Vas omiljeni deo Evrope

Dio svijeta koji najvise volite

• Atlantski (New York, Boston,Lisabon,Dablin,Manchester,Tenerife, Buenos Aires...)

glasova: 0 0,0%
  • Ekvatorski - (Quito,Kairo,Marakes,Tripoli ...)

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    23
Nisu danasnji Albanci potomci Ilira, sto je genetska analiza pokazala. Ovi danasnji Siptari su dosli za vreme otomanske okupacije, a genetika im je kao narodima sa Kavkaza, veze oni nemaju sa Ilirima. Najzastupljeniji gen kod Ilira je bio I2A, koji se danas nalazi u Srbima, i ostalim dinarskim narodima. Sloveni imaju R1A haplogrupu. Ovaj danasnji zivalj iz ex-Yu drzava ima najvise gena iz te dve haplogrupe, dok Siptari imaju drugu haplogrupu.
Pravi iliri su pravi Albanci

Velika seoba naroda, također poznata i kao Seoba naroda(njemački: Völkerwanderung) je naziv za valove velikih migracija u Evropi sredinom i u drugoj polovici 1. milenijuma, koji su imali dalekosežne demografske, političke i kulturne posljedice na evropsku i svjetsku historiju. To se prvenstveno odnosi na naseljavanje germanskih naroda u zapadnoj i slavenskih naroda u Centralnoj i jugoistočnoj Evropi, odnosno Pad Rimskog Carstva na čijim će se ruševinama stvoriti politički entiteti zameci budućih nacija, te konačni kolaps antičkekulture koju će zamijeniti srednjovjekovna u periodu koji se ponekad naziva Mračno doba.

Pravci seoba
Kao početak Velike seobe se tradicionalno uzima godina 375. kada je došlo do provale Huna na područje istočne Evrope odakle su Goti potisnuti na zapad, izazvavši lančanu reakciju kojom su se svi drugi "barbarski" narodi sa druge strane rimskih granica također pokretali na zapad. U užem smislu je Velika seoba završila sredinom ili u drugoj polovici 5. vijeka kada je dovršeno pokretanje većine germanskih naroda na zapad i nestanak posljednjih ostataka Zapadnog Rimskog Carstva; dio historičara, međutim, to smatra tek prvom fazom. Druga faza Velike seobe se okvirno dogodila između 500. i 700. te se tokom nje Bizantsko Carstvo našlo pod udarom Slavena na Balkanu i Langobarda u Italiji.

Albanci (albanski: Shqiptarët) su narod u jugoistočnoj Evropi koji dijele zajedničko albansko porijeklo, kulturu, historiju i jezik.[1]Porijeklo Albanaca nije sasvim sigurno. Većina albanskih i dio ostalih historičara tvrde da su oni potomci Ilira koji su ovdje dugo živjeli i bili autohtono stanovništvo. Prvi pomen etnonima Albanoi dogodio se u 2. vijeku n. e. od Ptolomeja opisujući ilirsko pleme koje je živjelo oko današnje centralne Albanije.[2][3]Prvo sigurno spominjanje Albanaca kao etničke grupe potiče od hroničara iz 11. vijeka Michael Attaleiatesa koji ih opisuje da žive u Draču. Većina Albanaca živi u Albaniji i na Kosovu. Albanci čine i oko 25,2% stanovništva u Makedoniji, a veliki broj Albanaca kao nacionalna manjina živi i u Grčkoj, Turskoj i Italiji. Albanci imaju mnogobrojnu dijasporu u zemljama zapadne Evrope, Sjeverne Amerike i Australiji. Većina Albanaca su muslimani(suniti i bektaši), a dio ih je i pravoslavnih, katolika i ateista.

Ne bih se složio. Na Mediteranu ima X ljepših destinacija za mene od Azurne obale poput npr. djelova Dalmacije (naročito ostrva), južne Albanije, djelova Sardinije, jonske obale Grčke i raznih grčkih ostrva, djelova turske obale itd. Upravo Azurna obala je precjenjena.

Ali ako neko ti ponudi kucu ili stan u Nici ili Kanu ili npr u Elbasanu ili Splitu ili Napulj, Cg primorju gdje bi birao

To nije tacno ,na jugu Spanije su np restorani na plazi tokom cijele godine otvoreni i sve drugo samo sto ljeti dolaze turisti kao np u Hrvatskoj ili Grckoj a zimi su vecinom ,golferi, biciklisti , penzioneri, ljudi koji mogu da rade preko kompjutera gdje zele itd, preko cijele godine je dobro.

To Marbelja koja je globalisticki modernizam.Niko ti nece birati kucu u svim tim gradovima pored Nice ili Kana

More koje milion puta cistije,luksuz veci standard sve

Ali ako neko ti ponudi kucu ili stan u Nici ili Kanu ili npr u Elbasanu ili Splitu ili Napulj, Cg primorju gdje bi birao
U Crnoj Gori 1/1. Tamo živi isti ili sličan narod, isti je jezik, a cjene su slične kao u Srbiji. Već 2 ljeta zaredom ljetujem u CG za relativno male pare, smještaj je OK, kao i priroda, more i sve ostalo. Ako dođem do većih para kupiću kuću u okolini Bara.
Šta bih ja radio u Nici/Kanu da mi neko pokloni kuću/stan tamo kad je tamo užasno skupo i tuđi je jezik... Prodao bih to tamo i kupio kuću/stan na CG primorju, plus bi mi ostalo solidno love.

