Valentina Reković: Jedna od pet miliona

Тај грађански протестни скуп у Мајданпеку због покушаја уклањања једног мурала од стране вашег режима није организовао покрет #1od5miliona, то под један, а под два, и да јесте шта фали јер је Паровић једини бивши "старешина" са натпросечним квоцијентом интелигенције; као дипломирани инжињер електротехнике, он никада није стварно поверовао да у сталешкој скупштини газде и адвокати не би направили коалицију против радника и сељака само зато што су сви "обожени".
 
Poslednja izmena:
1602777539809.png






1 od 5 miliona: Kada je bio sproveden dijalog vlasti i opozicije ako sada čekamo nastavak?

Budući da se u javnosti uveliko najavljuje “nastavak dijaloga vlasti i opozicije”, Pokret “1 od 5 miliona” javno pita kad je to uopšte bio sproveden dijalog pa sad čekamo nastavak, navodi se u saopštenju ovog pokreta.

cvr1-1-1140x620[1].jpg


Piše: Danas Online 15. oktobra 2020.

Ukoliko, pak, najavljivači “nastavka” misle na prošlogodišnje okrugle stolove na Fakultetu političkih nauka, onda bi morali da znaju da je to bila čista simulacija demokratičnosti, te da bi pristajanje na još jednu takvu farsu, i to ponovo iza očiju javnosti, značilo direktno asistiranje režimu i njegovim saradnicima u još jednoj prevari naroda, ističu iz 1 od 5 miliona.

„Upravo na primeru prošlogodišnjeg kvazi dijaloga, na kojem je vlast – rekorder u lažnim obećanjima – ponovo obećala svašta a ispunila ništa, inicijatorima dijaloga predlažemo šta raditi kako bi se izbegao tadašnji debakl“, navodi se u saopštenju.
Prvo, svi učesnici se moraju kompromisno dogovoriti oko pravila dijaloga pre otpočinjanja istog, sa jasno definisanim tematskim okvirima po unapred utvrđenom rasporedu, a ne da se maltene na licu mesta upoznaju i sa pravilima i sa temama, kao i da pravila odgovaraju samo jednoj strani, smatraju iz ovog poktreta.

Drugo, kaku su naveli, mora se odrediti ko vrši monitoring dijaloga, evaluaciju dogovorenog i opsega ispunjenog. Takođe, definisati koje posledice će snositi oni koji ne ispune ono na šta su se obavezali. U suprotnom, rezultata dijaloga neće biti, a sve dogovoreno ostaće mrtvo slovo na papiru.
Kao treće istakli su da u dijalog treba uključiti javnost.

„Nije pošteno prema narodu Srbije da o sudbini zemlje pregovara i dogovara bilo koji pojedinac iza zatvorenih vrata, a da narod o tome saznaje iz mahom cenzurisanih izjava za medije. U tom smislu, uslov za dijalog mora biti i otvaranje RTS-a, odnosno organizovanje debatnih emisija između svake runde dijaloga u kojima bi učesnici sučelili stavove i javnosti predstavili ono o čemu se razgovaralo za okruglim stolom. To, naposletku, i jeste dužnost Javnog servisa“, saopštili su oni.

Oni su ponovili da Pokret “1 od 5 miliona” sve vreme tokom svog postojanja poziva na dijalog svih društvenih činioca, iako smo svesni da je teško voditi bili kakve razgovore sa onima koji lažu, progone političke neistomišljenike, štite palikuće, seksualne napasnike i druge kriminalce u svojim redovima. Zato i napominjemo važnost monitoringa i utvrđivanja posledica za neispunjavanje onoga što se utvrdi kao rezultat dijaloga.

„Takođe, pozivamo RTS da u jeku najava mogućih međustranačkih razgovora počne da prati trendove i da se konačno oproba u ovom do sada stranom mu žanru – dijalogu. Sigurni smo da tamo sede neki znalci i da će umeti bar u TV studiju da pokažu kako se organizuje dijalog predstavnika vlasti i opozicije“, navode iz ovog pokreta.
 
