Quantcast

Ваш Бог је овде забрањен

Emihs

Elita
Moderator
Poruka
19.213
Постоји само један Бог. Алах! Склоните са себе и око себе свако обележје друге вере. Крстић око врата? Забрањено је. Буда на мајици? Не играјте се. Бројаница око ретровизора? Не изазивајте. Иконица на вашем радном столу? Не, не и не. Ово је света земља. У њој је настао ислам. У њој је пророк Мухамед рођен. У њој почива. У њу муслимани из целог света долазе на, за њих најсветије - хаџилук у Меку. Позоришта не постоје а први биоскоп отворен је прошле године.

Седим на аеродрому у Истанбулу, и чекам лет ка Тамо. Касни. На крају је каснио 8 сати. „Да ли си ти нормална?” Врти ми се по глави питање које су ми једни поставили, а другима сам видела у очима кад сам им саопштила где се селим.


Поред мене су моје будуће колегинице које видим први пут у животу, а јасно ми је да ће ми оне тамо бити све. Тамо немаш никог свог. Сам си. Преласком прве границе, из Србије у Турску, схватила сам да сам започела померање сопствених, унутрашњих граница.


Већ на том терминалу било је јасно да сам једном ногом закорачила у неки други свет. Готово да сам могла да видим ту линију испред себе. Линију између нас и њих. Између хришћанства и ислама. Европе и Азије. Потпуне слободе и строгих правила. После сати чекања, наставак путовања ка Тамо.
Како сам се приближавала шалтеру, боје су се око мене мењале, све ми је постајало црње, прљавије, ружније. Сад сам линију прешла, закорачила и другом ногом у тај други свет. Већ тада ми је било јасно да ја Тамо нећу моћи. Точкићи кофера се не окрећу. Сваки разговор је утихнуо, а траке за кофере стале. Успорени снимак.


Гледамо се. Они у нас. Ми у њих. Арапи у Европљанке. Православке у муслимане. Њихове абаје у наше мајице. Очи Саудијки вире из уског отвора у наша непокривена лица.


Шок. Шок за нас. Шок за њих. Судар два света. Добродошли у Саудијску Арабију. Пазите. Шта говорите. Једете. У ког Бога верујете. Где се крећете. Са ким.


Правило број један


У ову земљу не можете да уђете лако.


Прве туристичке визе су врло скромно, тек крајем 2018. почеле да се издају. Неудате жене не могу да је добију. Ни ако имају рођака овде код којег би у посету. Ако сте неудати, једини начин да уђете је радна виза. Ако у пасошу имате израелску визу, нећете ући никад.


Правило број два


За унос алкохола и дроге у земљу, прети вам смртна казна. Да сам тога свесна, потписала сам изјаву приликом добијања визе.


Једини изузетак су амбасаде које могу добити дозволу за алкохол. Тај пакет алкохолних пића ће освештати хоџа приликом уласка у земљу.


Нигде званично у продаји не постоје алкохол и свињетина. Те две речи, не изговарајте пред њима.


Правило број три


Постоји само један Бог. Алах. Склоните са себе и око себе свако обележје друге вере. Крстић око врата? Забрањено је. Буда на мајици? Не играјте се.


Бројаница око ретровизора? Не изазивајте. Иконица на вашем радном столу? Не, не и не.


Ово је света земља. У њој је настао ислам. У њој је пророк Мухамед рођен. У њој почива. У њу муслимани из целог света долазе на, за њих најсветије - хаџилук у Меку. Ваш Бог је овде забрањен. Буквално.


Правило број четири


Овај народ живи ислам. Читав је њихов свет. Њему је све подређено. Живе по његовим правилима. Њихов дан се око њега окреће. Питаће вас да ли сте муслиман. Има ли у вашој земљи муслимана. Зашто не бисте прочитали Куран. Покушаће да вас преобрате.

Пет молитви дневно. У време њих, забрањен је рад. Све се затвара. Тад ништа од њих не очекујте.


Ако се нађете у том моменту у продавници, остаћете закључани до краја молитве. Или ће вам пред почетак рећи да изађете. Научите кад су молитве, олакшајте себи живот тамо, и уштедите време.


Моле се свуда. Где год се у том моменту налазе. На поду тржног центра. Ресторана. Изаћи ће из кола, и молити се на тротоару поред њих. У канцеларији. На аеродрому. Улици. Поред вас. Тад за њих све стаје, и не постоји ништа друго.


Не гледајте их, и ни случајно у томе не прекидајте.


Правило број пет


Свети месец Рамазан. Тад су посебно осетљиви. Тад сва правила помножите са два.


Нико вас не тера да постите, али док они не једу и не пију, не смете ни ви пред њима. Не држите ни флашицу воде у руци. Не пушите. Утолите жеђ и глад сакривени од њихових очију. Од изласка до заласка Сунца.


Правило број шест


Развијте шесто чуло, и добро га ослушкујте. Ова земља је кроз године доживела промене.


