Uvodi se potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja dece?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
361.200
Clip_3.jpg

Osam zemalja, među kojima su Panama, Uganda, Šri Lanka, Kirgistan, Burundi i Češka najavilo je da će zabraniti fizičko kažnjavanje dece, odnosno, mlađih od 18 godina.Ove obaveze dolaze u okviru globalnih nastojanja da se suzbije nasilje nad decom, uoči prvog svetskog samita Ujedinjenih nacija na ovu temu, koji se održava
7. i 8. novembra u Bogoti.Trenutno, 67 zemalja od 193 potpuno zabranjuju fizičko kažnjavanje.

Prva zemlja koja je to učinila bila je Švedska 1979. godine.
U Velikoj Britaniji, Škotska i Vels su zabranile fizičko kažnjavanje, dok je ono još uvek dozvoljeno u Engleskoj i Severnoj Irskoj.

Sve veći broj istraživanja pokazuje da je fizičko kažnjavanje dece negativno utiče na njihovo zdravstveno stanje, kao i na ponašanje, uključujući loše mentalno zdravlje, kognitivni razvoj i rezultate u obrazovanju, kao i povećanu agresivnost.Kritičari tvrde da fizičko kažnjavanje loše utiče na porodične odnose i, umesto da decu nauči kako da se ponašaju, uči ih da je nasilje prihvatljiv način rešavanja konflikata.(B92)

Po podacima iz 2018.

Неке од земаља и територија које имају забрану су: Албанија, Андора, Аргентина, Аруба, Аустрија, Бенин, Боливија, Бразил, Бугарска, Зеленортска острва, Конго, Костарика, Хрватска, Курасао, Кипар, Данска, Естонија, Фарска острва, Финска, Немачка, Грчка, Гренланд, Хондурас, Мађарска, Исланд, Ирска, Израел, Кенија, Летонија, Лихтенштајн, Литванија, Луксембург, Малта, Монголија, Црна Гора, Холандија, Нови Зеланд, Никарагва, Норвешка, Парагвај, Перу, Острва Питкерн, Пољској и Португалу.

Остале земље и територије које имају забране су: Молдавија, Румунија, Сан Марино, Словенија, Јужни Судан, Шпанија, Санкт Петербург, Шпанија, Санкт Петербург, Шпанија, Шпанија и друге земље и територије које имају забране. Мартен, Свалбард и Јан Мајен, Шведска, Македонија, Того, Тунис, Туркменистан, Украјина, Уругвај и Венецуела.

Pogledajte prilog 1638674
Osam zemalja, među kojima su Panama, Uganda, Šri Lanka, Kirgistan, Burundi i Češka najavilo je da će zabraniti fizičko kažnjavanje dece, odnosno, mlađih od 18 godina.Ove obaveze dolaze u okviru globalnih nastojanja da se suzbije nasilje nad decom, uoči prvog svetskog samita Ujedinjenih nacija na ovu temu, koji se održava
7. i 8. novembra u Bogoti.Trenutno, 67 zemalja od 193 potpuno zabranjuju fizičko kažnjavanje.

U Velikoj Britaniji, Škotska i Vels su zabranile fizičko kažnjavanje, dok je ono još uvek dozvoljeno u Engleskoj i Severnoj Irskoj.

Sve veći broj istraživanja pokazuje da je fizičko kažnjavanje dece negativno utiče na njihovo zdravstveno stanje, kao i na ponašanje, uključujući loše mentalno zdravlje, kognitivni razvoj i rezultate u obrazovanju, kao i povećanu agresivnost.Kritičari tvrde da fizičko kažnjavanje loše utiče na porodične odnose i, umesto da decu nauči kako da se ponašaju, uči ih da je nasilje prihvatljiv način rešavanja konflikata.(B92)
Pa ce ta deca da ubijaju drugu.Kako ce roditelj vaspitati dete koje je malo zivlje od normalnih.Mora to dete osetiti sta sme,a sta ne.

Necu da sirim temu, samo da bocnem, kad se u jednoj UN emisiji pricalo o vaspitanju dece, postalo je jasno koliko roditelji u Srbiji ali i svetu pojma nemaju o vaspitanju dece...
Tek okrugli sto , tj skupljeni roditelji iz 40tak drzava totalno razlicitog pristupa, a svi sa znanjem engleskog kad je krenulo debatu i snimilo dokumentarac sa svojim primerima, postalo je jasno koliko tu varijeteta ima i kako se razvijaju tokovi vaspitanja u savremenom dobu , tj danas..

