Uzroci Bele kuge

Uzroci Bele kuge

• Ekonomsko blagostanje

glasova: 4 26,7%
  • Viši stepen obrazovanja

glasova: 3 20,0%
  • Seksualne slobode

glasova: 4 26,7%
  • Kriza morala

glasova: 8 53,3%
  • Karijerizam

glasova: 7 46,7%

• Ukupno glasova
    15
  • Anketa je zatvorena .
Стварно одвратан случај, ово је једна од најружнијих ствари које сам чуо данас

Али то није један од директних фактора зашто је код нас бела куга. Није сваком родитељу таква нека одвратна ситуација

Све у свему баш гадно. Не знам је л их тужила?! Ако није, што пре !!! Бар да правда буде задовољена

Али не мислим да је то узрок колико год ти и она и ја сада кад то прочитам били огорчени

Узроци су мало шира слика ствари, као мултифакторалне болести, а ово је као мултифакторална болест на огромном броју људи што још више даје да сложености целој ситуацији
kada je neki doktor u Srbiji odgovarao, oduzeta licenca....

Pa šta? Sportski novinari pišu o sportu a mnogi se sportom nisu bavili. Nisam otvorio temu o roditeljstvu, mada to što nisam roditelj ne znači da mi je zabranjeno da razmišljam i pišem o roditeljstvu.

naravno da ti nije zabranjeno
samo me zanima tvoja motivacija za otvaranje teme
i posto analiziras navodne uzroke ove situacije
i brojis djecu ljudima koje poznajes
zanimalo me kako se tvoji razlozi uklapaju u ovu pricu
+ kazes da tebe to ne opterecuje
zasto mislis da druge ljude treba opterecivati?
imamo li ikakvu da kazem drustvenu odgovornost u tom smislu svi ili je to onako selektivno?

Ja imam neke svoje razloge zašto me ,,ne opterećuje", nije to samo od sebe, ali to ne znači da nisam zabrinut kuda sve ovo vodi.
a zasto si zabrinut?
i ako si vec tako zabrinut zasto ne pomognes rjesavanju te situacije prakticno?
nije neka misterija da se pad nataliteta efikasno sanira porastom nataliteta
al to mora prakticno, ne moze razglabanjem na temu 😆

Svako na svoj način doprinosi u borbi protiv te pošasti.
pa nece biti
zapravo, vrlo je malo nacina da zaista doprineses
jedan je da se razmnozis, drugi je da odgajas djecu koja bioloski nisu tvoja, ali su "nasa" tj djeca ovog drustva i neko ih mora odgojiti i/ili financijski podrzati
treceg nema
od palamudjenja nista
ljudi odlaze, umiru i ne radjaju se dok ti brines 😆

Teram li ja nekog da čita teme koje ja otvaram? Ja kad vidim da me neka tema ne zanima samo izađem iz nje.
mene bas zanima ova tema
zapravo, zanima me konkretno
zasto ljudi poput tebe traze uzroke za pad nataliteta u zivotima drugih ljudi?
(visak obrazovanja, pad morala, zenska emancipacija...sta si ono jos naveo?)
i zasto imaju potrebu da raspravljaju o tome umjesto da npr skapiraju vlastite razloge i daju neki svoj opipljiv doprinos problemu za koji smatraju da imamo kao drustvo?
dje ba nestalo - evo ja nemam djecu jer nisam nasao nikog s kim zelim da imam djecu?
zar mislis da gomila drugih ljudi nema slican razlog?
sto toga nema u anketi?

pa nece biti
zapravo, vrlo je malo nacina da zaista doprineses
jedan je da se razmnozis, drugi je da odgajas djecu koja bioloski nisu tvoja, ali su "nasa" tj djeca ovog drustva i neko ih mora odogojiti i/ili financijski podrzati
treceg nema
od palamudjenja nista
ljudi odlaze, umiru i ne radjaju se dok ti brines 😆
Ali možda navedem druge da promene mišljenje o tome? I odakle ti znaš šta nosi dan a šta nosi noć? I sama si rekla da si i ti bila u fazi da nisi mogla da se zamisliš kao roditelj.

