Da bih mogao nesto da odgovorim postavljacu teme bicu malo bezobrazan - da li su se na kraju iskristalisali jasni zahtevi protesta? Protiv cega se tacno protestvuje? Da li se hoce na prevremene izbore?
Deluje mi da su protesti prosto besmisleni, setati da bi se setalo ne vodi nikuda.
Te stvari se rade tako sto se definisu zahtevi i da rok. Da bi moglo tako, zahtevi moraju biti korektni, za opstu dobrobit, i sa merljivim rokom izvrsenja.
Na primer, po meni OK zahtev je:
- da se prekontrolisu izborni spiskovi i to tako da se da rok mesec dana i da se dostavi recimo TRENUTNI PRESEK (spisak), kao kontrolni, nakon te cistke, kako bi nezavisni kontrolori, prakticno bilo koja politicka partija koja to zeli da proverava, mogla da proveri da li su spiskovi stvarno ocisceni. A to se relativno lako radi.
Ono sto nije OK zahtev, jer ne vidim kako moze da se zada rok za tako nesto, je da se uhapsi/e ubica/ubice pok. Olivera Ivanovica. Taj zahtev je OK samo ako se ZNA ko je ubica, ali se on ne hapsi. Nisam pratio pomno da li se neko ime pominje u tom kontekstu, ono sto je najtuznije je sto sam 99% ubedjen da je ubica Srbin, sto je posebno porazavajuce.
Na taj nacin treba zadati nekoliko ciljeva koji se ocekuju od vlasti, koji ni na koji nacin nisu za "licnu" korist partija vec za opsti interes, koji su merljivi po ucinku i koji imaju merljiv i konacan rok za izvrsenje. Ako se pametno definisu, MOGU UCINITI sledece izbore nesto korektnijim, a mozda se moze resiti i neki manji problem u drustvu (ne pada mi sad na pamet nesto, ali verovatno moze).
I onda se stvari menjaju na izborima. I to je to. Ne vidim sta vise ocekivati od ovakvih protesta.
Postoji mozda mogucnost da se vlast protestima prisiljava na manje izmene u zakonima ili tako nesto, sto ce znaciti boljitak za zivot gradjana a ne mora bitno da znaci smenu vlasti, samo takve zahteve treba formulisati u smeru OGRANICENJA VLASTI POLITICARA, mic po mic, do nivoa da budu lako smenljivi i jako odgovorni za ono za sta su postavljeni.
Tu mi se dopalo ono sto je rekao ili napisao da li Koja ili mladji Trifunovic. Evo nasao sam, ipak Branislav:
Glumac Branislav Trifunović je rekao da je nužno uspostaviti mehanizme „da se ovakva vlast više nikada ne ponovi". Kako je dodao, kada „ovo prođe", u državi će sve morati da se gradi ispočetka.
„Zato s ovog mesta, poslednje oaze normalnosti, pozivam političare koje šetaju s nama da poslušaju svoj narod. Da razumeju da mi ne biramo vlast, mi biramo službenike. Hoćemo da ljudi ne biraju vlast, već servis građana", dodao je Trifunović.
On je naveo da su građani na protestima zato što znaju da moraju da budu na njima.
„Mi hodamo zbog nas, ni zbog jednog političara ili lidera, ni zbog levice, ni zbog desnice - zbog nas. Hoćemo jasan plan zdrave državne uprave kome će se političari prilagoditi. Političari se moraju prilagoditi državi, a ne država političarima. Hoćemo da nam napišete kako ćemo da vas kontrolišemo kao i kako da vas smenimo. Da nam to napišete, izložite, a zatim i potpišete. Ovo je naša zemlja", istakao je Trifunović.
https://insajder.net/sr/sajt/vazno/13219/
Narocito mi se dopalo ovo markirano - po meni to je jedan od nekoliko najvecih problema, uz to da se politicarima jako smanje prava odlucivanja a istovremeno jako poveca odgovornost za te odluke.
Promene u tom smeru mozda mogu da se izbore gradjanskim protestima posto se time, zapravo, oduzima moc vlasti, tj. bilo kojoj politickoj opciji koja pobedi, a prioritet se stavlja na drzavu i narod kao ono sto se obicno i podrazumeva pod tim pojmovima. Nije Srbija Vucic, Srbija smo svi mi pored kojih je taj jedan Vucic potpuno beznacajan. Kao sto sam i ja beznacajan naspram SVIH vas (mada sam sebi najbitniji).
- - - - - - - - - -
koje politicke vodje po diretivi bia..bia je u rukama sns sada i radi samo za njih
ja ne zelim da prognoziram
zelim cvrsto da verujem da ce ovi protesti dovesti do pada ove vlade
i da ce ovi protesti dovesti do promene sistema
do vracanja na ono sto vlada u stvri treba da radi, a to je zastita i borba za drzavljane drzave srbije
jedino sto se nadam je da ce slobini sledbenici napokon da nestanu sa politicke scene i da se nece ta posat transformisati u neku drugu
znaci, da nestanu potpuno i da nikad vise nemaju nikakav uticaj i dodir sa politikom srbije
a ko ce da bude posle toga u vladi i opoziciji, sasvim mi je sve jedno
ko ponudi prihvatljiv program, ko ga bude realizovao kako ga je i ponudio - taj neka bude u vladi
samo da se ovi korumpirani kriminalni govnari sklone zauvek!
Ovo je jako pogresno - ne radi BIA za njih, nego oni za BIU. Ko ne shvati da Srbiju svo vreme vode UDBA-ske strukture taj je potpuno promasio temu i nikad mu nista nece biti jasno, niti ima pojma kako politika kod nas funkcionise.
Iz ovog sto si napisala proizilazi smenimo SNS i sve je cool. Bilo 2000.-te pa nam opet isti sede na grbaci kao i pre 2000, plus smo sada potpuno okupirana kolonija. Nije li to malo simptomaticno?