Vaš odnos prema (ne)postojanju Boga

Koji ste tip (ne)vernika

• Panteist (Bog = priroda)

glasova: 0 0,0%
  • Deist (Bog uzrokuje nastanak univerzuma i kreira pravila igre, ali nema upliv u svakodnevni život)

• Panenteist (verovanje da je Bog sadržan u prirodi, ali je i nadilazi)

• Antiteist (radikalni ateizam, aktivno protivljenje verovanju u Boga)

• Ukupno glasova
    9
Pravi se gluv i slep...Ali neće još dugo...mislim da polako prelazimo crvenu liniju...prkosimo svim zakonima prirode, a ko ide protiv prirode, ide protiv sebe...
Čak i da jednog dana uništimo prirodu, pa i sebe, to i dalje nije dokaz božanskog postojanja. Samo potvrda toga da priroda ima neke svoje zakone i da ako ih dovoljno dugo kršiš na kraju i sâm stradaš.

Tako je.
Samo je zanimljivo da je to neko sve video pre 2.000 godina i zapisao...i to do u sitne detalje...
Proročanstva su apstraktna, uključuju opšta mesta i sadrže dosta simbolike, tako da ti ostavljaju puno prostora za tumačenje i mogu se interpretirati tako da odgovaraju svakom vremenu. "Doći će jedan čovek koji će vladati kraljevstvom i živalj će poći za njim" ili u Jovanovom otkrovenju, kod Proroka Denijela ili slično. Sve su to zamajavanja.

Proročanstva su apstraktna, uključuju opšta mesta i sadrže dosta simbolike, tako da ti ostavljaju puno prostora za tumačenje i mogu se interpretirati tako da odgovaraju svakom vremenu. "Doći će jedan čovek koji će vladati kraljevstvom i živalj će poći za njim" ili u Jovanovom otkrovenju, kod Proroka Denijela ili slično. Sve su to zamajavanja.
Ma pusti to. Upravu si s'neke strane.
Nije to što si navela za nekog ko ne poznaje dovoljno Pismo...

Imaš Hristov govor na Maslinskoj gori koji je i više nego jasan i direktan...
Imaš poslanice...recimo druga Timoteju...koja govori o dekadenciji ljudskog roda u svakom pogledu...što pred našim očima vidimo...čovek nikada nije ovoliko pao, kao danas...

Pravi se gluv i slep...Ali neće još dugo...mislim da polako prelazimo crvenu liniju...prkosimo svim zakonima prirode, a ko ide protiv prirode, ide protiv sebe...
Samo da citiram, da nekog ne sablaznim ovim rečima...

Izaija 42,13Kao junak izlazi Jahve, kao ratnik žar svoj podjaruje. Uz bojni poklik i viku ratnu ide junački na svog neprijatelja.
Izaija 42,14"Šutjeh dugo, gluh se činjah, svladavah se; sad vičem kao žena kada rađa, dašćem i uzdišem.

Ma pusti to. Upravu si s'neke strane.
Nije to što si navela za nekog ko ne poznaje dovoljno Pismo...

Imaš Hristov govor na Maslinskoj gori koji je i više nego jasan i direktan...
Imaš poslanice...recimo druga Timoteju...koja govori o dekadenciji ljudskog roda u svakom pogledu...što pred našim očima vidimo...čovek nikada nije ovoliko pao, kao danas...
To i kažem, sve su to stvari koje mogu da se apliciraju na bilo koje doba i da izgledaju smisleno. Svako pokolenje je verovalo da je kraj sveta blizu (npr. prvi hrišćani su još u ranim danina hrišćanstva verovali da drugi dolazak samo što nije itd), na kraju će neko zaista i da pogodi, ali to ne znači da ima proročke moći nego i ćorava koka zrno ubode.

Da je neko tada izrekao proročanstvo sa više detalja, npr. "I dvadeset vjekova odavde, doći će nizak botoksirani čovek, plavih očiju iza kojih nema ničeg, ni duše ni osmeha, i pokušat će pokoriti svet i izazvati apokalipsu, i rasti će pečurke širom svijeta", onda bih se možda i zainteresovao.

To i kažem, sve su to stvari koje mogu da se apliciraju na bilo koje doba i da izgledaju smisleno. Svako pokolenje je verovalo da je kraj sveta blizu (npr. prvi hrišćani su još u ranim danina hrišćanstva verovali da drugi dolazak samo što nije itd), na kraju će neko zaista i da pogodi, ali to ne znači da ima proročke moći nego i ćorava koka zrno ubode.

