Vasa deca nasledjuju vas nalog?

TheMakica

Aktivan član
Poruka
1.537
Imam malo dete, koje ce jednog dana biti veliko.. pa me zanimaju odgovori od vas sa "velikom" decom. Pod "velikom" podrazumevam dovoljno sposobnim da upali zajednicki racunar,udje u istoriju, cita vase(roditeljeve) postove, dileme, probleme, zelje, zajebancije sa NN licem.. Ja licno sam imala id na raznoraznim forumima gde me zanimalo ovo i ono..
Kako krijete privatnost od dece?
Dal ih uopste zanima sta radite za racunarom?
Brisete istoriju, i forumasite kad nije kuci?
Cak i ako imate zasebne racunare mislite da vam deca nisu radoznala?
I poslednje, da li ste ulogovani non stop?

Na mom lap topu sam automatski ulogovana na forume, fejs.
Dakle i muž i deca bi,kad bi hteli, mogli da čitaju ovo što ja pišem , ali,jednostavno, nemaju tu naviku.
Za mog muža ne znam dal je automatski ulogovan na fejs, mislim da nije, (imaon neke svoje razuloge) ali od mene ne krije šifru
(često me moli da mu sredim sredim nešto na fesju,
da stavim slike na njegov zid i sl
i onda mi daje šifru, ali meni je lakše da mu kao prijatelj sa svog naloga stavim slike na njegov zid )

Deca su donekle radoznala štaja radim za računarom,ali od svega znaju samo...msm "samo" da sam na forumu, ostale detalje ne,nisu me ni pitali.
Nekad gledaju slike njihove koje stavljam ili slike kućnih ljibimaca koje takođe kačim na forum...

Ja smatram da nemas sta da krijes, ali opet bi ti bilo neprijatno da citaju..
To ti je kao kad ti dodje sestra/prijateljica i oterate decu u sobu da se igraju.
Mene bi ziv blam pojeo, muz cita, ulogovana sam na lap topu, kompu i telefonu. Ali dete sutra, uff. Pises gluposti nekad lupetas, cini mi se da bi izgubila autoritet, da bi p
ala u njenim ocima. Mozda tripujem..

Nemam dece, ali ako hoces da zastitis svoju privatnost imas u Chrome-u, verovatno i Firefox-u incognito mod. Ne ostavlja nista u history, posecene sajtove i sl. kao da nisi ni koristila Chrome, ako su radoznala deca problem.
Ma moje dete puni u petak tek mesec dana ;)
Nego eto uhvatilo me nesto..
Novo mi je roditeljstvo i bas me brine svasta nesto..
Kao na primer kad krene u skolicu icice sa sinom mog bivseg.. ako sazna to, a bivsi mi se ofucao, bio lep u srednjoj, pitace se jel sam normalna..

A sta ti krijes u tim svojim prepiskama.

Izvini sto pitam ovako, a da li se ti mozda svalerises pa se bojis da ce te deca provaliti.
Pa muz bi prvi video, ne krijem nista nego prosto zelis da budes nekome autoritet a ovamo lupetas sve i svasta..
Kao sto rekoh, kao kad ti dodje neko ps oteras decu da se igraju da ne slusaju. Jer moras da pazis sta pricss, i ne mozes da se opustis..

Pa muz bi prvi video, ne krijem nista nego prosto zelis da budes nekome autoritet a ovamo lupetas sve i svasta..
Kao sto rekoh, kao kad ti dodje neko ps oteras decu da se igraju da ne slusaju. Jer moras da pazis sta pricss, i ne mozes da se opustis..

Nemoj me vredjati da lupetam, ja imam pravo na svoje misljenje, zato i sluzi ovaj forum.

Menin e cini da ti nesto skrivas, da nesto skrivas mnogo strasno u tim prepiskama da imas jako veliki strah i sad kada ti je detetu mesec dana da ono kad poraste moze da to procita. Ne znam ja da li tvoj muz cita te tvoje prepiske, mozda i ne cita. To ti kazes.

ovde il se ljudi stide svojih postova od ukućana
il se stide svojih života od forumaša :))) :mrgreen:

- - - - - - - - - -

Nemoj me vredjati da lupetam, ja imam pravo na svoje misljenje, zato i sluzi ovaj forum.

