Uvodjenje predmeta " Kriticko razmisljanje " od prvog osnovne

LazaB

Poznat
Poruka
7.173
Kad bih imao moć da promenim samo jednu stvar u našem obrazovnom sistemu, bez razmišljanja bih uveo obavezan predmet Kritičko razmišljanje već od prvog razreda osnovne škole. Cela knjiga bi mogla da se napiše o tome kako deca treba da uče da preispituju informacije, budu zdravo skeptična, traže dokaze, razumeju i traze mehanizme iza tvrdnji i – što je najvažnije – da koriste sopstveni mozak, a ne da slepo prihvataju autoritet i većinsko mišljenje. Verujem da bi ovo dugoročno promenilo društvo više nego bilo koja politička reforma.

Kad bih imao moć da promenim samo jednu stvar u našem obrazovnom sistemu, bez razmišljanja bih uveo obavezan predmet Kritičko razmišljanje već od prvog razreda osnovne škole. Cela knjiga bi mogla da se napiše o tome kako deca treba da uče da preispituju informacije, budu zdravo skeptična, traže dokaze, razumeju i traze mehanizme iza tvrdnji i – što je najvažnije – da koriste sopstveni mozak, a ne da slepo prihvataju autoritet i većinsko mišljenje. Verujem da bi ovo dugoročno promenilo društvo više nego bilo koja politička reforma.
Predmet ne jer nije toliko siroka tema ali dio nekog premeta kao i kako zaraditi novac i sacuvati i seksualno obrazovanje.

Malopre moj hiperaktivni sinovac skace svuda po stanu i snajkina keva kaze ma on moze da se upise u bilo koji sport jer strelci su talentovani za sve , obrnuo mi se zeludac sa obzirom na samopouzdanje kojim je to rekla, kao da je dokazano kao gravitacija , a ne obicno sujeverje koje ide cak i protiv njene pravoslavne vere.
Eto ko moze da glasa , i zasto bi cas kritickog razmisljanja trebao da bude obavezan.

a ne da slepo prihvataju autoritet i većinsko mišljenje.
hehe, ti bi da srusis i hijerarhijsko ustrojstvo i demokratiju?
realno, ja ne znam ko bi napisao plan i program tog predmeta, ko bi predavao... osim mene :) ?
jasno da ti imas najbolje namere, pravilno razmisljas, samo sam ja skeptik, pa i ti prihvatas autoritet i vecinsko razmisljanje, bar oko stvari gde nemas interesa da se uplices, gde nisi nadlezan

bez ljutnje, ideja je odlicna, samo bih ja razmislio o specijalizovanoj skoli za mlade lidere, ne mislim na rezimske, vec nacionalne, da pravimo novu elitu od najmladjih

hehe, ti bi da srusis i hijerarhijsko ustrojstvo i demokratiju?
realno, ja ne znam ko bi napisao plan i program tog predmeta, ko bi predavao... osim mene :) ?
jasno da ti imas najbolje namere, pravilno razmisljas, samo sam ja skeptik, pa i ti prihvatas autoritet i vecinsko razmisljanje, bar oko stvari gde nemas interesa da se uplices, gde nisi nadlezan

bez ljutnje, ideja je odlicna, samo bih ja razmislio o specijalizovanoj skoli za mlade lidere, ne mislim na rezimske, vec nacionalne, da pravimo novu elitu od najmladjih
Osnova predmeta bi bila da se ispituju tvrdnje i traze mehanizmi iza njih.
Ako neko tvrdi nesto , gde su dokazi , koliko ljudi je proverilo te dokaze , koji moguci mehanizam moze da postoji iza neke trdnje ,da li bi bilo moguce napraviti globalnu prevaru i lazirati dokaze za nesto itd.

Evo ti najbolji primer u zadnja 2 dana , snajka mi se prehladilai pocela da pije Defrinol , i nesto pricamo i ona kaze jel znas da Defrinol prebacuje virus sa grla na pluca , ja je pitam odakle ti to i ona kaze rekla mi danas drugarica dok sam joj radila trepavice , ja uzeo telefon i za 30 sekundi razbio mit , ne postoji ni jedan mehanizam kojim Defrinol to radi.
Drugi primer , jedna Japanka kojoj predajem Engleski prekjuce kaze kako se iznervirala jer kad je bila kod frizera ovaj joj rekao kako Japanska vlada poklanja japansku zemlju KInezima na koju Kinezi ne moraju da placaju porez , ja opet za 30 sekundi pitam ChatGPT ,pa onda Google pa pnda trazim i bilo koji link koji upucuje na to , ispade cista laz , znaci ko zna koliko ljudi veruje u tu glupost koja je dosla do frizera i on je sad siri dalje jer niko nema kriticko razmisljanj da proveri informaciju , razumeo bih da je 17 vek , ali sad je mnogo lakse proveriti stvari ,pa cak i da ne mozes da budes siguran na kraju i to je bolje nego da imas jako a pogresno misljenje.

