vase misljenje

mis-mali

Zainteresovan član
Poruka
240
sta mislite o`14.februaru,dan zaljubljenih?
dali treba da ima neki znacaj ili dan kao svaki drugi?sto bas 14.februar?i zar nije glupo forsirati muski pol da se sete da su "zaljubljeni"???ili je lepo i romanticno???

mis-mali:
sta mislite o`14.februaru,dan zaljubljenih?
dali treba da ima neki znacaj ili dan kao svaki drugi?sto bas 14.februar?i zar nije glupo forsirati muski pol da se sete da su "zaljubljeni"???ili je lepo i romanticno???

O cemu ti to? 14.02 je Sveti Trifun. Zastitnik vinogradara i vina...
To su zapadne forice... Ako si zaljubljen/a svaki dan moze da ti bude praznik!

glupost zesca! nesto poput osmog marta! dobra fora za prodavce cveca,vlasnike restorana i kic-prodavnica. :x ako on nije zaljubljen u mene svih 365 dana u godini i ne poklanja mi dovoljno paznje,ne mora ni taj jedan jedini sugavi dan kad svi od njega to ocekuju! gde sam ja u celoj prici? :( a,nekako je i previse pateticno,sentimentalno i statijaznam...ja romantiku zamisljam na drugaciji nacin! 8)

e jeste, ako nije u pravoslavnom kalendaru onda ne postoji :?
koliko ja znam 14. februar je Sv. Valentin, , a na njega se gleda kao na zashtitnika zaljubljenih, i meni je taj nazovimo praznik, prilichno simpatichan, uvek se setim kakao smo kao deca slali mala srca, svojim simpatijama u shkoli , jer je to na taj dan bilo sasvim ok, i otprilike su svi chekali da saznaju od koga ce dobiti srce :D
a to shto nekog mrzi da poklanja bilo shta , osobi koja mu je draga, na taj datum ili na bilo koji drugi, nije razlog da nipodeshtava isti i da ***** ...
setite se samo filma "Sleepless in Seatle"...

Zašto slavimo Valentinovo?

Povijest Valentinova ogrnuta je misterijom. Postoje razna objašnjenja o nastanku ovog blagdana, a većina njih povezana je sa imenom Sv. Valentina.

Prema legendi, Valentin je bio vrlo poštovan svećenik koji je živio u 3. stoljeću u Rimskom carstvu. Tada je na vlasti bio car Claudius II, koji je zaključio da su neoženjeni muškarci puno bolji vojnici od onih koji imaju supruge i djecu. Stoga je car zabranio da se mladi muškarci žene.

Ovu su odluku poštivali svi svećenici ali Valentin se nije sa time slagao te je potajno nastavio vršiti tajne obrede vjenčanja za mlade ljude. Kada je car otkrio što je Valentin učinio, naredio je da ga se pogubi. Valentin je pogubljen na dan 14. veljače. Nedugo nakon njegove smrti proglašen je svecem, a papa Gelasius je godine 496. proglasio 14. veljače danom Sv. Valentina, zaštitnika zaljubljenih.

Prema jednoj legendi, Valentin je bio taj koji je poslao prvu Valentinsku poruku. Naime, legenda kaže da se Valentin u vrijeme kada je bio u zatvoru zaljubio u mladu djevojku koja ga je posjećivala a koja je možda bila kćer jednog od tamničara. Valentin je navodno prije svoje smrti ovoj djevojci napisao pismo koje je potpisao "od tvoga Valentina" što je izraz koji se danas često upisuje na Valentinske čestitke.

Danas Valentinovo nije samo dan zaljubljenih već i dan ljubavi i poštovanja prema nama dragim osobama. Tradicionalno se na Valentinovo daruju cvijeće, slatkiši i čestitke.

valtop.jpg

Ja jedva cekam neki povod da poklonim nekakav znak paznje i ljubavi to my special somebody :)

naravno, ne treba mi nikad povod za to, povod je samo osecanje, ali me raduje kad postoji i ovako nesto "zvanicno" ... iako sam totalno protiv tradicije i to me nerviraju kada ljudi ocekuju odredjeno od tebe i ti kao robot to treba da radis...

ali sam romanticna i volim da mislim da je taj dan opste poseban i da iskazem paznju na neki nacin :D 8)

Ja ga ne smatram za nikakav praznik, za mene je to dan kao i svaki drugi, ne dajem i ne zelim da dobijem poklon tog dana. Ako nekog volis, posvecuj mu paznju i voli ga svakog dana u godini

