uzasno sporo dizanje sistema na laptopu

bosanac11111

Početnik
Poruka
4
pozz
imam laptop asus-x59srkojem treba 8min da se digne sistem(crni ekran-3min+dobrodosli ekran-2min+dok se pojave ikone 2min)juce sam instalirao xp3 friska instalacije
nemam antivirusa (necu da ubacujem dok ne rijesim ovo sporo dizanje)probao sam i sa win7 i sa vistom
cak sam bio instalirai xp sr1 i opet isobilazio sam forume i sve pokusao ali ne ide
jedino nisam uspio da izvadim malu bateriju od biosa -da resetujem bios(otvarao sam komp i nisam mogao prici maloj bateriji )
unaprijed zahvalan

mom laptopu treba 5 min da se digne sistem a tek sam reinstalisao xp3
evo kako se meni desava :
kad pritisnem taster za paljenje laptopa desava se :
-cekam 30 sek da se pojavi znak Windowsa
-zatim stoji crn ekran 3 min
-welcome stoji 30 sek
-opet crn ekran stoji 1 min
-tak tad se upali komp (znaci treba mu 5min da se upali)

Poslednja izmena od moderatora:
mom laptopu treba 5 min da se digne sistem a tek sam reinstalisao xp3
evo kako se meni desava :
kad pritisnem taster za paljenje laptopa desava se :
-cekam 30 sek da se pojavi znak Windowsa
-zatim stoji crn ekran 3 min
-welcome stoji 30 sek
-opet crn ekran stoji 1 min
-tak tad se upali komp (znaci treba mu 5min da se upali)

Moguće da ti HDD nije u redu.

Poslednja izmena od moderatora:
Pa za početak neka proveri koliko mu je popunjen hard disk. Moguće je da je pun skoro do kraja, što može dovesti do sporog odziva sistema, nebitno da li je nova instalacija u pitanju ili ne. Negde sam čitao da je za normalno funkcionisanje sistema potrebno obezbediti minimum 20% slobodnog prostora na particiji na kojoj je instaliran operativni sistem.

pozz
imam laptop asus-x59srkojem treba 8min da se digne sistem(crni ekran-3min+dobrodosli ekran-2min+dok se pojave ikone 2min)juce sam instalirao xp3 friska instalacije
nemam antivirusa (necu da ubacujem dok ne rijesim ovo sporo dizanje)probao sam i sa win7 i sa vistom
cak sam bio instalirai xp sr1 i opet isobilazio sam forume i sve pokusao ali ne ide
jedino nisam uspio da izvadim malu bateriju od biosa -da resetujem bios(otvarao sam komp i nisam mogao prici maloj bateriji )
unaprijed zahvalan

Da li si instalirao sve drajver za grafiku ATI Mobility Radeon HD 3470 i ostale drajvere za asus-x59 chipset?
Ako nisi to je uzrok zbog koje ti sistem baguje. mozda nemas odgovarajuce drajvere jer postoje 3 verzije tvog notebook-a
Asus X59GL
Asus X59SL
Asus X59SR koji je tvoj????
Skini drajvere sa sajta proizvodjaca evo ti link: http://support.asus.com/download/options.aspx?SLanguage=en

Posto imam slican problem necu da otvaram novu temu pa cu napisati ovde.
Ovako, upalim kompjuter, ona plava trakica odlicno radi, znaci oko 5-6 puta i ide dalje, sve lepo radi do "DobroDosli" , znaci plava slika sa tim tekstom stoji jedno 30-45 sek.
Racunar posle dobro radi.

To je ukupno oko minut dva sto je normalno za windows. Nije ti to GoogleOS da ucita sistem za 15 sec ;)

To je ukupno oko minut dva sto je normalno za windows. Nije ti to GoogleOS da ucita sistem za 15 sec ;)

Pa nije se oduvek tako dizalo sporo, tj da uspori kod dobro dosli.
Pre 3-4 dana ceo sistem se dizao za 35-45 sek.

HD Tune mi scan za error i ima 1.6 % evo i slike...
28iuxe0.gif

Startovao sam bio i Benchmark ali...
2i1h2lg.gif

Nece :( error
Valjda nije nista opasno..

Poslednja izmena:
Pa nije se oduvek tako dizalo sporo, tj da uspori kod dobro dosli.
Pre 3-4 dana ceo sistem se dizao za 35-45 sek.

HD Tune mi scan za error i ima 1.6 % evo i slike...
28iuxe0.gif

Startovao sam bio i Benchmark ali...
2i1h2lg.gif

Nece :( error
Valjda nije nista opasno..

Oštećeni sektori .
Greška kod pokušaja čitanja .