Osnova predmeta bi bila da se ispituju tvrdnje i traze mehanizmi iza njih.
Ako neko tvrdi nesto , gde su dokazi , koliko ljudi je proverilo te dokaze , koji moguci mehanizam moze da postoji iza neke trdnje ,da li bi bilo moguce napraviti globalnu prevaru i lazirati dokaze za nesto itd.
ti si odlican
Evo ti najbolji primer u zadnja 2 dana , snajka mi se prehladilai pocela da pije Defrinol , i nesto pricamo i ona kaze jel znas da Defrinol prebacuje virus sa grla na pluca ,
valjda je cilj da se virus ne spusti na pluca? snajka je izokrenula, ne razmislja sta prica, obrnuto bi trebalo da bude, ...
a onda dolazi totalni zaokret!!!
pazi, sad pogledah sta je to, ti gresis, a ona je bila u pravu, brufen maskira i tretira samo simptome, ne leci, pa moze da se desi da se virus samo spusti na pluca
i sam mehanizam je jasan, otvara put do pluca
Key Ingredients & Actions:
  • Ibuprofen: An NSAID (Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drug) that reduces pain, lowers fever, and decreases inflammation.
  • Pseudoephedrine Hydrochloride: A decongestant that shrinks swollen blood vessels in nasal passages, making it easier to breathe.

Poslednja izmena:
valjda je cilj da se virus ne spusti na pluca? snajka je izokrenula, ne razmislja sta prica, obrnuto bi trebalo da bude, ...
a onda dolazi totalni zaokret!!!
pazi, sad pogledah sta je to, ti gresis, a ona je bila u pravu, brufen maskira i tretira samo simptome, ne leci, pa moze da se desi da se virus samo spusti na pluca
Ne brufen , ona pije Defrinol , ali isto vazi i za njega kao iza brufen , samo tretira simptome , ne leci sam virus , niti tvrdi da leci , ona je to prenela kao neku zaveru da je lek los jer on direktno prenosi sa grla na pluca.
Na kraju kad sam joj procitao je rekla a okej znaci samo tretira simptome itd. Prihvatila je ispravku , sto je opet stavlja daleko ispred mnogih koji bi nastavili da drve :D

Prihvatila je ispravku , sto je opet stavlja daleko ispred mnogih koji bi nastavili da drve :D
sad se ti malo vadis
ne postoji ni jedan mehanizam kojim Defrinol to radi.
postoji, nemoj vise da kitikujes snajku
sto je opet stavlja daleko ispred mnogih koji bi nastavili da drve
ti si brzinski pitao chatgpt izguglao i doneo zakljucak, a sta mislis da ces tako nauciti o tom mehanizmu? ili da je ta njena drugarica sve izmislila?
ona je to prenela kao neku zaveru da je lek los jer on direktno prenosi sa grla na pluca.
ako ne leci, nije lek, i ja to ne pijem nikad ni brufen ni aspirin, a u zivotu nisam imao upalu pluca, pa ti vidi da li nije zavera
ili treba to da pijem za reumu, pa posle da menjam zglobove, generalna kao drugi? bolje vit d.

Poslednja izmena:
sad se ti malo vadis

postoji, nemoj vise da kitikujes snajku

ti si brzinski pitao chatgpt izguglao i doneo zakljucak, a sta mislis da ces tako nauciti o tom mehanizmu? ili da je ta njena drugarica sve izmislila?

ako ne leci, nije lek, i ja to ne pijem nikad ni brufebm ni aspirin, a u zivotu nisam imao upalu pluca, pa ti vidi da li nije zavera
ili treba to da pijem za reumu, pa posle da menjam zglobove, generalna kao drugi? bolje vit d.
Ne vadim se , ne postoji mehanizam koji Defrinol ima koji ti prebacuje virus na pluca , cak i na samom leku pise da smanjuje simptome a ne leci , znaci nema zavere nema zabune , da lazu na uputstvu za lek onda bi mozda bila zavera.
Plus ja pijem brufen za spustanje temprature ceo zivot ( i protiv bolova ) i nikad nisam imao upalu pluca kao i ti , niti bilo kakve druge probleme sa bilo kojim lekom.

