VAR u Superligi od sledeće godine!

Smartanabil

Buduća legenda
Poruka
28.091
Superliga Srbije od sezone 2021/2022 definitvo će biti opremljena video-tehnologijom.

1603206689671.png


To je potvrdio generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović.

Ujedno je i demantovao priče da je koronavirus usporio proces uvođenja VAR-a u srpski fudbal.


"Čini mi se da sam pročitao informaciju da su korona i proširenje lige navodno usporili uvođenje VAR tehnologije na stadionima Superlige Srbije. To jednostavno nije istina. Koristim priliku da podsetim da je u drugom delu prošle sezone formiran projektni tim koji čine stručnjaci iz TV Arenasport koji je medijski partner FSS, zatim Telekoma Srbije, Superlige i FS Srbije na čelu sa predsednikom Sudijske organizacije Milanom Karadžićem. Od oktobra 2019. godine urađen je veliki deo posla i praktično su pripremljeni svi neophodni koraci za implementaciju VAR sistema od sezone 2021/22", rekao je Šurbatović.

Kako je naglasio, do kraja kalendarske 2020. godine Telekom Srbija, TV Arenasport i FSS biti tehnološki spremni za korišćenje video-tehnologije.

"Telekom Srbija će obezbediti instalaciju optike na svim superligaškim stadionima, kao i adekvatan protok signala, odnosno signal bez kašnjenja. Televizija Arenasport nas je obavestila da je u fazi tehnološkog unapređenja produkcijskih kapaciteta i uvođenja najmodernije 'Remote' produkcije, što znači da će biti u mogućnosti da svaku utakmicu prate i sa po 12 kamera".

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Šurbatović dodaje da je FSS trenutno u fazi prikupljanja ponuda za kupovinu opreme i opremanje VAR centra u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi.

"U toku je izrada projekta, a u naredna tri meseca FSS će dobiti najmoderniji VAR centar sa četiri VAR sobe u SC FSS u Staroj Pazovi. Opredelili smo se za centralizovani sistem upravljanja VAR tehnologijom iz Stare Pazove, dok će TV Arenasport instalirati svu neophodnu opremu na superligaškim stadionima. Bitno je napomenuti da je test faza VAR sistema u Srbiji planirana za prolećni deo sledeće sezone tokom koje će biti pokrivene određene utakmice Superlige".

Sasvim je jasno da će u najbržem mogućem roku početi i obuka sudija za primenu video-tehnologije.

"Već od septembra ove godine kreće kontinuirano sprovođenje obuke sudija i trajaće sve do septembra 2021. FSS trenutno ima šest međunarodnih sudija sa VAR licencom, a posle nabavke opreme i opremanja VAR centra u Staroj Pazovi na jesen 2020, potpisaćemo i VAR deklaraciju sa FIFA", zaključio je Šurbatović.


https://www.b92.net/sport/fudbal/vesti.php?yyyy=2020&mm=06&dd=17&nav_id=1696632
 

Back
Top