Увођење зоне забране лета над Сиријом - очајнички потез САД?

Lord Tywin

Veoma poznat
Banovan
Poruka
11.141
http://www.nspm.rs/savremeni-svet/u...-amerikanaca-da-sprece-poraz-pobunjenika.html
Владимир Јевтић
уторак, 14. август 2012.


Да америчка дрскост не познаје границе, потврдила је и Хилари Клинтон својом последњом посетом Турској. Америчка државна секретарка је очигледно изгубила компас и у својој ирационалној стварности она и даље не одустаје од свргавања Башара ал-Асада с власти и уништавања сиријске армије и сиријске државе као што је био случај са Либијом. Главни јастреб америчке администрације Хилари Клинтон састала се 11. 8. са својим турским колегом Ахметом Давутоглуом, при чему су разматрали опцију увођења забране лета над Сиријом.
AIR_F-16s_Turkish_Armed_lg.jpgАмеричка државна секретарка Хилари Клинтон је рекла после састанка са својим турским колегом Ахметом Давутоглуом у Истанбулу да ће Вашингтон и Анкара да разраде детаљне оперативне планове о начинима да помогну терористима у борби против легитимних сиријских власти. „Наше обавештајне службе и војска имају веома важну одговорност и улогу тако да ће бити основане радне групе да ураде управо то”, истакла је Клинтон. Упитана о опцијама као што су наметање зоне забрањених летова изнад Сирије, Клинтон је рекла да постоји могућност. Са Давутоглуом су се договорили да је “потребна детаљна анализа”, уз назнаку да нема одлуке које су неминовне.” Једна је ствар говорити о свим врстама потенцијалних акција, али не можете да радите без образложене одлуке”[1]

Суштина је да побуњеничке банде које су састављене од терориста из више земаља постепено губе битку у сукобу са регуларним снагама сиријске армије. Иако се спорадични сукоби настављају у највећим сиријским градовима очигледно је да побуњеници немају снаге нити могућности да на бојном пољу остваре неки значајни успех против добро обучене и опремљене сиријске армије. Оно што је побуњеницима остало јесте да терористичким акцијама, слично оној у којој је страдао сиријски министар одбране, дестабилизују сиријско друштво али то Сједињеним Државама и њиховим НАТО сателитима очигледно није довољно.
hilari(1).jpgКључно за успех побуне у Сирији је контрола ваздушног простора. У Либији су побуњеници подржани свакодневним нападима НАТО авијације успели да поразе регуларну либијску армију и да убију Гадафија. Да је побуњеницима у Либији недостајала ваздушна подршка, тешко да би САД оствариле своје циљеве и срушиле Моамера Гадафија јер је елитна “Хамис“ бригада либијске војске под командом сада покојног сина либијског вође Хамиса наносила огромне губитке либијским побуњеницима. Да није било ваздушне подршке НАТО пакта, либијски побуњеници и терористи би тешко остварили своје циљеве.

Слично је и са Сиријом, само што су Русија и Кина испољиле јасан и чврст став када су уложиле вето на одлуку о увођењу санкција против Сирије. Оне су тим својим поступком јасно ставиле до знања Западу да Башара ал-Асада неће тек тако препустити на милост и немилост западним силама и побуњеницима. Вето на резолуцију о увођењу санкција је био веома важан јер да је та резолуција прошла сасвим сигурно би под патронатом Америке и НАТО пакта уследиле и друге резолуције слично као и у случају Либије. Наиме, врло брзо би уследила резолуција о увођењу зоне забране лета, која би приковала за тлo сиријско ратно ваздухопловство исто као и у случају Либије. Недуго затим сасвим сигурно би уследили и ваздушни удари на примарне војне мете сиријске армије чиме би терористи добили ветар у леђа и што би највероватније резултирало либијским исходом.