Kuguar:
To su zapadne forice...
Ako si zaljubljen/a svaki dan moze da ti bude praznik!
a zaljubljenost je praznik?
:shock:
ne slažem se!
zaljubljenost je jedan užasno težak osećaj
a mi smo svi pomalo mazohisti jer uživamo u njemu

raindog:
e jeste, ako nije u pravoslavnom kalendaru onda ne postoji :?
koliko ja znam 14. februar je Sv. Valentin, , a na njega se gleda kao na zashtitnika zaljubljenih, i meni je taj nazovimo praznik, prilichno simpatichan, uvek se setim kakao smo kao deca slali mala srca, svojim simpatijama u shkoli , jer je to na taj dan bilo sasvim ok, i otprilike su svi chekali da saznaju od koga ce dobiti srce :D
a to shto nekog mrzi da poklanja bilo shta , osobi koja mu je draga, na taj datum ili na bilo koji drugi, nije razlog da nipodeshtava isti i da ***** ...
setite se samo filma "Sleepless in Seatle"...

Koj Sveti Valentin????
Pa sve je to doslo sa zapada! Ja su svojoj devojci pokloniti pokloncic, bilo sta, kad ja osetim potrebu da je obrajujem, a cesto osetim, a ne kada amerikanci tako kazu! Kod nas je to 14-ti februar, dan kao i svaki drugi!!!! A ne neki tamo moderni praznik....

ra-ta-tat:
Kuguar:
To su zapadne forice...
Ako si zaljubljen/a svaki dan moze da ti bude praznik!
a zaljubljenost je praznik?
:shock:
ne slažem se!
zaljubljenost je jedan užasno težak osećaj
a mi smo svi pomalo mazohisti jer uživamo u njemu

Posto ga nazivaju "Dan zaljubljenih" to je iz tog konteksta da ti svaki dan moze biti praznik, ako si sa voljenom osobom!

Kuguar:
Koj Sveti Valentin????
Pa sve je to doslo sa zapada! Ja su svojoj devojci pokloniti pokloncic, bilo sta, kad ja osetim potrebu da je obrajujem, a cesto osetim, a ne kada amerikanci tako kazu! Kod nas je to 14-ti februar, dan kao i svaki drugi!!!! A ne neki tamo moderni praznik....

e vidi ovako ne bih da te razocharam, a u ostalom nije to ni tema...
ali 'chini mi se' da je hrishcanstvo kao religija postojalo i pre otkrica Amerike :shock:
e sad to shto ti ne priznajesh nishta sem pravoslavne nove godine (pretpostavljam) to je tvoj problem :roll:

taj dan zaljubljenih je kod nas lansirao lobi koji cine uzgajivaci,proizvodjaci,distributeri i prodavci cveca...pravog i plasticnog...oni su tako sedeli,kontali... i skontali da im je malo 8.mart da bi prodali sve sto proizvedu....i onda su lansirali dan zaljubljenih...a mi smo ovce koje trce na solilo...i u cvecare...ja kad poklonim nekoj devojci cvece van ovog kobajagi praznika..ona se sokira i kaze da je blamiram pred ljudima...a kad za dan zaljubljenih ostane bez cveca ...kaze da sam seljak...yebe mi se za dan zaljubljenih....i za 8.mart...i za 1.maj....i za sve te praznike....

raindog:
Kuguar:
Koj Sveti Valentin????

e vidi ovako ne bih da te razocharam, a u ostalom nije to ni tema...
ali 'chini mi se' da je hrishcanstvo kao religija postojalo i pre otkrica Amerike :shock:
e sad to shto ti ne priznajesh nishta sem pravoslavne nove godine (pretpostavljam) to je tvoj problem :roll:
pa SV.VALENTINO i nije pravoslavni praznik.
kod nas je to SV.TRIFUN-zastitnik vinograda,vina i zaljubljenih.
to ti je kao da si Pravoslavac a slavis katolicki Bozic??
to ne znaci da ga ja ne postujem ali ga i ne slavim.

Jos jedan 8. Mart.

Inace ovo jeste iz neke zapadnjacke istorije, kulture i religije. Nema veze sa nama.

A ako budemo usvajali tudje ko smo onda mi. Jos jedan vid sirenja tudje kulture na nasem prostoru... dok ne postanemo oni u mozgu, a neki su to vec i postali a da toga nisu ni svesni.

Back