До пре коју годину, верска полиција је имала апсолутну моћ. Ишли су улицама и контролисали. По потреби и ударали. Да ли се моле у време молитве. Да ли женама вири коса. Шта су једно другом мушкарац и жена који су заједно.


Верска полиција и даље постоји, али више немају право да вам тек тако прилазе.

Укидањем њихове моћи, одређене стеге су полако почеле да попуштају. Дашак слободе почиње да провејава.


Не заборавите. У сваком тренутку имајте на уму да је ово ипак Саудијска Арабија. Можда је неко правило укинуто на папиру, али у главама овог традиционалног народа није. Оно што може, некад не може. Оно што не може, некад може. Научите то да препознате. Кад треба да укочите. Чиме можете да их увредите. Изазовете.


На танком сте леду. Пазите добро да не пропаднете.


Правило број седам


Даме, закон прописује, морате да носите абају. Избегавајте нападну шминку. Избегавајте отворену обућу на јавним местима. Део вашег тела на који ни не помишљате, за њих може бити вулгаран.


Господо, то што је ова земља мушки свет, не значи да за вас нема правила. Овде ни мушкарци не показују тело. Не скрећите пажњу бермудама, мајицама без рукава, предугом косом за једног мушкарца или необичним фризурама. Да, ни оне нису дозвољене.


Правило број осам


Више него игде другде, овде је важно да ли сте мушкарац или жена. Редови за чекање и улази су подељени на мушке и женске. Ресторани на део за породице и самце. Уколико је друштво само женско, седа у породични део. Искључиво мушко, у део за самце.


Можете наићи и на ресторане у којима нема тих правила.


Правило број девет


Физички контакт у јавности са супротним полом је најстроже забрањен. Не грлите се, не држите се за руке, не љубите. Ни у образ, ни у руку, нигде. Не додирујте се на било који начин.


То вам је превише строго? До пре коју годину, нисте смели ни да стојите једно поред другог. Мушкарци не би улазили ни у лифт ако је већ у њему жена. Признавале су се само две врсте веза - брачна и родбинска. Ништа треће није било дозвољено.

Након укидања верске полиције, и досељења многих странаца, ствари су се помериле с те тачке. Сада вам нико неће забранити да седите са било ким.


Али имајте на уму да трагови тога и даље постоје, па немојте ничим да изазивате пажњу. Може да се деси да вас неко обезбеђење или полиција питају шта сте ви једно другом. Ретко, али све зависи на кога ћете налетети.


Правило број 10


Забрањено је јавно играње уз музику. На улазницама за концерте, ова забрана је јасно назначена. Овде се на концертима седи. У кафићима се не плеше. Клубови не постоје.


Ако вам је до тога, радите то у своја четири зида.


Једини направљен изузетак, био је долазак светских звезда 2018. у главни град. Дозволили су јер су знали да ће та слика обићи свет. На том концерту су многи Саудијци и Саудијке играли јавно по први пут у животу.


Након вишедеценијске забране, први биоскоп, и то само у главном граду, отворен је у 2018.


Позоришта не постоје. Само на приватним плажама намењеним странцима, можете се купати, али не опуштајте се превише. Без топлеса и непристојних купаћих костима.


Правило број 11


Не смете баш све да чујете и видите. Медији су под потпуном цензуром.


Гледање филмова и серија је посебан доживљај. Многе сцене су исечене. Сваки додир, пољубац, непристојна реч. И најмањи откривен део тела глумаца блурован. Нећете чути ″Божић″ или било коју реч која се односи на религију која није ислам. И то се избацује из сцене.


Друштвене мреже су им прозор у свет. Ипак, морате бити лудо храбри да под својим именом јавно пишете о свему оном што у овој земљи не сме да се доводи у питање. Ризикујете да вас поједе мрак.


Правило број 12


″Кад си у Риму, понашај се као Римљанин″. Поштујте их. Не сликајте их. Не упирите прстом. Не додирујте их. Нарочито не супротни пол. Без коментара о исламу. Ни речи о краљевској породици. О овој земљи можете да мислите шта хоћете, држите то за себе. Њихова је, а ви сте само један странац у њој.


Правило свих правила:


Свих правила ове земље ћете се без поговора придржавати. Тачка.ПИТАЊЕ СВИХ ПИТАЊА ЗАШТО СЕ ТОЛЕРИШЕ ОВАКВА ДРЖАВА ДАНАС У СВЕТУ?
Зашто Трамп и запад толеришу овакву назадну и екстремну државу док Асада називају тиранином 21 вијека.
Зашто Путин продаје високо развијено оружје оваквој држави?Зашто се о томе ћути?


http://www.politika.rs/scc/clanak/428662/Vas-Bog-je-ovde-zabranjen
 
Poslednja izmena:

Emihs

Elita
Moderator
Poruka
19.213
Свако уређује своје двориште како мисли да треба и то је у реду. Проблеми почињу када жели и другима да уређује двориште. Данас то није Турска.
Ниси читао текст, није Турска него СА.Каква је то држава данас 2019-е године гдје не можеш бити атеиста, агностик, гностик или не дај Боже пропагирати другу вјеру?
 