Menin e cini da ti nesto skrivas, da nesto skrivas mnogo strasno u tim prepiskama da imas jako veliki strah i sad kada ti je detetu mesec dana da ono kad poraste moze da to procita. Ne znam ja da li tvoj muz cita te tvoje prepiske, mozda i ne cita. To ti kazes.

pa nije rekla da ti lupetaš

nego je pričala u drugom licu kao opštem mestu za sve, lupeta (ona), lupetamo (mi)

Nisam rekla da ti lupetas, procitaj lepo. Nisam nigde imenovala nikoga, cak konkretno dajem sebe kao primer. A pitam vas za misljenje i iskustvo vase. Ne mene da analiziras.
A da se pravdam stvarno mi ne pada na pamet. Ako ti mislis da imam mracnu tajnu, onda je imam :)

Nisam rekla da ti lupetas, procitaj lepo. Nisam nigde imenovala nikoga, cak konkretno dajem sebe kao primer. A pitam vas za misljenje i iskustvo vase. Ne mene da analiziras.
A da se pravdam stvarno mi ne pada na pamet. Ako ti mislis da imam mracnu tajnu, onda je imam :)

Deca nema sanse da ti citaju prepisku kad odrasetu. Taman i da to hoces, prvo riknuce ti komp , on najvise moze izdrzati 5 godina.Zameneces ga.

Drugo ti virtuelni sajtovi gde pises nece ni postojati, postojace neki drugi.

Tako nema sta da panicis.

A trece, ti si njihova majka i takva si kakva si, nesto mi se puno trudis da im se predstavis u to boljem svetlu. Kao da je to vazno.

Deca nema sanse da ti citaju prepisku kad odrasetu. Taman i da to hoces, prvo riknuce ti komp , on najvise moze izdrzati 5 godina.Zameneces ga.

Drugo ti virtuelni sajtovi gde pises nece ni postojati, postojace neki drugi.

Tako nema sta da panicis.

A trece, ti si njihova majka i takva si kakva si, nesto mi se puno trudis da im se predstavis u to boljem svetlu. Kao da je to vazno.
I ja sam svesna svega toga. A temu sam otvorila da prodiskutujemo svi, jer smatram da to nije jedino meni palo na pamet.

Zašto bi uopšte bilo šta sakrivala? Sve što se deci brani,izaziva želju da se baš to vidi i uradi.
Kako se služiš šporetom,tako se služiš i kompom. Navikne se na činjenicu da je to sprava
i prihvata je kao deo kućnog života. Sve dok roditelj ne pravi dramu oko nečega,dete neće
zainteresovati zašto je to tako. ;)

Ma moje dete puni u petak tek mesec dana ;)
Nego eto uhvatilo me nesto..
Novo mi je roditeljstvo i bas me brine svasta nesto..
Kao na primer kad krene u skolicu icice sa sinom mog bivseg.. ako sazna to, a bivsi mi se ofucao, bio lep u srednjoj, pitace se jel sam normalna..

Brines previse zbog sina bivseg. Ne moze dete da zna, ako mu neko ne kaze a ko bi detetu od 7-8 godina pricao da je bio sa njegovom mamom ili tatom. Dete to ne treba da zna, nas zivot i bivsi partneri se ne ticu nase dece.

Sto se autoriteta tice, tu se slazem sa tobom. Svi se ovde malo opustimo, lupamo, imamo dvosmislene komentare, ako dete (tinejdzer) vidi da se mama i tata prolupavaju i zezaju, lupaju, pa malo ozbiljnije od njega ili nje, mozda izgubi roditelj izgubi autoritet, a opet mozda zblizi jer vidi da nisu dva sveta i da mama ili tata nisu smorni matorci. Ne znam, ja volim privatnost, ako imam neki problem i treba mi savet, mozda ga potrazim na netu, na forumu, ne mora moje dete da cita o mojim problemima, sumnjama, zdravstvenom stanju. Ili sta, ostane mi Face ukljucen i ono da cita sta ja lupam sa mojim drugarima? Ne ide, nekako strahujem da ne bi bio autoritet, taj "strasni" tata, vec neki tupson koji lupa sa drugim "matorcima".

Mozda sam ja staromodan tu malo, ali roditelj prvo treba da bude autoritet i tako da se postavi (a to verovatno ukljucuje i dozu privatnosti i tajnosti), a onda tek onda drugar.
Znam tako primere otac i sin, oduvek opusten odnos, zezanje, psovanje (one tipicno muske fore), kao sto se dva tinejdzera medjusobno zezaju. Danas taj otac lupa glavu sto mu je sin propalitet.

Smatram da svako ima prava na svoju privatnost i deca nemaju tu sta da traze (po meni cak nema ni supruznik, ali ajde). Ako dolazis na forum da se malo opustis i pocaskas, sta ima dete da cita sta pises, pogotovo mladje dete koje mozda nece razumeti o cemu se radi i pogresno shvatiti.

