Узбуњивач Александар Обрадовић четири године након хапшења: Све бих поновио

комшија

Stara legenda
Poruka
87.311

1695277568405.png

Uzbunjivač Aleksandar Obradović četiri godine nakon hapšenja: Sve bih ponovio


Uzbunjivač Aleksandar Obradović četiri godine nakon hapšenja: Sve bih ponovio 1


Vuk Z. Cvijić - NIN danas 06:54

Iako se, nažalost, malo toga promenilo za ove četiri godine, opet bih sve ponovio. Stojim i dalje iza svih svojih postupaka i reči. I dalje verujem da će jednog dana u Srbiji stvari biti drugačije i bolje, kaže za NIN uzbunjivač iz Krušika.

Uzbunjivač Aleksandar Obradović, koji je dao nadu Srbiji da u njoj može biti bolje i drugačije, posle četiri godine i dalje je progonjen.
Istraga protiv njega i danas, nakon što je uhapšen prvi put 18. septembra 2019, nije obustavljena, a postupak za korupciju koju je otkrio u valjevskom Krušiku i drugim državnim fabrikama odbrambene industrije nije ni počeo.

I dalje je u fazi predistrage.

„Ne kajem se zbog onoga što sam uradio, jer bih opet sve ponovio. Stojim i dalje iza svih svojih postupaka i reči. Nažalost, malo toga se promenilo za ove četiri godine. Samo ne želim i dalje da komentarišem taj slučaj i da na taj način budem u medijima, ali nisam odustao od moje borbe. I dalje verujem da će jednog dana u Srbiji stvari biti drugačije i bolje“, kaže Aleksandar Obradović ekskluzivno za NIN.

Iako se povukao iz javnosti, Obradović nastavlja svoju borbu, ali i borbu svih nezadovoljnih građana za bolju Srbiju.

Da nije odustao mogli su da vide svi koji mesecima protestuju zbog nasilja u Beogradu i Valjevu. Svake nedelje bio je u protestnoj šetnji u jednom ili drugom gradu. U rodnom Valjevu podržao je i policajku Katarinu Petrović, koja je, kao i on, uhapšena, jer je otkrila informaciju od javnog značaja da je kum predsednika Srbije Nikola Petrović drogiran i pijan izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su povređene dve žene.

Obradovića prvi put tajno hapsi BIA zbog navodnog otkrivanja poslovne tajne, 18. septembra 2019, ali mu dva dana kasnije sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu određuje kućni pritvor sa nonogvicom.

Međutim, na žalbu Posebnog odeljenja za visokotehnološki kriminal Višeg tužilaštva u Beogradu, koje bije glas da sprovodi volju vladajućeg režima, policija ga ponovo hapsi 30. septembra i drugi sudija mu određuje zatvorski pritvor od 30 dana.

Oba puta hapsili su ga kao da je u pitanju najtraženiji terorista ili predvodnik kriminalnog klana.

Uhapšen je na radnom mestu u Krušiku, kao opomena svim zaposlenima da paze šta rade, ali javnost o tome nije obaveštena.

Od tada se nalazi pod suspenzijom i prima samo četvrtinu plate u fabrici za koju se žrtvovao, ukazujući da je potkradaju.

Postupak protiv njega nastavljen je u tajnosti sve do 10. oktobra 2019, kada u NIN-u izlazi prvi tekst o ovom junaku našeg vremena.

Profesionalni mediji prenose tu vest i nastavljaju da izveštavaju o Obradoviću i korupciji koju je otkrio. Građani se odmah okupljaju ispred Centralnog zatvora u Beogradu, a njegovu odbranu preuzima advokat Vladimir Gajić.

Ubrzo dva beogradska suda, Apelacioni i Viši, koji pre toga nedeljama nisu odlučivali o žalbama za pritvor, u jednom danu, 14. oktobra 2019. donose odluku da Obradovića prebace sa nanogvicom u kućni pritvor u Valjevu.

Kućni pritvor mu je ukinut 18. decembra 2019, od kada je Obradović slobodan, ali je i dalje pod istragom i suspenzijom na poslu.

Mediji mesecima izveštavaju o ovom slučaju i korupciji koju je Obradović otkrio.
Posle serije tekstova o „aferi Krušik“, Tužilaštvo za organizovani kriminal krajem decembra 2019. pokreće predistražni postupak i daje nalog BIA i VBA da ispitaju poslovanje privatnih trgovaca oružjem sa Krušikom, a nakon odlaska Nebojše Stefanovića sa mesta ministra unutrašnjih poslova, takav nalog se daje i MUP-u.
Uprkos tome, međutim, do danas nije okončan čak ni predistražni postupak.

Ceo tekst možete da pročitate u najnovijem izdanju nedeljnika NIN.

link

Александар Обрадовић је херој. Распламсао је жар Србијанске буне. Он је узор младим Србијанцима!
 
...
„Ne kajem se zbog onoga što sam uradio, jer bih opet sve ponovio. Stojim i dalje iza svih svojih postupaka i reči.... nisam odustao od moje borbe.
...

Наравно да се не кајеш, нити ћеш стати са својом рушилачком делатношћу.
То је зато што си страни плаћеник.

Да си обичан човек
уплашио би се државне моћи у коју си дирнуо
и смирио се до краја живота.

Али ко зна чиме те ти странци држе у ропству,
и колико те плаћају !
 
Александар Обрадовић је херој. Распламсао је жар Србијанске буне. Он је узор младим Србијанцима!

Вама Хрватијанцима свакако јесте херој.
 

Back
Top