Међутим, ова хипотетичка ситуација се није догодила у Сирији и сиријско ратно ваздухопловство је слободно да напада побуњеничке положаје из ваздуха. Колико је премоћ у ваздушном простору важна имали смо прилике да се уверимо у случају НАТО агресије на СРЈ. Побуњеницима у Сирији недостаје подршка из ваздуха и зато тешко могу остварити своје циљеве, с друге стране регуларна сиријска армија користи борбене хеликоптере и јуришне авионе приликом бомбардовања побуњеничких положаја што терористима само отежава ситуацију на терену. Уколико се тренутни тренд ситуације на терену настави, побуњеници ће неминовно изгубити и регуларна сиријска армија ће однети победу над терористима чиме ће се сиријски председник Башара ал-Асад још више учврстити на власти.
BUKM2L2.jpg

Свега овога су САД савршено свесне и зато не би требало да нас чуди што је Клинтонова дошла у посету америчком НАТО сателиту Турској како би разрадила стратегију самовољног увођења зоне забране лета над Сиријом. САД намеравају да Турска својим ратним ваздухопловством осигура те зоне и да онемогући да сиријска армија може и из ваздуха да делује против терориста. Турска на располагању има респектабилне летелице америчке производње типа “Ф-16” које би без сумње чиниле окосницу осигурања зона забране лета над небом Сирије.

Међутим, Клинтонова се озбиљно прерачунала или су САД толико очајне да желе да изазову сукоб који би запалио читав Средњи исток. Наиме, турски авиони који би летели небом Сирије онемогућавајући сиријским борбеним хеликоптерима и авионима дејство против побуњеника би сигурно пре или касније дејствовали против сиријске армије а тада би ситуација постала више него критична. Иран као прво не би дозволио тако нешто, затим ту су и Курди који би устали против турске државе и интензивирали би нападе на турску војску. Питање је како би Русија у случају самовољног наметања зона забрањеног лета реаговала што би све додатно закомпликовало ситуацију. Сасвим сигурно је да сиријско ратно ваздухопловство не би поштовало те зоне и долазило би до сукоба са турским авионима. Сиријско ратно ловачко ваздухопловство[2] је инфериорно у поређењу са бројним турским ловцима типа “Ф-16“. У питању није толико квалитет јер Сиријци поседују “мигове-29” и “мигове-25” који и те како могу да се носе са турским ловцима, у питању је њихова малобројност. Окосницу сиријског ратног ваздухопловства чине већ помало застарели јуришни авиони типа “миг-23” који ипак не могу да се носе са турским ловцима.
BUKM2L2.jpg

Ипак, недавно обарање турског извиђачког авиона типа “Фантом Ф-4” који је пао у сиријским територијалним водама потврдило је снагу сиријског система противваздушне одбране. Сирија располаже са веома респектабилним оружјем ПВО које укључује руске системе “бук М2” и “панцир С1” који и те како могу угрозити турске авионе који би обезбеђивали зону забране летова.

Али морамо да узмемо у обзир чињеницу да су Американци на све спремни само да не признају пораз њихових пулена терориста и бандита у Сирији и због тога би можда и ризиковали сукоб ширих размера који би имао несагледиве последице по читав регион а можда и свет. Сирија је тачка прекретница и кључна геостратешка локација на којој се ломе копља Запада и Истока. Запад се неће тек тако лако предати и зато, иако Хилари Клинтон очиглено постаје ирационална, САД се неће либити од сукоба широких размера јер су свесне да ће, ако у Сирији победи регуларна армија на челу са Башаром ал-Асадом, америчка империјалистичка моћ и капацитет за интервенције свуда по свету значајно опасти. С друге стране, Русија и Кина су такође овога свесне и због тога је Сирија земља која може одлучити о даљој судбини света и геостратешкој прерасподели моћи.

[1] http://www.vaseljenska.com/svet/turska-i-sad-razmatraju-

uvodjenje-zone-zabrane-letova-nad-sirijom/

[2] http://www.scramble.nl/sy.htm
 
Али морамо да узмемо у обзир чињеницу да су Американци на све спремни само да не признају пораз њихових пулена терориста и бандита у Сирији и због тога би можда и ризиковали сукоб ширих размера који би имао несагледиве последице по читав регион а можда и свет. Сирија је тачка прекретница и кључна геостратешка локација на којој се ломе копља Запада и Истока. Запад се неће тек тако лако предати и зато, иако Хилари Клинтон очиглено постаје ирационална, САД се неће либити од сукоба широких размера јер су свесне да ће, ако у Сирији победи регуларна армија на челу са Башаром ал-Асадом, америчка империјалистичка моћ и капацитет за интервенције свуда по свету значајно опасти. С друге стране, Русија и Кина су такође овога свесне и због тога је Сирија земља која може одлучити о даљој судбини света и геостратешкој прерасподели моћи.