Alter_Ego_

Buduća legenda
Poruka
37.726
ПИТАЊЕ СВИХ ПИТАЊА ЗАШТО СЕ ТОЛЕРИШЕ ОВАКВА ДРЖАВА ДАНАС У СВЕТУ?
Зашто Трамп и запад толеришу овакву назадну и екстремну државу док Асада називају тиранином 21 вијека.
Зашто Путин продаје високо развијено оружје оваквој држави?Зашто се о томе ћути?


http://www.politika.rs/scc/clanak/428662/Vas-Bog-je-ovde-zabranjen
На питање свих питања сви знамо одговор.
 

Emihs

Elita
Moderator
Poruka
19.213
Religija, djavolcicu zakljucavaj ovo.
Дотиче се религије али по мени је ово политичко питање међународног карактера.
Зашто се гањају неки мали диктатори а занемарује кршење људских права у СА.
Зашто паре СА нулирају да је ово једна високо болесна али богата држава само због нафте.
 

Alter_Ego_

Buduća legenda
Poruka
37.726
Дотиче се религије али по мени је ово политичко питање међународног карактера.
Зашто се гањају неки мали диктатори а занемарује кршење људских права у СА.
Зашто паре СА нулирају да је ово једна високо болесна али богата држава само због нафте.
Решено.

Затварај тему.
 

Громовик

Buduća legenda
Poruka
26.638
Ниси читао текст, није Турска него СА.Каква је то држава данас 2019-е године гдје не можеш бити атеиста, агностик, гностик или не дај Боже пропагирати другу вјеру?
Небитно, СА, Иран. Сирија је дозвољавала па је слупана а био би већи хаос да није било руске интервенције. Одговорио бих питањем, зашто би био атеиста, агностик, паган или хришћанин у СА? Ако идеш због посла, ради посао немој да пропагираш веру. Демократија је срање, то су и њени творци закључили пре пар хиљада година.
 

radeta62

Buduća legenda
Poruka
25.234
Дотиче се религије али по мени је ово политичко питање међународног карактера.
Зашто се гањају неки мали диктатори а занемарује кршење људских права у СА.
Зашто паре СА нулирају да је ово једна високо болесна али богата држава само због нафте.
Salim se.... djavolcic zakljuca temu a tek sam dobio inspiraciju za pisanje.Zapita li se neko koliko ja mozganih celija potrosim na moje postove, to se na zapadu debelo placa.
 

Alter_Ego_

Buduća legenda
Poruka
37.726
Па да али има нафту и Венецуела па је запад критикује да крши људска права?
Имао је Садам, Гадафи,шта то штити ову изопачену државу?
Хм..ево пар разлика које ми падају на памет.

1. Венецуела је у великом финансијском минусу а СА не.
2. Венецуела има опорбу која може да преузме власт а СА не.
3. Народ у Венецуели нема леба да једе а у СА има и леба и слеба.
 

Emihs

Elita
Moderator
Poruka
19.213
Хм..ево пар разлика које ми падају на памет.

1. Венецуела је у великом финансијском минусу а СА не.
2. Венецуела има опорбу која може да преузме власт а СА не.
3. Народ у Венецуели нема леба да једе а у СА има и леба и слеба.
Да али овдје попушиш смртну казну ако имаш Библију код себе.
Мислиш да неког треба да буде брига што у Венецеули гладују.
Зар није веће кршење међународног права у СА када немаш опозицију нити можеш чути друго мишљење него у Венецуели гдје се лик прогласи предсједником јер му је ето надошло...размисли ко је ту заправо тиранин.
 

Jami19

Poznat
Poruka
7.778
Да али овдје попушиш смртну казну ако имаш Библију код себе.
Мислиш да неког треба да буде брига што у Венецеули гладују.
Зар није веће кршење међународног права у СА када немаш опозицију нити можеш чути друго мишљење него у Венецуели гдје се лик прогласи предсједником јер му је ето надошло...размисли ко је ту заправо тиранин.
Dobro ali vaša implikacija je da je SSSR kul. Međutim ja tebe mogu da pitam zašto ruski narod aplaudira Vešanjima na Dizalicama koja sprovodi Iran.

"To nije njihova zemlja," kažeš ti.

Isti odgovor, Makkah Mukarramah nije američka zemlja.
 

Emihs

Elita
Moderator
Poruka
19.213
Dobro ali vaša implikacija je da je SSSR kul. Međutim ja tebe mogu da pitam zašto ruski narod aplaudira Vešanjima na Dizalicama koja sprovodi Iran.

"To nije njihova zemlja," kažeš ti.

Isti odgovor, Makkah Mukarramah nije američka zemlja.
Види ја ту не праштам никоме.На почетку теме сам поставио питање зашто Путин продаје високоразвијено оружје оваквој држави.За мене на овој теми нема недужних јер сви ћуте а знају да је СА држава која тренутно уз Сјеверну Кореју највише нарушава људска права.
 
Top