Vaclav Klaus: Evropa se rpetvara u diktaturu!

Alekasandar3

Buduća legenda
Poruka
35.716
On se juče susreo sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem, a pre potpisivanja svoje knjige u Službenom glasniku održao je i predavanje u SANU.

On je na temu "Osvrti na češku i srpsku transformaciju" istakao da Evropa zaboravlja šta stoji "iza vekova njene izgradnje" i dodao da se nada da će Srbija postati "važan evropski igrač". Prema njegovim rečima, Češka potpuno podržava put Srbije ka EU, i ona će sigurno biti primljena u taj "evropski klub". Međutim, naglasio je da zahtevi EU prema budućim članicama, kao i celokupni evropski sistem "idu van vizije društva kojim smo težili devedesetih godina".

- Želeli smo demokratiju, a sada dobijamo sve manje odgovornosti. Želeli smo nacionalni integritet i teritorijalni suverenitet, a dobili smo upravljanje iz Brisela. Želeli smo slobodno tržište, a dobili smo socijalno tržište. Krenuli smo jednim putem, posle pada komunističkog sistema, a nakon dve decenije od toga, idemo drugim. To je razočarenje za sve zemlje koje su se oslobodile komunizma, istakao je Klaus. Kako je naglasio, postojeće radikalne promene u EU moraju da budu razlog za zabrinutost cele Evrope.
 

Back
Top