• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Vaša jetra nije starija od tri godine bez obzira na vaše stvarne godine

Sensei

Master
Moderator
Poruka
44.635
Svačija jetra ima nešto manje od tri godine, otkrili su naučnici, odgovarajući na dugotrajno pitanje o tome koliko brzo se organ regeneriše.

Za razliku od drugih organa, jetra je sposobna da se popravi, što je suštinska karakteristika koja im omogućava da ispiru opasne toksine bez trajnog oštećenja ćelija.

Jetra se može regenerisati tokom života, ali ako su ćelije teško oštećene usled stanja kao što je ciroza, one se više ne mogu obnavljati. U takvim slučajevima potrebna je transplantacija.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Cell Systems.

hgf.jpg
 

Sensei

Master
Moderator
Poruka
44.635
Da bi se utvrdila biološka starost ćelija, tim je koristio tehniku nazvanu retrospektivno radiokarbonsko datiranje rođenja.

Nuklearni testovi sprovedeni 1950-ih uneli su ogromne količine radiougljenika u atmosferu, i kao rezultat toga, ćelije formirane u ovom periodu imaju veće količine radiokarbona u svojoj DNK.

Nakon zvanične zabrane nadzemnog nuklearnog testiranja 1963. godine, količine radio-ugljenika u atmosferi su počele da opadaju, kao i količine radio-ugljenika ugrađenog u životinjsku DNK, stvarajući sat koji se može koristiti za datiranje ćelija.

Što je manje radiokarbona u ćelijama, to su bile mlađe.

„Iako su to zanemarljive količine koje nisu štetne, možemo ih otkriti i izmeriti u uzorcima tkiva“, dodao je dr Bergman.

Tim je ranije koristio tehniku da pokaže da formiranje novih moždanih i srčanih ćelija nije ograničeno na razvoj embriona, već se nastavlja tokom života.

Trenutno, grupa istražuje da li se nove ćelije srčanog mišića i dalje mogu generisati kod ljudi sa hroničnim srčanim oboljenjima.
 

jolemisa

Elita
Poruka
21.704
Citao sam odavno razgovor novinara i specijaliste za unutrasnje organe coveka.Izjavio je pre vise decenija da je dovoljno da ostane 1/3 zdrave jetre,da ono bolesno moze da se odstrani i da ce se ona kroz nekoliko godina 100% regenerisati.Sto je tada malo ko mogao da veruje.Samo je bitan taj deo koji treba da je zdrav.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.