakla cigareta i unutrašnnji svetlucavi celofan, odlazi. Kadar se spusta na celofane koje talasa vetar, igra osvetljenjem (veštačka svetla). Kadar se blago podiže i ponovo se vidi (kao veoma mali u odnosu na papir na zemlji) čistač ulice koji marljivo radi. Fokus na papirima.
- Društvo. Dečak je u poslednjoj sceni gde ga vidimo živog izašao napolje i kao da je predosetio besmislenost vežbanja zbog neočekivane smrti izašao da se igra sa decom koja ga ne poznaju dovoljno jer nikad’ ne izlazi, ali u tom činu dešava se još jedna uzaludnost, to kratko igranje i upoznavanje sa decom je uzaludno jer ga ta deca više nikada neće videti. Osećaj uzaludnosti pojačan je time što ga vidimo srećnog i zadihanog kako ulazi u kuću prolazeći pored flaute koja kao da ne postoji u tom trenutku za njega, dok se kamera kreće kroz prozor napolje gde se deca igraju bez njega, ne osvrnuvši se ni jednog trenutka, dečak je naprosto neprimetno izašao iz igre niko ne obraćajući pažnju na njega, verovatno jer je još nov.
- Škola. Dečak je na času, i dok se čuju druga deca, u kadru su samo on i učitelj, jer je dečakov sto za katedrom učitelja, a mesto pored njega prazno, dečak sedeći do zida, levog zida, učiteljovo desno u uglu učionice. Ova scena bi trebalo da pokaže dečakovu specifičnost, i izopštenost od ostale dece i u školi, ne samo u ulici gde se ne uklapa sa ostalom decom. A opet neku čudnu, specifičnu bliskost između njega i učitelja, jer se učitelju u kadru ne vidi glava, prikazan je do vrata, ali se čuje glas, dakle pričaju, i dok pričaju, dečak i učitelj, glasovi ostale dece se čuju prigušeno, gotovo kao pod specijalnim efektom, flangerom i sl, u trenucima kada se učitelj obraća svoj deci graja dece je veća i prirodna, bez efekata.
- Roditelji. Akcenat u priči o roditeljima takođe je na uzaludnosti, u poslednjem dijalogu između roditelja (posle Mišine smrti-tada već znamo jer su oboje u crnom) saznajemo da je Miša bio jedinac, i u poslednjoj njihovoj zajedničkoj sceni saznajemo da su stari i verovatno više ne žele da imaju decu. Tek tada sigurno znamo da je Miša mrtav i ako je postojala sumnja i nada, sada više ne postoji i uzaludnost je izvesna. Nada je ubijena, ovaj splet scena kroz ceo film je krucijalan za konačan utisak gledaoca i mora postojati jak kontrast, do kog se ipak dolazi blagim scenama, nenaglašeno (nikako jeftini trilovi sa puno krvi i sa nepomičnom glavom i izbečenim očima i sl. :S). U toku filma, dok je Miša živ, vidimo da je život roditelja koji žive u teškoj situaciji posvećen izvođenju dečaka na pravi put, teškom radu kako bi se priuštilo sve ono što je potrebno da dete ne bi trpelo i bivalo iskompleksirano, to je ujedno i njihova jedina radost jer zbog velike bede u kojoj žive njihovi partnerski odnosi su vidno poremećeni. To se vidi u scenama kada saznajemo da je Miša zaista mrtav a oni ni jednom nisu jedno drugom pružili podršku. U jednoj sceni možemo da vidimo poslodavca koji ucenjuje čoveka (Mišinog oca? ostaće nepoznato za one koji ne prate sa analogijom) da radi tri meseca težak posao za 6 miliona dinara, a u drugom nevezanom vidimo da flauta koju Miša svira ima na sebi oznaku sa cenom od 6,1 milion dinara. Simbolično, ipak nešto više od 3 meseca teškog rada.