1603890102577.png








1 od 5 miliona: Opozicija da ne bude publika u Vučićevom pozorištu, već da zasuče rukave

Danas se ne bira Vlada Srbije, već se vrši imenovanje marioneta sa spiska Aleksandra Vučića, ocenio je Pokret 1 od 5 miliona.

protest-15.3-700x525[1].jpg


Piše: Danas Online 28. oktobra 2020. 12.32

Kako navode u saopštenju, ovim se iznova potvrđuje „lična frustracija šefa naprednjaka koji se izgleda nije dovoljno igrao lutkama tokom dečačkih dana, pa pod stare dane kupuje lutke za svoje pozorištance i izmišlja im uloge“.

„Tužno jeste, ali je pre svega opasno – ne samo po mentalno zdravlje umišljenog lutkara, već pre svega po Srbiju koju zloupotrebljava kao svoju pozornicu. Ono što je takođe opasno, jeste realna mogućnost da opozicione snage podlegnu nametnutom sindromu lutkara i lutaka i da zarad svojih malih pozornica ponovo propuste ono što svima nama mora biti jedini zadatak – promena sistema, čiji preduslov jeste promena režima“, ističe 1 od 5 miliona u današnjem saopštenju.

Ponavljaju da opozicione snage moraju da zaborave na svoje lične pozornice i da se udruže u jedinstveni front.

„Ne da, nesvesno il svesno, samo glume jedinstvo, već da ga žive. Zato i kažemo da nije dovoljno da se samo lideri rukuju pred kamerama, moraju se udružiti organizacije – infrastrukture stranaka, od Bujanovca, preko Beograda, do Subotice. I to ne zbog aprila 2022, datuma koji lutkar Vučić ciljano nameće, već zbog Srbije koja više ne može da čeka“, navodi 1 od 5 miliona, apelujući na „istinske opozicione snage“.

„Sednimo za jedan sto, a ne za stolove. I to ne da bismo sedeli za stolom, već da bismo od njega ustali i udruženo se borili – od grada do grada, od sela do sela, od čoveka do čoveka. Jer ako nas je nečemu prethodnih devet godina naučilo, to je da od samog sedenja nema ništa. Tako samo postajemo publika u Vučićevom pozorištu, a narod Srbije očekuje i zaslužuje mnogo više“, poručili su u saopštenju.
 
1606367289907.png







Bojkot je bio ispravna odluka

Rezultati bojkota izbora vide se tek u poslednja dva meseca.


Bojkot je bio ispravna odluka 1


Piše: Valentina Reković 25. novembra 2020. 16.51 Izmenjeno: 16.52

Prvo, opozicije u parlamentu nema, u najvažnijoj demokratskoj instituciji sede bezimeni klimači glavom, drugo, Vlada koja je nastala iz takve parlamentarne većine nema nikakav legitimitet, to što sede u ministarskim foteljama ne znači da sprovode odluke parlamenta već odluke jednog čoveka.
Treće, sve to vidi međunarodna zajednica, a posebno Evropska unija, koja je i te kako znala da će se ovo desiti čim je na razgovorima sa opozicijom smatrala da je jako važno da i ona izađe na izbore.

Četvrto, vanredni parlamentarni, lokalni i predsednički izbori već su najavljeni za skoriju budućnost, što govori o tome da Vučić više ne može da govori da je ovo demokratska zemlja bez važne institucije u parlamentu – opozicije.

Peto, razgovori o izbornim uslovima već su najavljeni od strane vlasti uz posredstvo Evropskog parlamenta.

Dakle, gori im pod nogama i brže bolje nakon izbora koji su bili nefer i nepošteni i na kojima je učestvovala neka opozicija, a vlast govorila kako nikad veći stepen demokratije u našoj zemlji i kako opozicija ima pravo da bojkotuje jer ima nizak rejting, najavljuju se razgovori o izbornim uslovima.
Zašto bi se hitno razgovaralo o izbornim uslovima sa onima koji nemaju dobar rejting?

S druge strane, rezultati izbora ne postoje.

