Uživo haos na ulicama Bukurešta! Ilije Bolojan je novi predsednik Rumunije, građani besni zbog visokih cena! Žestok sukob demonstranata i policije!

Rumunija je takođe izvršila elektrifikaciju tokom 1920ih i 30ih pa su skoro svi gradovi imali sijalice dok su u Srbiji do 50ih korištene lampe na gas za osvetljenje u većini gradova.
1000003543.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Rumunija je takođe izvršila elektrifikaciju tokom 1920ih i 30ih pa su skoro svi gradovi imali sijalice dok su u Srbiji do 50ih korištene lampe na gas za osvetljenje u većini gradova.
Pogledajte prilog 1684173
Da, Rumunija je pre WW2 bila glavna petrohemijska sila u ovom delu sveta, naročito rafinerije u Ploeštiju koji su SAD i UK izbombardovali 1944. jer je odatle vermaht na istočnom frontu koristio gorivo.

Da, Rumunija je pre WW2 bila glavna petrohemijska sila u ovom delu sveta, naročito rafinerije u Ploeštiju koji su SAD i UK izbombardovali 1944. jer je odatle vermaht na istočnom frontu koristio gorivo.
Ma da, to je jedan aspekt. Ali takođe i u drugim sferama su bili napredniji, generalno sve tri zemlje iz istočnog krila (Rumunija, Bugarska i Grčka) su bile urbanizovanije pre WW2, imale su u to vreme po nekoliko gradova sa preko 100.000+ stanovnika, veći procenat stanovništva je živeo u gradovima, dok je u Srbiji samo jedan grad imao više od 100.000.

Mogu,jer jednog čoveka koji poziva na razum te fanatike sa zapada,ti fanatici prosto ne shvataju ozbiljno nego vrte svoju priču i ponašaju se kao da su neko i nešto,a vidimo da nisu.Još na Minhenskoj konferenciji,evo pročitaj i sam,pa se uveri, https://www.politika.rs/scc/clanak/21949/sok-u-minhenu je upozorio zapad da onako više ne može,ali ga nisu poslušali jer su mislili da će svet igrati po njihovim pravilima.Dalje te fanatike kao što možemo proveriti ne podržava ceo svet,kako si ti napisao,jer zapad nikako nije ceo svet.Ta ista Evropa recimo Šiptarske,Hrvatske,Muslimanske,Ukrajinske,Izraelske i ostale ratne zločince nikako ne smatra takvima jer su i sami deo te priče,tako da nisu merodavni za bilo šta na tu temu.Ako si i ti "normalan" kao ta Evropa i čitav taj ratnohuškački zapad,verovatno držiš brkicinu sliku negde u sobi i sanjaš dan kada će ajnzac trupe ponosno ući na neku teritoriju naseljenu Slovenima...To vam je onemogućio Putin,zato ga i mrzite :D
Zapad jeste nas svet, uglavnom jedemo ono sto jede i Zapad, koristimo svu mogucu i nemogucu tehniku koju je Zapad konstruisao, patentirao, proizveo, koristimo naucna dostignuca koje je Zapad otkrio, deo smo zapadne a ne necije druge kulture, idemo da zaradjujemo na Zapad a ne negde drugde... jednostavno i Srbija se celu svoju istoriju trudi da bude deo tog Zapada a ne recimo otomanske imperije, sovjetskog gulaga ili dalekoistocnih pretenzija.

To se odnosi na normalne Srbe, na one koji na stolu drze sliku Put.tlera i njegovog starijeg brata Ksija naravno ne. Oni zive u nekom svom limbu ali koriste sve prednosti koje im taj Zapad nudi, licemerno uzimaju sve od tog Zapada a mrze ga. Poput mudzahedina iz ISIS-a. Nikakve razlike izmedju vas.

Ma da, to je jedan aspekt. Ali takođe i u drugim sferama su bili napredniji, generalno sve tri zemlje iz istočnog krila (Rumunija, Bugarska i Grčka) su bile urbanizovanije pre WW2, imale su u to vreme po nekoliko gradova sa preko 100.000+ stanovnika, veći procenat stanovništva je živeo u gradovima, dok je u Srbiji samo jedan grad imao više od 100.000.

Kad ljudi pisu o necemu o cemu nemaju pojma sa uverenjem da su ostali idioti koji im veruju, strava.