E sad, ja licno ne znam kad je u SFRJ zacet pionirski pokret i da li je zamisljen kao onaj partijski juggernaut..ali vremenom je to poprilimilo neke tekovine u Srbiji koje su bile tradicionalne, a neke koje su bile zajednicke sa nekim drugim zemljama sveta...
Mozda ne namerno , a ko zna...

E sad, nisam siguran da li to uopste treba ili da li je moguce razvijati kao temu u Srbiji..
Ali taj dokumentarac i uopste taj dogadjaj u organizaciji UN je bio bas osvescujuci kako treba civilizacijski da se pridje problemu vaspitanja dece, na totalno razlicite nacine, ali svesno znajuci sta ustvari jeste izabrani nacin i koje posledice nosi...trenutno ne da nemaju pojma roditelji sta rade, nego nisu ni blizu da naslute...jer misle kako sam ja vaspitavan tako cu ja svoje dte, a totalno su drugi pedagoski uslovi za razvoj dece u danasnjem okruzenju koje bira ili ne moze druge da izabere roditelj...totalno razliciti uslovi , a iz nesvesti bi hteli da prekopiraju metodologiju vaspitanja i obrazovanja dece...da ne mislite da je obrazovanje samo ono sto dete cuje u skoli...samo to da napomenem..

Ali to nije tema za Srbiju , to je mozda projekat za Srbiju , ali tema nije..
Jer ovde su svi super tate i super mame, i super pedagozi i super znalci , i poznaju svoju decu u 3pm, ali misle da poznaju i tako , da se ne bi dzabe nadrk.avali , to nije tema za Srbiju , ali kazem projekat jeste i dobro bi bilo kad bi to neko i zapoceo. Pre nego sto je nastao projekat nasa deca, ja sam probao nesto da radim ali ne mozes kad ti je dupe u procepu svog ekonomskog problema, tj kad nisi stabilno resio svoju ekonomiju...ne umem da se grebem i za projekat i za svoje dupe...

Aha ovako retardirana nikad nisu bila,sigurno je od batina koje su zabranjene a kad ga u skoli neko maltretira onda niko nije kriv i kaznjen
Imaš dete u školi ili radiš u školi, pa znaš? Ili ti rekle ''novine'' da škole ne reaguju onoliko koliko im zakon dozvoljava? Nasilje i fizičko kažnjavanje u školi su odavno zabranjeni.

Pogledajte prilog 1638674

To je strašno!deca ce onda postati razmazena,uobrazena,pokvarena.uzas! Ne moze niko da vam zabrani da ga pljusnete po dupetu ili prut!mnogi koji su dobili pljusku kada su bili mali postalu su ljudi,ocvrsnuli i zahvalni su roditeljima i u 50-oj.

Da ako ih roditelj kazni platice kaznu ili ce mu oduzeti dete,ali ako ga bilo ko u skoli pretuce da li dete ili nastavnik zataskace se to je poenta
Ja ti napisah šta radimo, pišemo milion izveštaja i nikom ništa!!! Niko ne reaguje, ni policija ni Centar za Soc. rad, a često ni roditelji ne reaguju. Naše kazne su društveno koristan rad i smanjenje ocene iz vladanja uz pojačan vaspitno obrazovani rad. Šta misliš, ima li to efekta na dete koje je stalno nasilno i povređuje drugu decu? Godinama tražimo izmene tog zakona ,obećali su nam da će ga izmeniti i opet slagali!!!! Što se tiče nastavnika, tu je već zakon rigorozan suspenzija i otkaz uz krivično gonjenje.

I kad se zakon promeni opet ce se bacati djubre okolo,sve je bilo ok dok nam se drugi nisu mesali u porodicu,nikad nije bilo ovoliko hronika iako su se tukli za cast i obraz, i ja sam bio u skolama pa ne znam ni za 1 neresiv slucaj
A koji je tvoj predlog rešavanja tog problema? Znaš li koliko se izmenio stav roditelja prema školi? Znaš kako nas doživljavaju kada im kažemo da im je dete nasilno prema drugoj deci i predložimo bilo šta da se to promeni? I slažem se, džabe zakon kada se svest ne menja.

Back