Uvoz automobila iz Amerike i Kanade - novi zakon

Foggo

Ističe se
Poruka
2.527
Ideja je da grupisemo ovde sve korisne informacije, od toga kako i gde kupiti automobil u Americi ili Kanadi, da uporedimo cene automobila izmedju USA/Can i Evrope, informacije o ceni transporta za Evropu, i informacije o servisima u Srbiji koji će raditi potrebne prepravke da bi se vozilo registrovali prema predlogu novog zakona

Već duze vremena pratim cene u Americi i Kanadi, i pojedini automobili su zaista dosta jeftiniji nego u Evropi. Mislim da odmah treba odustati od najjeftinijih modela, jer tu kad se doda cena transporta i prepravki, nema bas neke računice.
Kanada je nešto skuplja po ceni, ali su i prepravke manje. Automobili izrazavaju brzinu u km, a čiji mi se da sam video novije modele sa žutim žmigavcima.
Mene zanina neki auto tipa Mercedes, Audi, Porsche, BMW, Volvo koji se proizvode u evropskim fabrikama (treba proveriti koji modeli) a nikako oni koji se sklapaju u americkim pogonima.
Takodje, zbog visokih poreza na kubikazu, pretpostavljam većina će traziti auto do 2000 kubika.
Za pocetak sa koje strane, mogu poslati neke linkove ili neke oglase, da se uporede cene automobila.
Nalazim se na zapadnoj obali, gde su cene nešto više i logično transport nešto skuplji, ali se može dobiti neka opšta slika šta koliko košta.
Nadam se da će biti zainteresovanih članova da podelimo razne korisne informacije.

ovako nesto

IMG_5817.jpeg
IMG_5815.jpeg
IMG_5816.jpeg

Ne znam kolko je carina. Transport je par mjeseci brodom, gledao sam da posaljem. Brodarina je od 3 do 5 hiljada dolara zavisno ako vozis auto direktno u luku u Njujork ili saljes auto. Brodom auto stize u Solun i onda ga tamo treba preuzeti. Ne znam kolko su mozda neki tamo administrativni troskovi. Takodje, treba sastaviti neke paipre. na primjer, trebas imati registraciju na svoje ime, ili trebas imati nekoga da ti posanje auto, neku import export agenciju.

Znam kad šalju oldtajmere odavde, stave više automobila u jedan kontejner (zavisi od veličine kontejnera) i tako se solidno uštedi za taj deo.
Kupovina i slanje iz Amerike ili Kanade nije problem, vrlo je jednostavna procedura. To sve mogu da objasnim kome bude trebalo.
Najviše me zanima ta prepravka, šta će zaista da postave kao uslov za uvoz, i da li će biti servisa koji će te usluge da rade.

To ništa ne može da se carini ovde u srbiji jer je namerno napravljeno drugačije za usa tržište. Gde je tu kvaka pa lepo u startu su mnogo jeftiniji automobili jer je amerika ogromno tržište. Zato su se i ogradili eko standardima recimo. U usa to i nije toliko bitno jebbe im se za ekologiju.

Drugo svetlosna grupa, treće kočnice, četvrto branici itd.

Neisplativ posao.

Znam neke ljude koji su se okozili da uvezu eu auto iz rusije, ista je žvaka u pitanju ali mnogo blaža. Pa su se ushrali od papirologije.

Oldtajmeri mogu.

To ništa ne može da se carini ovde u srbiji jer je namerno napravljeno drugačije za usa tržište. Gde je tu kvaka pa lepo u startu su mnogo jeftiniji automobili jer je amerika ogromno tržište. Zato su se i ogradili eko standardima recimo. U usa to i nije toliko bitno jebbe im se za ekologiju.

Neisplativ posao.

Znam neke ljude koji su se okozili da uvezu eu auto iz rusije, ista je žvaka u pitanju ali mnogo blaža. Pa su se ushrali od papirologije.