Ja cak ni svom detetu ne bih fejs kontrolisala u smislu da mi da sifru. Cak mu ne bih bila ni priajtelj. Naucila bih ga kako da sigurno koristi drustvene mreze i eventualno bih mu trazila da mi svremena na vreme pokaze sta tamo pise ko mu sve pise(ako je mladje dete u pitanju).

Brines previse zbog sina bivseg. Ne moze dete da zna, ako mu neko ne kaze a ko bi detetu od 7-8 godina pricao da je bio sa njegovom mamom ili tatom. Dete to ne treba da zna, nas zivot i bivsi partneri se ne ticu nase dece.

Sto se autoriteta tice, tu se slazem sa tobom. Svi se ovde malo opustimo, lupamo, imamo dvosmislene komentare, ako dete (tinejdzer) vidi da se mama i tata prolupavaju i zezaju, lupaju, pa malo ozbiljnije od njega ili nje, mozda izgubi roditelj izgubi autoritet, a opet mozda zblizi jer vidi da nisu dva sveta i da mama ili tata nisu smorni matorci. Ne znam, ja volim privatnost, ako imam neki problem i treba mi savet, mozda ga potrazim na netu, na forumu, ne mora moje dete da cita o mojim problemima, sumnjama, zdravstvenom stanju. Ili sta, ostane mi Face ukljucen i ono da cita sta ja lupam sa mojim drugarima? Ne ide, nekako strahujem da ne bi bio autoritet, taj "strasni" tata, vec neki tupson koji lupa sa drugim "matorcima".

Mozda sam ja staromodan tu malo, ali roditelj prvo treba da bude autoritet i tako da se postavi (a to verovatno ukljucuje i dozu privatnosti i tajnosti), a onda tek onda drugar.
Znam tako primere otac i sin, oduvek opusten odnos, zezanje, psovanje (one tipicno muske fore), kao sto se dva tinejdzera medjusobno zezaju. Danas taj otac lupa glavu sto mu je sin propalitet.
E sve se razumemo. ;)
O tome se upravo radi.

A dete bivseg sam pomenula da bi blize objasnila smisao teme i privatnost za koju deca nemaju potrebe da znaju.. dakle sve sto si naveo, zdr.stanje, gluposti koje lupamo, bivse izbore partnera, kad smo izgubili nevinost... a sve se to donekle nalazi ovde jer svaki dan na temama odgovaramo na raznorazna pitanja.

Nema panici. Prvo nemaju sta da zena, deca da citaju tudje prepiske.

Ja sam pre 20 godina pisao poeziju u jednu svesku, nisam nikad dao da je neko cita. A bivsa zena, prosecna kucka, uvek je radoznalost terala da vidi sta ja to pisem.

Jedanput sam dosao sa posla video da mi je neko dirao svesku, znao sam da mi je zena to uradla. Sav sam pobesneo, kada sam usao u kuhinju lupio sam joj samar da odletela 3 metra. Kasnije mi se izvinjavala. Jedva sam prihvatio izvinjenje.

Tudje stvari su tudja privatnost. Al zena ko svaka zena dosadna ko vaska.

Tako to odma treba podvuci , da niko ne sme da vam dira privatne stvari.

Dobro svi smo razliciti.. na pr kod nas su telefoni, fb nalozi, svi ostali nalozi otkljucani, ulogovani i na izvolte.. nikad mi ruka nije krenula ka telefonu da gledam pozive i poruke.. fb se zeznem mislim moj profil pa lajkujem svasta, ali i on isto tako..
Mozda bi i mene povredilo kad bi on stvarno uzeo da proverava sve, jer se tu gubi poverenje.
No, deca su sada tema. Radoznala deca.

E sve se razumemo. ;)
O tome se upravo radi.

A dete bivseg sam pomenula da bi blize objasnila smisao teme i privatnost za koju deca nemaju potrebe da znaju.. dakle sve sto si naveo, zdr.stanje, gluposti koje lupamo, bivse izbore partnera, kad smo izgubili nevinost... a sve se to donekle nalazi ovde jer svaki dan na temama odgovaramo na raznorazna pitanja.

Bogme jeste neprijanto da ti dete zaluta na LjiS i vidi sta mama ili tata pisu, malo dete mozda ne skapira, a za tinejdzera je blam da cita o seksualnom zivotu roditelja, jos sto to javno pisu ko zna kome. Opet, dok deca porastu, ko zna da li cemo biti na Forumu :D
Ako cemo sad bas da budemo tehnicki, siguran sam da ima program neki koji onemogucava pristup odredjenim sajtovima bez sifre, e jedino ako je neki mali lukav djavo pa obrise program. :D

Back