Ja bih ga što prije zamjenio, dok još može da se izvuče sa njega ono što je bitno .

da ne ponavljam procitaj

http://forum.krstarica.com/showthre...hard-diska?p=18069193&viewfull=1#post18069193

ovaj tvoj hd mislim da je debelo otpisan,pre svega isao si quick scan ,tako da mogu misliti koliko bi ih tek nasao pri normalnom skeniranju,pokreni hdd sentinel i vidi sta kaze prva kartica,postavi sliku.

ako ces da radis oporavak hd regeneratorom procitaj gornji link kako se radi,ali mislim da ce to biti mukotrpan i dug postupak,pre bih ga podelio na 2 dela i iskoristio drugi,znaci oko 160-200GB,a prvi ne particionisao i ne koristio

Poslednja izmena:
Koji ti je taj Softfer na slici ?
se zove hdd sentinel

nejabao si kako god okrenes,moj hard je star preko godinu dana rada ,tvoj manje od 100dana,dobio sam 1 los sektor kada sam propustio malu struju na kuciste,healh je opao za 2% al je lifetime preko 1000dana,a tebi samo 135 dana
ako je komp pod garancijom zna se,nosi ga,a ako nije izdvoj novac za novi hard,pa makar i polovan al zdrav (320GB je oko 20-25e)

mozda mozes da ga sredis,drzati vazne podatke na ovakvom hardu je kockanje nije mi samo jasno kako se sistem i dalje drzi ,mora da je na zdravom delu,pre svega pokreni HD tune ali ne stikliraj quick dugme i postavi sliku testa,trajace test nekoliko sati zato se nadam da imas ventilator koji hladi hard,i daj sliku kartice health
nije mi jasno ali ta WD sranja sve vise vidjam kako riknajvaju bezveze,ploce oksidiraju,dobija lose sektore...

kada ustanovis sa slike da su losi sektori samo na prvoj polovini mozes ga podeliti pa iskoristiti drugu polovinu ili pokrenuti regenerator pa da on popravlja ako moze

Poslednja izmena:
se zove hdd sentinel

nejabao si kako god okrenes,moj hard je star preko godinu dana rada ,tvoj manje od 100dana,dobio sam 1 los sektor kada sam propustio malu struju na kuciste,healh je opao za 2% al je lifetime preko 1000dana,a tebi samo 135 dana
ako je komp pod garancijom zna se,nosi ga,a ako nije izdvoj novac za novi hard,pa makar i polovan al zdrav (320GB je oko 20-25e)

mozda mozes da ga sredis,drzati vazne podatke na ovakvom hardu je kockanje nije mi samo jasno kako se sistem i dalje drzi ,mora da je na zdravom delu,pre svega pokreni HD tune ali ne stikliraj quick dugme i postavi sliku testa,trajace test nekoliko sati zato se nadam da imas ventilator koji hladi hard,i daj sliku kartice health
nije mi jasno ali ta WD sranja sve vise vidjam kako riknajvaju bezveze,ploce oksidiraju,dobija lose sektore...

kada ustanovis sa slike da su losi sektori samo na prvoj polovini mozes ga podeliti pa iskoristiti drugu polovinu ili pokrenuti regenerator pa da on popravlja ako moze

Ne znam brate kako mi radi ali prosto nema greski...
Igram igrice preko njega, retko kad mi zakoci na 1 sekundi, onosno to se desi jednom u pet dana ali nista nije bilo opasno.
Sad sam stavio da skenira full, znaci sporo ali sigurno...
Moras mi dati neki kontakt msn ili skype ako imas da mi pomognes ako moze nesto da se sredi...
No, imam lika koji prodaje hd polovne, nadam se da me nece zaebati pa dati neki krs a ovaj iz WD cu baciti u groblje jer je to drugi hard koji mi crkava, odnosno i prosli je bio WD tako da nemam vise garancije.
Za podatke me boli briga pravo da ti kazem, vec sam ih jednom imao i izgubio pa sam ih opet nabavio..

E da, kako da to moj hard zaebava kad samo 2 particije koristim aktivno? C za windows i F za cuvanje programa i drugih stvari... E mi stoji prazan non stop a na D mi je ubuntu ali sam je malopre formatirao jer zelim da se pozabavim problemom.
Znaci, meni puno prostora ne treba jer nisam od onih koji imaju gomilu filmova i muzike na kompu... Bicu zadovoljan i ako spasim 200 gb :)

samo nije samo,bitan je i taj broj od 73

evo ,ako znas da radis sa particijama onda znaj ovo,prvih 104GB zaboravi i zadnjih 6GB jer je tu zastekao,znaci zdrav deo ti je izmedju 104GB i 314GB (celih 210GB)
ovo mozes da resis ovako,obrises ceo hard formatiranjem(pod uslovom da format ne zasteka) ,i napravis jednu particiju ili dve u tom zdravom delu,najbolje nekim programom koji mozes da pokrenes iz dos-a,sa Hirensom i td.

druga opcija je da pokrenes hd regenerator ,iz windowsa radi brze ,i da vidis sta ce on da uradi i koliko ce da ih "oporavi",ako sredi super ,ako ne,particionises
i da dodam,2 particije ovu od 104 i 6GB ostavljas neaktivnim,ne particionises tj. ne formatiras ,tako da ih windows ne vidi i ne koristi

Poslednja izmena:

Back