Oldtajmeri mogu.
Koliko sam razumeo (a ispravi me sko grešim) taj novi predlog zakona će dozvoljavati da se automobili uz korekcije uvoze.
Sto se tiče eko standarda, koliko sam citao, Amerikanci i Kanadjani imaju strože kriterijume za izduvne gasove nego Evropa , tako da to nije problem. Plus, ko sto reče na tv neki tip, retko ko u Evropi i ima te mašine za uporedjivanje gasova, pa će verovatno biti dovoljna fabricka potvrda o tome.
Svetlosne grupe - to neće biri problem, neki novi automobili imaju čak za prednja svetka u softveru da mogu da se podese, a zamena svetala više nije tako skupa. recimo sva 4 da će koštati od $1,000 - $1,500 u zavisnosti od kvaliteta.
Instrument tabla - skori svi noviji mogu da biraju mph/km
Kočnice - o tome zaista ne znam ništa. Zato sam i mislio mizda kupiti auto koji je proizveden u Evropi, možda je vrlo sličan. Jel zna neko šta je razlika u kocnicama uopšte?
Branici - to ne znam šta je problem? Samo stari američki du imali neke šok abdorbete i svetla ugradjena. To na modernim automobilima ništa nema.

Svakako da se uvoz za jeftine automobile neće isplatiti. Po licnoj proceni sve od $20-$25k već vredi razmišljati.

Neisplativ posao.

Oldtajmeri mogu.
Zaboravljas da je kalifornijski zakon najjaci na svetu sto se toga tice.

Zavisi od države do drzave da li traže da se auto pregleda svake, svake 2 ili svake 4 godine. Takodje izduvni test, negde treba, negde ne treba, negde zavisi od godišta auta.
Tu gde smo mi trenutno, novi automobil dobije registracionu nalepnicu na 4 godine, a posle mora godišnje na izduvni test.
Na svakom automobilu (tablica) mora da stoji nalepnica sa mesecom i godinom registracije. Tako da kad vidite većinu “amerikanaca” u Srb, pogledajte njihovu registracionu tablicu i videćete da su mahom svi neregistrovani i njihovo američko osiguranje ne važi.
Sto znaci, ako te neko takav udari, ništa od naplate osiguranja.
Neki navodno uzmu neko zeleni karton/putno osiguranje, sto ne znam kako jer im je auto neregistrovan.
To je jedan od razloga zašto samo ne dovezem vozilo iz usa, ko posle da se snara sa tim i sa eventualno saobracajnom policijom.

Samo navali dizel varijanta ko da si u pasatu ili golfu 🤣🤣🤣

Što bi to uvozio ovde ako si tamo? Koji će ti ovde? Ideš u penziju?
Nije diesel :)
Svake godine smo u Bgd bar mesec-dva, plus rodbina u Slo, pa stalno rent-car za put iznajmljujemo.
Ok nam je da imamo auto u Srb (imamo i sada, ali je već star i mali je za putovanje), ali najveći problem je parking i ostavljanje auta na duže vreme bez paljenja.
Može i neki jeftiniji, ali se to onda zaista ne isplati iz USA/Cad dovoziti
U principu bi najradije našao auto u Srb, ali sve te priče oko kilometraže i slično, sve mi to neodgovara

Poslednja izmena:
Kupi neki hyundai oni novi najmanje gube sa ovim trendom porasta cena. Novi tucson koji sam ja gledao da uzmem pre krize je bio 17.000 evra a danas je nov 26.000 evra ako ne i više.
A to je jedinstven slucaj?
Ajde ne lupetaj jer i sva ostala vozila su nekad bila 10000 a danas su 17000 ili 30000 a danas 40000.
Moze da uzme i Skodu Fabiu koja jenekad bila ispod 10000 a danas je koliko?
Problem kod koreanca je kad treba da se proda kao polovnjak e onda moras da drastricno spustis cenu da bi ga prodao i to je tako oduvek.
To naravno neces spomenuti jer vozis koreanca ali ja cu to reci jer bavim se trgovinom i znam zasto na nasem trzistu ima jako malo tih koreanaca kao polovnjaka jer oduvek su se tesko prodavali kao polovnjaci a da se traze bili bi ih puni oglasi i ja bih zaradjivao na njima a ovako moram da gledam u pasulj kad cu da ga prodam i posto da ga prodam.

Tačno tako mnogo cimanja da bi se pokazivali 2-3 meseca.
Bije mi do pokazivanja, gledao sam samo automobile kojima je cena znacajno jeftinija nego u Bgd.
Mizda sacekaj ovu zimu da vidim jel će taj zakon zaista nešto korisno da donese, oa ako nema ništa, kupim neki par godina star. Auto će prelaziti jedva par hiljada godišnje, pa računam ok smo za sledećih 10tak godina.

Back