Vaša iskustva i motivi za učenje stranih jezika

milance19

Hot, blue and righteous
VIP
Poruka
44.977
Poštovani forumaši. Verujem da svako od nas voli određene jezike i kulture, pa hajde da podelimo iskustva.

Koje jezike ste učili tokom života?
Da li ste pohađali kurseve u zemlji ili inostranstvu?
Da li ste jezike birali zbog posla ili zbog ljubavi prema određenom jeziku?
Da li ste neki jezik učili samostalno uz pomoć određenih materijala?

Moja iskustva su raznovrsna.
Učio sam engleski, italijanski i ruski.

Engleski sam učio u OŠ, zatim u isturenom odeljenju insituta za strane jezike iz čuvene "Jovanove ulice", pa onda samostalno uz "Assimil" ploče (čuveni dijalozi iz prve lekcije "My taylor is rich, your tailor is poor") i u školi Super Study u Londonu.

Svaki način je doneo nešto dobro. Institut u Jovanovoj je imao princip "neprevođenja i nekorišćenja maternjeg".

Poslednja izmena:
Engleski nikad nisam učila, sve što znam sa neta, filmova i tako. Malo dete je skinulo Duolingo i nekoliko dana uči norveški, pa sam u znak podrške njemu skinula i ja, da obnovim francuski. Nisam ga ni čula ni videla 20 godina. Malo sam se izbedačila kad sam shvatila da bolje znam i dalje francuski. Razmišljam da nađem sad neku app da učim engleski od početka... :think:

Tokom školovanja engleski i nemački. Više sam naučio iz serija, filmova, igara engleski kasnije nego iz škole.
Samostalno učio švedski jezik online, duolingo platforma. Neka mešavina engleskog i nemačkog. Imaju i svoje originalne reči, svakako, ali dosta reči su mi takve. Vrlo organizovan jezik i jednostavan za učenje.

Poliglote su tokom razmene sistema za usvajanja novih jezika delili neka svoja iskustva. Jedan od njih je naučio nemački gledajući njegovu omiljenu seriju friends na nemačkom jeziku.

Tokom školovanja engleski i nemački. Više sam naučio iz serija, filmova, igara engleski kasnije nego iz škole.
Samostalno učio švedski jezik online, duolingo platforma. Neka mešavina engleskog i nemačkog. Imaju i svoje originalne reči, svakako, ali dosta reči su mi takve. Vrlo organizovan jezik i jednostavan za učenje.

Poliglote su tokom razmene sistema za usvajanja novih jezika delili neka svoja iskustva. Jedan od njih je naučio nemački gledajući njegovu omiljenu seriju friends na nemačkom jeziku.
Interesantno
Kako si zadovoljan Duolingom?
Koliko si savladao švedski?

Interesantno
Kako si zadovoljan Duolingom?
Koliko si savladao švedski?
Duolingo pruža dovoljno elementarnih stvari da se nakon toga napreduje. Ne može se savladati kao kada bi neko učio na fakultetu, ali se da savladati za osnovnu komunikaciju uz poznavanje osnova gramatike. Mora postojati i interesovanje za tako nešto. Da mimo sajta usvajaš nove reči. Ne samo da se držiš naučenih. Ako me oni nauče da kažem bjorn (medved) i hund (pas) i ništa dalje, kako sam ja naučio jezik? Naravno, bjorn u rečenici ide sa bjornen kao i pas hunden. :D

Nisam dovoljno učio. Postoji i dalje interesovanje, ali nemam vreme ili sma lenj (pre će biti to). Sve u svemu, preporučujem duolingo jer nećeš naći kvalitetniji, a besplatan sajt od njih.

Recimo, dok sam učio, savladao sam i dobio 31 krunu (jedna kruna je kada se reši ciklus od 5 vežbi od po 10-15 pitanja. Ova napukla jaja kako ih oni zovu, jesu takva zato što nisam obnavljao dugo. :D

Screenshot_1.png

Nemački u osnovnoj, engleski od 5 pa sve naovamo... škola pre svega. Posle za nauku šta mi treba, sve već čitam na engleskom, usvajam na engleskom, pišem radove itd... ali to je stručan jezik. Imala sam jedan online kurs na engleskom sajtu sve do C1 nivoa. Nikada nisam polagala, a žao mi. Možda čisto zbog sebe odem na Cambridge Advanced C1, čisto da imam neki sertifikat hahaha, mada tu treba izdvojiti nešto novca.

Imala sam želju da ovde okrenem temu za učenje engleskog... kroz priče. Evo linka
https://forum.krstarica.com/threads/learn-english-through-story.924088/
ali to baš niko sem mene nije kačio ))), pa sam i ja odustala..

Za nemački mi žao što sam ga zapustila, ali će sad moje dete da ga uči pa ću uz njega da ponavljam.
I da, da dodam čitanje knjiga.... Volela sam jako godinama na moru ili tako tokom odmora da čitam Agatu Kristi na engleskom... i slične lagane romane. Pa pogledam u rečnik i tako širim vokabular.

Poštovani forumaši. Verujem da svako od nas voli određene jezike i kulture, pa hajde da podelimo iskustva.

Koje jezike ste učili tokom života?
Da li ste pohađali kurseve u zemlji ili inostranstvu?
Da li ste jezike birali zbog posla ili zbog ljubavi prema određenom jeziku?
Da li ste neki jezik učili samostalno uz pomoć određenih materijala?
Engleski i ruski jezik u školi, zato što volim.
U zemlji kurs Nemačkog, zbog posla.Mda, se snalazim na poslu i sa Engleskim.
Inače, mi je velika želja da naučim Italijanski ili Španski.

1. Prvi problem sa aplikacijama za ucenje stranih jezika je sto ih uglavnom pokrecu ljudi koji nemaju nikakve veze sa stranim jezicima.
(tu ukljucujem Duolingo, Busu, Rosetta Stone.....).
To za posledicu ima sledeci problem:
Nagomilava se sadrzaj po principu "sto vise usera", "sto vise jezika".
Naravno, ne sumnjam da zaposljavaju strucnjake za jezik- ali to se retko da primetiti.

2. Previse gejmifikacije i premalo strukture.

3. Svi se pozivaju na svoj jedinstveni metod.
Istina je da niko od njih nema nikakav poseban metod. Kartice, beskrajna ponavljanja, poeni........

4. Nisam nikad cula da je neko zapravo naucio neki jezik putem aplikacije osim najosnovnijeg nivoa ( "Zovem se Janko i iz Srbije sam....")

Poslednja izmena:

Back