Stranke i pokreti koji su učestvovali na izborima bile su mahom manje i nove stoga nisu ni mogle ostvariti dobar rezultat, na prvom mestu zbog toga što je većina opozicionih glasača odlučila da izbore bojkotuje, a na drugom mestu zbog nepoštenih i nefer uslova.

Jedini rezultat izbora jeste pojavljivanje opozicije na nacionalnim frekvencijama, dva ili tri puta i širenje istine o aferama vlasti.
Dva ili tri puta na nacionalnoj frekvenciji nisu dovoljna, a i to je jedan od razloga zbog kojih se išlo u bojkot.

Zaključak je jasan, bojkot lažnih julskih izbora bio je ispravna odluka.

Prvobitni razlozi za bojkot lažnih izbora u julu bili su zatvoreni mediji za opozicione političke aktere i pojedince ugnjetavane od strane mafijaškog režima, pritisci na birače, ucene, crni džipovi, dupli spiskovi, evidencije, pozivi, pretnje, uzurpacija svih medija sa nacionalnom frekvencijom vladajuće strukture, linč opozicionih političara i aktivista.

Pokret 1 od 5 miliona čiji sam deo bila do pre nekoliko meseci uprkos zagovaranju bojkota, doneo je odluku da se na izbore izađe – odluka je bila pogrešna.
Mahinacije, prevare i pritisci režima, činjenica da se na lažnim izborima ne može uraditi ništa, da dva ili tri pojavljivanja na nacionalnoj frekveniciji ne mogu napraviti rezultat u osvešćivanju naroda dokazale su da je odluka da se na takve izbore izađe bila u najmanju ruku nezrela.

Bojkot je bio posledica iskustva u političkom delovanju, a izlazak na izbore iskreno verovanje da se drugačijim nastupom može ostvariti rezultat.

Ovog puta iskustvo je pobedilo veru.

Činjenica da pokreti i stranke koje su učestvovale na izborima nisu načinile štetu rezultatima bojkota jedino govori o ispravnosti odluke da se na lažne izbore ne izađe.

Na kraju, predstoji nam borba za izborne uslove, pojedinačna ili zajednička, razgovorom ili ulicom.

Svako ko nije spreman na zajedničku borbu dužan je da se bori kao pojedinac, a oni koji ne mogu sami dužni su da se priključe.
Svako ko ima loše mišljenje o onoj opoziciji koja mu se ne dopada, dužan je da prećuti.

Borba za izborne uslove nije samo borba političkih organizacija, već borba svih nas, za pravo na izbor i bolju Srbiju.

Autorka je studentkinja Fakulteta političkih nauka
 
После напуштања покрета #1od5miliona од стране Свете Валентине Сербијанске, београдском чаршијом се пронела вест да ће ова светитељка да се придружи "Дверима". Видећемо да ли је то тачно можда већ у следећем светитељкином приказанију.
Покрет #1od
5miliona сада води једна друга светитељка.
 
@комшија de nam priznaj koju "robu" koristiš? I kažeš Valentina napustila stranku. Pa kad prije? Toliko o nekakvoj svetiteljki.
Ова наша Србијанска светитељка сматра да ће Њено професионално бављење политиком (због чега је својевремено и уписала политикологију) бити успешније ако то буде у странци Уједињени Ђилас. Е сад да ли ће то да буде ООУР Странка Слободе и Правде или ООУР Двери, то зависи од Друга Ђида пардон од Духа Светог, а који је Св. Валентини Сербијанској наложио да се јавно, како се то каже, "поспе пепелом", баш као када су се коминформци на Голом отоку, пред робијашким колективом, гласно одрицали Стаљина.
Житије ове свете мученице се наставља.
 
Poslednja izmena:
1606482354612.png








Udruženje Jedan od pet miliona oglasilo se povodom odlaska istaknutih članova

Nije pobeda bojkota čekanje EU spasitelja

Udruženje Jedan od pet miliona oglasilo se juče dužim saopštenjem nakon što je naš list u sredu objavio autorski tekst Valentine Reković u kome ona kaže da je bojkot izbora bio ispravna odluka.