Da je neko tada izrekao proročanstvo sa više detalja, npr. "I dvadeset vjekova odavde, doći će nizak botoksirani čovek, plavih očiju iza kojih nema ničeg, ni duše ni osmeha, i pokušat će pokoriti svet i izazvati apokalipsu, i rasti će pečurke širom svijeta", onda bih se možda i zainteresovao.
Bog je s'razlogom rekao baš ovako kako je rekao i dao dovoljno informacija da možemo videti i znati da je vreme blizu...
Nije naše znati (iz određenih, konkretnih razloga) tačne detalje i pojedinosti, takve kakve ti očekuješ...

Ima mnogo toga u Hristovim rečima koje se nisu ispunile do našeg vremena...još malo njih je ostalo da se ispune...
Svako ko pažljivo čita, vidi...i oprezan je za sebe i svoj život.
Neka i grešim(a siguran sam da ne grešim), živeću po Božijim smernicama, jer me to čini i kolektivno i individualno boljim čovekom...sve sa druge strane je licemerno i formalno i samo će kako vreme prolazi postati perfidnije...
Šta čovek rešava?...sebe da uništi ili ide onim putem kojim je neko video da će proći...?!

Bog je s'razlogom rekao baš ovako kako je rekao i dao dovoljno informacija da možemo videti i znati da je vreme blizu...
Nije naše znati (iz određenih, konkretnih razloga) tačne detalje i pojedinosti, takve kakve ti očekuješ...
I time ostavio prostora za beskrajno mnogo interpretacija. Jednog dana će zemlja svakako biti spržena, kada sunce poraste u crvenog džina, pa će i to neki vernik moći da tumači kao Božje proviđenje, a ne kao puku naučnu činjenicu. Bog u toj jednačini nije neophodan, što kaže Hoking.
Ima mnogo toga u Hristovim rečima koje se nisu ispunile do našeg vremena...još malo njih je ostalo da se ispune...
Svako ko pažljivo čita, vidi...i oprezan je za sebe i svoj život.
Neka i grešim(a siguran sam da ne grešim), živeću po Božijim smernicama, jer me to čini i kolektivno i individualno boljim čovekom...sve sa druge strane je licemerno i formalno i samo će kako vreme prolazi postati perfidnije...
Šta čovek rešava?...sebe da uništi ili ide onim putem kojim je neko video da će proći...?!
To je ok, trebali bi uvažiti sve ono što te čini boljim čovekom.

I time ostavio prostora za beskrajno mnogo interpretacija. Jednog dana će zemlja svakako biti spržena, kada sunce poraste u crvenog džina, pa će i to neki vernik moći da tumači kao Božje proviđenje, a ne kao puku naučnu činjenicu. Bog u toj jednačini nije neophodan, što kaže Hoking.
Za mene koji veoma dobro poznajem Pismo nema više interpretacija...ima samo jedna.

Radi se o kombinovanim znacima koje Pismo opisuje, a koji se nikada u toj kombinaciji nisu desili do danas...bukvalno nikada...

Hajde sad reci šta bi to trebalo da se desi i daj neki rok, pa da vidimo da l ćeš biti u pravu
Nezahvalno je to reći.
Zadnja stvar koja treba da se ispuni je velika nevolja...
Lično mislim da smo polako ušli u nju...ratovi ovakvog tipa, nikada nisu bili...bolesti takođe...Afrika je odavno gladna, ovim klimatskim promenama će samo da se proširi...čovek kao čovek nikada nije pao ovako nisko, jer ono što je hiljadama godina bilo nenormalno postaje normalno...i ne samo to...oni koji vode svet se bore za to nenormalno...
Ovi događaji će svakom sledećom godinom biti sve gori i gori...do trenutka kada će sve eksplodirati i onda ćemo imati opisanu situacija...'da se ti dani ne skrate ne bi niko preživeo'...