Majka povlađuje sinu svakim danom i bodri ga kazujući kako je odličan u sviranju i da će jednoga dana svirati u filharmoniji. „Ponos mamin“ kaže jednom prilikom sa osmehom na licu, koje se (lice) i ne vidi višlje od usta...Svi koji se u filmu prikazuju u povezanosti sa Mišom su prikazani bez glave, u nekim scenama eventualno se s leđa vidi glava, ili su u kadru prikazani samo do usta. Na ustima njegove majke se vidi da su izborana i namučena, dok se usta Mišinog oca ne vide ni u jednom kadru. Da li zato što ga majka često ljubi u čelo i glavu dok ga mazi i teši...njega i sebe?
- Sanjarenje. U trenucima kada Miša svira često su prikazani pejzaži, poljane, pune šarenih cvetalih drveća na njima, koji označavaju perspektivnost i budućnost, raznolikost, i otvorena vrata iza kojih je mrak a čuje se gromki aplauz i ovacije očigledno namenjene Miši koji zamišlja da će tako biti jednog dana. Mrak iza vrata simbolizuje uzaludnost. U kratkim sekvencama videće se u pauzama prikaza raskošne otvorene prirode, na blic keruša sa tek okucenim mladima, kao i mačka sa svojim mačićima, kako ih liže a oni guraju nosićima ka njoj tražeći sisu, nakon čega sledi slika starca – nepoznatog, na bolnoj samrti. Ti blicevi nisu deo Mišinog sanjarenja i impliciraju na neminovnost, sa drugačijim koloritom, mračnijim i skoro crno belim bojama – možda sepia.
- Krugovi. U jednoj sceni Miša biva pored zida, fasade, sa kredom u ruci. Dotrčava dete preuzimajući akciju u sceni i iscrtava krug ponavljajući njegovu liniju u krug više puta, odlazi iz kadra, dok Miša ponovo počinje da se pokreće, diže ruku i crta krug, ali dok je stigao blizu kraja puca mu kreda i krug ostaje nedovršen, on se i ne trudi da ga dovrši već baca kredu i odlazi. U ovoj sceni Miša obraća pažnju na dečaka i pomno prati svaki njegov pokret, dok za tog dečaka Miša kao da ne postoji, kao da ga ne vidi, čak u jednom trenutku obraća pažnju na kamen, običan kamen koji stoji između njega i Miše, spustajuću glavu da ga pogleda, ali ni u jednom trenutku ne skrećući pogled ka Miši.

Poslednja izmena:
NASTAVAK...
--- --- --- ---
- Vladimir. Kompleksna životna priča Vladimira, Mišinog ubice, prikazana je kroz brojne situacije. Na poslu kolega Maksim insistira da Vladimir prestane da pije i pridikuje mu svaki dan u vezi alkohola, ali kada se pojavi koleginica kojoj se ne vidi glava (što je čudno za kadar vezan za Vladimirovu priču jer su svi koji su u vezi sa njim prikazani u filmu bili prikazani u celosti) on počinje da sanjari kako vode ljubav dok Maksimove reči postaju pozadina koju očigledno i ne sluša. Ženska osoba koja prolazi može biti Mišina majka, pošto se nigde ne govori gde radi već se samo zna da negde radi. To će verovatno biti teško povezati na prvo gledanje... Uzaludnost Vladimirovog sanjarenja prema toj ženi je simbolizovana kroz fizičku udaljenost između njih koja je u svakom kadru/sceni u kom se nalaze zajedno prisutna, a i kada je prikazana samo žena takođe je udaljena od kamere koja se može shvatiti kao pogled Vladimira iz prvog lica ka njoj gde kamera polako švenkuje gore i dole, ne veoma primetno. Takođe i kroz Maksimove komentare posle Vladimirovih sanjarenja koji su veoma negativni po Vladimira uključujući i jednom prilikom komentar „Zašto uzalud tražiš ono što i sam znaš da nećeš imati? To je prokletstvo koje možeš izbeći.