Изгледа да ће доћи до озбиљног рата ширих размера!
 
Svesni su oni da bi Rusi oborili sve sto se pojavi nad nebom iznad Sirije. Mislite da su Sirijci oborili turski Fantom F4 ranije ovog leta? Varate se.

SAD ne zeli da gubi svoje avione i pilote, ne treba im nova Kambodza, i zato ce poturiti Turke kao topovsko meso, nadajuci se da ce Turci uspeti da ispale neku raketu na Asada pre nego sto im Rusi sprze avijaciju.

Nadam se da ce Turci biti dovoljno mudri da izbegnu tu katastrofu. Jer ako Rusi naoruzaju PKK, to bi bila katastrofa za Tursku, i njen konacni kraj. Vracanje u pred Ataturkovsko doba.

Sto bi bila ogromna steta za covecanstvo, jer Turska nauka i medicina znacajno pomazu ljudima. Njihov zdravstveni sistem je jedan od najboljih na planeti. Zamislite sad, da neko oduzme novac tom sjajnom zdravstvu da bi finansirao nekakve jurisnicke avione u uzaludnoj borbi protiv Sirije ili PKK, u stvari Rusije.
 
Poslednja izmena:
Svesni su oni da bi Rusi oborili sve sto se pojavi nad nebom iznad Sirije. Mislite da su Sirijci oborili turski Fantom F4 ranije ovog leta?

Руси су пистили Асада и социјалистичку Сирију низ воду - ниједну ракету неће испалити на турске авионе.
 
Руси су пистили Асада и социјалистичку Сирију низ воду - ниједну ракету неће испалити на турске авионе.

Dobro, tebi je sad zao sto Rusija nije SSSR nego potencira svoje pravoslavno nasledje pa je ne volis, ali cinjenica je da ce svaki turski avion nad Sirijom naici na vreo kraj.

Rusija je do kolena uvucena u sirijski rat, isto kao i SAD. Snabdevaju Asada oruzjem, novcem i pruzaju takticku pomoc. Samo to uspesno kriju. Da nije bilo Rusije, Asad bi bio mrtav kada i Gadafi.
 
Zašto nažalost?

Зато што ће социјалистичка Сирија ускоро бити део сунитских калифата од Либије до Ирака којима ће да управља Нато и његово чедо Ал Каида.
 
Poslednja izmena:
Dobro, tebi je sad zao sto Rusija nije SSSR nego potencira svoje pravoslavno nasledje pa je ne volis, ali cinjenica je da ce svaki turski avion nad Sirijom naici na vreo kraj.

Сумњичав сам по питању домета Русије. Она може да добаци до Молдавије и Грузије, Сирија је малчице предалеко.

Видећемо да ли Руси смеју да загризу и направе искорак.
 
Сумњичав сам по питању домета Русије. Она може да добаци до Молдавије и Грузије, Сирија је малчице предалеко.

Видећемо да ли Руси смеју да загризу и направе искорак.

Rusi su vec debelo u Siriji, tu nema povratka. Zajedno sa Iranom.

Ruske pare i oruzje i taktika, iranski jurisnici.
 
Dobro, tebi je sad zao sto Rusija nije SSSR nego potencira svoje pravoslavno nasledje pa je ne volis, ali cinjenica je da ce svaki turski avion nad Sirijom naici na vreo kraj.

Не потенцира Русија ништа, само се олигарси богате на рачун сиротиње - РУСКИ РАДНИК У ЧЕЛИЧАНИ ИМА 200 $ ПЛАТУ!! РУСИЈОМ БУКВАЛНО ВЛАДА НАРКОМАНИЈА - ХЕРОИН СЕ ДОНОСИ ИЗ АВГАНИСТАНА НА РУСКЕ ВОЈНЕ АЕРОДРОМЕ КОЈИ СУ ДАТИ НА УСЛУГУ НАТО_у!! РУСИЈА ЈЕ ДАНАС НАЈВЕЋИ ПРИЈАТЕЉ САД И ВЕЛИКЕ НЕМАЧКЕ; какво потенцирање "православног наслеђа", СМЕШНО..
 