Pa, 1938-ma godina, godina o kojoj ti tako uvereno pises ( LINK, LINK <----- ) :
- Rumunija, BDP 19,4 milijarde $ (preracunato na us$ iz 1990), 18 miliona stanovnika i dohodak po glavi stanovnika 1077 us$
- Bugarska, BDP 10,0 milijardi $, 7 miliona stanovnika, 1428 us$ dohodak po glavi stanovnika
- Jugoslavija, BDP 21,9 milijardi us$, 15 miliona stanovnika, 1460 us$ dohodak po glavi stanovnika

Napomena, nisu sve banovine kraljevine Jugoslavije bile podjednako razvijene ali je Dunavska banovina sa sedistem u Ujvideku bila najrazvijenija te 1938, razvijenija od Dravske ili Savske. U sastav Dunavske banovine je ulazilo preko 300 hiljada Nemaca i nesto vise Madjara koji su ziveli u kraljevini, u toj banovini je bilo ubedljivo njvise industrije u kraljevini i bila je daleko najrazvijenija poljoprivreda. Slicna situacija je bila i u Rumuniji, regini koji su bili naseljeni Nemcima i Madjarima (Banat, Transilvanija, Crisana) su bili najrazvijeniji u toj drzavi.

Kad ljudi pisu o necemu o cemu nemaju pojma sa

Pa, 1938-ma godina, godina o kojoj ti tako uvereno pises ( LINK, LINK <----- ) :
- Rumunija, BDP 19,4 milijarde $ (preracunato na us$ iz 1990), 18 miliona stanovnika i dohodak po glavi stanovnika 1077 us$
- Bugarska, BDP 10,0 milijardi $, 7 miliona stanovnika, 1428 us$ dohodak po glavi stanovnika
- Jugoslavija, BDP 21,9 milijardi us$, 15 miliona stanovnika, 1460 us$ dohodak po glavi stanovnika
Činjenica je da su u Konstanci i u Burgasu stanovnici imali struju po kućama kad u Čačku i Užicu nisu još ni znali šta je to struja. Uz to Dunavska banovina nije ni 30% Srbije. 2/3 Srbije su bile nerazvijenije od proseka Jugoslavije.
1000003546.png

Zapad jeste nas svet, uglavnom jedemo ono sto jede i Zapad, koristimo svu mogucu i nemogucu tehniku koju je Zapad konstruisao, patentirao, proizveo, koristimo naucna dostignuca koje je Zapad otkrio, deo smo zapadne a ne necije druge kulture, idemo da zaradjujemo na Zapad a ne negde drugde... jednostavno i Srbija se celu svoju istoriju trudi da bude deo tog Zapada a ne recimo otomanske imperije, sovjetskog gulaga ili dalekoistocnih pretenzija.

To se odnosi na normalne Srbe, na one koji na stolu drze sliku Put.tlera i njegovog starijeg brata Ksija naravno ne. Oni zive u nekom svom limbu ali koriste sve prednosti koje im taj Zapad nudi, licemerno uzimaju sve od tog Zapada a mrze ga. Poput mudzahedina iz ISIS-a. Nikakve razlike izmedju vas.
Pričaš mi o onom istom zapadu koji je uveo sankcije na ruske energente a nije prekidao da ih uvozi?Ili postoji još neki,drugi zapad?Postoji mnogo toga što si naveo ovde a da nije tačno,ali ja neću sastavljati(praviti) spisak stvari koje su upravo Rusi izmislili a koristi se u svetu.Na stranu činjenica da je taj isti zapad decenijama ili vekovima pljačkao druge države i na tome zasnivao svoj dobar standard.Licemeran si na kubni jer mi pišeš neke hvalospeve o zapadu a oni su zlo,esencija zla koje teroriše slobodne narode koji ne žele da im se povinuju i da im ustupe svoja bogatstva i onda imamo revolucije u boji,i "spontano okupljene" građane željne slobode i kojekakvih prava.Taj isti zapad i danas neguje nacističke ideje,sa tog istog zapada su izumitelji(pronalazači) gasnih komora i logora u kojima su pobijeni milioni ljudi samo zato što su bili druge vere ili boje kože. Za početak "normalni" Srbine,osvrni se malo na svoju istoriju i pogledaj ko nam je ubijao pretke kroz istoriju,Švabe,Austrijanci,Hrvati,Turci...Pa kad sabereš dva i dva,dođi ovde da mi popuješ o normalnom zapadu i vama koji ste za isti.

