UZV JETRE

• Začetnik teme Začetnik teme Renny
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Renny

Početnik
Poruka
13
Zamolila bih ako netko moze da mi pojasni nalaz ultrazvuka jetre.Jetra je normalno velika,svetle ehostrukture parenhima.U parenhimu jetre u arealu promjera oko 3,5cm ima nekoliko kalcifikata koji tvore siroku posteriornu akusticnu senu.Hepatalni zucni vodovi nisu dilatirani a porta i hepatalne vene su uredne. Radjeni su i nalazi ast,alt,gama gt,urin,bilirubin i u granicama su normale.

Zamolila bih ako netko moze da mi pojasni nalaz ultrazvuka jetre.Jetra je normalno velika,svetle ehostrukture parenhima.U parenhimu jetre u arealu promjera oko 3,5cm ima nekoliko kalcifikata koji tvore siroku posteriornu akusticnu senu.Hepatalni zucni vodovi nisu dilatirani a porta i hepatalne vene su uredne. Radjeni su i nalazi ast,alt,gama gt,urin,bilirubin i u granicama su normale.
Jetra nije uvećana, izgleda normalno. Radiolog je video senku na snimku koja prestavlja formiran kalcifikat. Žučni kanali su normalni i nisu prošireni, vene jetre uredne. Rađeni su vam određeni testovi, čije su vrednosti normalne.

Hvala Vam na odgovoru.Zanima me jos, da li ti kalcifikati u jetri imaju isto poreklo kao u bubrezima? Mogu li se sanirati operativnim putem,smanjiti medikamentozno ili je io ireverzibilan proces? I da,radiolog mi je predlozio kontrolni uzv za 3 mj.

Ne znam na šta mislite pod poreklom.
U svakom slučaju, kalcifikati se mogu razviti iz brojnih razloga. Klinički najčešće nemaju veliki značaj, i retko izazivaju veće probleme (dakle, jedino u slučaju neoplazmi i sl.). Difuzne kalcifikacije se viđaju kod pacijenata sa hroničnom renalnom insuficijencijom (pa možda otud sumnjate na bubrege), no, da ne idemo dalje - nema potrebe da se brinete, bitno je da odete na kontrolni uz, kako bi se stanje propratilo.

Back