Uvođenje suspenzije učenika: Korisna mera ili "nagradno odsustvo"?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
195.121
Najverovatnije potaknuti nemilim proletnjim događajima državni organi su doneli odluku da se agresivni učenici mogu suspendovati na određeno vreme.

Uvođenje suspenzije učenika: Korisna mera ili "nagradno odsustvo"?​

Očekuje se da će od ove školske godine zaživeti nova pravila po kojima direktor škole može da donese odluku o suspenziji učenika do okončanja vaspitno-disciplinskog postupka.

Učenik bi, po ovim pravilima, mogao da bude udaljen sa nastave najkraće na pet dana, a najduže dok traje postupak, piše Politika.

Skola_Skolske_torbe_ucenici_05062018.jpg

Dok suspenzija traje, učenik, roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik dužan je da se informiše o toku nastavnog procesa i da sadržaje programa nastave i učenja prati uz upotrebu nastavnog materijala koji je škola u obavezi da dostavi radi obezbeđivanja kontinuiteta u obrazovanju, definisano je izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji će se uskoro naći pred poslanicima.
"Nacrt zakona pažljivo biranim rečima kaže da je škola ta koja je u obavezi da materijale pošalje. Ko je škola - direktor, predsednik školskog odbora, obrazovni sistem, ministarstvo? To će da funkcioniše tako što će po nalogu direktora svaki predmetni nastavnik koji tom suspendovanom učeniku predaje morati da radi, ali taj dodatni rad ne može da bude besplatan. A mislim da nigde neće biti upsian kao dodatni rad, iako to u suštini jeste, jer će nastavnici posle održanih časova morati da šalju obrazovne materijale koje sami treba da pripreme i napišu suspendovanom učeniku", objašnjava Kokot za Politiku.

Kako kaže, dato rešenje će se teško primenjivati, više je "mrtvo pravo - da pošaljemo učenika na nagradno odsustvo".

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ceo tekst imate ovde. Nisam baš siguran da je ovo pametno. Šta vi mislite?

Poslednja izmena:
Valjda etiketiranje ucenika, pa racunaju da ce ostala raja da ga kamenuje, nesto poput SNS i seljackog mentaliteta ovog naroda...

Mozda proradi i kod dece, deca brzo uce sta treba da rade kad ih roditelji huskaju...a ovo je to....

Inace po samog ucenika nema uticaja, gledam ne bi imala ni na mene a ja nisam problematican....ali bi totalno ignorisao takvu kaznu, iako znam da bi mi se vodila u onom euprava dosijeu , pa kao posle penali u dosijeu i slicne kvazi BIA stvari....

Hoce da od dece stvore male pacove, to ti je to...

A da ga saljes na neku vrstu KP doma i kazne, to kosta ako vredi.....bas kosta...a u Srbiji ljudi i privreda zivi od okacija...beda koja se naduvava do olimpijskih medalja...

Mislim sve to moze da se odrqadi, ali nece biti odradjeno zato sto mora da ga odradi Stanisa iz donjeg ljubesa (licnost stvarno postoji, i ime i selo i osoba u selu) koga boli uvo za sve osim za platu i da se cese ispod stomaka, to mu je tik...

Jednostavno receno nema se kadar koji ce biti angazovan, jer ili nece biti para za taj kadar ili nema selekcije za taj kadar jer je negativna, ili nece taj kadar da radi...
Ostali ili nece umeti ili nece zeleti...
A onda se sve pretvara u nasilje birokratije....to ide po ledjima normalnih i svi postaju ili uplaseni ili frustrirani , sto i jeste cilj, bar ove vlasti, ona stvarno dosledno radi da plasi narod i odrzava ga u strahu....

Bice birokratija.
Ja sam slucajno bio svedok kad su se angazovale profesorke skole intezivno oko kaznjavanja djaka, samo zato sto im je to potrebno psihicki na licnom planu....a svi znamo da postoje takve osobe, nisu dobri kao profani ali su kao u tv serijama tracare, kafopije , karikature profana , vrlo zabavne za gledanje kad ti nisi upleten.

Ne mogu da pricam iz ugla djaka, imao sam , verovali ili ne, samo dve karikature od profana, ostalo su bili ljudi......a ja sam cenio ljude, makar i pogane, na neki nacin ali ljude....
Kreature imaju utisak da su ljudi ali uvek kasne ili nikad se ne pojave ljudi u njima...ja sam video ovo drugo , znaci nikad nisam video ljudskost u njima, samo seljastvo, ono najgore...

U Bg u jednoj skoli je bilo desetak birokrata, a 10ak i kretena, sto je za mene bilo iznenadjenje...

Zeznuto je iz ugla djaka, ja sam par puta bio na putanji da me optuze za nasilje, napakuju ti, sve lako izgleda suprotno od onog sto jeste....to su bili uglavnom nestasluci, obostrane prirode...Zanimljivo bilo je i dve tuce, obe me napadali tipovi, jedan iz zezanja me naboo antenom ali nesklapajucom, izigravao macevanje, a drugi je bio nahuskan, i niko od ucesnika tuce nije bio kaznjen, eto to je zanimljivo i bolje sto je tako....
Tako su procenili da je to trenutna carka, da se nece produziti neprijateljstvo , i tako je i bilo...
Ali to se valjda procenjuje po psiholoskom profilu ucesnika, vide da nijednom nije stalo da se zamara oko te svadje...
A zamisli da su me npr vezali psiholoski preko kazne za tog nahuskanog pacovcica, to bi donelo poprilicno muke ako ne i ratovanje u celom odelenju...jer huskac njegov je opasna krupna zverka i onda bi se tu zaostrilo stanje poprilicno, ovako se umirio i sklonio, a pajac je ionako bio nebitan, pa nije izazivao opstanak neprijateljstva..

Ali sad su roditelji posesivni , hoce da resavaju tudje bitke a svoje propuste ne zele da vide.
Brine me formalizacija , posto u Srbiji veci deo su picajzle kukavicke, uz dodatak da nastupa vladavina zena a i one su picajzle kukavicke i frustracione veverice, imamo totalno klimu za podmetanje i formalne pakosti..

Sad se leti iz skole sa 25 izostanaka...a ja sam mislim imao 54 , zbog predcasa odelenjska zajednica u ponedeljak...ko da stigne na vreme u pon u 7 i to jos na baljezganje odelenjske zajednice....A razredni me redovno zapisivao prvog kad kasnim...tu sam ja samo zakasnim....
Nisam siguran da bih ma kakva je kazna spustio izostanke do ispod 25....

Back