Pričaš mi o onom istom zapadu koji je uveo sankcije na ruske energente a nije prekidao da ih uvozi?Ili postoji još neki,drugi zapad?Postoji mnogo toga što si naveo ovde a da nije tačno,ali ja neću sastavljati(praviti) spisak stvari koje su upravo Rusi izmislili a koristi se u svetu.Na stranu činjenica da je taj isti zapad decenijama ili vekovima pljačkao druge države i na tome zasnivao svoj dobar standard.Licemeran si na kubni jer mi pišeš neke hvalospeve o zapadu a oni su zlo,esencija zla koje teroriše slobodne narode koji ne žele da im se povinuju i da im ustupe svoja bogatstva i onda imamo revolucije u boji,i "spontano okupljene" građane željne slobode i kojekakvih prava.Taj isti zapad i danas neguje nacističke ideje,sa tog istog zapada su izumitelji(pronalazači) gasnih komora i logora u kojima su pobijeni milioni ljudi samo zato što su bili druge vere ili boje kože. Za početak "normalni" Srbine,osvrni se malo na svoju istoriju i pogledaj ko nam je ubijao pretke kroz istoriju,Švabe,Austrijanci,Hrvati,Turci...Pa kad sabereš dva i dva,dođi ovde da mi popuješ o normalnom zapadu i vama koji ste za isti.
Jel' ti jedes samo ako to sto jedes spada u ono po tvojim moralnim normama?

Pa tako ti ne koristis nista od tog licemernog Zapada jer se to kosi sa tvojim moralom, ne kucas ovde preko androida/windoowsa, ne koristis inteMet, vozas se ruskim izumom, tenkom i letecim kineskim automobilom, kad si bolestan koristis indijski izum penicilin, stedis novac u ruskim rubljama, slusas ruski punk, gledas kineske filmove. Oh, kako je sve to licemerno sa tvoje strane. Ti bi bio pravi rodoljub i moralan covek kada bi od svega sto je Zapad izumeo odustao i koristio samo ono sto je nastalo u slobodnim zemljama.

1) Uzgred, najveci genocid u modernoj istoriji su uradili u ex-SSSR-u, pobili su duplo vise ljudi nego svi ostali u II svetskom ratu.
2) Uzgred, da li si pitao nekog Ukrajinca da li su zeleli da pobegnu od ruskog uticaja na njihovu drzavu? Ako vec kazes da su obojene revolucije laz.

Jel' ti jedes samo ako to sto jedes spada u ono po tvojim moralnim normama?

Pa tako ti ne koristis nista od tog licemernog Zapada jer se to kosi sa tvojim moralom, ne kucas ovde preko androida/windoowsa, ne koristis inteMet, vozas se ruskim izumom, tenkom i letecim kineskim automobilom, kad si bolestan koristis indijski izum penicilin, stedis novac u ruskim rubljama, slusas ruski punk, gledas kineske filmove. Oh, kako je sve to licemerno sa tvoje strane.

1) Uzgred, najveci genocid u modernoj istoriji su uradili u ex-SSSR-u, pobili su duplo vise ljudi nego svi ostali u II svetskom ratu.
2) Uzgred, da li si pitao nekog Ukrajinca da li su zeleli da pobegnu od ruskog uticaja na njihovu drzavu? Ako vec kazes da su obojene revolucije laz.
Vidi,sve to što si naveo gore,ja sam kupio svojim novcem,nije mi poklonjeno.Nemoj mešati stvari.Mnogo puta sam čuo ista opravdanja kada počnem ovo o zapadu sa nekim.Zar ne koristiš sa zapada ovo ili ono...Zar zato treba da im progledamo kroz prste što otvoreno podržavaju nacizam u svojim državama,a prave se da ga ne vide?Ili zato što napadaju redom,svakog ko im nije po volji?Između ostalog i nas u Srbiji?Bombardovanje recimo...Okupacija dela naše teritorije i pokušaj stvaranja države tamo?Mnogo stvari iz Rusije je daleko kvalitetnije nego sa zapada,ali moć reklame je čudo,navikli smo da nas zatrpavaju reklamama sa zapada i saživeli smo se sa tim,odavno,što ne znači da je kvalitetnije.Nego,to o genocidu u ex SSSR-u?O čemu mi pričaš?Koga su to genocidisali izvan svoje teritorije?Ili možemo i ovako, kako se unutar jedne države uopšte može izvršiti genocid kada su bili građani jedne države?Ni to nema veze sa činjenicom da je jedan narod iz Evrope počinio strašne stvari u Aušvic-Birkenauu, Belzecu, Buhenvaldu, Dahauu, Majdaneku, Treblinci... a zovu se NEMCI .Taj deo ćemo da preskočimo jer vozimo BMW ili AUDI?! M? Ako kupim nešto iz Austrije,treba li da zaboravim kakve je zločine počinila Vražja divizija(sastavljena isključivo od Hrvata,a pod Austrijskom komandom) po Mačvi u ww1?! I za kraj ovo vezano za Ukrajinu,pročitaj malo kako je došlo do Majdana i koje stopirao mirovne dogovore između Rusa i Ukrajinaca.