Ali možda navedem druge da promene mišljenje o tome? I odakle ti znaš šta nosi dan a šta nosi noć? I sama si rekla da si i ti bila u fazi da nisi mogla da se zamisliš kao roditelj.
navedi prvo sebe
tj razmisli o vlastitim razlozima kako bi bolje razumio druge i eventualno sustinu problema
ali ne...ajde seciramo druge i trazimo rjesenja koja ce na svojim ledjima ti drugi iznijeti
ti ko oni likovi iz sluskinjine price 😆

umjesto da npr skapiraju vlastite razloge i daju neki svoj opipljiv doprinos problemu za koji smatraju da imamo kao drustvo?
Ja svoje razloge znam ali mi se o njima ne priča javno. To je moja lična stvar.
dje ba nestalo - evo ja nemam djecu jer nisam nasao nikog s kim zelim da imam djecu?
zar mislis da gomila drugih ljudi nema slican razlog?
sto toga nema u anketi?
Pa zato što se to podrazumeva, za roditeljstvo je potrebno dvoje.

navedi prvo sebe
tj razmisli o vlastitim razlozima kako bi bolje razumio druge i eventualno sustinu problema
ali ne...ajde seciramo druge i trazimo rjesenja koja ce na svojim ledjima ti drugi iznijeti
ti ko oni likovi iz sluskinjine price 😆
Mogla si samo da navedeš još koji razlog umesto što me napadaš i driblaš mozak, na primer nemogućnost da se nađe adekvatna osoba jer su se kriterijumi za brak i roditeljstvo kod ljudi povećali.

Ja svoje razloge znam ali mi se o njima ne priča javno. To je moja lična stvar.

Pa zato što se to podrazumeva, za roditeljstvo je potrebno dvoje.
al ti se prica javno o tudjim razlozima
i seciraju ti se tudji zivoti i odluke?
zanimljivo

i nista se tu ne podrazumijeva
nemogucnost pronalazenja partnera je vrlo vrlo validan razlog za mnoge ljude
i doprinosi ukupnom padu nataliteta
zene se danas sve cesce odlucuju da u nedostatku partnera budu samohrane majke i zacnu dijete vjestackom oplodnjom
na taj nacin one prakticno podizu natalitet
paradoksalno, cak i zbog toga trpe osude razne vrste

Mogla si samo da navedeš još koji razlog umesto što me napadaš i driblaš mozak, na primer nemogućnost da se nađe adekvatna osoba jer su se kriterijumi za brak i roditeljstvo kod ljudi povećali.
mogla sam i navela sam
a mogao si i ti pa nisi naveo
zasto?
nije ti palo na pamet da krenes od sebe i trazis uzroke u svom mikrosvijetu vec si odma krenuo na emancipaciju, seksualne slobode i pad morala? hehe 😆

Poslednja izmena:
+ se vrlo vjerojatno i ne radi o povecanju kriterijuma za brak vec necem puno ozbiljnijem
npr otudjenosti koja pogadja oba spola i tek je pocela
ljudi sve manje komuniciraju licem u lice
i sve manje napora ulazu da zaista upoznaju druge ljude i sagrade neke dugotrajnije odnose
umjesto toga zive online i na drustvenim mrezama imaginarne zivote
japan i koreja su ti najekstremniji primjeri toga i gle cuda
natalitet im je u padu

pises gomilu gluposti kao da ne zivis u srbiji ili kao da tvoje odgovore pise chat GPT, sto me takodje ne bi zacudilo.
zene i dalje radjaju decu ovoj zemlji, ovakvoj, sa ovakvim zdravstvom i ovakvom ekonomijom, iz koje svi pobegose.
a dokle ce radjati, to ne znam.
Емилија ја сам реалан не пишем гомилу глупости. Та ситуација је огавна и одвратна али како онда објашњаваш ово

Италија? Немачка? Аустрија? Португал? Шпанија? Арапски емирати (најбогатија арапска земља)?!?!
prvo, ta prica o moralu i padu nataliteta je smijesna
najvise djece imaju upravo ljudi koji se lezerno razmnozavaju...imaju djecu sa vise partnera
to vrijedi za oba spola

drugo, siromastvo totalno jeste jedan od faktora
upravo u razvijenijim zemljama
prosto, zelis da tvoja djeca imaju kakav takav start pa ih odlazes dok ne stvoris taj minimum ako si obrazovan
(pri cemu odseliti se fizicki iz visegeneracijskih domacinstava postaje sve teze)
ako nisi obrazovan onda si vrlo vjerojatno vec otac/majka jer si tako u mogucnosti
fokus na obrazovanje i karijeru uzima vrijeme
tj godine

evo jednog zanimljivog clanka o okolnostima kojd su dovele do toga da muskarci (i zene) danas imaju znatno manje seksualnih odnosa
malo vam vise rusi tog neopatrijarhalnog snjeska, al sta da se radi

https://ifstudies.org/blog/male-sexlessness-is-rising-but-not-for-the-reasons-incels-claim
Не постоје демографски ооказатељи који показују да је материјална ситуација упоредна са стопом наталитета и плодности

