Vaši letovi i iskustva sa avio kompanijama

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
44.015
Podstaknut ticinom temom, otvaram ovu gde možete ostaviti svoja iskustva sa avio kompanijama sa kojima ste leteli. Bilo da je reč o modelu aviona, keteringu tj posluženju, procesom rezervacije, osobljem, sedištima, IFE sistemom (in-flight enterteiment) ili bilo čemu što imate da napišete a da je vezano za ovu temu.


Za početak ja ću ostaviti svoje utiske o Etihadu na liniji Beograd-AbuDabi-Bangkok linija koju često upražnjavam. (BEG-AUH-BKK)

b-787-dreamliner.jpeg
 
Let se obavlja sa presedanjem i obuhvata Airbus A320 sa kojim se leti iz Beograda za Abu Dhabi i iz Abu Dhabi-ja za Bangkok sam leteo sa Boingom 777-300ER koji je koliko vidim očigledno nedavno zamenjen sa Boingovim 787-9 dreamlinerom. Edit: Evo sad gledajući slike po konfiguraciji sedišta vidim da je ranijih godina i A330-200 bio opcija koju sam očigledno uzeo barem jednom :lol:

Let ide u dve skoro jednake etape 5+6 sati uz dva moguća layovera u Abu Dhabiju od 1h35min i 3h45min.

U principu ja idem na duži layover ne samo zbog toga što je sigurniji nego jer to znači kasniji dolazak u Bangkok koji je praktičniji u smislu tamošnje satnice za check-in u hotelima.

A320 ima klasičnu 3+3 konfiguraciju sedišta,ja uglavnom uzimam prvi red u ekonomskoj kada god mogu i to aisle sedište zbog prostora. Ekonomska i Biiznis klasa su odvojene fizički pregradom i zavesom.
IFE sistem je možda ne baš najmoderniji bio u smislu uređaja ali definitivno sa novim naslovima i solidnim izborom filmova i kanala, muzike baš i ne.

20160117_142037.jpg


Slika je sa leta koji je čini mi se u januaru 2016-te bio.


Osoblje je apsolutno profesionalno i ljubazno i uvek ima barem jedna stjuardesa sa naših prostora, a jednom su čini mi se sve osim jedne bile naše devojke. Stjuardi su po pravilu arapi kao i piloti.
Odmah nakon poletanja dobijate meni gde je izbor od tri glavna jela, uglavnom dva sa mesom(bez svinjskog naravno) i jedan vegetarijanski koji je skoro uvek pasta...i ubedljivo je najbolji.

20160117_135857.jpg


Ovo je bila jedna od.....ova je sa pavlakom i pečurkama,bile su i neke sa arabiata sosom i sl.. Uz glavni obrok ide salata koja je nekako uvek u zavisnosti odakle letite(ovde je šopska recimo), puter i hleb i dezert. Sa hranom u etihadu na njihovim letovima sam u principu zadovoljan,naročito iz Beograda kad lete. Pošto je let oko podneva ovo se uzima kao ručak.

Piće alkoholno i bezalkoholno služe regularno uz obrok i po potrebi na poziv, dobijate i kafu ili čaj kasnije i pred sletanje neki snek.
 
Poslednja izmena:
Let za Bangkok su bili sa širokotrupnim B 777-300ER u konfiguraciji 3-4-3 ili A330-200 u konfiguraciji 2-4-2. Sada su tu drimlajneri pa videćemo Bože zdravlja jednom i to da napišemo.
Ovde su naravno klase potpuno fizički odvojene. Pošto je noćni let u pitanju dobija se oprema u vidu pribora za osnovnu higijenu(četkica za zube,vl maramica....),onaj povez za oči za spavanje,papuče,čarape i ćebe. Takođe se dobija meni sa izborom od tri jela. Odmah prilikom poletanja se servira večera,posle večere još jedno piće,podele se neki snack i voda a potom se svetla gase pa ko hoće da spava a ko da se zabavlja sa IFE ili svojim nekim uređajem...na volju je. Negde pre sletanja ide i doručak. Ko hoće može u principu da od stjuardesa traži dodatno piće tokom večeri u njihovom box-u, one uglavnom dok je ugašeno svetlo ne šetaju okolo što je svakako plus.

20160203_191501.jpg


DSC_0133.JPG


IFE je potpuno isti na svim etihadovim letovima. I ovde je malo stariji model ali unutar sistema su noviji sadržaji.
Da napomenem i jednu stvar koju sam primetio da samo dvaput od 8 letova na liniji AUH-BKK nije bilo nikoga od osoblja da nije sa ovih prostora :)

Sedišta ako se ne uzme prvo u ekonomskoj onako. Nisu baš komotna za visoke ljude na dugim letovima ali nije baš ni da sam skvrčen. Toaleti...onako. Video i bolje i gore.

Sve u svemu. Po ocenama bih išao:

Hrana: 8/10
Posluženje: 8/10
Osoblje: 8/10
Udobnost ekonomska: 6/10
Opremljenost IFE: 7/10
Ostalo(slušalice,pribor.pokrivači....): 6/10
Vizuelni efekat i održavanje: 6/10
 
Poslednja izmena:
I da dodam da me je jednom sunce ogrejalo pa sam dobio transferu biznis klasu na letu AUH-BEG na A320

To su već bila malo ozbiljnija posluženja počev od šampanjca,djusa koji to zaista jeste, a la carte menija, dogovorom kada da me bude i kada da serviraju doručak ujutru, ćebe koje to zaista jeste,jastuci pravi,kvalitetniji toaletni pribor, a o sedištima nema svrhe pričati :lol:

DSC_0144.JPG


DSC_0140.JPG
 
mozda da prebacis one nase postove sa Ticine teme, ionako smo fulali istu :lol:
:lol:
ako se tica složi i ako tehnički uopšte može pošto su pre teme napisani...