Nezahvalno je to reći.
Zadnja stvar koja treba da se ispuni je velika nevolja...
Lično mislim da smo polako ušli u nju...ratovi ovakvog tipa, nikada nisu bili...bolesti takođe...Afrika je odavno gladna, ovim klimatskim promenama će samo da se proširi...čovek kao čovek nikada nije pao ovako nisko, jer ono što je hiljadama godina bilo nenormalno postaje normalno...i ne samo to...oni koji vode svet se bore za to nenormalno...
Ovi događaji će svakom sledećom godinom biti sve gori i gori...do trenutka kada će sve eksplodirati i onda ćemo imati opisanu situacija...'da se ti dani ne skrate ne bi niko preživeo'...
Čovek po svim formalnim statistikama nikad nije živeo bolje, to je fakat, a tvoj subjektivni osećaj da je moral pao na niske grane je... subjektivni osećaj.

Na kraju krajeva, civilizacije padaju, uzdižu se, imaju svoje periode rasta i dekadencije. Mi jako dugo nismo imali neki veliki rat pa nam svako zveckanje oružjem deluje kao najava apokalipse (razmazili smo se), ali sve pobrojane stvari mogu se opisati u sociološkim, antropološkim i istorijskim katgorijama, nema potrebe za uvođenjem mističnih elemenata tamo gde im doista nije mesto. Kao što rekoh, čak i ako dovedemo sebe do tačke uništenja, to će biti isključivo stvar datih okolnosti, a ne nekakvog božanskog plana i šta znam čega.

Čovek po svim formalnim statistikama nikad nije živeo bolje, to je fakat, a tvoj subjektivni osećaj da je moral pao na niske grane je... subjektivni osećaj.

Na kraju krajeva, civilizacije padaju, uzdižu se, imaju svoje periode rasta i dekadencije. Mi jako dugo nismo imali neki veliki rat pa nam svako zveckanje oružjem deluje kao najava apokalipse (razmazili smo se), ali sve pobrojane stvari mogu se opisati u sociološkim, antropološkim i istorijskim katgorijama, nema potrebe za uvođenjem mističnih elemenata tamo gde im doista nije mesto. Kao što rekoh, čak i ako dovedemo sebe do tačke uništenja, to će biti isključivo stvar datih okolnosti, a ne nekakvog božanskog plana i šta znam čega.
Mogu se složiti da živimo komfornije ali ne i bolje. I jesmo razmaženi kao što kažeš...

Šta je društveno bolje?!
Gde su nam deca?! Za računarom i na telefonu...nigde društvenih igara koje svašta nešto pospešuju kod dece...kao i ove digitalne u negativnom smislu...Ko je imao srećnije detinjstvo...generacije pre osamdesetih ili ove danas?!
I nema tu nikakvog subjektivnog osećaja, vidi se da su nesrećni...broj depresivnih i anksioznih raste...što u moje vreme nije postojalo...
Kakvu smo mi hranu jeli u detinjstvu, da ne govorim naši roditelji?!
Hoćeš statistiku...pročitaj koliko je pao procenat hranljivih supstanci i vitamina u voću i povrću od osamdesetih godina do danas...a sve zbog 'savremenog' uzgoja uz pesticide, herbicide i genetsku mutaciju... to su fakti...
Jedemo voće i povrće koje je zatrovano...kakva nam kiša pada sa 20.000 aviona na nebu u svakoj sekundi tokom celog dana?
Pročitaj malo koliko je ispaljeno raznih čuda u Ukrajini za ovo vreme i šta sve sadrže ostatci tih eksplozija...sve to dolazi do svih nas...
Koliko automobila smo imali onda a koliko sada? Termoelektrana...fabrika...sve to utiče na kvalitet vode i vazduha...samim tim i hrane...
Popni se na planinu pa vidi koliko je smoga u gradu...
Neću ni pominjati bolesti zavisnosti kojih ni blizu nije bilo u mom detinjstvu...droga u žvakama u školskom dvorištu...sve i svi znamo a niko ništa ne rešava...a životi odleću...zarad nečijeg džepa...

Zagrebao sam samo delić ispod površine.
Mogao bih o ovom do sutra...

Što se ovih apateista tiče...samo oštro.
e85c847e-2742-4c67-a606-81b17d0d4906_text.gif

Bez nas nema čovječanstva, vi ste slijepa ulica.
Pošto sve imaš običaj gledati kroz prizmu reprodukcije ili nacionalizma (ko će kopat njivu i vodit ratove ako se ne razmnožavamo moi ti), verovatno ti je i religija u tom smislu samo privezak koji ti ujedno daje punomoćje za neki budući đenosid
Otud prije vjerujem da ću naći zajednički jezik sa tom anketnom opcijom, nego sa vama.
Mi smo već našli i kod nas je naime nastupio Kraj Povesti.

Back