Nije pobeda bojkota čekanje EU spasitelja 1


Piše: P. D. 27. novembra 2020.

Reković se potpisala samo kao studentkinja FPN ne navodeći da je napustila udruženje, koje je slovilo za formalnog organizatora subotnjih protesta 2018-2019. Na protestima su aktivisti Jedan od pet miliona, između ostalih, nosili i transparent „bojkot“, da bi iznenada u januaru 2020. objavili da će na izborima učestvovati.

Nije pobeda bojkota čekanje EU spasitelja 2


Na junskim izborima nastupili su kao grupa građana Jedan od pet miliona, osvojivši 0,63 odsto ili 20.265 glasova, čime su ostali ispod praga za ulazak u parlament. U izbornoj kampanji najviše se isticala nastupima upravo Valentina Reković, dok u poslednje vreme u ime udruženja istupa Tea Vukadin.

U jučerašnjem saopštenju Jedan od pet miliona piše: „Nismo hteli da se oglašavamo povodom izlaska pojedinih članova iz 1 od 5 miliona, ali, nažalost, pošto je medijski prostor uvek otvoren za takve vesti, pa i recikliranje istih u određenim vremenskim razmacima, ovaj put zaista moramo da se oglasimo.

Borbe koje 1 od 5 miliona vodi nisu kalkulantske i ne bave se politikanstvom. One su surove i dosta snage i energije oduzimaju ljudima koji to organizuju i predstavljaju javnosti. Nažalost, nakon svake pobede i borbe, ljudi koji nas predstavljaju u javnosti budu „izvučeni“ iz pokreta. Javnost na njih gleda kao na „lidere“, a mi kao na prezentere zajedničkog rada.

Tako se Jelena Anasonović „pasivizirala“ tri meseca nakon otpočinjanja najvećih protesta u Srbiji za poslednjih 10 godina, a potom i napustila Pokret. Mila Jovanović je Pokret napustila nakon blokade Rektorata i odnesene pobede u vezi sa plagijatom Siniše Malog. I sada – Valentina Reković, nakon izlaska na izbore.

O tome da je Valentina Reković napustila Pokret saznali smo iz medija. Svakako joj se zahvaljujemo na dosadašnjem aktivizmu i želimo uspeh u budućem angažmanu, u ma kojoj to opozicionoj organizaciji bilo. Nadamo se da će ostati dosledna borbi koju je vodila kao deo 1 od 5 miliona, a to je promena sistema.

To što je promenila svoj stav o rezultatima bojkota poštujemo kao njeno pravo, jer ako bismo drugačije stavove automatski etiketirali kao „krivoverne“ – ne bismo se razlikovali od režima. Kako god, ne delimo njen sadašnji stav, jer, ponavljamo, i dalje ne smatramo da je polovični bojkot doneo rezultat. Ne smatramo da je pobeda bojkota čekanje na EU kao na nekakve spasitelje.

Nisu reagovali punih osam godina, ne verujemo ni da će sada, niti smatramo da će Srbiji sloboda da padne sa neba. Moramo se sami izboriti. Ne smatramo ni da je pobeda bojkota Vučićeva najava vanrednih izbora, jer niti možemo da verujemo čoveku koji je rekorder u izgovorenim lažima, niti smatramo da će ti vanredni izbori, ako ih i bude, biti po bilo čemu različiti od prethodnih.

Neće Vučić odjednom odustati od lopovluka, manipulacija, pretnji, ne treba da čekamo ni njega ni EU, već da se sami organizujemo – od grada do grada, od sela do sela, od čoveka do čoveka, od biračkog mesta do biračkog mesta.

U tom smislu smo saglasni sa jednim od zaključaka Valentine Reković – da borba za izbore zahteva širok front. Podvlačimo, put koji je 1 od 5 miliona odabrao je težak jer želimo stvarno da promenimo sistem, a ne samo „vođu“, ko god to bio. Od te borbe nećemo odustati, ma koliko i ma ko god nas spoticao, jer bi to značilo da odustajemo od Srbije.“
 

Back
Top