Quantcast

Uzgoj KUNICA ili ZECEVA

miraisasa

Početnik
Poruka
5
Cao drustvo naucnika. Ima li ko ikustva u uzgoju kunica u privredne svrhe. Primjetio sam da na nasim sajtovima nema nista ili skoro nista. NIje valjda da nas opet siju komsije i u tome a imamo tolike potencijale. Posto bih krenuo sa tim poslom zahvalan bih bio svakom ko me uputi na sajtove o ovoj temi, molim na srpskom.
Uslovi trzista, uzgoj, problemi i slicno.
 

Boki-79

Zainteresovan član
Poruka
144
Tek sada Vam odgovaram. Pitanje po malo izlazi iz okvira prirodnih nauka.
Prvo zec i kunic su dve razlicite bioloske vrste. Zecevi ne mogu da se drze u malom zatvorenom prostoru zato sto im je potrebno istrcavanje i lako podlezu stresu pa brzo uginu. Kunic, za razliku od zeca, pripitomljen je i uzgaja se kao domaca zivotinja. Selekcijom je dobijeno vise vazlicitih vrsta koje se razlikuju po velicini, boji krzna, duzini dlake itd. U reviji Zov moze da se nadje dosta informacija o kunicima ( uzgoju, bolestima, rasama,...).
Glavni problem kod nas je to sto retko ko koristi u ishrani meso od kunica, a da bi se izvozilo u druge zemlje ( Francuska, Italija,...) gde je cenjeno kao i svinjetina ili piletina, onda mora da se menja nesto u zakonu o izvozu, da se grade hladnjace i da nasa overa veterinara bude priznata od tih zemalja. Mozda bi reklamiranje pomoglo da se osvoji nase trziste, naravno ne odjenom nego posle duzeg perioda.
Sledeci problem je taj koji se javljao i ranije kada se pokusalo da se naprave velike farme tj. lako podlaganje bolestima i lose reagovanje kunica na vakcine kao preventivu. Tako da bi u tako nesto moralo dosta da se ulozi i napravi nesto po uzoru na farme u Italiji i Francuskoj.
 

Top