U Crnoj Gori 1/1. Tamo živi isti ili sličan narod, isti je jezik, a cjene su slične kao u Srbiji. Već 2 ljeta zaredom ljetujem u CG za relativno male pare, smještaj je OK, kao i priroda, more i sve ostalo. Ako dođem do većih para kupiću kuću u okolini Bara.
Šta bih ja radio u Nici/Kanu da mi neko pokloni kuću/stan tamo kad je tamo užasno skupo i tuđi je jezik... Prodao bih to tamo i kupio kuću/stan na CG primorju, plus bi mi ostalo solidno love.

Bajka klasicna

O čemu ti pričaš čovječe... Prije bih išao u CG na more nego u Francusku čak i da su iste cjene, zbog drugih nekih razloga. Ja sam sad u Avgustu u Dobroj Vodi smještaj u privatnoj kući plaćao 8 evra dnevno iliti 80 evra za 10 dana. Ko zna koliko bi platio smještaj za 10 dana u Nici.
Azurna obala je za bogataše, nije za nas obične smrtnike da se tako izrazim.

O čemu ti pričaš čovječe... Prije bih išao u CG na more nego u Francusku čak i da su iste cjene, zbog drugih nekih razloga. Ja sam sad u Avgustu u Dobroj Vodi u privatni smještaj plaćao 8 evea dnevno ili 80 za 10 dana. Ko zna koliko bi platio smještaj 10 dana u Nici.

Pa logicno da ako si u Kanu i Nici i imas pare za zivot tamo da ces je prije birati nego propalo Cg primorje,objektivno gledano

Pa logicno da ako si u Kanu i Nici i imas pare za zivot tamo da ces je prije birati nego propalo Cg primorje,objektivno gledano
95% naših ljudi ne može sebi priuštiti ljetovanje na Azurnoj obali, a većina može na CG primorju, u Grčkoj itd.
Moja poenta je bila da Azurna obala nema ljepše more i plaže od Dalmacije, Sardinije, djelova Grčke, Albanije, Turske itd. A to što je Azurna obala leglo svjetskih bogataša je sasvim drugi par opanaka.

Azurna obala je za bogataše, nije za nas obične smrtnike da se tako izrazim.

Pa o tome se i radi ona najbolje pokazuje koliko su ove ostale destinacije skart

Ali kada se radi o Atlantiku Lisabon nije skart u odnosu na New York iako nema tu ponudi niti je Buenos Ajres skart u odnosu na New York itd a da ne pricam Pacifik gdje ne mozes reci da je Sidnej skart u odnosu na Los Andjeles

Ali Napulj,Split itd su 25 liga za gradove Azurne obale

Atina je jedino pristojan grad u poredjenju sa gradovima Azurne obale da kazes ima nesto da se poredi

Meni je trenutno top ovde gde zivim - jako pitomo i pametno osmisljena regija.
Blaga klima, mnogo zelenila, osecaj kao da zivim u malom gradu velicine Kraljeva, a u krugu 30 min voznje nema sta nema.
U krugu 1h voznje tri medjunarodna aerodroma od kojih imam letove za svako iole normalno mesto na planeti.

Jedna jedina Rurska oblast 😎

Pa o tome se i radi ona najbolje pokazuje koliko su ove ostale destinacije skart

Ali kada se radi o Atlantiku Lisabon nije skart u odnosu na New York iako nema tu ponudi niti je Buenos Ajres skart u odnosu na New York itd a da ne pricam Pacifik gdje ne mozes reci da je Sidnej skart u odnosu na Los Andjeles

Ali Napulj,Split itd su 25 liga za gradove Azurne obale
Pa i Menhetn vrvi od bogataša, a prema njemu su Makarska ili Parga rajevi na zemlji.

Jedino sto je lijepo u Hrvatskoj stvarno je Zagreb ovo ostalo je samo za ljetovanje.Split je grad za ljetovanje ne za zivot
Ti brkaš prirodne ljepote i mjesta koja nude ekonomski bolje uslove za život. Naravno da se u Zagrebu može lakše naći posao nego u Splitu ili Dubrovniku. Ali realno Zagreb je prljava rugoba od grada za Split i Dubrovnik koji su mediteranski gradovi sa morem, plažama, 10 puta boljom klimom, čistijim vazduhom itd.

Ti brkaš prirodne ljepote i mjesta koja nude ekonomski bolje uslove za život. Naravno da se u Zagrebu može lakše naći posao nego u Splitu ili Dubrovniku, ali realno Zagren je prčjava rugoba od grada za Split i Dubrovnik koji su mediteranski gradovi sa morem, plažama, 10 puta boljom klimom, čistijim vazduhom itd.
Meni je trenutno top ovde gde zivim - jako pitomo i pametno osmisljena regija.
Blaga klima, mnogo zelenila, osecaj kao da zivim u malom gradu velicine Kraljeva, a u krugu 30 min voznje nema sta nema.
U krugu 1h voznje tri medjunarodna aerodroma od kojih imam letove za svako iole normalno mesto na planeti.

Jedna jedina Rurska oblast 😎

Moze da se zivi tu i da se uziva to je poenta

Back