Mislim da je termin "vakcina za antigen" netacan. Verovatno si to procitao u nekom casopisu, a novinari imaju cudnu osobinu da reci istrgnu iz konteksta...
Elem, postoji vakcina sa antigenom, ali se ne koristi u slucaju alergija. Kod alergija se moze napraviti vakcina sa antitelima na odredjeni antigen. Mislim da ti to mogu napraviti na Torlaku.
Inace, antigen je molekul ili deo molekula na koji odgovara imuni sistem, odnosno ono sto prepoznaje kao strano telo. Kod razlicitih infekcija se moze davati vakcina sa antigenom (npr. deo celije neke ubijene bakterije) tada imuni sistem pravi antitela na taj antigen koji nije stetan (nije cela ziva bakterija). A kada nas napadne prava bakterija onda ta, vec napravljena antitela je ubiju pre nego sto ova napravi neku stetu.
Alergicni smo na odredjene molekule (antigene), pa kada bi se koristila ovakva vakcina ona sama bi izazvala alergiju, sto nije cilj. NETACNO!!!!Hajde samo da kazem da jedan oblik terapije trenutne preosetljivosti (alergije) moze biti upravo davanje malih doza (koncentracija) alergena (antigena), kako bi doslo do procesa DESENZITIZACIJE. Ovo ce dr najbolje znati, ali cini mi se da se “dizajnom” te vrste vakcina upravo bave na Torlaku.
U ovim slucajevima se daje vakcina sa antitelima na odredjeni molekul koji izaziva alergiju.
U svakom slucaju, raspitaj se na Torlaku!