Vidi,sve to što si naveo gore,ja sam kupio svojim novcem,nije mi poklonjeno.Nemoj mešati stvari.Mnogo puta sam čuo ista opravdanja kada počnem ovo o zapadu sa nekim.Zar ne koristiš sa zapada ovo ili ono...Zar zato treba da im progledamo kroz prste što otvoreno podržavaju nacizam u svojim državama,a prave se da ga ne vide?Ili zato što napadaju redom,svakog ko im nije po volji?Između ostalog i nas u Srbiji?Bombardovanje recimo...Okupacija dela naše teritorije i pokušaj stvaranja države tamo?Mnogo stvari iz Rusije je daleko kvalitetnije nego sa zapada,ali moć reklame je čudo,navikli smo da nas zatrpavaju reklamama sa zapada i saživeli smo se sa tim,odavno,što ne znači da je kvalitetnije.Nego,to o genocidu u ex SSSR-u?O čemu mi pričaš?Koga su to genocidisali izvan svoje teritorije?Ili možemo i ovako, kako se unutar jedne države uopšte može izvršiti genocid kada su bili građani jedne države?Ni to nema veze sa činjenicom da je jedan narod iz Evrope počinio strašne stvari u Aušvic-Birkenauu, Belzecu, Buhenvaldu, Dahauu, Majdaneku, Treblinci... a zovu se NEMCI .Taj deo ćemo da preskočimo jer vozimo BMW ili AUDI?! M? Ako kupim nešto iz Austrije,treba li da zaboravim kakve je zločine počinila Vražja divizija(sastavljena isključivo od Hrvata,a pod Austrijskom komandom) po Mačvi u ww1?! I za kraj ovo vezano za Ukrajinu,pročitaj malo kako je došlo do Majdana i koje stopirao mirovne dogovore između Rusa i Ukrajinaca.
Pazi, pazi, kupio si svojim novcem od licemernih Zapadnjaka to sto sam pobrojao. Zar nije licemerno poslovati i koristiti pogodnosti od Zapadnjaka koje smatras zlom? Koristis materijalne i duhovne proizvode koje je proizveo tvoj neprijatelj, neprijatelj koji te je bombardovao i koji ti je oteo deo teritorije, zar to nije krajnje-krajnje ponizavajuce i licemerno?

OK, navali pa kupuj kvalitetne ruske automobile, pegle, TV aparate, mobilne telefone, koristi njihove racunare, kupuj njihovu odecu a vidim da imate sad u Srbiji i njihove samosuluge sa hranom pa uzvoli da se tamo snabdevas... kupuj i kvalitetan ruski benzin na benzinskim pumpama po bagatelnoj ceni koju daju bratji Srbima itd.

Genocid (izgladnjivanje, slanje u gulage, direktne likvidacije) nad svojim narodom nije manje tezak zlocin? OK, istrebili i raselili su Tatare, Nemce, Jevreje i sve ostale narode koji im nisu po volji. Pobili su desetine hiljada ljudi u Madjarskoj i Ceskoj kada su gazili protest protiv njihove okupacije, drzali su u totalitarnoj okupaciji pola Evrope, danas spaljuju tudje gradove, ubijaju civile, prete svetu nuklearnim ratom... ima li kraja? Niko ne opravdava Hitlerov rezim ali niko ne zaboravlja sta su radile i rade tvoje bacuske.

Ides na ignore listu. Adio.

Činjenica je da su u Konstanci i u Burgasu stanovnici imali struju po kućama kad u Čačku i Užicu nisu još ni znali šta je to struja. Uz to Dunavska banovina nije ni 30% Srbije. 2/3 Srbije su bile nerazvijenije od proseka Jugoslavije.Pogledajte prilog 1684288
Činjenica je da su u ta vremena Srbi za pola plate kupovali po pola Sofije, koje ste komplekse vi tada nabili.

Back