“ Maksim je često imao dijaloge sa Vladimirom i veoma je filozofski potkovan. Uostalom skoro svi dijalozi u filmu su duboko filozofski i bave se raznim životnim temama preko dva ili tri različita stanovišta. Maksima ponekad’ Vladimir oslovi i sa „učitelju“ ali se ne saznaje da li je on zaista to po obrazovanju, prinuđen da radi fizičke poslove ili je samo nadimak stečen učestalim pridikovanjma i filozofiranjima. Poslovođa se povremeno pojavi i kaže im kako vode beskorisne razgovore i da trebaju da više rade a manje misle. Vladimir se u povratku sa posla često vraća kući mračnim i pustim ulicama, simbolizujući njgovu samoću i duševnu opustošenost. Po ulasku u kuću sačeka ga redovna kritika žene da mogo pije, da ako dobije otkaz neće nikada naći posao i da pošto je ona invalid neće imati od čega da hrane decu, ali skroz tiho i staloženo, kao da to radi samo zato što ne bi sebi dozvolila da preskoči jedan dan da ga iskritikuje pa da se sutra kaje ako zaista sve pođe po zlu. Ne želi da pravi galamu i gužvu misleći na dve devojčice koje se vide kako spavaju u mraku susedne sobe. U tom’ se gase sva svetla ali Vladimir pali šibicu kojom pali lampu pored koje se nalazi slika dečaka koji liči na Mišu ali nije on. Duža smeđa kosa, šiške preko čela, krupne plave oči. Slika je malo stara, tada kamera ide ka njegovom licu fiksirajući se na čelo i oči. Bore i sede koje ima pokazuju da je vodio težak život, i neko će shvatiti da je možda kao mlad imao sina kog je izgubio a kasnije dobio dve devojčice. Možda je to dečak sa slike? To se neće razjasniti bolje. Scena se završava tako što Vladimir dune u lampu da ugasi svetlo.
- Vladimir bi često sa Maksimom bio prikazan u nekoj vrsti podzemnog tunela, kako baterijskom lampom osvetljavaju put za dalje i razgovaraju o raznim filozofskim temama. Okruženje je mračno, u stilu sepie snimljeno... Uvek bi se te scene završavale kako Vladimir kaže (na različite načine svaki put) da je ovo izgleda kraj tunela, ali bi ga Maksim ispravio i poveo na neku stranu gde je mrkli mrak ali očigledno postoji put, poslednji put u takvoj sceni Maksim bi mu rekao: „Ovde je izlaz, Vladimire, da li me pratiš?“. Uvek bi uronili u tamu i kadar bi se završio...sem poslednjeg puta kada bi samo učitelj, tj. Maksim otišao.
- „Ljudska duša je mračna, zato je i ne možemo videti, i većina dilema čoveka, većina stvari koje vezuju ljude su tamne, opskurne za njih same, a ipak tako normalne, jednostavne i nenaglašene da niko to ne uspe da vidi. Danas je važno samo ono što je očigledno, ono što je na površini, niko se ne trudi da zagrebe dublje. Možda iz straha. Osloboditi se znači ne grešiti. Predati se znači uspeti. Samo uzimati znači biti nemoćan...“ Govori Maksim u čudnom monologu okrenut očigledno zureći u kameru (do tada neprimetnu za aktere) ispred neke stare fasade, limova i paleta naslonjenih uz nju. Veći deo scenskog inventara su stvari koje podsećaju na težak rad. Maksim je obučen kao težak fizički radnik, uprljan, pomalo pocepan, mirno stojeći i ne praveći skoro nikakve pokrete.
- U jednoj sceni vidimo Vladimira kako vodi ljubav sa onom ženom, ali ovaj put i tonski zapis je tu...da li je zaista tada vodio ljubav sa tajanstvenom ženom s posla ili ne? Kadar pre toga bio je kako ide kući. Prekid, pa sex – sa tonom, prekid pa se Vladimir budi kući. Sanjao ili se desilo, možda nagoveštaj nekakvog čudnog motiva ubistva dečaka (uništiti jedinu stvar koja tu ženu vezuje za njenog supruga?), ako je to Mišina majka? Verovatno će svako shvatiti na svoj način, nekome će biti kolaž nebitnih kadrova a nekome poenta filma?