Оне су у већини случајева унакрсне. А то што смо ми и једно и друго, е то је вњћ проблем

Емилија ја сам реалан не пишем гомилу глупости. Та ситуација је огавна и одвратна али како онда објашњаваш ово

Италија? Немачка? Аустрија? Португал? Шпанија? Арапски емирати (најбогатија арапска земља)?!?!

Не постоје демографски ооказатељи који показују да је материјална ситуација упоредна са стопом наталитета и плодности

Оне су у већини случајева унакрсне. А то што смо ми и једно и друго, е то је вњћ проблем
ma ajde
zato imamo citavu generaciju koju zovu boomeri 😆
  • Post-World War II baby boom (Boomers): Although the answer of when it happened can vary, most people agree that the baby boom occurred around 1946 and 1964.This generation of "baby boomers" was the result of a strong postwar economy, in which Americans felt confident they would be able to support a larger number of children. Boomers also influenced the economy as a core marketing demographic for products tied to their age group, from toys to records.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Baby_boom

u periodima prosperiteta i napretka ljudi, kao i sve ostale vrste, imaju vise mladunaca
vrlo je prosto

kao sto je prosto i da se u periodima kriza, manjka resursa, ratnih sukoba i prenaseljenosti broj rodjenih, zivorodjenih i onih koji prezive djetinjstvo smanjuje

inace, za vrijeme i nakon covida se takodjer desio babyboom
samo u mom bivsem timu se za kovida rodilo 6 djece i jos ih se upravo treba roditi 😄

https://www.google.com/amp/s/www.pb...w/covid-disruptions-at-work-lead-to-baby-boom

sta mislite zasto?

doduse, sad ako nas spuca ova dolazeca kriza brojevi ce vjerojatno opet pasti, ali ko se rodio rodio se 😆

"Бела куга" је друштвени феномен и има узрок у друштвеној основи(бази).Друштвену базу чини начин производње(производни односи и производне снаге) а што укључује и производњу људи, односно рађање.

Морал, породични односи, брак су само надградња друштвене базе.

Модерном капитализму није потребно рађање великог броја деце.То шкоди профиту, јер би у случају високог наталитета жене чешће и масовније користиле трудничка и породиљска боловања, што све прави додатне трошкове/губитке профита капиталистима.Недостатак радне снаге се решава усељавањем радника из Азије и Африке, који замењују домаће нерођене раднике.Такође, висок наталитет прави додатне трошкове капиталистима и кроз додатна издвајања за здравство и просвету, и далеко је јефтиније једноставно увести готовог радника који је одрастао у некој удаљеној земљи.

"Бела куга" је друштвени феномен и има узрок у друштвеној основи(бази).Друштвену базу чини начин производње(производни односи и производне снаге) а што укључује и производњу људи, односно рађање.

Морал, породични односи, брак су само надградња друштвене базе.

Модерном капитализму није потребно рађање великог броја деце.То шкоди профиту, јер би у случају високог наталитета жене чешће и масовније користиле трудничка и породиљска боловања, што све прави додатне трошкове/губитке профита капиталистима.Недостатак радне снаге се решава усељавањем радника из Азије и Африке, који замењују домаће нерођене раднике.Такође, висок наталитет прави додатне трошкове капиталистима и кроз додатна издвајања за здравство и просвету, и далеко је јефтиније једноставно увести готовог радника који је одрастао у некој удаљеној земљи.
visok natalitet pravi i armiju potrosaca
a kapitalistima je svejedno ko trosi i konzumira, kao i ko radi, a kvalitetnije obrazovanje je ionako dostupno manjem broju ljudi, cak i kad je besplatno
da ne pominjem da vecinu tih stvari i ne placa tvoj poslodavac vec idu iz tvoje bruto zarade
porez na ekstra prihod je nesto drugo, al i tu bogati imaju nacine da izvrdaju, a mi mishevi placamo 😆

Back