Ne vadim se , ne postoji mehanizam koji Defrinol ima koji ti prebacuje virus na pluca , cak i na samom leku pise da smanjuje simptome a ne leci , znaci nema zavere nema zabune , da lazu na uputstvu za lek onda bi mozda bila zavera.
covece, ako otvara diajne puteve to ti je mejanizam, ili sta mislis zasto smo zapuseni kada smo bolesno? upravo da zastitimo pluca
Plus ja pijem brufen za spustanje temprature ceo zivot ( i protiv bolova ) i nikad nisam imao upalu pluca kao i ti , niti bilo kakve druge probleme sa bilo kojim lekom.
ti si tajson, nisam siguran da bih smeo da se kacim, a mozda si i decenijama mladji, ... ja mislim da ti gresis, samo si u punoj snazi, pa ti nista ne smeta

ako ko ima bolove, mora da boluje,a ne moze brufen da se krka

covece, ako otvara diajne puteve to ti je mejanizam, ili sta mislis zasto smo zapuseni kada smo bolesno? upravo da zastitimo pluca

ti si tajson, nisam siguran da bih smeo da se kacim, a mozda si i decenijama mladji, ... ja mislim da ti gresis, samo si u punoj snazi, pa ti nista ne smeta

ako ko ima bolove, mora da boluje,a ne moze brufen da se krka
Zapušen nos nije odbrambeni mehanizam da „zatvori pluća“

Kod prehlade/gripa:
Virusi ulaze kroz nos i grlo
Telo reaguje upalom sluznice
Krvni sudovi se šire → sluznica otiče → nastaje zapušenost
To nije „pametan ventil koji štiti pluća“, već nuspojava imunološke reakcije (upale).

Zapušenost otežava disanje , smanjuje udisanje kiseonika , pogoršava san i cak povećava rizik da počneš da dišeš na usta što zapravo OLAKŠAVA ulazak patogena ka donjim disajnim putevima

Pseudoefedrin u Defrinolu:

smanjuje otok sluznice krvnim sudovima
vraća normalan protok vazduha kroz nos
poboljšava drenažu sekreta

On: ne tera virus dublje ,ne „gura infekciju u pluća ,ne širi virus
Virus se:ili već nalazi u telu , ili se spušta ka bronhijama zbog oslabljenog imuniteta , a ne zbog dekongestiva.

Imam 36 godina , cepao sam brufen i kad sam znao da ne sme toliko ,po 2-3 dnevno mesecima kod upale zuba dok na kraju nisam otisao kod zubara i opet nikakva steta , cak mesao sa alkoholom redovno , ne kazem da je dobro , ali nista mi ne fali.

Imam 36 godina , cepao sam brufen i kad sam znao da ne sme toliko ,po 2-3 dnevno mesecima kod upale zuba dok na kraju nisam otisao kod zubara i opet nikakva steta , cak mesao sa alkoholom redovno , ne kazem da je dobro , ali nista mi ne fali.
imas tajsonovu genetiku, samo ja 20 godina duze od tebe nisam imao upalu pluca, jer sam toliko stariji, ne zelis ni da znas sta sam radio u 20-im ili 30im, a u tvojim bas godinama sam se zenio sa 36; no,. evo ti da je snajka bila u pravu, a ti da nisi, nije tipicno, ali jeste moguce, sto joj je ta drugarica samo prenela:
While ibuprofen is generally an anti-inflammatory, NSAIDs can, in some rare cases, cause drug-induced lung disease, specifically acute pulmonary hypersensitivity reactions, which manifest as interstitial infiltration and eosinophilic pneumonia. This is an adverse reaction, not a typical pathway of action.

p.s. maratonci se oporavljaju sa sokom od visnje, visnjama, probaj to, savetujem ti

Poslednja izmena:
imas tajsonovu genetiku, samo ja 20 godina duze od tebe nisam imao upalu pluca, jer sam toliko stariji, u tvojim godinama sam se zenio; no,. evo ti da je snajka bila u pravu, a ti da nisi, nije tipicno, ali jeste moguce, sto joj je ta drugarica samo prenela:
While ibuprofen is generally an anti-inflammatory, NSAIDs can, in some rare cases, cause drug-induced lung disease, specifically acute pulmonary hypersensitivity reactions, which manifest as interstitial infiltration and eosinophilic pneumonia. This is an adverse reaction, not a typical pathway of action.
Opet ,ibuprofen je brufen , mi smo pricali o Defrinolu ,2 razlicita leka , a i za brufen kaze da moze u retkim slucajevima , svaki lek u retkim slucajevima moze svasta , zato i dodju sa papiricem upozorenja koji je kao mini knjiga ali niko ni ne cita jer se skoro nikad ne desi.

Back