Сумњичав сам по питању домета Русије. Она може да добаци до Молдавије и Грузије, Сирија је малчице предалеко.

Видећемо да ли Руси смеју да загризу и направе искорак.
Одмах ти кажем да не смеју, нити имају намеру.

Но, видећете..
 
Rusi su vec debelo u Siriji, tu nema povratka. Zajedno sa Iranom.

Ruske pare i oruzje i taktika, iranski jurisnici.

Искрено речено, волео бих да је тако. Видећемо у скорије време шта ће се дешавати.
 
Svesni su oni da bi Rusi oborili sve sto se pojavi nad nebom iznad Sirije. Mislite da su Sirijci oborili turski Fantom F4 ranije ovog leta? Varate se.

SAD ne zeli da gubi svoje avione i pilote, ne treba im nova Kambodza, i zato ce poturiti Turke kao topovsko meso, nadajuci se da ce Turci uspeti da ispale neku raketu na Asada pre nego sto im Rusi sprze avijaciju.

Pa nije ovo video igrica..."Amerikanci se boje, pa će poslati Turke, a onda će Rusi da poobaraju sve njihove avione"...

Ako ovi uvedu zonu zabranjenog letenja, znači da su spremni da upotrebe oružje. Ukoliko se to dogodi, PVO sistemi nemaju šanse da prežive kombinaciju udara iz vazduha i sa zemlje. Bili ruski, ili marsovski.

Biće oborenih aviona, ok, ali to je cena koja mora da se plati.
 
Не потенцира Русија ништа, само се олигарси богате на рачун сиротиње - РУСКИ РАДНИК У ЧЕЛИЧАНИ ИМА 200 $ ПЛАТУ!! РУСИЈОМ БУКВАЛНО ВЛАДА НАРКОМАНИЈА - ХЕРОИН СЕ ДОНОСИ ИЗ АВГАНИСТАНА НА РУСКЕ ВОЈНЕ АЕРОДРОМЕ КОЈИ СУ ДАТИ НА УСЛУГУ НАТО_у!! РУСИЈА ЈЕ ДАНАС НАЈВЕЋИ ПРИЈАТЕЉ САД И ВЕЛИКЕ НЕМАЧКЕ; какво потенцирање "православног наслеђа", СМЕШНО..

Netacno, imas pogresan pogled na najvecu zemlju planete. Necu te razuveravati, ima tuce tema na ovom forumu u kojima sam opisivao stvarno stanje u Rusiji zajedno sa drugim ljudima koji su upoznati.
 
Pa nije ovo video igrica..."Amerikanci se boje, pa će poslati Turke, a onda će Rusi da poobaraju sve njihove avione"...

Ako ovi uvedu zonu zabranjenog letenja, znači da su spremni da upotrebe oružje. Ukoliko se to dogodi, PVO sistemi nemaju šanse da prežive kombinaciju udara iz vazduha i sa zemlje. Bili ruski, ili marsovski.

Biće oborenih aviona, ok, ali to je cena koja mora da se plati.

Varas se, to ce biti preskup poduhvat.
 
Одмах ти кажем да не смеју, нити имају намеру.

Но, видећете..

Asad ce svesti pobunu na nivo policijskog casa a vi cete i dalje pricati price da su Rusi izdali Siriju i da pobunjenici spremaju veliki udar i da Sirija samo sto nije pala.

Kao sto i dalje verujete da u Ceceniji traju borbe i da je Rusija na kolenima.
 
Asad ce svesti pobunu na nivo policijskog casa a vi cete i dalje pricati price da su Rusi izdali Siriju i da pobunjenici spremaju veliki udar i da Sirija samo sto nije pala.

Kao sto i dalje verujete da u Ceceniji traju borbe i da je Rusija na kolenima.
А и извезу сву храну па гладују!:hahaha:
 

Back
Top