- Vladimir ulazi u prodavnicu čije bele pločice riba mladi vlasnik, prljavim cokulama Vladimir gazi tamo gde je upravo oribano (i potpuno ukaljavši to mesto i svuda ubuduće gde zgazi) sa nonšarlantnom izjavom „Belo... belo se uvek najlakše uprlja.“ Odlazeći ka rafu sa hranom i neodlučan je, ne zna šta bi kupio, nakon toga klimajući glavom odrično veoma brzo uzima nešto sa tog rafa i nastavlja ka pićima gde se kratko zadržava – 2-3 sek.i uzima litarsku bocu.
- Uzaludnost je preslikana i na ceo film kao delo, jer i posle svih tih stvari koje su prikazale Vladimira kao sivu, ne crnu ličnost, izvesno je da će gledalac da ga posmatra kao iskjučivo crnog. Verovatno da tu stvar neće primetiti svako, možda se neko i uživi u tog izgubljenog čoveka bez vere u išta sem u nešto što mu je daleko i misli da bi ga promenilo, ne shvatajući da je problem u njemu i da su ljudi postali mizerabl zbog njega samog, a ne kao što on ume da kaže – „Činite me mizernim...jer ste takvi...mrtvi, nema vas, sam sam...“.
- Film se završava u policijskoj stanici gde iskusni inspektor ispituje Vladimira koji sa kajanjem otvoreno i na prvu odgovara na pitanja, a kada ga inspektor upita za motiv ubistva, inspektor, praveći zagonetnu facu zainteresovanu kao ni za jedan raniji odgovor, dobija posle dubokog razmišljanja Vladimira odgovor „Ne znam. Čini mi se da sam pogrešio...“ Inspektor se zavaljuje nazad u svoju drvenu, jednostvanu stolicu okreće glavu na stranu i ka dole, ka starim pločicama sa puno tragova gaženja-prošlosti na njima i uz duboki uzdisaj na licu mu se vidi izraz lica i takav pogled koji govori da je shvatio da nikad’ neće saznati zašto.
Dok se pali šibica, i polako primiče lampi koju pali, vidi se slika dečaka pored lampe, kreće monolog inspektora u pozadini: „Tek danas, posle 36 godina rada shvatam da sam svaki put do sada tražio razlog, motiv za ovakve stvari, a on je nevažan...koji god motivi bili ja sam ih skoro sve do sada i zaboravio, jer su nebitni, to nije briga čoveka, možda boga, prirode, ali za nas ljude su nebitni i sva ta moja pitanja su bila nebitna, i ako sam se morao moriti nekom brigom, trebao sam se pitati šta su ti ljudi radili a da je bilo uzalud. A šta nije? Gde je granica? Koliko vremena treba raditi nešto da ne bi bilo uzalud, koliko ljudi treba da vidi to kako ne bi bilo uzalud, šta treba postići? I da li je uzalud kada umremo mi koji to radimo ili svi koji su to videli, ili kada to što smo radili svi zaborave pa i mi sami? Ili je uzalud kada naas same svi zaborave?“ Vladimirova žena u mraku osvetljena samo od lampe, uzima sliku dečaka koja je stajala pored lampe i prelazi dlanom preko nje mazeći je, vide se suze kako padaju na sliku, ali se ne čuje glas, sada se vidi samo osvetljena ruka i slika i kapanje suza po slici, u jednom trenutku kamera se okreće malo naglije ka ženi koja je širom od bola otvorila usta strašno plačući, ali ne ispustajući glas. Kamera odlazi na lampu koja par sekundi gori a onda se čuje duvanje i lampa se gasi. Kao da ništa nije bilo...
„Di End“ xaxax

nadam se da je iko uspeo da pročita ovo do kraja
ne zaboravite da je radna i za sada (po meni) veoma pojednostavljena verzija

priče, iskombinovana tako da čini okosnicu.
Ako neko ima sugestiju povodom bilo čega, bilo bi mi drago da čujem makar bio i totalni flejm :p

Back