A i šta vam fali da malo proširite ovde...;)

Технички се могу пребацити, само ако би се то урадило испало би да смо ти хаковали тему :)

Но, нека овако ипак остане, а пошто волимо сличне ствари неће нам бити никакав проблем да та искуства поново испишемо и овде :)
 
Druga mini recenzija tj iskustvo na istoj liniji BEG-BKK ali preko IST Turkish Airlines. taman da se uporede opcije.

turkis.jpg


Ovo je značajno drugačiji let jer se sastoji od jednog kratkog leta BEG-IST od 1,5 sat i jednog dužeg IST-BKK koji traje 9 sati. Ovo je sve pratio ogroman layover na Ataturku od 8 h ali je za te datume kada sam išao bila značajna razlika u ceni pa sam se žrtvovao.

BEG-IST leti Airbus A321. Noviji avion od etihadovog a320 na liniji do AUH, enterijer neuporedivo lepši i moderniji. IFE iako ga nisam ni palio osim za kameru za sletanje modernijeg dizajna,kasnije na dužem letu sam video i da je odlično opremljen naslovima i daleko boljim izborom muzike od Etihada. Ono što me je oduševilo je pun ručak koji sam dobio na ovako kratkom letu! Bila je lazanja čini mi se uz neke kolače slične urmašicama. To je naravno jedino posluženje uz kafu ili čaj posle. Let je kratak i brzo se stiže za Istanbul.
O layoveru u nekoj drugoj temi,ali da je mnogo 8h, jeste, čak i uz 3h u lounge.
IST-BKK je bio let na kojem leti A330-300. Oba puta sam uzeo aisle sedište u prvom redu posle pregrade(doplata+jedan user prilikom check in-a) tj sa više prostora za noge i oba puta sam pri poletanju i sletanju imao pogled na na stjuardesu direktno ispred mene :lol: Što je najvažnije oba puta sam bio sam tako da sam zloupotrebljavapo prostor maximalno

20181203_223438.jpg

Puna izvaljenost :lol:
 
Poslednja izmena:
Технички се могу пребацити, само ако би се то урадило испало би да смо ти хаковали тему :)

Но, нека овако ипак остане, а пошто волимо сличне ствари неће нам бити никакав проблем да та искуства поново испишемо и овде :)
boldovano mi se dopada..hajde malo da ne budemo dobri :evil: :malav:
 
Kažu da Turkish ima među najboljima na svetu ako ne i najbolji ketering i mogao bih se prilično složiti sa tim. Dva obroka,večera i doručak po izboru sa liste od tri glavna jela. Iskreno ne mogu da se setim šta sam izabrao verovatno neku pastu jer mi je to uvek prvi izbor, ali ono što zaista pamtim su dezerti. Ujutru sveže voće i jogurt, za večeru neki malo teži sa agdom i bademima i tako....zaista dobro. Koga interesuje pivo koje služe je Efes.

IFE je kao što rekoh apdejtovan sa novim naslovima i u filmovima i serijama i igricama...ima i solidniji izbor muzike i definitivno se daju bolje slušalice,narvno ovo je ekonomska klasa tako da nisu noise cancelling ali solidno neutrališu.

20181203_232459.jpg


Osoblje potpuno neprimetno, što kao rekoh na ovakvim letovima je plus ali nekako veća distanca u odnosu sa putnicima nego etihadove stjuardese. Verovatno činjenica da je posada turska ili turkofona tj nema mnogo internacionalnog osoblja. Opet kada pozovete za dodatno vino ili pivo nije problem.

I ovde se dobija kvalitetnija dodatna oprema (toaletna i za spavanje)u odnosu na Etihad,ali manje više slično. Let je 3 sata duži pa i zamračenje duže traje. Zamerka možda što ne obezbede putnike pre spavanja sa malo više vode da se bne zovu posle i potencijalno bude kolege putnici ko je u sredini recimo.Sedišta su udobna a već rekoh da sam se u tom smislu obezbedio :) Toaleti ok,opet možda zbog dužeg leta čini mi se da je Etihad imao bolje održavanje ali ne značajno da bi pravilo razliku.

Konfiguracija kao i u A330-200 je 2-4-2
 
Evo jedno iskustvo vezano za otkazivanje karata, naime Qatar Airways kada otkažete kartu sebi odredi 28 radnih dana kao rok za refundaciju a pare su legle tačno sedam dana kasnije odnosno posle 5 dana....što je bolje nego sam se nadao. Inače sam proces ide preko njihovog sajta i krajnje je jednostavan i nedvosmislen. Pare si platio karticom vraćaju ti na istu nema dodatnih peripetija. Bukvalno klik na otkazivanje,napišu koliko ti vraćaju i pitanje da li ste sigurni i drugi klik i to bi bilo to.
Nadam se da ovakva iskustva neću više prenositi.
 
Ја на Катару када год сам се укрцавао увек ме је музика смиривала.. чак и сада када нема летења пустим некада ту музику са јутјуба

Иначе, композитор је Дана Алфадан. Компоновала је још неке мелодије, најзначајнији ангажман јој је уводна тема за отварање светског првенства у фудбалу 2022. Има на ју тјубету доста њених композиција
 

Back
Top