Vaš utisak o domaćem zdravstvenom sistemu?

Urwald

Aktivan član
Poruka
1.910
Autorska tema

Kakav je vaš utisak domaćeg zdravstvenog sistema - državno + privatno?
Po meni za nam je pred kolapsom, apoteke rade manje-više ok, ali bolnice i domovi zdravlja imaju povišen problema.
Manjak osoblja, manjak medicinskog materijala, duge liste čekanja na operacije, česte greške pri lečenju, osobe bez validnih kvalifikacija na visokim funkcijama - loš menadžment, ugradnja u poslove/nabavku uređaja, mito/korupcija...
A od skora kako sam nešto načuo plan je da se dovedu mladi lekari iz Indije/Nepala jer naši idu za HR i Zapadnu Evropu gde su ima primanja minimum dupla.

Kako bi po vama trebao da izgleda dobar zdravstveni sistem a da tako nešto može da se primeni za našu zemlju?

Autorska tema

Po meni za nam je pred kolapsom, apoteke rade manje-više ok, ali bolnice i domovi zdravlja imaju povišen problema.
Manjak osoblja, manjak medicinskog materijala, duge liste čekanja na operacije, česte greške pri lečenju, osobe bez validnih kvalifikacija na visokim funkcijama - loš menadžment, ugradnja u poslove/nabavku uređaja, mito/korupcija...
A od skora kako sam nešto načuo plan je da se dovedu mladi lekari iz Indije/Nepala jer naši idu za HR i Zapadnu Evropu gde su ima primanja minimum dupla.

Kako bi po vama trebao da izgleda dobar zdravstveni sistem a da tako nešto može da se primeni za našu zemlju?
Imam veoma los utisak o danasnjoj medicini,a i o odredjenim specijalistima.U domovima zdravlja i da ne pricam.Prvo nemaju specijaliste,jer svi pobegose u privatnike,pa i ako nekoga navataju da dodje,to je namrgodjeno,nepristupacno.Ne mozes im ni roguljama prici.Ne mogu gresiti dusu ima tu i veoma dobrih,samo je teze doci do njih.Licno sam povredio kicmu na poslu 2001-ve godine,a dijagnozu sam tek sazano tek 2007-me.Dotle sam uradio,najmanje hiljadu terapij,za koje se kasnije ispostavilo i da nisam smeo da ih radim,a injekcija Trodona od 100 Mg i Bensedina od 10,a uz to i OHB12,pa jedno dve cisterne za vodu.Kasnije sam isao umesto za injekcije,ka blokade,jer one duze traju.Aritmiju sam dobio od tih terapija koje nisam smeo raditi.I sta reci lepo o zdravstvu.Opet se ogradjujem.Ima dobrih i postenih,ali ja licno nisam imao srece da naletim na te,vec na neke namcore.I dan danas pijem terapiju redovno i mirujem,kako je trebalo od samog pocetka.Zato se molim za one kojima je potrebna zdravstvena pomoc da naidju na te dobre doktor,koji hoce da saslusaju pacijent,da bi mogli zajednicki doci do boljeg stanja.

1738175939670.png

https://forum.krstarica.com/threads/vecina-naroda-u-srbiji-neutralna.1021669/post-50466179

Mi smo postali zemlja u rangu Danske i Norveske, normalno da je svako zdrave pameti uz vlast koja je dovela do toga.

:worth:

Autorska tema

Здрав сада да одем у неку нашу болницу, разболео бих се за три дана.

Moj utisak je da je to sve OK. Dao Bog, zdravstvenu knjižicu i kad imam, ne upotrebljavam. Možda zato imam pozitivan utisak...
Odem u pratnji nekom drugom iz porodice u dom zdravlja, i ne mogu reći da tamo ne ostvarujem prijatne i predusretljive sagovornike u lekarima.
Neće se vratiti vreme kada su lekari prvo preporučivali bilje i narodne lekove, pravilnu ishranu i sl., a na poslednjem mestu im je bilo da žvrljnu recept za apoteku, ali...
Još je to sve sjajno.

Autorska tema

domaci zdravstveni sistem nije jedan plus dva. To su potpuno dva razlicita sistema koji nemaju medjusobne veze - primera 100, od najosnovnijih da kad date krv na analizu kod privatnika, drzavni lekar ako mora da zapise podatke mora da vas posalje u laboratoriju doma zdravlja posto im privatnik 'nije u jedinstvenom sistemu' sve i da drzavna laboratorija ne radi odredjene vrste analiza jer nemaju opremu za to niti ugovore sa onima koji je imaju - sto sve znaci odlaganje, maltretiranje, ekstra troskovi i naravno sve to potpuno besmislena i bolesna izmisljotina lokalne birokratije.

Mogu ja jos o ovome onoliko i o organizaciji poslovanja, direktnom maltretiranju pacijenata po domovima zdravlja, do medicinske etike za koju tvrdim da je u ovoj zemlji bolesna (ceo sistem je bolestan) a to je da se pravi profit na necijoj muci i bolesti.

Nas ceo zdravstveni sistem mora da se rekostruise iz osnova i da bude ono sto bi trebalo da bude a to je zdravstveni servis za sve gradjane. Domovi zdravlja su sve samo ne zdravstvena zastita - to su bolesni domovi.

Kad pogledam bolnicu u svom gradu grozi mi se, velika a spolja kao izgorela, unutra sve staro i oronulo, na skener se čeka po nekoliko meseci, lekari korumpirani i sa kupljenim diplomama leče ljude. Ja koji radim u državnom sektoru odbija mi se od plate svaki mesec 10% ide na zdravstveno, ja to ne bih voleo da mi skidaju, ali to je takav sistem. Ljudi treba više da vode računa o sebi svakako.

Back